Сигурността и защитата в интернет? Предизвикателството е прието!

През последните години темата за сигурността в интернет става все по-наболяла. Има причина сайтовете на наши клиенти да не са сред тези, за които буквално всяка седмица в мрежата се появяват истории за изтекли пароли. И тя е, че в СуперХостинг.БГ се грижим за сигурността на хостваната при нас информация. В поредица от статии ще ви разкажем повече за нашата система за сигурност – как се зароди, как се разви във времето и как защитава вашите сайтове към момента.

Но нека първо да си отговорим на въпроса:

Какво е сигурност в интернет?

Уебсайтовете често изискват регистрация, в която потребителите предоставят лични данни за себе си. Такива са и повечето онлайн магазини, където се въвежда детайлна и чувствителна информация за клиентите.  Идва момент, в който даден сайт разполага с бази данни, чието изтичане при пробив в сигурността би навредило и на клиентите и на самия сайт. Освен за изтекли данни от сайтове, все по-често чуваме и за вирусите, които криптират информацията на вашите компютри и ви искат откуп. По време на изборите, не работеха сайтовете на Избирателната комисия. Какво е общото между всички тези „събития“? Отговорът е – компрометирана сигурност. Това, за което ще разкажа в тази статия обаче, е сигурността на уеб сайтовете, пощенските кутии или общо казано хостинг акаунтите в СуперХостинг.БГ.

По настоящем, в СуперХостинг.БГ се хостват над 200,000 сайта и уеб приложения (и това не включва сайтовете, използващи VPS, наети сървъри). Този огромен брой сайтове, на които осигуряваме качествено уеб присъствие, предполага и голямата отговорност, която носим като компания.

Какво означава „сигурност“ за СуперХостинг.БГ?

  1. Осигуряване на непрекъсната работа на услугата, чрез прилагане на DDoS защита, за която писахме скоро.
  2. Защита на сайтовете от всякакъв злонамерен достъп, който може да ги модифицира, компрометира или да открадне данни.
  3. Защита на пощенските кутии срещу неоторизиран достъп.
  4. Защита на цялата инфраструктура, чрез прилагане на последните версии на използвания системен софтуер.

Сайтовете на клиентите са едни от най-честите мишени за злонамерен достъп. Целта на злонамерените хакери е не само да направят сайта неработещ или да откраднат информация. В последните години пробивите в сайтовете обикновено са „спящи“. Като мини, които се залагат, за да бъдат активирани по-късно. А когато бъдат активирани, най-често тези компрометирани сайтове се използват за:

  • „Заразяване“ на други сайтове;
  • Стартиране на DDoS атаки към трети страни;
  • Разполагане на phishing сайтове;
  • Разпространяване на malware (зловреден софтуер от всякакъв вид), който заразява клиентски компютри;
  • Изпращане на SPAM и др.

Друга цел на злонамерените хакери са клиентските имейли. Най-често компрометиран имейл се използва за изпращане на SPAM. В по-изолирани случаи и за измами.

Защитени ли са вашите акаунти при СуперХостинг.БГ от хакване и на сигурно място ли се намират вашите сайтове и пощи?

Отговорът е „Да“!

Очаквайте следващата статия, в която ще разкажа повече за начина, по който го правим.

Любомир Русанов
Любомир Русанов
Любо е един от главните заподозряни за успеха на вашите сайтове, защото благодарение на него, те имат своето надеждно и сигурно място в интернет. СуперСилата на Любо е, че води екипа напред и винаги знае как да направи всичко по по-добър начин.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!