Таргет потребител – ключът към успешния бизнес

Някога опитвали ли сте да стигнете до дестинация със затворени очи?
Не е страшно. Но е дискомфортно и объркващо. Евентуално се появява паническа тревожност, че може би не сте на прав път.

Чувството е същото, когато имате бизнес за крайни клиенти и не ги познавате. Пробвате едно, второ, трето… но само стреляте на посоки. Разбираме ви. Всеки стартиращ бизнес е минал през този процес. Дори и ние.

Какво е таргет потребител?

„Таргет потребител“ е на пръв поглед скучен термин. Но нека това не ви заблуждава. Истината е, че той полага основите на ефективния маркетинг.

Споменатият потребител олицетворява образа на най-подходящия клиент за бизнеса ви. Уловката е, че не е 100% реален. В него се съчетават вашите предположения за идеалния ви клиент и реалните данни, с които разполагате от търговския си опит.

Таргет потребителят отговаря на един много кратък, но достатъчно предизвикателен въпрос:

Кой е моят краен клиент?

Разбира се, този въпрос хвърля бомба в морето от мисли. Взрив има, а след това – потоп. Именно затова със следващите редове ще ви помогнем да си отговорите на този основополагащ въпрос.

Прочетете още: 3+1(БОНУС) инструмента за опознаване на вашите клиенти

Защо ни е нужно да изградим профил на своите клиенти?

Защото това ще ви помогне да ги опознаете и да им предлагате това, от което имат нужда. И то по начина, по който те очакват да го направите. Вече няма да се лутате из между хилядите методи за привличане на клиенти.

Вие вече ще знаете какво харесват, какви възможности имат, как искат да бъдат „ухажвани“ като потребители и защо се спират на вашите продукти/услуги.

А… и още нещо – тези профилирани описания ще ви помогнат да превърнете настоящите и бъдещите си клиенти в лоялни защитници на бранда ви.

Кои са най-важните въпроси, които трябва да си зададем?

Въпросът „Кои са моите клиенти?“ е прекалено общ. И често води до мислене на бързи обороти, последвано от реакцията: „Ами нямам идея.“

Затова ще изградим отговора му стъпка по стъпка с няколко помощни въпроса.

Какви са демографските характеристики на моя клиент?
  • Пол.

Замислете се какъв процент от клиентите ви са мъже и какъв – жени. Дали бизнесът ви се влияе от пола на потребителите ви или има по-универсална насоченост. Например ако дистрибутирате или продавате козметика, жените със сигурност ще преобладават като потребителска група.

  • Възрастова група.

Кой е по-склонен да купи от вас? 16-годишният тийнейджър, 27-годишната млада дама или възрастният ерген? Мислете за диапазон, а не конкретни цифри. Това ще ви даде насоки как да общувате с вашите клиенти:

  • По-консервативно.
  • По-авторитетно.
  • По-приятелски.
  • По-хумористично.
  • И т.н.
  • Семейно положение.

Понякога за услугите ни е важно да знаем какъв е семейният статус на нашите клиенти. Ако продаваме детски дрехи или играчки, естествено бихме таргетирали родителите им (щастливо омъжени или разведени). Ако търгуваме с луксозни бижута, най-вероятно ще имаме няколко различни профили потребители:

  • Мъже, които искат да спечелят жената до себе си.
  • Жени, които искат да изненадат половинката си (или мъжа си) за рождения му ден.
  • Двойка, на която им предстои сватба.
  • И още много!

Пример за таргет потребител на магазин за луксозно мебелно обзавеждане

Давид е таргет персона на магазин за мебелно обзавеждане от висок клас.

  • Местоживеене.

Дали вашите потребители се ограничават до локацията на физическия ви магазин или продавате и онлайн без ограничения. От кой град или коя държава преобладават вашите клиенти? Това ще ви даде идея над какво да наблегнете при маркетинг стратегията ви.

  • Образование и професия.

Важен елемент, зареден с информация за характера, амбициите и възможностите на вашия клиент. Ако е мениджър с висше образование, можете да си извадите вторични заключения, че е дисциплиниран, упорит, проактивен и знае какво иска (от живота и най-вероятно от продуктите/услугите, които ползва).

Бъдете аналитични в съответствие с продуктите/услугите, които предлагате!

  • Доход.

Това е може би един от най-деликатните, но и важни елементи от образа на вашия таргет потребител. Българският пазар е ценово чувствителен и много често решенията на потребителите зависят от цената, която виждат. Именно затова е важно да знаете с какви ориентировъчни доходи разполагат вашите клиенти, за да представите продуктите/услугите си по най-подходящия начин.

От какво се интересуват моите настоящи и бъдещи клиенти?

Помислете над темата за техните интереси. Какво обичат да правят в свободното си време? Какви места посещават? Дали предпочитат да си останат вкъщи и да сърфират в интернет за разтоварване. Или използват всяка минута, за да се срещат с приятели и да завързват нови запознанства?

Какви са техните хобита? Какво ги кара да се чувстват добре? С какви хора предпочитат да общуват?

Това са въпроси, които на пръв поглед нямат директна връзка с продуктите/услугите ви. Но те са важни, за да разгадаете поведението на вашите потребители. Така ще успеете да се появявате в ежедневието им по най-подходящия начин – без да ги дразните или отблъсквате.

Пример за таргет персона на онлайн магазин за дамска мода

Ева е таргет потребител на професионален стилист.

От какво се нуждаят като потребители?

Защо клиентите биха купили от вас? Какво искат да получат и на какво се надяват?
Много е важно да си изясните нуждите и желанията на вашите клиенти. Те са ключът към подобряването на услугите ви. Ако например предлагате хранителни добавки, ще ви е полезно да знаете какви са предпочитанията на вашите клиенти:

  • Държат ли повече да са натурални и с естествени съставки, отколкото да действат бързо и мигновено?
  • Ползват ли ги по-скоро за превенция, или в комбинация с предписано лечение?
  • Биха ли инвестирали повече, ако са убедени, че добавката ще им помогне, или не?

Прочетете още: 5+1 (БОНУС) причини да си направите онлайн магазин!

Какви са техните болки като потребители?

Всеки клиент има нужди. Но има и болки. Това са притесненията, които съпътстват избора на продукт/услуга. Най-често те са свързани с цената, качеството, обслужването, а дори и имиджа на бранда.

Разпишете всички причини, които биха разколебали потребителите да купят от вас. Как вие бихте разсеяли тези притеснения?

Като за финал…

Оттук нататък изяснете какво е вашето конкурентно предимство. Разполагайки с най-важната информация за вашите клиенти, вече ще можете да представите услугите си в съответствие с техните очаквания и предпочитания.

Съвет: Замислете се дали профилът на настоящите ви клиенти е най-подходящият за предлагания от вас продукт или услуга. Формулирайки ясна визия за клиентите, които в най-голяма степен биха избрали вас, вие правите крачка напред към достигането им. Нерядко таргет потребителят е вашият маркетинг коректив.

И помнете: тази полуреална фигура изгражда образа на най-подходящия клиент за вашия бизнес – независимо дали вече сте го срещнали, или не.

Възползвайте се от нашите горещи предложения: създайте онлайн магазин с Shopiko бързо, лесно и изгодно. Изберете най-подходящото име за него и започнете да продавате веднага!
Вашите бизнес идеи заслужават да бъдат развити. Действайте!
Даниела Колева
Даниела Колева
Диди е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в умението ѝ с един замах да се справи с всяко предизвикателство. С ударна доза позитивизъм, широка усмивка и абсолютен професионализъм, тя е винаги готова да се отзове в името на добрия краен резултат.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?