Твоят първи WordPress сайт в три стъпки

Можете да си създадете сайт с WordPress и без да имате задълбочени познания в областта на уеб дизайна и разработката на уеб приложения.

В началото е нужно единствено да разберете по какъв начин се добавя и в какви форми може да съществува информацията в WordPress, като например страници, публикации, категории, етикети.

След като си направите WordPress сайт и добавите в него малко съдържание, което е организирано в меню и категории, лесно ще можете да определите структурата и да изберете подходящата визия (WordPress тема).

Създаване на сайт с WordPress в три стъпки

Специален хостинг за WordPress сайтове
При поръчка на услугата WordPress хостинг можете да изберете и име за сайта (домейн име). След активиране на хостинг акаунта ще получите данни за достъп и управление на Вашия нов WordPress сайт. Така че можете да прескочите стъпката с инсталирането на WordPress и да започнете направо със стъпка 2. Достъп до административния панел от тази инструкция.

Само през ноември и декември можете да се възползвате и от СуперОфертата ни за WordPress хостинг с подарък професионална WordPress поддръжка! Направете своя сайт бързо и лесно, застраховайте го и спестете до 252 лв. за 1 година.

1. Инсталиране на WordPress в cPanel

Ако сте избрали услугата WordPress хостинг, прескочете тази стъпка, тъй като вече разполагате с инсталиран WordPress. От тук нататък единствено е нужно да посетите админ панела и да създадете първата страница в сайта. Данни за достъп и управление на сайта са изпратени на имейла, с който е извършена поръчката за хостинг услугата.

Инсталацията на нов WordPress се извършва в cPanel през WordPress Manager by SuperHosting » Нова инсталация на WordPress.

Инсталация на WordPress в хостинг акаунта през WordPress Manager by SuperHosting.
Инсталация на WordPress в хостинг акаунта през WordPress Manager by SuperHosting.

Настройки на сайта при инсталацията

За инсталацията на WordPress ще са необходими основни данни. Протоколът трябва да се избере https://, за да може да се ползва сигурна връзка между посетителите и уебсайта.

Сигурната връзка се осъществява с помощта на инсталиран SSL сертификат в хостинг акаунта.

От падащото меню на Домейн изберете домейна на сайта. Оставете непопълнено полето за Инсталиране в директория, освен ако не искате сайтът да се зарежда с името на директорията в края, например https://supercoolwp.com/directory.

Настройки на сайта.
Настройки на сайта.

Името и описанието на сайта са важни, но можете да ги променяте по всяко време след инсталацията. Възможно е още да не сте категорични за името, така че попълнете нещо, най-близко до идеята за сайта.

Езикът за сайта също може да се променя след инсталацията.

Въвеждане на административни данни

Административните данни са необходими за достъп до админ панела на сайта. Представляват потребител с неговата парола и имейл адрес. Изберете потребителско име и въведете силна парола. Тези данни може да се променят и след инсталация на системата.

Задаване на потребителско име и парола за администратора на сайта.
Задаване на потребителско име и парола за администратора на сайта.

Въведете административен имейл адрес, на който ще се получават системни имейли, свързани с поддръжката и управлението на сайта.

Допълнителните опции са за системни настройки, като името на базата данни, потребителя за базата данни и паролата му, както и префикса на таблиците в базата данни. Ако не сте сигурни за какво служат, не е нужно да ги променяте.

Избор на външен вид (тема)

Изберете първата тема от предложените. След инсталацията може да я смените с друга. Първо ще попълним малко съдържание в сайта, за да може след това да видите как ще изглежда то в различните теми.

Избор на тема за сайта.
Избраната тема тук може да се промени след това през административния панел на сайта.

WordPress е инсталиран успешно!

След като изберете темата, завършете инсталацията с бутон Инсталиране.

Ще получите потвърждаващо съобщение и адресите за достъп до сайта и администрацията му.

Успешна инсталация на WordPress.
Успешна инсталация на WordPress.

Съвсем на първо време, вече имате уебсайт в уеб, който носи името на Вашия бизнес (или идея). Можете да заредите сайта, да го разгледате.

По подразбиране е добавено примерно съдържание в сайта – категория, страница, публикация и един коментар.

За да промените това, което виждате или Ви се иска да видите, следващата стъпка е да влезете в панела за управление на сайта, наричан още административен панел.

към началото

2. Влизане в административния панел на сайта

Всичко, което искате да направите или промените по сайта, се извършва през административния му панел. За бърз и удобен достъп до панела, запишете адреса му, например в bookmark.

Адрес за достъп до панела

Дори да не запишете този адрес, винаги можете да го достъпите много бързо и лесно, като в адресната лента на браузъра изпишете името на сайта, поставите наклонена черта и допишете ключовата дума „wp-admin“, пример:

https://supercoolwp.com/wp-admin

Страница за достъп до административния панел на сайта.
Страница за достъп до административния панел на сайта.

Във формата за логин въведете потребителско име (или имейл адрес) и парола, за да влезете в админ панела. Тези данни са зададени при инсталацията на системата. Ако не помните паролата можете да достъпите WordPress Manager » Административни данни – и да зададете нова.

Таблото (dashboard) в административния панел

Административният панел има Табло (Dashboard), което се показва след влизане и на което ще виждате накратко активностите като последно добавени статии, страници, коментари.

Таблото (dashboard) в административния панел на сайта.
Таблото (dashboard) в административния панел на сайта.

Докато се намирате в админ панела и извършвате промени и настройки, използвайте опцията „Преглед на сайта“ или „Към сайта“, за да видите реално как изглеждат промените. Може да държите едновременно отворен админ панела в един таб, а сайта в друг. За да отворите сайта, кликнете върху името му в горния ляв ъгъл на админ панела или просто го заредете в нов таб на браузъра. За да се върнете в панела, използвайте менюто „Табло“ от името на сайта.

Най-удобно би било да отворите панела и сайта в отделни табове на браузъра и само да рефрешвате сайта, след като извършите някаква промяна в админ панела.

Основните опции в панела, с които ще започнете, са Страници и Външен вид » Менюта.

Съвет: Тъй като уебсайтът вече е видим в уеб, но още не е готов за широката аудитория, можете временно да спрете търсачките да не го индексират. За да поставите временно ограничение за индексиране на сайта, активирайте опцията „Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт“ в меню Настройки » Четене. След като уебсайтът е завършен, ще изключите това ограничение.

Преди да се заемете с промяна на външния вид на сайта, създайте няколко страници в него и ги организирайте в едно основно меню.

към началото

3. Добавяне на съдържание в сайта

За момента в сайта няма много съдържание, има една страница, една категория с една статия и коментар към нея.

Основните форми (контейнери), в които може да се съдържа информацията в WordPress, са Страници и Публикации (статии). А основните начини за организиране на тази информация са: йерархично подреждане на страници и подстраници, в Категории, по Етикети (тагове) и в Менюта.

Публикациите в сайта може да се организират в категории и тагове и се използват за публикуване на новини, помощни статии или други.

Страниците са основа за всеки сайт и съдържат информация, която стои самостоятелно, не се организира в категории или с тагове.

Някои от страниците в сайта най-често са: Контакти, Услуги, За нас, Блог (Новини), Галерия.

Страниците обикновено са елементи в менюто на сайта. Първо създайте една страница и след това я добавете в основното меню.

Създаване на първата страницата

За първа страница в уебсайта ще използваме страницата „За нас“. Тази страница е идеален начин за представяне на бизнеса (идеята) Ви в уебсайта. С нея можете да се представите и да запознаете посетителите си с предлаганите услуги, с възможностите, качеството и целите на бизнеса Ви, да отговорите на въпроса защо да изберат Вас и други.

Вижте няколко идеи какво да поставите в тази страница: 🔗 Страницата „За нас“ – важен компонент от Вашия сайт | Blog

За да създадете страницата, достъпете Страници, след това изберете Добавяне.

Създаване на страница в блок редактора на WordPress
Създаване на страница в блок редактора на WordPress

Попълване на съдържание в страницата

За създаване на съдържание в WordPress се използва блок редактор. За да работите лесно и бързо с редактора, първо разгледайте интерфейса и настройките му: 🔗 Настройки на блок редактора в WordPress | Help

Съдържанието на страницата може да е съставено от различни типове и форми от информация, съдържащи се в отделни обособени блокове.

Уеб адрес (URL) на страницата

След като въведе име за страницата и я запишете като чернова, ще можете да редактирате уеб адреса ѝ.

Постоянен адрес на страницата.
Постоянен адрес на страницата.

Съвет: Уеб адресът на страницата се вижда под името ѝ (Връзка) и в момента той не е от най-хубавите и запомнящи се. Ще трябва да промените първоначалните настройки за уеб адресите, за да може те да се създават в разбираем формат (приятелски адреси). Кликнете на „Промяна на връзките“ вдясно от уеб адреса и в нов таб ще се зареди страницата с настройка на постоянните връзки (Настройки » Постоянни връзки). Има няколко формата за структурата на връзките, но за да се базират на името на страницата активирайте опцията „Име на публикацията“. Освен за публикациите тази настройка важи и за адресите на страниците. Адресите ще се генерират автоматично и ще изглеждат по следния начин: https://supercoolwp.com/about-us, вместо https://supercoolwp.com/?page_id=4.

Изображения, видео, аудио

Освен текст страницата може да се допълни и разнообрази с изображения, клипчета, видео/аудио. За да добавите изображение, може да използвате различни блокове: Изображение, Медия и текст или Галерия.

Добавяне на изображение в страницата.
Добавяне на изображение в страницата.
Публикуване на страницата

След като попълните съдържание, публикувайте страницата, за да може да е достъпна в сайта.

Публикуване на страницата.
Публикуване на страницата.

Публикувайте страницата с бутон Публикуване.

Вижте подробно упътване за създаване на страници и публикации в WordPress: 🔗 Създаване на страница или публикация в WordPress | Help

Създайте още няколко страници, например Начало, Услуги, Галерия и Новини, които може да се попълват на по-късен етап, но сега ще се използват за менюто. Страницата Начало може да е начална страница на сайта. В Услуги, като подстраници може да се добавят всички услуги, всяка в отделна страница. В страница Галерия може да се качат няколко качествени снимки, в подходящ формат и оптимални размери, а страница Новини (или Блог) може да се използва за показване на публикации (статии).

Показване на страницата в менюто на сайта

Само публикуването на страницата не е достатъчно, за да може тя да се вижда в сайта. Първо трябва да изберете къде точно ще се показва, в меню като начална страница или друго.

След като има публикувана страница или няколко страници, най-лесно е да се подредят в меню от Външен вид » Менюта.

Всяка тема може да има различно място, обособено специално за основното меню в сайта.

Въведете име на менюто например main, като това ще е основното меню в сайта. Създайте го с бутон Създаване на меню, след което ще можете да го попълвате с елементи.

Добавяне и подреждане на елементи в менюто.
Добавяне и подреждане на елементи в менюто.

Изберете страница За нас от панела с елементи вляво и кликнете на Добавяне към менюто. Когато темата поддържа основно меню, в Настройки на менюто вдясно под елементите, ще можете да маркирате местоположението му. За темата Twenty Twenty-One има няколко положения на основното меню. Маркирайте желаната опция и запишете менюто със Запис на менюто.

В менюто може да има страници, публикации, категории и потребителски връзки. Когато елементите са повече от един, можете да променяте подредбата и йерархичната структура на менюто.

Можете да погледнете как и къде се е появило менюто в сайта.

Към момента сайтът може да не изглежда така, както си го представяте, но това е само темата по подразбиране, която ще смените.

към началото

Следва забавната част от разработката на сайта

От тук започва и забавната част от създаването на уеб сайта. Как ще изглежда, какви елементи ще има и как ще са разположени, категории, менюта, страници и други. Външният вид на сайта може да се промени с друга тема и джаджи, а добавянето на допълнителни функционалности се извършва с плъгини.

В Уеб можете да намерите безплатни (потърсете в директориите Themes и Plugins на WordPress.org) или платени теми и плъгини. Предимство на премиум (платените) предложения е пълната поддръжка от страна на разработчиците им.

След като в сайта има съдържание, много по-лесно може да се експериментира със структурата и външния му вид и да се тестват готовите теми за WordPress.

Промяна на външния вид на сайта

С добавеното до тук съдържание, няколко страници и едно меню, можете да направите тотална промяна на външния вид на сайта.

Ето само пример за това, с избор на безплатната тема „Beauty and Spa“ :

Примерна тема, по която са извършени промени в стила.
Примерна тема, по която са извършени промени в стила.

Темата се променя през редактора на външния вид на сайта » Външен вид » Настройки : Активна тема » Смяна.

Тъй като темата се намира в директорията със свободно разпространявани теми, избираме WordPress.org теми и в полето за търсене изписваме името на темата Beauty and Spa.

Кликваме на Инсталиране и преглед.

Редизайн на инсталираната тема

Докато се намираме в редактора на външния вид, извършваме няколко бързи настройки на темата:

BEAUTY AND SPA OPTIONS: въведен е телефонен номер за контакт (Contact Number).

Заглавието на сайта е поставено в опция Front Page Heading.

Front Page Featured Boxes: избрани са три страници, които се показват на началната страница в трите кутийки (Козметика, Фризьорство и Маникюр). Предварително във всяка страница е поставена „Картинка на страницата“, за да може да се показва в кутийката.

Логото на бизнеса е качено в Идентичност на сайта.

Настройки на сайта: избрана е Статична страницаНачало, а страницата за публикации е Новини.

Допълнителен CSS: поставен е допълнителен код, така че да се промени заглавната част и шрифта на текста в сайта:

#mslideback, .fpheadcon, #footer, .versep {background-color: #000000;} h1, h2, h2 a, h2 a:visited, h3, h4, h5, h6 {font-family: Lobster, cursive;} body {font-family: Gabriela, serif;} #heading {font-size: 56px;}

Избраните шрифтове са два – Gabriela и Lobster и за да се зареждат на сайта, във файла на темата header.php е добавен код (в head):

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Gabriela|Lobster" rel="stylesheet">

Съвет за начинаещи: Не променяйте файловете на темата, вместо това я клонирайте в child тема и правете промените по нея. В противен случай, ако модифицирате темата директно и тя се обнови, всички промени ще се загубят.

Следващите стъпки от разработката на сайта

Следващите стъпки от разработката на сайта са преглед и избор на тема, нагласяване на джаджи, фина настройка на WordPress и добавяне на различни функционалности чрез плъгини. След това може да ускорите зареждането и да подобрите издръжливостта на сайта.

Вижте още детайли за създаването и настройката на WordPress сайта: 🔗 Наръчник за създаване на сайт с WordPress | Help

След като имате уебсайт, поставете данни за контакт в него, в страницата Контакти например. Но преди това създайте няколко професионално изглеждащи имейл адреса, които ще носят името на сайта и ще показват професионално отношение към бизнеса (идеята), например office@supercoolwp.com.

Вашият сайт вече е достъпен в уеб от всеки, който изпише името му в адресната лента на браузъра. За да може да Ви намират през Google обаче, ще е необходимо да го популяризирате малко. Да го добавите в търсачки и портали или директно да си направите акаунт в Google Search Console.

И не на последно място, сигурността на сайта е много важна и директно свързана с името и присъствието Ви в интернет. Използвайте сложни и силни пароли, както и различни от най-използваните потребителки имена. Активирайте всички механизми за защита на сайта като защита на директориите на сайта и системните му функционалности.

Въпреки че с WordPress имате пълната свобода да разработите собственоръчно Вашия сайт, когато искате той да е професионално завършен и поддържан, винаги можете да се обърнете за съдействие и да се доверите на професионалистите в тази област.

Предстои Ви да си направите сайт? Поздравяваме Ви! Това е най-добрият начин да ускорите развитието на своя проект или съществуващ бизнес. Говорейки за хостинг… възползвайте се от специалното ни предложение за нов проект. Спестете до 180 лв. от нов хостинг план. А за да сте напълно спокойни за Вашата бизнес комуникация, добавете услугата Премиум защита от SPAM и вируси, която Ви предпазва от измамни имейли, съдържащи фалшиви фактури, фишинг атаки, вируси, SPAM.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

към началото

Мадлена Методиева
Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
14 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments