https://blog.superhosting.bg/dns-how-it-works-part1.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Що е то DNS и какво е важно да знаем? (част 1)

2017-09-29
Съвети от support-a
DNS, Domain Name System, root DNS server, root domain, anycast, домейн, IP, Authoritative Name Servers, Cache Name Servers

Със слънчево и майско настроение за какво друго да си мислим с колегите от Техническия екип, освен коя е следващата тема, която искаме да споделим с вас в рубриката „Съвети от support- a”?! 🙂 Досега в 25 различни статии ви давахме много хитринки и насоки как да имате по-успешно онлайн присъствие; как да правите точните настройки по вашите хостинг акаунти и бази данни; как да оптимизирате ресурсите, които ползвате и разбира се, как да повишите сигурността на вашите сайтове… сега в 26-тата статия ще разчупим нещата и ще говорим за нещо по-различно, което е основа на съвременния Интернет, но и малко забулено в мъгла, а именно DNS.


Почти всеки, който е регистрирал и ползва домейн се е „сблъсквал“ с термина DNS, нали?!

А какво е DNS?

DNS е съкращение от Domain Name System и представлява система, чрез която домейните се транслират в IP адреси.

Системата е създадена с цел да се улесни потребителите при запомнянето и въвеждането на имената. Много по-лесно е да се изпише и запомни „www.superhosting.bg“ вместо IP адреса „91.196.125.21“.

DNS системата се появява през 1984 г, когато четирима студенти от университета Berkeley написват първата имплементация за UNIX система. Наречена е The Berkeley Internet Name Domain – BIND. В днешни дни BIND е най-разпространения DNS сървър, който се ползва.

DNS сървърите са два вида: Authoritative Name Servers – сървъри, които отговарят на заявки за дадена DNS зона и Cache Name Servers – сървъри, които отговарят на всички потребителски заявки, извършвайки транслацията от име на домейн към IP адрес.

За да обясним как протича заявката за DNS записи на един домейн, първо трябва да изясним структурата на домейните.

Името на домейна се състои от няколко секции, разделени с точки. (Например: superhosting.bg). В основата на структурата на домейните е Root домейна:

Root домейн

Root домейнът няма официално име и е отбелязан в DNS системата с празен символ(интервал). Всеки регистриран домейн може да бъде зареден в браузъра, като след него бъде оставен интервал или точка – например: superhosting.bg[интервал] или superhosting.bg..

Съвременните DNS сървъри обаче обработват заявките и без необходимост от въвеждане на празен интервал или точка след името на домейна, въпреки, че може да тествате още сега, че и с тях се зареждат сайтовете ви, нали? 🙂

DNS root zone или „сърцето“ на DNS системата

DNS root zone представлява „сърцето“ на DNS системата и домейните. Всички DNS заявки преминават през root DNS сървърите поне веднъж и на определен интервал от време.

Съществуват 13 root сървъра, които са Authoritative, т.е. отговарят за root DNS зоната. В тях се съхранява информация за останалите Authoritative DNS сървъри, които отговарят за всички Top Level Domains. Към днешна дата броят TLD, които са добавени в DNS сървърите са 317. В този брой се включват gTLD (.com, .net, .org, .info, .biz и други) и ccTLDs (.bg, .uk, .me и други).

Имената на Root сървърите се означават с букви от а до m:

a.root-servers.net
b.root-servers.net
c.root-servers.net
d.root-servers.net
e.root-servers.net
f.root-servers.net
g.root-servers.net
h.root-servers.net
i.root-servers.net
j.root-servers.net
k.root-servers.net
l.root-servers.net
m.root-servers.net

Важно е да се отбележи, че това не са само 13 физически сървъра в целия свят, а много повече. В момента на писане на статията общия брой точки е 365. За да може да се разпредели натоварването по региони се използва технологията Anycast, което накратко представлява начин, чрез който едно и също IP да се вижда на няколко различни физически места. Използвайки тази технология зад всяко едно IP могат да стоят много на брой различни физически сървъри или клъстери, които са разположени на различни места по света.

9 от root DNS сървърите оперират в anycast. 10 физически сървъра се намират в САЩ, като някои от тях работят в anycast. 3 сървъра се намират в Стокхолм, като това са сървърите с име i.root-servers.net. Други 3 са локирани в Амстердам (k.root-servers.net) и 3 са разположени в Токио (m.root-servers.net). Пълна карта на всички физически сървъри в света можете да видите на root-servers.org.

Какви са DNS заявките, за да се зареди домейн в браузър?

С други думи, за да може браузърът да зареди www.superhosting.bg, трябва да получи IP адреса на домейна. Отправя се DNS заявка, която протича по следния начин:

DNS

1. Браузърът пита root DNS сървърите какъв е IP адреса на www.superhosting.bg. Те отговарят, че информация може да се даде от Authoritative DNS сървърите на .bg домейна.

2. След това се отправя заявка към Authoritative DNS сървърите на .bg домейна. Те отговарят, че IP адресът може да бъде даден от Authoritative DNS сървърите на superhosting.bg

3. Следващата заявка е към DNS-ите на superhosting.bg, които връщат IP адреса зададен на www.superhosting.bg и домейнът се зарежда в браузъра.

Описаният процес е част от така наречената DNS рекурсия. По този начин се разбира за даден домейн или поддомейн какъв е неговия IP адрес и съдържанието се зарежда от този IP адрес в клиентския браузър.

Интересно е да се отбележи, че DNS заявките към root DNS сървърите са сравнително рядко. Това е така, защото DNS заявките се кешират от DNS Cache сървъри, за които ще разкажем в следващата статия.

Следва продължение… 🙂

Съвет от съпорта:

Хубаво е да опознаете системите, които се ползват за работата на сайтовете. Така ще разбирате по-добре как и защо се случват нещата онлайн.

И така, успяхме ли да разбулим мъглата около това: „Що е то DNS?“ 🙂 Ако още имате съмнения, другата седмица ще публикуваме и част 2. 🙂

СуперХостинг.БГ

СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Оставете коментар

3 Коментара към "Що е то DNS и какво е важно да знаем? (част 1)"

Уведоми ме при
avatar
усер
Гост

Жалко, че не се преподава по подобен начин в университета… Там още мислят, че от Турбо Баскал по-велика програма няма…
Благодаря и аз за лекциите, които пишете!

migg
Гост

Благода Ви за изчерпателната статия, доста полезна информация намерих тук, която ще ми помогне за евентуална настройка на зоните 🙂

wpDiscuz