Твоят първи WordPress сайт в три стъпки

Можете да си създадете сайт с WordPress и без да имате задълбочени познания в областта на уеб дизайна и разработката на уеб приложения.

В началото е нужно единствено да разберете по какъв начин се добавя и в какви форми може да съществува информацията в WordPress, като например страници, публикации, категории, етикети.

След като си направите WordPress сайт и добавите в него малко съдържание, което е организирано в меню и категории, лесно ще можете да определите структурата и да изберете подходящата визия (WordPress тема).

Създаване на сайт с WordPress в три стъпки

Хостинг за WordPress сайтове
За да създадете първия си сайт или блог с WordPress ще са Ви нужни хостинг и домейн. При поръчка на услугата WordPress хостинг можете да изберете и име за сайта (домейн име). С тази хостинг услуга получавате и готов инсталиран WordPress, така че можете да прескочите първата стъпка от този урок.

Специалните инструменти за управление на WordPress в cPanel
Специалните инструменти за управление на WordPress в cPanel.
Таблото на административния панел на WordPress
WordPress е инсталиран и можете да се логнете в администрацията му веднага.

1. Инсталиране на WordPress в cPanel

Ако сте избрали услугата WordPress хостинг, прескочете тази стъпка, тъй като вече разполагате с инсталиран WordPress. От тук нататък единствено е нужно да посетите админ панела и да създадете първата страница в сайта. Данни за достъп и управление на сайта са изпратени на имейла, с който е извършена поръчката за хостинг услугата.

Инсталацията на нов WordPress се извършва в cPanel през WordPress Manager by SuperHosting » Нова инсталация на WordPress.

СуперИнструментът WordPress Manager by SuperHosting в cPanel
Инсталация на WordPress в хостинг акаунта през WordPress Manager by SuperHosting.

Настройки на сайта при инсталацията

За инсталацията на WordPress ще са необходими основни данни.

За Протокол изберете https://, за да се използва сигурна връзка между посетителите и уебсайта.

Сигурната връзка се осъществява с помощта на инсталиран SSL сертификат в хостинг акаунта.

От падащото меню на Домейн изберете домейна на сайта.

Оставете непопълнено полето за Инсталиране в директория, освен ако не искате сайтът да се зарежда с името на директорията в края, например https://supercoolwp.com/directory.

Полета за попълване на основни данни за сайта
Настройки на сайта.

Името и описанието на сайта са важни, но можете да ги променяте по всяко време след инсталацията. Възможно е още да не сте категорични за името, така че попълнете нещо, най-близко до идеята за сайта.

Езикът за сайта също може да се променя след инсталацията.

Задаване на административни данни

Административните данни са необходими за достъп до админ панела на сайта. Представляват потребител с неговата парола и имейл адрес. Изберете потребителско име и въведете силна парола. Паролата може да се промени след инсталацията на системата.

Полета за попълване на потребителско име и парола за администратора на сайта
Задаване на потребителско име и парола за администратора на сайта.

Въведете административен имейл адрес, на който ще се получават системни имейли, свързани с поддръжката и управлението на сайта.

Допълнителните опции са за системни настройки, като името на базата данни, потребителя за базата данни и паролата му, както и префикса на таблиците в базата данни. Ако не сте сигурни за какво служат, не е нужно да ги променяте.

Избор на външен вид (тема)

Изберете WordPress тема от колекцията.

Избор на тема за сайта
Избор на тема за сайта и стартиране на инсталацията на системата.

Избраната тема тук може да се промени след това през административния панел на сайта.

WordPress е инсталиран успешно!

След като изберете темата, завършете инсталацията с бутон Инсталиране.

Ще получите потвърждаващо съобщение и адресите за достъп до сайта и администрацията му.

Съобщение за успешна инсталация на WordPress
Успешна инсталация на WordPress.

Съвсем на първо време, вече имате уебсайт в уеб, който носи името на Вашия бизнес (или идея). Можете да заредите сайта, да го разгледате.

По подразбиране е добавено малко примерно съдържание в сайта – категория, страница, публикация и един коментар.

За да промените това, което виждате, следващата стъпка е да влезете в панела за управление на сайта, наричан още административен панел.

2. Влизане в административния панел на сайта

Всичко, което искате да направите или промените по сайта, се извършва през административния му панел. За бърз и удобен достъп до панела, запишете адреса му, например в bookmark.

Адрес за достъп до панела

Дори да не запишете този адрес, винаги можете да го достъпите много бързо, като в адресната лента на браузъра изпишете името на сайта, поставите наклонена черта и допишете ключовата дума „wp-admin“, пример:

https://supercoolwp.com/wp-admin

Форма за логин в административния панел на сайта
Страница за достъп до административния панел на сайта.

Във формата за логин въведете потребителско име (или имейл адрес) и парола, за да влезете в админ панела. Тези данни са зададени при инсталацията на системата. Ако не помните паролата, можете да достъпите WordPress Manager в cPanel » Административни данни и да зададете нова.

Таблото (dashboard) в административния панел

Административният панел има Табло (Dashboard), което се показва след влизане и на което ще виждате накратко активностите като последно добавени статии, страници, коментари.

Таблото (dashboard) в административния панел на сайта
Таблото (dashboard) в административния панел на сайта.

Език на сайта

Можете да използвате WordPress на български език. Настройката се извършва през меню Settings (Настройки) » General (Общи) » Site Language (Език на сайта).

Меню с езиците, избор на български език за WordPress

Промяната на езика през тази опция е глобална за сайта. Какъвто език е избран тук, на такъв ще се показва посетителската част на сайта (фронт-енд). Промяната на езика за сайта не създава превод на потребителското съдържание, което е добавено в сайта, само се сменя езикът за системните текстове.

Език на административния панел

Можете да промените езика само за административния панел, без да се променя езика на сайта. Промяната се извършва в настройките на конкретния потребител, през Users » Edit (за Вашия потребител) » Language.

Преглед на сайта

Докато се намирате в админ панела и извършвате промени и настройки, използвайте опцията Към сайта, за да видите реално как изглеждат промените.

Опция Към сайта

За да отворите посетителската част на сайта, кликнете върху името му в горния ляв ъгъл на админ панела. За да се върнете в панела, използвайте опцията Табло в същото меню.

Най-удобно би било да отворите админ панела и сайта в отделни табове на браузъра и само да рефрешвате сайта, след като извършите някаква промяна в админ панела.

Сайтът е видим в уеб

Съвет: Тъй като уебсайтът вече е видим в уеб, но още не е готов за широката аудитория, можете временно да спрете търсачките да не го индексират. За да поставите временно ограничение за индексиране на сайта, активирайте опцията „Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт“ в меню Настройки » Четене. След като уебсайтът е завършен, ще изключите това ограничение.

3. Създаване на първата страницата

Преди да се заемете с промяна на външния вид на сайта, създайте няколко страници в него и ги организирайте в едно основно меню.

Ако не искате сайтът да се „вижда“ от посетителите, докато не е завършен напълно, може да поставите временна страница „Очаквайте скоро“ (Coming soon). Тази страница ще се вижда само от посетителите, докато Вие ще имате достъп до всички останали страници в сайта.

За момента в сайта няма много съдържание, има една страница, една категория с една статия и коментар към нея.

Основните форми (контейнери), в които може да се съдържа информацията в WordPress, са Страници и Публикации. А основните начини за организиране на тази информация са: йерархично подреждане на страници и подстраници, в Категории, по Етикети (тагове) и в Менюта.

Публикациите в сайта може да се организират в категории и тагове и се използват за публикуване на новини, помощни статии или други.

Страниците са основа за всеки сайт и съдържат информация, която стои самостоятелно, не се организира в категории или с тагове.

Някои от страниците в сайта най-често са: Контакти, Услуги, За нас, Блог (Новини), Галерия.

Страниците обикновено са елементи в менюто на сайта. Първо създайте една страница и след това я добавете в основното меню.

Страницата „За нас“

За първа страница в уебсайта ще използваме страницата „За нас“. Тази страница е добър начин за представяне на бизнеса (идеята) Ви в уебсайта.

Вижте няколко идеи какво да поставите в тази страница: Страницата „За нас“ – важен компонент от Вашия сайт | Blog

За да създадете страницата, достъпете Страници, след това изберете Добавяне.

Създаване на страница в блок-редактора на WordPress
Създаване на страница в блок-редактора на WordPress.

Подробна информация и инструкции за създаване на страница или публикация в WordPress: Създаване на страница или публикация в WordPress | Help

Попълване на съдържание в страницата

За създаване на съдържание в WordPress се използва блок-редактор.

Съдържанието на страницата се подрежда в отделни блокове. За различните типове данни има различни блокове. Например текстът се попълва в блок Параграф, картинките се добавят с блок Изображение.

Вижте какво представляват блоковете и какви видове има: Всичко, което трябва да знаете за WordPress блоковете | Blog

Заглавие и текст на страницата

Въведете заглавие за страницата и попълнете текст.

Заглавие и текст на страницата

Запишете дотук направеното със Запазване като чернова.

Постоянна връзка (уеб адрес, URL) на страницата

В момента уеб адресът на страницата не е информативен и съдържа системен текст.

видът на уеб адресът, преди да се активира опцията за приятелски адреси
Уеб адрес на страницата.

За да може видът на уеб адресите в сайта да е „приятелски“ за посетителите и за търсещите машини, направете една настройка в админ панела в Настройки » Постоянни връзки.

Запишете черновата статия и отворете настройките за постоянните връзки в сайта.

Опции за вида на постоянните адреси на страниците в сайта

Има няколко формата за структурата на уеб адресите, но за да се базират на името на страницата, активирайте опцията Име на публикацията.

Освен за публикациите тази настройка важи и за адресите на страниците. Адресите ще се генерират автоматично и ще изглеждат по следния начин: https://supercoolwp.com/about-us, вместо https://supercoolwp.com/?page_id=5.

Запишете настройката и отворете страницата За нас за редакция (Страници » Редактиране).

Вече можете да видите новия уеб адрес на страницата, както и да го редактирате.

Новият „приятелски адрес“ на страницата
Изображения, видео, аудио

Освен текст страницата може да се допълни и разнообрази с изображения, клипчета, видео/аудио.

За да добавите изображение, може да използвате различни блокове: Изображение, Медия и текст или Галерия.

Към съдържанието е добавена картинка
Публикуване на страницата

След като попълните съдържание, публикувайте страницата, за да може да се отваря на сайта.

Публикуване на страницата
Публикуване на страницата.

Публикувайте страницата с бутон Публикуване.

Създайте още няколко страници, например Начало, Услуги, Галерия и Новини, които може да се попълват на по-късен етап, но сега ще се използват за менюто.

Страницата Начало може да е начална страница на сайта. В Услуги, като подстраници може да се добавят всички услуги, всяка в отделна страница. В страница Галерия може да се качат няколко качествени снимки, в подходящ формат и оптимални размери, а страница Новини (или Блог) може да се използва за показване на публикации (статии).

Следващите стъпки от разработката на сайта

Следващи стъпки и задачи в изграждането и разработката на сайта ще откриете в разширения наръчник: Как да направя WordPress сайт или блог? (наръчник) | Help


Следвайки тези първи стъпки, Вие създавате основата на сайта Ви. Продължете да го допълвате и подобрявате. И преди да го покажете на всички, проверете дали всичко е изрядно по него.

Погрижете се и за други аспекти от онлайн присъствието:

  • Създайте професионално изглеждащи имейл адреси с името на домейна Ви. След като имате сайт, поставете данни за контакт в него, в страницата Контакти например. Но преди това създайте няколко професионално изглеждащи имейл адреса, които ще носят името на сайта и ще показват професионално отношение към бизнеса (идеята), например office@supercoolwp.com.
  • Популяризирайте сайта, за да привличате повече посетители. Вашият сайт вече е достъпен в уеб от всеки, който изпише името му в адресната лента на браузъра. За да може да Ви намират през Google обаче, ще е необходимо да го популяризирате. Да го добавите в търсачки и портали и да си направите акаунт в Google Search Console.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

14 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.