Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Твоят първи WordPress сайт в три стъпки

Създаването на уебсайт с WordPress не изисква задълбочени познания в областта на уеб дизайна и разработката на уеб приложения. За да си направите сайт, в началото е нужно единствено да разберете по какъв начин се добавя и в какви форми може да съществува информацията в WordPress. След като си направите сайт, добавите първоначално съдържание и го организирате в меню и категории, лесно ще можете да определите структурата и да изберете подходящата визия.

За създаване на сайт с WordPress са нужни три стъпки:

 1. инсталиране на WordPress;
 2. достъп до административния му панел;
 3. пускане на първата страница в уебсайта.
WordPress хостинг:
Уебсайтът ще има нужда от име, чрез което ще се отваря в Уеб и хостинг място, в което ще се разположи съдържанието му. При поръчка на услугата WordPress хостинг можете да изберете и име за сайта (домейн име).
Вече имате инсталиран WordPress?
Ако сте избрали услугата WordPress хостинг, прескочете първата стъпка, тъй като вече разполагате с инсталиран WordPress. От тук нататък единствено е нужно да посетите админ панела и да създадете първата страница в сайта.

Инсталиране на WordPress

След като имате хостинг и домейн, влезте в контролния хостинг панел cPanel. Можете да влезете директно в cPanel през Вашия клиентски профил (superhosting.bg) от меню Хостинг акаунти » Детайли » Вход в контролен панел.

Инсталирането на WordPress в хостинг акаунта е автоматично през cPanel. Без да качвате файлове или да създавате бази данни, инсталирането отнема няколко клика през специалния супер-инструмент WordPress Manager.

Инсталацията на WordPress се извършва през WordPress Manager by SuperHosting » Нова инсталация на WordPress.

Инсталация на WordPress в хостинг акаунта

Инсталация на WordPress в хостинг акаунта

За инсталацията на WordPress ще са необходими основни данни. Протоколът трябва да се избере https://, за да може да се ползва сигурна връзка между посетителите и уебсайта.

Сигурната връзка се осъществява с помощта на инсталиран SSL сертификат в хостинг акаунта.

От падащото меню на Домейн изберете домейна на сайта. Оставете непопълнено полето за Инсталиране в директория, освен ако не искате сайтът да се зарежда с името на директорията в края, например https://supercoolwp.com/directory.

Настройки на сайта

Настройки на сайта

Името и описанието на сайта са важни, но можете да ги променяте по всяко време след инсталацията. Възможно е още да не сте категорични за името, така че попълнете нещо, най-близко до идеята за сайта.

Езикът за сайта също може да се променя след инсталацията.

Административните данни са необходими за достъп до админ панела на сайта. Представляват потребител с неговата парола и имейл адрес. Изберете потребителско име и въведете силна парола. Тези данни може да се променят и след инсталация на системата.

Задаване на потребителско име и парола за администратора на сайта

Задаване на потребителско име и парола за администратора на сайта

Въведете административен имейл адрес, на който ще се получават системни имейли, свързани с поддръжката и управлението на сайта.

Допълнителните опции са за системни настройки, като името на базата данни, потребителя и паролата му, както и префикса на таблиците в базата данни. Ако не сте сигурни за какво служат, не е нужно да ги променяте.

Изберете първата тема от предложените, след инсталацията може да я смените с друга. Първо ще попълним малко съдържание в сайта, за да може след това да видите как ще изглежда то в различните теми.

Избраната тема може да се промени след инсталацията

Избраната тема тук може да се промени след това през административния панел на сайта

Завършете инсталацията с бутон Инсталиране.

След като инсталацията приключи, ще получите потвърждаващо съобщение и адресите за достъп до сайта и администрацията му.

Успешна инсталация на WordPress

Успешна инсталация на WordPress

Съвсем на първо време, вече имате уебсайт в уеб, който носи името на Вашия бизнес (или идея). Можете да заредите сайта, да го разгледате.

По подразбиране е добавено примерно съдържание в сайта - категория, страница, публикация и един коментар.

За да промените това, което виждате или Ви се иска да видите, следващата стъпка е да влезете в панела за управление на сайта, наричан още административен панел.

Административен панел на сайта

Всичко, което искате да направите или промените по сайта, се извършва през административния му панел. За бърз и удобен достъп до панела, запишете адреса му, например в bookmark.

Дори да не запишете този адрес, винаги можете да го достъпите много бързо и лесно, като в адресната лента на браузъра изпишете името на сайта, поставите наклонена черта и допишете ключовата дума “wp-admin”, пример:

https://supercoolwp.com/wp-admin

При зареждане на адреса, за да влезете в админ панела, ще трябва да въведете потребителско име и парола. Тези данни са зададени при инсталацията на системата. Ако не помните паролата можете да достъпите WordPress Manager » Административни данни - и да зададете нова.

В страницата за влизане в панела, вместо с потребителско име, за достъп можете да използвате административния имейл адрес, който е посочен при инсталация на системата.

Административният панел има Табло (Dashboard), което се показва след влизане и на което ще виждате накратко активностите като последно добавени статии, страници, коментари.

Таблото в административния панел на сайта

Таблото в административния панел на сайта

Докато се намирате в админ панела и извършвате промени и настройки, използвайте опцията "Преглед на сайта" или "Към сайта", за да видите реално как изглеждат промените. Може да държите едновременно отворен админ панела в един таб, а сайта в друг. За да отворите сайта, кликнете върху името му в горния ляв ъгъл на админ панела или просто го заредете в нов таб на браузъра. За да се върнете в панела, използвайте менюто "Табло" от името на сайта.

Най-удобно би било да отворите панела и сайта в отделни табове на браузъра и само да рефрешвате сайта, след като извършите някаква промяна в админ панела.

Основните опции в панела, с които ще започнете, са Страници и Външен вид » Менюта.

Съвет: Тъй като уебсайтът вече е видим в уеб, но още не е готов за широката аудитория, можете временно да спрете търсачките да не го индексират. За да поставите временно ограничение за индексиране на сайта, активирайте опцията "Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт" в меню Настройки » Четене. След като уебсайтът е завършен, ще изключите това ограничение.

Преди да се заемете с промяна на външния вид на сайта, създайте няколко страници в него и ги организирайте в едно основно меню.

Добавяне на съдържание в сайта

За момента в сайта няма много съдържание, има една страница, една категория с една статия и коментар към нея.

Основните форми (контейнери), в които може да се съдържа информацията в WordPress, са Страници и Публикации (статии). А основните начини за организиране на тази информация са: йерархично подреждане на страници и подстраници, в Категории, по Етикети (тагове) и в Менюта.

Публикациите в сайта може да се организират в категории и тагове и се използват за публикуване на новини, помощни статии или други.

Страниците са това, което е необходимо като основа за всеки сайт и съдържат информация, която стои самостоятелно, не се организира в категории или с тагове.

Някои от страниците в сайта най-често са: Контакти, Услуги, За нас, Блог (Новини), Галерия.

Страниците обикновено са елементи в менюто на сайта. Първо създайте една страница и след това я добавете в основното меню.

Създаване на страница "За нас"

За първа страница в уебсайта ще използваме страницата "За нас". Тази страница е идеален начин за представяне на бизнеса (идеята) Ви в уебсайта. С нея можете да се представите и да запознаете посетителите си с предлаганите услуги, с възможностите, качеството и целите на бизнеса Ви, да отговорите на въпроса защо да изберат Вас и други. Вижте няколко идеи какво да поставите в тази страница: Страницата „За нас“ – важен компонент от Вашия сайт.

За да създадете страницата, достъпете Страници, след това изберете Добавяне.

Създаване на страница в блок редактора на WordPress

Създаване на страница в блок редактора на WordPress

За създаване на съдържание в WordPress се използва блок редактор. За да създавате съдържание в блок редактора лесно и бързо, първо разгледайте интерфейса и настройките му: Настройки на блок редактора в WordPress. Съдържанието на страницата може да е съставено от различни типове и форми от информация, съдържащи се в отделни обособени блокове.

След като въведе име за страницата и я запишете като чернова, ще можете да редактирате уеб адреса ѝ.

Постоянен адрес на страницата.

Постоянен адрес на страницата.

Освен текст страницата може да се допълни и разнообрази с изображения, клипчета, видео/аудио.

За да добавите изображение, може да използвате блоковете Изображение, Медия и текст или Галерия.

За да добавите изображение, може да използвате блоковете Изображение, Медия и текст или Галерия.

Добавете главно изображение за страницата в Картинка за страницата (в панела вдясно). Тази картинка е основна за страницата и представя съдържанието ѝ. Често се използва от темата за показване например в заглавната част на страницата.

ГотоВи ли сте да публикувате?

Готови ли сте да публикувате?

Публикувайте страницата с бутон Публикуване.

Вижте подробно упътване за създаване на страници и публикации в WordPress: 🔗 Създаване на страница или публикация в WordPress

Съвет: Уеб адресът на страницата се вижда под името ѝ (Връзка) и в момента той не е от най-хубавите и запомнящи се. Ще трябва да промените първоначалните настройки за уеб адресите, за да може те да се създават в разбираем формат (приятелски адреси). Кликнете на "Промяна на връзките" вдясно от уеб адреса и в нов таб ще се зареди страницата с настройка на постоянните връзки (Настройки » Постоянни връзки). Има няколко формата за структурата на връзките, но за да се базират на името на страницата активирайте опцията "Име на публикацията". Освен за публикациите тази настройка важи и за адресите на страниците. Адресите ще се генерират автоматично и ще изглеждат по следния начин: https://supercoolwp.com/about-us, вместо https://supercoolwp.com/?page_id=4.

Създайте още няколко страници, например Начало, Услуги, Галерия и Новини, които може да се попълват на по-късен етап, но сега ще се използват за менюто. Страницата Начало може да е начална страница на сайта. В страница Услуги, като подстраници може да се добавят всички услуги, всяка в отделна страница. В страница Галерия може да се качат няколко качествени снимки, в подходящ формат и оптимални размери, а страница Новини (или Блог) може да се използва за показване на публикации (статии).

Показване на страницата в менюто на сайта

Само публикуването на страницата не е достатъчно, за да може тя да се вижда в сайта. Първо трябва да изберете къде точно ще се показва, в меню като начална страница или друго.

След като има публикувана страница или няколко страници, най-лесно е да се подредят в меню от Външен вид » Менюта.

Всяка тема може да има различно място, обособено специално за основното меню в сайта.

Въведете име на менюто например main, като това ще е основното меню в сайта. Създайте го с бутон Създаване на меню, след което ще можете да го попълвате с елементи.

Изберете страница За нас от панела с елементи вляво и кликнете на Добавяне към менюто. Когато темата поддържа основно меню, в Настройки на менюто вдясно под елементите, ще можете да маркирате местоположението му. За темата TwentySeventeen положението на основното меню се казва Горно меню, за темата TwentyNineteen се нарича Главен. Маркирайте въпросната опция и запишете менюто със Запис на менюто.

В менюто може да има страници, публикации, категории и потребителски връзки. Когато елементите са повече от един, можете да променяте подредбата и йерархичната структура на менюто.

Можете да погледнете как и къде се е появило менюто в сайта.

Към момента сайтът може да не изглежда така, както си го представяте, но това е само темата по подразбиране, която ще смените.

Следва забавната част от разработката на сайта

От тук започва и забавната част от създаването на уеб сайта. Как ще изглежда, какви елементи ще има и как ще са разположени, категории, менюта, страници и други. Външният вид на сайта може да се промени с друга тема и джаджи, а добавянето на допълнителни функционалности се извършва с плъгини.

В Уеб можете да намерите безплатни (потърсете в директориите Themes и Plugins на WordPress.org) или платени теми и плъгини. Предимство на премиум (платените) предложения е пълната поддръжка от страна на разработчиците им.

След като в сайта има съдържание, много по-лесно може да се експериментира със структурата и външния му вид и да се тестват готовите теми за WordPress.

С добавеното до тук съдържание, няколко страници и едно меню, можете да направите тотална промяна на външния вид на сайта. Ето само пример за това, с избор на безплатната тема "Beauty and Spa" :

Темата се променя през редактора на външния вид на сайта » Външен вид » Настройки : Активна тема » Смяна.

Тъй като темата се намира в директорията със свободно разпространявани теми, избираме WordPress.org теми и в полето за търсене изписваме името на темата Beauty and Spa.

Кликваме на Инсталиране и преглед и докато се намираме в редактора на външния вид извършваме няколко бързи настройки на темата:

 • В опция BEAUTY AND SPA OPTIONS е въведен телефонен номер за контакт (Contact Number).
 • Заглавието на сайта е поставено в опция Front Page Heading.
 • В опция Front Page Featured Boxes са избрани три страници, които се показват на началната страница в трите кутийки (Козметика, Фризьорство и Маникюр). Предварително във всяка страница е поставена “Картинка на страницата”, за да може да се показва в кутийката.
 • В Идентичност на сайта е качено логото на бизнеса.
 • В Настройки на сайта е избрана Статична страница - Начало, а страницата за публикации е Новини.
 • В Допълнителен CSS е поставен потребителски код, така че да се промени заглавната част и шрифта на текста в сайта:
  #mslideback, .fpheadcon, #footer, .versep {background-color: #000000;} h1, h2, h2 a, h2 a:visited, h3, h4, h5, h6 {font-family: Lobster, cursive;} body {font-family: Gabriela, serif;} #heading {font-size: 56px;}
  Избраните шрифтове са два - Gabriela и Lobster и за да се зареждат на сайта, във файла на темата header.php е добавен код (в head):

  <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Gabriela|Lobster" rel="stylesheet">

  Съвет за начинаещи: Не променяйте файловете на темата, вместо това я клонирайте в child тема и правете промените по нея. В противен случай, ако модифицирате темата директно и тя се обнови, всички промени ще се загубят.

Следващите стъпки от разработката на сайта са преглед и избор на тема, нагласяване на джаджи, фина настройка на WordPress и добавяне на различни функционалности чрез плъгини. След това може да ускорите зареждането и да подобрите издръжливостта на сайта.

След като имате уебсайт, поставете данни за контакт в него, в страницата Контакти например. Но преди това създайте няколко специални имейл адреса, които ще носят името на сайта и ще показват професионално отношение към бизнеса (идеята), например office@supercoolwp.com.

Вашият сайт вече е достъпен в Уеб от всеки, който изпише името му в адресната лента на браузъра. За да може да Ви намират през Google обаче, ще е необходимо да го популяризирате малко. Да го добавите в търсачки и портали, или директно да си направите акаунт в Google Search Console.

И не на последно място, сигурността на сайта е много важна и директно свързана с името и присъствието Ви в интернет. Използвайте сложни и силни пароли, както и различни от най-използваните потребителки имена. Активирайте всички механизми за защита на сайта като защита на директориите на сайта и системните му функционалности.

Въпреки че с WordPress имате пълната свобода да разработите собственоръчно Вашия сайт, когато искате той да е професионално завършен и поддържан, винаги можете да се обърнете за съдействие и да се доверите на професионалистите в тази област.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

500px270px
SuperHosting.BG
Етикети/Tags

12
Оставете коментар

avatar
7 дискусии
5 отговори към коментарите
4 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Vils
Гост
Vils

Каква е цената на поддръжката на уебсайб при вас? 🙂

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Нашите услуги са ориентирани към предлагане на цялостно и завършено хостинг решение. В случай че имате нужда от съдействие при изграждането и поддръжката на свой собствен уебсайт, можете да се обърнете към нашите партньори. Ще намерите повече информация на страницата ни https://www.superhosting.bg/super-partners. Ако имате идея за собствен онлайн магазин, Ви препоръчваме да прочетете статията ни за работа с нашата Shopiko платформа https://help.superhosting.bg/selling-online-how-to-create-online-store.html.

При въпроси и нужда от съдействие, оставаме на разположение.

Поздрави,
Звезди

Borislav
Гост
Borislav

Здравейте,
Инсталирах WordPress успешно и имам собствен домейн. Въведох името и когато искам да вляза в website-a и admin panel-а, ми дава че не е намерена страницата.
Домейна ми е в name.com. Трябва ли да въведа някъде техния сървър, един вид от там да ми зареди домейна?
Благодаря!

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Да, трябва да насочите домейна, но към хостинг акаунта ви при нас, където сте инсталирали WordPress. Насочването се извършва като зададете на домейна нейм сървърите, отговарящи за хостинг сървъра, на който се намира хостинг акаунта ви при нас. Първо трябва да проверите кои са двата нейм сървъра, които трябва да зададете за домейна ви в name.com. За целта - влезте в профила ви при нас (superhosting.bg), изберете от менюто вляво Хостинг акаунти. Кликнете върху името на хостинг акаунта или на Детайли вдясно на реда. В детайлите за хостинг услугата… още »

Пламен Иванов
Гост
Пламен Иванов

Здравейте, имам активен сайт с домейн и хостинг при вас на план старт, който не е с WordPress. Възможно ли е да инсталирам WordPress, да започна да изграждам новия сайт без той да е активен, трябва ли да е свързан с хостинг акаунта ми докато го правя и ако да, трябва ли първия ми сайт да е неактивен или може би заменен с този още докато го разработвам? Благодаря

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, За да разработите нов WordPress сайт има няколко варианта, в зависимост от това дали искате първият сайт да остане активен по време на разработката или не. Първият сайт няма да е активен (новият сайт ще се разработва на негово място) Можете да поставите на първия сайт съобщение, че в момента той е в процес на разработка и едновременно с това да го разработвате, без това да е видимо за посетителите на сайта. Първият вариант е да изчистите наличното в момента съдържание в първия сайт (public_html), да инсталирате нов WordPress… още »

Йордан Черкезов
Гост

А какво ще ми струва тази регистрация?

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Йордан,

WordPress е безплатна платформа и няма да Ви струва нищо да инсталирате системата и да си създадете сайт.

За сайта, разбира се, ще са Ви нужни име, т.е. домейн, и хостинг, на който да бъде разположен физически самия сайт.

Ако се нуждаете от допълнително информация или съдействие при избора на услуги, може да ни пишете 24/7 на чата на нашия сайт http://www.superhosting.bg и колегите ще Ви отговорят своевременно!

Поздрави,
Дани

Слави Савов
Гост

Използвам WordPress, както за представителни сайтове и блогове, така и за онлайн магазини. Доволен съм от платформата!