Избирате хостинг за Вашия сайт? Тези 10 предимства ще Ви помогнат!

Хостингът – основата на Вашия сайт. Повтаряме го толкова често, че вече започва да звучи като клише. Но пък клишетата са си самата истина. Когато стартираме с изграждането на своя сайт, винаги преминаваме през едно обстойно проучване:

 • Как да се казва? Какво име (домейн) да му избера?
 • С каква платформа да го изградя? Защо?
 • Каква хостинг услуга е подходяща за сайта ми?
 • Каква е разликата в услугите на различните хостинг компании и как да избера доверен партньор?

По-често сме по-заети с това как ще изглежда сайтът ни и с какво ще го изградим, отколкото каква основа ще положим за него – т.е. каква хостинг услуга ще изберем. Разбираме по-лесно това, което можем да видим, да пипнем или да си представим.

А хостингът? Как бихте могли да си го представите и как разбирате кое го прави качествен, подходящ и надежден? Време е да споделим прекия път към това знание.

Но на първо място…

Защо от хостинг до хостинг има разлика?

На пръв поглед хостингът си е просто хостинг – място, в което да се помещава сайтът ни. Но нека помислим аналогично с пример от реалния живот: ако сайтът е Вашият апартамент, то хостингът е нейната жилищна кооперация, а хостинг компанията – кварталът. Дали когато си избирате апартамент, кварталът би могъл да бъде „какъвто-и-да-е“?

Всички знаем, че според нуждите и плановете ни, е важно внимателно да преценим къде ще живеем, отговаряйки си на следните въпроси:

 • Кварталът уреден и благоустроен ли е?
 • Сигурен ли е? Безопасен ли е за мен, близките ми и всичко, което притежавам?
 • Каква е културата на квартала и ако имам нужда от помощ, как ще се отнесат към мен другите?
 • Каква е цената на имотите там и защо всъщност е такава?

Така както от квартал до квартал има разлика и трябва много умно да преценяваме къде инвестираме, така и от хостинг до хостинг има разлика. Хостинг услугата не е просто място за съхранение на Вашия сайт (тип гараж). Тя е съвкупност от:

 • Хардуер – физическият сървър и неговите параметри;
 • Софтуер – операционни системи, контролни панели, инструменти, технологии и т.н.;
 • Клиентско обслужване и поддръжка – човешки фактор, който прави услугата жива и още по-качествена.

Затова нека заедно разгледаме какво прави една хостинг услуга качествена и надеждна.

#1 Високо ниво на клиентско обслужване

Може би си мислите, че клиентското обслужване се изчерпва с поддръжката. Клиентското обслужване обаче е нагласа и начин на комуникация. От първия контакт с екипа на компанията е необходимо да се чувствате:

 • Спокойни, че някой е насреща, за да Ви съдейства;
 • Сигурни, че този някой има нужните знания и умения, за да го направи;
 • Удовлетворени, че нуждите Ви са посрещнати с разбиране, грижа и подкрепа.

Често обичаме да казваме, че:

Ние не продаваме услуга. Ние продаваме обслужване.

Откъс от предаването SuperTalks епизод 013

Затова независимо дали става въпрос за хостинг, или не – казвайте „Да!“ само на партньори, които разбират от „занаята си“ и Ви вдъхват доверие.

Прочетете повече: Клиентите за нас – СуперСтарт на 2020

#2 Денонощна поддръжка

Да си вземеш хостинг е най-лесното – избираш, плащаш и готово. А какво става, когато се появи нещо неочаквано, непознато или просто казус извън нашите компетентции? Тогава се обръщаме към специалистите от Техническа поддръжка (дори в 3 през нощта) и знаем, че те ще ни помогнат на 100%.

Нека си признаем – трудно е да притежаваме цялото „тех“ знание, за да имаме отговор на всеки въпрос. Когато не можем да се справим с всичко сами, е супер да знаем, че някой ни пази гърба.

Прочетете повече: Скритият съпорт и грижата за Вашите сайтове

#3 Защита и сигурност

Защитата и сигурността на сайтовете би трябвало да е приоритет №1 не само за хостинг компаниите, но и за собствениците на сайтове. Без сигурност, доверието не би било възможно.

А как СуперЕкипът подсигурява клиентските сайтове?

 • Включена защита против хакерски атаки за цялата хостинг услуга – всеки ден професионалната система SH Protect, създадена от СуперХостинг.БГ, сканира клиентските сайтове за зловреден код, подобрява параметрите и правилата за защита и така предотвратява бъдещи опити за хакване. А споменахме ли, че защитата е напълно безплатна за всеки план на споделен хостинг и Managed VPS?
 • DDoS защита на цялата инфраструктура – ежеминутно филтрира и оценява качеството на трафика към хостинг услугата. По този начин предотвратяваме над 95% от злонамерените опити за блокиране на услугите и достъпа до уебсайтовете чрез изкуствен трафик. DDoS защитата е активна за всички услуги на СуперХостинг.БГ.
 • Имейл защита против Bad Forwarders за всички клиенти – злонамерените имейл пренасочвания нямат шанс пред системата за сигурност, която анализира всяко имейл пренасочване и блокира всички съмнителни такива.
 • Премиум защита от SPAM и вируси – всички планове на споделен хостинг и Managed VPS имат включена SPAM защита. Но допълнителната премиум услуга върши чудеса – автоматично филтрира и блокира всяко SPAM съобщение, за да забравите какво изобщо означава това.
 • Поддръжка на TLS 1.3 протокол на ниво сървъри – с новата версия на протокола, сървърите ни поддържат още по-високо ниво на сигурност. Възползвайте се от него, като добавите подходящ TLS сертификат на сайта си.
 • Широк избор от SSL (TLS) сертификати – важен елемент от сигурността на всеки сайт. А на superhosting.bg ще намерите богат избор от сертификати за нуждите на Вашия проект. Свържете се с нас за съдействие и защитете чувствителните данни на Вашите посетители.
 • Допълнителни защити на Вашия клиентски профил и контролен панел – изкуствен интелект, който засича всеки опит за неоторизиран достъп и Ви уведомява за него.
 • Безплатни WordPress инструменти в хостинг акаунта – точно така! Чрез WordPress Manager в cPanel можете да активирате всички допълнителни защити на Вашия WordPress сайт, с които да повишите сигурността му на следващо ниво.
 • Богата библиотека с ценни съвети за сигурност – СуперБлогът и помощната ни страница споделят една съкровищница ✨ с информация за повече защита на ниво уебсайт, както и на ниво потребителско сърфиране.

Прочетете повече: Седмица на сигурността в СуперБлога

#4 Бързина и скорост на зареждане

Наскоро споделихме статия за начините на ускоряване на уебсайт. В нея засегнахме много сериозно важността на хостинга – той е основата, която притежава параметрите и технологиите, които биха могли да дадат на сайта Ви допълнителна преднина още на ниво сървър.

Как това е възможно? Чрез:

 • All SSD за цялата хостинг инфраструктура;
 • Кеширащи технологии – Memcached, Redis, SuperCache, OPCache;
 • Поддръжка на най-новите PHP версии;
 • Непрекъснато обновяване на софтуер и хардуер, за да сме в крак с технологичното развитие.

Прочетете повече: Как сайтът ми да зарежда по-бързо? [Част III]

#5 Подходящи параметри и характеристики

Когато си купувате нов телефон, освен визията, цената, популярността и репутацията му, Вие обръщате внимание и на характеристиките му. Те са важен аспект от продукта, който Ви дава ориентир доколко той ще отговаря на Вашите потребителски нужди.

Същото е и с хостинга.

Според целите и плановете Ви, Вие ще създадете сайт, който ще се нуждае от определени характеристики на хостинг услугата. Благодарение на тях всички процеси ще се задвижват леко и успешно, за да бъде сайтът Ви винаги „онлайн“. Такива характеристики са:

 • Дисково пространство;
 • Процесорно време;
 • Оперативна памет (RAM);
 • Трафик;
 • Брой файлове и директории (Inodes);
 • Брой пощенски кутии, поддомейни, паркирани домейни и т.н.

Списъкът е дълъг и технически. Но ако планирате да си вземете споделен хостинг и се чувствате изгубени и объркани, четейки тези характеристики, за Ваше улеснение категоризирахме плановете по критерия „вид и големина на сайта“. Така всеки план дава информация за какъв тип сайт е подходящ: личен сайт или блог, фирмен сайт, онлайн магазин.

#6 Непрекъсваемост на услугата

99.9% непрекъсваемост звучи супер, нали? Разбира се, тези 0.1% са отредени за профилактики и рестарт на сървърите. По този начин се забавя тяхната амортизация и те могат да ни служат още по-добре за дълго.

Какво означава 99.9% непрекъсваемост? Благодарение на качествената хостинг платформа времето за профилактика е сведено до минимум и Вашите клиенти ще достъпват сайта Ви спокойно през цялото време.

#7 Включени резервни копия

Поддръжка на сайт без backup?! Опитът показва, че точно по закона на Мърфи и в най-неочаквания момент, нещо може да се оплеска – обратимо или необратимо. Прекият път до „обратимото“ Ви е възстановяване на архив. По този начин връщате състоянието на сайта си, в което е бил в определен минал период.

За Ваше улеснение, всички планове на споделен хостинг и управляем виртуален сървър (Managed VPS) разполагат с гарантирани резервни копия (backups), които Ви предоставят повече сигурност и смелост, когато експериментирате.

Прочетете повече: Винаги имайте Backup план

#8 Опция за създаване на професионални пощи

Има ли нещо по-представително от професионалната комуникация? В случая професионалните пощи са Вашите бизнес имейли – те съдържат името на Вашия сайт (например info@mybusiness.bg). А в СуперХостинг.БГ можете не само да си ги създадете, но и да се възползвате от неограничен брой професионални пощи.

Прочетете повече: Професионални пощи за Вашия бизнес – как и защо?

#9 Възможност за развитие на Вашия проект

Когато стартирате, нуждите на Вашия сайт ще се покриват от услуги като споделен хостинг, Shopiko или Сайт билдър. Колкото повече се развива Вашият сайт и Вашето онлайн присъствие като цяло, толкова повече ще се нуждаете план или услуга с повече възможности.

За да се развивате спокойно, е важно Вашият хостинг партньор да разполага с:

 • По-разширени планове на настоящата услуга;
 • По-подходящи алтернативи за нуждите Ви.

Кой определя коя от двете опции е по-добра? СуперЕкипът ще анализира подробно представянето на Вашия сайт и ще Ви насочи към най-подходящо решение. Така получавате експертна оценка, насоки и съдействие за промяната.

#10 Море 🌊 от помощна информация

Живеем във времена, в които информацията е най-ценният ресурс. Неслучайно „Съдържанието е цар!“ Но не просто съдържанието, а качественото и полезно съдържание. С удоволствие искаме да споделим, че в СуперБлога и на помощната ни страница, Ви очакват хиляди материали за всичко, свързано със сайтовете и дигиталното присъствие.

Години наред събираме и структурираме най-ценната, полезна и богата информация. Защо? За да Ви подкрепим на всяко едно ниво. Независимо дали тепърва стартирате, имате, или нямате познания от технологии, разработвате и поддържате клиентски сайтове, или сами се справяте със своя собствен сайт – ще намерите подходящи ресурси с отговори на Вашите въпроси.


Изборът на хостинг е важна и отговорна стъпка. Тя полага основата на Вашето дигитално присъствие. Затова винаги правете информиран избор за това, което избирате, и ползите, които ще получите.

Предстои Ви да си направите сайт? Поздравяваме Ви! Това е най-добрият начин да ускорите развитието на своя проект или съществуващ бизнес. Говорейки за хостинг… възползвайте се от специалното ни предложение за нов проект. Спестете до 192 лв. от нов хостинг план. А за да сте напълно спокойни за Вашата бизнес комуникация, добавете услугата Премиум защита от SPAM и вируси, която Ви предпазва от измамни имейли, съдържащи фалшиви фактури, фишинг атаки, вируси, SPAM.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Даниела Колева
Даниела Колева
Диди е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в умението ѝ с един замах да се справи с всяко предизвикателство. С ударна доза позитивизъм, широка усмивка и абсолютен професионализъм, тя е винаги готова да се отзове в името на добрия краен резултат.
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)? [Аудио]

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.