Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

Слушайте съдържанието на тази статия под формата на аудио запис:

 

Чуйте и останалите ни статии в SoundCloud, Spotify и Apple Podcasts.

Знаете, че обичаме да Ви споделяме кои са най-честите въпроси и казуси, които срещаме, и да им отговаряме пълноценно.

Точно такъв и е въпросът:

Искам сайт, но не знам откъде да започна. Какво ми е нужно, за да имам такъв?

Разбира се, не е нужно и да знаете отговора, когато фокусът на Вашата дейност е в друга посока. Затова решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.

Преди да започнете обаче, е добре да дефинирате с каква насоченост ще бъде Вашият сайт и да се запознаете с различните възможности.

Ако и Вие сте си казвали „Искам сайт, но не знам откъде да започна“, най-вероятно вече сте наясно все пак какъв сайт искате. Важно е да имате отправна точка и идея точно какво искате да направите онлайн, когато изграждате своето присъствие там.

Ето няколко варианта за сайта, които могат да Ви помогнат да дефинирате Вашата идея:

  • Онлайн магазин – за всички, които искат да продават онлайн.
  • Блог – Вашето лично/бизнес пространство, където да изразите мнението си, идеите си, опита си или каквото Ви е на сърце.
  • Сайт визитка – запознайте всички онлайн с Вашата дейност, портфолио или услуги.
  • Фирмен сайт – задължителен за всеки един бизнес!

Прочетете още 6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин, които да Ви помогнат да изберете формата на Вашия сайт.

А сега е време да разгледаме стъпка по стъпкa етапите, през които да преминете, и различните елементи, необходими за създаването на сайт.

1. Домейнът. Изберете най-подходящото име за Вашия сайт!

Първо, помислете добре. Ако вече имате име на Вашия бизнес/фирма/дейност/бранд, то тогава най-добрият вариант е домейнът да бъде идентичен с него. Изберете името, най-подходящо за Вашия сайт! То трябва идеално да представя кои сте, какво предлагате, да предизвика интерес и да е лесно за запомняне.

Необходимо е да изберете и домейн разширение, за да регистрирате своето домейн име. В СуперХостинг.БГ може да избирате от над 350 домейн разширения. Така може да избирате измежду най-популярните като .com, .bg, .net, .eu, или да се доверите на домейн с по-голяма индивидуалност като .app, .tech, .art, .photography.

Още се колебаете какъв да бъде точно Вашият домейн? Научете още 5 + 1 съвета при избор на домейн (видео)

След като изберете домейн име, просто отидете на www.superhosting.bg и потърсете дали е свободно през полето за търсене на домейн.

изберете домейн име

HINT: Ако избраното име е свободно – регистрирайте го още сега, преди някой да Ви изпревари! Атрактивните домейни се заемат много бързо, а сме сигурни, че имате страхотна идея!

Инвестицията в домейн не е голяма, а дългосрочно ще Ви носи ползи. Например в СуперХостинг.БГ цените на домейните стартират от 3.99 лв/год (за домейн .site). Дори проектът Ви да е в начален стадий, взимайки домейн, Вие ще си подсигурите онлайн присъствие и професионални имейли, за които ще Ви разкажем по-долу.

2. Как да изградиш своя сайт?

Това е най-трудният въпрос. Вече има стотици решения за изграждане на уебсайт, множество фирми, които предлагат тази услуга, системи, с които сами да го направите и… Вие се обърквате.

Затова Ви предлагаме три варианта как създадете своя сайт, като Ви споделяме лесни решения за всеки от тях.

Вариант 1: Търся професионалист, на когото да възложа изработката.

Това е подходящ избор, когато не разполагате с много време, технически умения, а и искате да се доверите на професионалист в областта за Вашата онлайн идентичност. Няма да Ви лъжем, при този вариант ще вложите повече средства, но пък ще Ви спести време, борба с технологиите и ще получите готов продукт, изработен от експерти.

В повечето случаи, ще се наложи да предоставите съдържанието за сайта – текстове, снимки, продукти и т.н. Има и фирми, които предлагат цялостни решения за Вашето онлайн присъствие, което включва:

  • Графичен дизайн.
  • Уеб дизайн и интерфейс.
  • Уеб разработка.
  • Оптимизация за търсачки.
  • Онлайн маркетинг.

Може и да се доверите на един екип за дизайна, а на друг за уеб разработката на проекта си.

Доверявайки се на професионалисти, Вие ще имате по-малко отговорности, ще получавате съвети и насоки дори ако не сте сигурни какво точно искате.

Изборът на подходящ партньор за изработката на Вашия сайт понякога може да бъде много труден. За да Ви помогнем в избора и да Ви свържем с професионалисти, направихме нашата страница с препоръчани партньори. Там лесно може да филтрирате по желаните от Вас условия, като отговорите на въпросите:

  • Какъв ще е Вашият сайт?
  • От каква услуга точно се нуждаете?
  • С какъв бюджет разполагате?
  • Какъв срок за изработка очаквате?
  • Какъв подизпълнител търсите?
  • В коя част на страната?

Дефинирайте отговорите на тези въпроси. След това ще Ви се покаже списък с резултати, отговарящи на Вашите критерии. Там сме селектирали партньори, съответстващи на високите клиентски изисквания, и на които можете да се доверите.

Издаваме Ви, че минаха през доста голям подбор и високи изисквания, за да достигнат до Вас. 🙂

Вариант 2: Ще използвам готова Система за управление на съдържанието (CMS).

Това решение е подходящо за потребители, които все пак имат някакви умения с уеб и имат желание да се учат. Лесно може да изградите своя сайт с готови CMS-и като WordPress, Joomla!, Drupal и др.

Какво е CMS?

Content Management System (система за управление на съдържанието) е приложение, с което може да се създават сайтове и да се управлява съдържанието им. CMS-те са интуитивни, лесни за използване и в повечето случаи има „общности“, използващи и развиващи дадената система, от които може да потърсите съвет или помощ.

Най-използваната система е WordPress. Тя е чудесен избор за много собственици на уебсайтове, защото платформата е гъвкава, дава много възможности и постоянно се развива.

Прочетете повече за WordPress и Системите за управление на съдържанието.

Научете как лесно може сами да изградите своя сайт с WordPress от нашата статия: Твоят първи WordPress сайт в три стъпки 

С такава система може да изградите и онлайн магазин.

Magento и OpenCart например са уеб приложения, специализирани за сайт тип онлайн магазин. Те имат специални компоненти и функционалности, които трябват на един онлайн магазин.

Това включва различни функционалности, които не се предлагат в другите CMS, които са предимно за уеб сайтове. Сред тези функционалности са различни компоненти за онлайн разплащания, ценообразуване, доставка и всичко останало, което се използва в един физически магазин.

Имайте предвид, че при CMS потребителят сам (или с помощта на някого) трябва да обновява системата, плъгините, темата. както и да добавя нови плъгини при необходимост.

Как да се „сдобиете“ със CMS?

Лесно е! След като сте избрали домейн и сте добавили хостинг, Вие ще получите достъп до контролния панел на хостинг акаунта. През контролния панел cPanel можете лесно да инсталирате такъв тип система и да започнете изграждането на Вашия уебсайт веднага.

Вариант 3: Търся онлайн базирана система, с която да се справя сам.

Тук вариантите отново са няколко и зависят от това за какво точно ще бъде сайтът Ви. Със сигурност това е един от най-удобните и бързи начини да си направите сайт.

Това са например SaaS (Software As A Service) платформите или така нареченият софтуер под формата на услуга. Те са завършени решения, с които получавате всичко необходимо, за да изградите своя сайт, независимо от целта му (електронна търговия, портфолио и др.). При този тип услуги е включен и хостингът, за който ще Ви разкажем малко по-долу. 

Този тип решения са подходящи за потребители, които нямат технически умения, не разполагат с много време и средства и искат бързо да видят готов вариант на своя сайт. С онлайн базирана система за изграждане на сайтове можете много лесно да си направите сайт сами, дори за по-малко от час. Има различни готови платформи с разнообразни шаблони и лесни редактори на съдържание.

Такъв пример е Сайт билдър. С него само с няколко лесни стъпки може да изградите своя сайт. Той разполага с всички необходими инструменти като стилни шаблони, Drag & drop редактор, SEO модул, инструменти за анализ и още. Може да обобщим какво е нужно, за да направите сайта си в три стъпки:

  1. Изберете впечатляващ дизайн.
  2. Добавете вълнуващо съдържание.
  3. Публикувайте онлайн.

А ето и как можете да изградите сайта си в рамките на час с помощта на Сайт билдър и СуперЕкипа:

Ако предпочитате онлайн магазин, то има готови платформи и за това.

Нуждаете се от продукти, визии, продуктови описания, цени и готово! Готовите SaaS платформи за онлайн магазини са чудесно решение. Имат интеграции с различни платежни методи, маркетингови инструменти, често и с доставчици, пазарски колички и още. Изобщо всички нужно, което да улесни максимално стартиращите онлайн магазини. Просто избирате темата, която най-много Ви допада, и в нея добавяте необходимото.

Такава платформа например е Shopiko. С нея получавате завършено решение за Вашия онлайн магазин с включен хостинг и всичко необходимо. Не са Ви нужни технически умения, има поддръжка 24/7, различни интеграции и още.

Тази платформа ще Ви помогне да се фокусирате върху развитието на Вашия бранд, продукти и стратегии с възможно най-малко усилия по създаването на сайта.

Тествайте безплатно Shopiko за 14 дни и започнете да продавате онлайн.

Научете 10 съвета за успешен старт на Вашия онлайн проект.

Прочетете повече за SaaS платформите и кое ги прави подходящи за Вашия онлайн магазин.

При този тип услуга се предоставя и поддръжка на системата, която включва обновяване на използваните технологии, отстраняване на възникнали проблеми във функционирането на системата, добавяне на нови функционалности, подобряване на съществуващите и още.

Не забравяйте, че тези системи са инструмент, с който да създадете сайта си, но от Вас зависи да изберете дизайна, цветовете, да създадете текстове, с които да го напълните и картинки, които да качите.

3. Хостингът – домът на Вашия сайт.

Хостингът е задължителен елемент за Вашето онлайн присъствие. Той е домът на Вашия сайт. Там се качва съдържанието на сайта – картинки, ресурси, бази данни, текстове и др. Независимо кой от начините за изработка на сайт изберете, Вие неминуемо ще се нуждаете от хостинг. Той не е само едно сървърно пространство, а завършена услуга, от която често зависи работата на сайта Ви.

Компанията, на която се доверите за хостинга на Вашия сайт, трябва да бъде доверен партньор. Следете за това да има денонощна професионална поддръжка, мониторинг на услуга, допълнителни защити за Вашия сайт и пощи, супер скорост. Ако компанията акцентира в имплементирането на инструменти, които да Ви улеснят в използването на услугата – още по-добре!

Научете повече за това защо е важно да изберете надежден хостинг партньор и как да го направите.

Когато избирате хостинг услуга, Вие трябва да дефинирате нуждите на Вашия сайт. Има различни видове хостинг услуги. Ето няколко варианта:

  • Споделен хостинг. Сайтът Ви споделя определено място (според избрания план), заедно с други сайтове, разположени на същия сървър. Това е най-популярното и масово използвано хостинг решение.
  • WordPress хостинг. Той също спада към споделения хостинг, но е специално оптимизиран за WordPress сайтове и идва с готова WordPress инсталация.
  • Управляем виртуален сървър (Managed VPS). Тук получавате виртуално отделен, независим сървър. Ние се грижим за услугата 24/7 и получавате контролен панел за управление. Той е подходящо решение за всички, които имат нужда от независима, гъвкава и надеждна хостинг услуга и искат да управляват сървъра си. При тази услуга не са Ви нужни познания по системна администрация.
  • Виртуален сървър (VPS). Тук отново се възползвате от отделен сървър само за Вашите нужди и имате пълен контрол над сървъра и свободата да разполагате на него каквито пожелаете приложения. Той е подходящо решение за проекти, които изискват повече сървърни ресурси, отколкото се предоставят при другите хостинг решения. Ще са Ви нужни познания по системна администрация или професионалист, на който да се доверите за нея.

Ако изпитвате затруднения при избора на подходяща хостинг услуга, ние винаги сме на линия, да Ви съдействаме за най-подходящото решение за Вашия сайт.

Предложихме Ви различни решения на изработка на сайт. Всяка от тях, разбира се, се нуждае от хостинг. Затова нека разгледаме при всяко от решение, как да се възползвате от хостинг:

  • Ако се доверите на професионалист, който да Ви изработи сайт – освен домейна, Ви е нужен и хостинг, на който да качите сайта. Може да изберете хостинга, преди да е готов Вашия сайт или след като вече е завършен. Ако разработчиците не го качат на хостинга, който сте си взели, ние ще Ви съдействаме.

Съвет: Когато взимате домейн и хостинг за сайта си, нека бъдат във Ваш личен или фирмен клиентски профил, а не на разработчика. Не забравяйте, че това е Вашата дигитална собственост!

  • Ако предпочитате сами да го направите със Система за управлението на съдържанието (CMS) – вземете избрания хостинг план. След което ще получите достъп до контролен панел за него. Там получавате инструменти, с които да инсталирате бързо и лесно системата в хостинг акаунта и започвате да творите с нея своя сайт. При услугите на СуперХостинг.БГ ще откриете СуперИнструмента WordPress Manager, с който буквално с един клик ще направите нова WordPress инсталация. В него ще откриете и още функционалности, които да Ви улеснят.
  • Ако изберете някоя от онлайн базираните платформи (SaaS) било то за Вашия личен/фирмен сайт или за онлайн магазин – хостингът е включен в услугaта, което е едно от нейните предимства. Такива са например услугите Сайт билдър и Shopiko. Вече Ви казахме, че това са завършени решения. 🙂

4. Създайте фирмени имейли.

Вие сте професионалист, а все още използвате безплатните имейл услуги?
Това е част от предимството да имаш собствен домейн с името на твоя бизнес и е част от хостинг услугата.

Как ще изглежда професионалната Ви поща? Ако Вашият домейн е mysupersite.com, то имате свободата да създадете имейли тип moetoime@mysupersite.com или info@mysupersite.com, или каквото пожелаете. Освен че Вашите клиенти и партньори ще се свързват с Вас бързо и удобно, пощата Ви ще бъде много по-защитена, а комуникацията Ви сигурна.

Пощата с името на Вашия сайт вдъхва повече доверие у всички, които Ви пишат и показва професионално отношение. Така ще бъдете много по-разпознаваеми и запомнящи се с името на сайта (бизнеса) Ви.

Получавате и професионално обслужване, достъп от всякакви устройства, пълен контрол над имейл услугата. А в СуперХостинг.БГ ще получите и Интелигентна SPAM защита от досадните и вредни имейл съобщения.

Кой е най-лесният начин за създаване на поща?

През клиентския Ви профил на сайта ни, ако използвате нашите услуги. Създайте своите професионални имейли, като влезете в своя клиентски профил в секция Хостинг акаунти – Детайли за акаунта Създаване и управление на пощи – Детайли.

Създаване и управление на пощи

Там само с няколко стъпки избирате Име на пощенската кутия, Домейн, към който да бъде асоцииран (ако имате повече от един домейн), попълвате Парола и размер (Квота) на пощенската кутия и създавате акаунта. Готово!

Създаване и управление на пощи

Повече за създаването на имейл акаунт през Вашия клиентски профил в системата на СуперХостинг.БГ може да откриете в статията Създаване и управление на пощи през клиентския профил.

Научете всичко необходимо за имейл услугата в нашата поредица с видеа „Имейл?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме“, където даваме отговорите на най-често задаваните въпроси.

5. Сайтът Ви е готов? Популяризирайте го!

След като изградите Вашия сайт и създадете фирмени имейли, е ред и на друга ключова част – популяризацията му. Сайтът е крайната дестинацията, на която да закарате Вашата таргет аудитория. Но за да научат всички за Вашия сайт, не е достатъчно само той да съществува.

Популяризирайте го! Ще Ви дадем няколко базови идеи, от които да стартирате:

  • Създайте страница в социалните мрежи.
  • Генерирайте съдържание и го споделяйте.
  • Пуснете реклама в социалните мрежи като Facebook, Instagram.
  • Създайте партньорства с подходящи сайтове.
  • Засилете позициите си в Google, като вложите и там в реклама.
  • Ако сте онлайн магазин – добавете го в платформа за сравняване на цените.
  • Следете представянето на Вашия сайт с Google Analytics.
  • Интегрирайте Facebook Pixel на сайта си за по-точни аудитории и ретаргетинг.

Не е задължително да стартирате с големи бюджети! Важно е да достигнете до правилната аудитория! Тези неща ще придадат завършен вид на Вашия онлайн проект.

Колкото по-посещаван е Вашият сайт, колкото повече качествено съдържание генерира и същевременно е разположен на чиста инфраструктура и е с добра скорост – толкова по-напред ще се класира в резултатите на търсачките.

И като за финал…

Заедно преминахме през основополагащите елементи на Вашето онлайн присъствие. Често срещаме хора, които искат да изградят своя сайт, но се объркват от голямото количество информация, множеството понятия и оферти, с които са засипани. Затова нека обобщим какво е нужно, за да имате сайт:

  1. Започнете с избора на най-доброто име за Вашия сайт, т.е. домейн.
  2. Нужен Ви е и хостинг – мястото, където ще бъде разположен Вашия сайт.
  3. Изберете как ще бъде изработен сайтът Ви – сами ли ще го направите или ще се доверите на професионалист.
  4. Създайте фирмени имейли, за да се свързват с Вас бързо, удобно и защитено.
  5. Популяризирайте го, за да достигне до Вашата аудитория!

И не забравяйте, че ние сме 24/7 на линия, за да Ви дадем съвет за избора на правилната услуга за Вас! Да си имате сайт вече е по-лесно от всякога, затова не отлагайте, а стартирайте своето онлайн присъствие още сега!

Бонус съвет: Проверете тези 13 точки преди да стартирате вашия сайт (checklist)!

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.