7+1 мита за SaaS услугите [Аудио]

Слушайте съдържанието на тази статия под формата на аудио запис:

Чуйте и останалите ни статии в SoundCloud, Spotify и Apple Podcasts.

Software-as-a-Service технологията неведнъж е била обект на интерес за нас. За много хора тя е изпълнена с десетки неизвестни, прави я несигурна в очите на потребители и разработчици, остава си една голяма загадка. Нека преди всичко припомним какво представлява тя и с какво е по-различна от хостинг услугата например. 

SaaS (софтуер като услуга) е вид облачна услуга или приложение, до чиито ресурси имате достъп през интернет браузъра си. За да можете свободно да достъпвате услугата обаче, се нуждаете от месечен или годишен абонамент, който се определя от компанията доставчик.

И така. SaaS услугите стават все по-популярни и интересът към тях нараства толкова бързо, че технологията се стреми да отговаря с възможно най-бързите темпове на непрекъснато нарастващите потребности на нейните потребители. В този ред на мисли, силната популярност неминуемо води до появата на различни заблуди, подвеждащи теории, митове и легенди.

Ние подбрахме някои от най-интересните и често срещани вярвания, които битуват в дигиталните среди, и решихме да ги развенчаем. Защото не винаги нещата са такива, каквито изглеждат или за каквито ги представят. Да започваме!

Мит №1: Тази услуга е заплаха за IT специалистите и разработчиците.

До неотдавна в дигиталното пространство витаеше твърдението, че SaaS решенията са доказан враг на уеб дивелъпърите и всички, които се занимават с изработката на сайтове. Освен това се смяташе, че работните позиции на тези специалисти ще намалеят драстично, защото с навлизането на такъв тип платформи няма да има нужда от техните умения и компетенции. Но истината е съвсем друга. 

Всъщност SaaS услугата има за цел да улесни не само хората с базови технически познания, но и да спести време на разработчиците, което те да инвестират в по-мащабни и стратегически проекти с по-глобално значение. Software-as-a-Service платформите са незаменим помощник за уебмастърите, защото ги освобождават до голяма степен от ежедневните запитвания, превърналите се в рутина разработки и добре познатите казуси. Буквално тази услуга им дава възможност да се фокусират върху наистина сложните процеси и интересни бизнес случаи.

Дори немалка част от уебмастърите използват SaaS платформите при работа с клиенти, които нямат достатъчно бюджет и време за по-голям онлайн проект. В тези случаи потребителите са наясно какво точно искат и какво могат да очакват от готовия сайт. Целта е ясна, както и изпълнението на проекта.

Вижте още: Да си направя сайт сам или да се доверя на специалист?

Мит №2: SaaS услугата е скъпа.

Вероятно и до Вас са стигнали слуховете, че сайтът е скъпо удоволствие или пък, че управлението и поддръжката му ще натежат изключително на бюджета Ви. Е, в наши дни това са абсолютно безпочвени опасения особено когато разполагаме с технология като SaaS. Дори ще добавим, че с подобна услуга спестявате цял списък допълнителни разходи за:

  • различни софтуерни лицензи;
  • намеса на техническо лице, което да бъде винаги на разположение;
  • инсталации на желани приложения и интеграции;
  • административни такси за поддръжка на платформата и още.

А сега забравете всичко, което сте чували до този момент за цените на SaaS услугите, защото пред Вас се открива чудесна възможност да изградите модерен фирмен сайт на цени от 4.99 лв. на месец с помощта на Сайт билдър. Не по-малко внимание заслужава и СуперОфертата ни за онлайн магазин с Shopiko, с която можете да се превърнете в успешен търговец и предприемач.

Ами дотук с този мит. Разбихме го на пух и прах. И запретваме ръкави за следващия.

Мит №3: Трудна е за управление и персонализация.

Обикновено SaaS решенията работят на принципа: избираш шаблон и се придържаш към неговите специфики, без много-много да го променяш. Да, ама не! Ежедневно черпим вдъхновение от творческите хрумвания и богатото въображение на наши клиенти, които избират Сайт билдър или Shopiko за основа на своето дигиталното присъствие. 

Те са неизчерпаем източник на идеи, свързани с това как готовите дизайнерски темплейти могат да се трансформират до неузнаваемост. Дотолкова, че финалният резултат ни кара да питаме дали сайтът е изграден с помощта на SaaS, или е използвано друго решение. 

Освен това платформите разполагат с полезни интеграции, които значително улесняват не само работата по самия сайт, но и всички бъдещи клиенти и посетители. И можете да добавяте само онези от тях, които Ви се струват наистина важни и необходими за по-пълноценното потребителско изживяване като например:

  • чат за експресна комуникация;
  • маркетинг инструменти като Google Analytics, Facebook Pixel и др.;
  • разплащателни методи и модули за доставка (при Shopiko);
  • изскачащи (Pop-up) прозорци с промо оферти и др.

И така сайтът Ви да стане точно какъвто си го представяте. Даваме Ви нагледен пример колко е лесно и удобно да стартирате дигиталното си присъствие със Сайт билдър и то в рамките на час:

Хвърлете един поглед и на статията Истина или мит: Мога да си направя сайт с няколко клика

Мит №4: Нямате контрол върху информацията в сайта си.

Това, че Software-as-a-Service решенията са абонаменти услуги, далеч не означава, че Ви лишават от достъп до съдържанието, което управлявате. Когато доверявате финансовите си активи на банката, тя налага ли Ви ограничения така, че да не можете да оперирате свободно с тях? Значи ли, че парите, които сте оставили там, вече принадлежат на финансовото дружество? Разбира се, че не. На практика, можете да ги изтеглите и вложите на друго място в момента, в който пожелаете.

Сега си представете, че SaaS платформата е своеобразна банка, която съхранява цялата информация за сайта Ви. Вие сте собственик на тези иначе толкова ценни данни и можете да ги достъпите, когато са Ви нужни. Просто тази услуга предлага сигурно „убежище“ на съдържанието, което искате да адресирате до посетителите на Вашия сайт.

Мит №5: SaaS изисква специални технически умения и предварителна подготовка.

И този мит си има опровержение. Едно от най-големите предимства на SaaS технологията е, че залага на удобството при работа с различните модули и менюта. Тя е създадена така, че да опрости максимално всяко едно действие по изграждането на уебсайта. 

Нещо повече. Сайт билдър разполага с удобен Drag & drop редактор, с който можете да „хванете и преместите“ всеки елемент от лентата с инструментите до работното поле само с левия бутон на мишката. Искате да добавите бутон? Само кликате върху него и го издърпвате до желаното място в сайта. И така с всичко останало, което Ви хареса или чиято позиция искате да промените.

saas-myths-busted
Сайт билдър ще улесни работата по изграждането на сайта Ви с Drag & drop редактор.

Shopiko, от своя страна, Ви позволява да добавяте продукти в своя онлайн каталог буквално с няколко бързи клика на мишката. Добре подредената навигация и ясно структурираните менюта в платформата помагат и на най-начинаещите в дигиталните продажби да се ориентират безпроблемно и бързо. 

SaaS платформите са наистина интуитивни. Затова често обичаме да казваме, че работата с тях не изисква задълбочени технически познания. Ако знаете как да влизате в мрежата през браузъра, значи ще се справите с останалото. Имайте обаче едно наум, че при всяко затруднение имате зад гърба си подкрепата на СуперЕкипа, който ще Ви предложи експертна консултация и отлично обслужване.

Направи си сайт за по-малко от час със Сайт билдър

Мит №6: Услугата е подходяща само за изграждането на лендинг страница, но не и за цялостен функциониращ сайт.

Ако това беше вярно, сигурно стотици малки и средни бизнеси нямаше да се радват на присъствието си в уеб сега. А броят на потребителите, които са запознати с дейността им, щеше да е съвсем ограничен.

Знаете ли, че сайтовете на Mailchimp, DropBox и Typeform също използват SaaS технологията, върху която се базират техните услуги? Обзалагаме се, че този факт е изненадал голяма част от Вас и е повлиял до известна степен на начина, по който гледате на облачната услуга. Тези световноизвестни онлайн проекти са потвърждение, че SaaS услугата не е просто инструмент за изграждане на най-обикновена лендинг страница.

Сайт билдър има ресурс, който надхвърля възможностите за създаването на one-page сайт. Той има капацитет за много повече, а доказателството за това за стотиците клиентски сайтове на фитнес инструктори, адвокати, къщи за гости, счетоводни кантори, агенции, заведения за хранене и други.

Мит №7: Липсва опцията за създаване на професионални пощенски кутии.

Ако има неща, които правят една хостинг услуга „лъскава“, то със сигурност едно от тях е професионалната поща, носеща името на сайта. Защо тогава SaaS услугата да е изключение? С наличието на такъв имейл не само можете да сложите начало на надеждната комуникация с Вашите посетители и да затвърдите имиджа си на специалист, но и ще спестите още допълнителни разходи. Защо ли? Защото можете да създадете пощата към сайта си напълно безплатно. 

Щом свържете услугата с избран от Вас домейн, не пропускайте да добавите професионалния имейл към списъка с дигитални активи. Ако сте се спрели на едно от двете решения – Сайт билдър или Shopiko, създаването на пощенски кутии ще Ви се стори лесно като детска игра. Просто влезте в клиентския си профил, отворете съответното меню и следвайте инструкциите за изпълнение.

Разберете: 7+1 причини да създадете имейл с името на Вашия сайт

Мит №8: SaaS технологията не е надеждна и защитена.

Отново грешно схващане. За да добиете по-ясна представа за начина, по който е реализирана защитата на Вашата информация, ще разгледаме сайта Ви като част от цялото. Представете си, че когато „вземате под наем“ определено пространство от облака, то съдържанието в него е под персонална протекция. Тоест всеки един абонамент се предпазва индивидуално от опити за атака или пробиви. Така защитата е по-надеждна и на по-високо ниво.

А платформите на Сайт билдър и Shopiko имат още един, външен източник на защита на ниво браузър, защото идват с инсталиран SSL сертификат, който дава допълнително потвърждение, че сайтът Ви е сигурен и отговаря на условията на търсачките. Така потребителите ще получат индикация, че са попаднали на надежден търговец или предприемач и могат да Ви се доверят.


Надяваме се вече всички части на SaaS пъзела да са се подредили правилно и цялостната картина да е придобила по-ясен образ. Каквото и да чуете за облачната технология като твърдение, не бързайте да го приемате за чиста истина, преди да сте го проверили. В мрежата има достатъчно количество информация, която да подкрепи или отхвърли Вашите съмнения.

Имате и още един вариант – да се обърнете към СуперЕкипа при въпрос или нужда от консултация относно Вашия сайт. Гарантираме Ви експертно мнение и отлично обслужване, придружени от индивидуално отношение. Само се свържете с нас.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!