SEO Q&A: Как сайтът ми да зарежда по-бързо? [Част III]

Време е за нова порция полезни съвети от съвместната ни поредица с нашите приятели и партньори от Netpeak Bulgaria. В част II отговорихме на един много често задаван от Вас въпрос: Коректни измерители ли са резултатите от PageSpeed Insights?

Сега продължаваме с още по-вълнуващата част: Как да ускорим сайта си?

Преди да преминем към съветите за оптимизация на скоростта, ще проверим дали сте осигурили за сайта си основата, без която след това трудно може да се постигне оптимален ефект от прилагането им. 

Основата са тези фактори, които по-трудно можете да промените или оптимизирате, след като сайтът вече работи. Като например да оптимизирате хостинг средата – да е по-надеждна, да е по-сигурна или пък да добавите към нея възможността за активиране на ускоряващи технологии.

Ето какво ще помогне сайтът Ви да се зарежда по-бързо:

Хостинг услугата

Бързото зареждане на сайта зависи както от кода и изработката му, така и от средата, в която работи. 

1. Надежден, сигурен и бърз хостинг

Изборът на хостинг компания и подходящ хостинг план е от решаващо значение за стабилността и развитието на всеки онлайн проект. Част от важните качества на хостинга са сигурността и надеждността на услугата, наличните технологии за ускоряване и не на последно място – непрекъснатата и адекватна поддръжка.

Когато хостинг услугата е сигурна и надеждна, сайтът няма да бъде засегнат и забавен от злонамерени скриптове и атаки, както и да спира поради ненадеждна оперативност на инфраструктурата. В СуперХостинг.БГ системата за сигурност SH Protect предпазва всички клиентски сайтове денонощно, като на ден блокира хиляди опити за злонамерени действия, пробиви в сигурността на приложенията и заразяване със зловреден код.

Надеждността на услугата влияе пряко върху бързодействието на сайта. Грижата и непрекъснатото обновяване на софтуера и хардуера са неизменна част към услугите на СуперХостинг.БГ.

2. Бърза и сигурна връзка със сайта 

Колкото и бързо да работи самият сайт, ако връзката му с посетителите не е бърза, той ще се зарежда бавно в браузъра им.

HTTP/2 е новата версия на протокола HTTP, който е основен компонент в комуникацията между уеб браузъра и сървъра. Колкото по-бързо браузърът успее да изтегли от сървъра ресурсите на сайта, толкова по-бързо ще го изобрази на екрана на посетителя. Протоколът HTTP/2 е много по-бърз и сигурен, спрямо предишните му версии (HTTP 1.x).

За да може сайтът да използва HTTP/2 протокола при комуникацията си с посетителите, допълнително е нужно да се инсталира SSL сертификат и да се активира сигурната HTTPS връзка. 

HTTP/2 се поддържа на всички хостинг планове при СуперХостинг.БГ. 

Вижте още за предимствата, които HTTP/2 протоколът Ви предоставя, в статията: Истинско HTTP/2: По-бърз сайт и още нещо | Blog

Вашият сайт използва ли бърза връзка с HTTP/2 протокола? Има ли инсталиран SSL сертификат и използва ли защита на връзката с HTTPS? Ако срещате затруднение с тези въпроси, можем да Ви помогнем с отговорите им и действията за пускане на SSL + HTTPS + HTTP/2 за сайта. Свържете се с нас по чат, имейл или телефон за супер съдействие!

3. Ускоряващи и кеширащи технологии

Един от лесните и бързи начини за ускоряване на сайта и зареждането му в браузъра е активирането на ускоряващи и кеширащи технологии. Наличието на такива технологии зависи от хостинг провайдъра.

При нас можете да използвате няколко различни инструмента и технологии за ускоряване. С ALL SSD технологията и SuperCache уеб ускорителя сайтовете и онлайн магазините се зареждат в пъти по-бързо! 

Memcached и Redis

Memcached и Redis са технологии за съхраняване на данни в паметта на сървъра. Използват се за кеширане на данни и обекти от сайта, генерирани и употребяващи се при работата му. Например резултатите от често изпълняващи се SQL заявки към базата данни. Използването на тези технологии ускорява динамичното генериране на съдържанието за страниците от сайта. Колкото по-бързо се генерира крайното съдържание на страницата, HTML кодът, толкова по-бързо тя ще се зареди в браузъра.

Активирането на Memcached или Redis се извършва през cPanel – Memcached Manager by SuperHosting, Redis Manager by SuperHosting.

Активирането на тези технологии за WordPress сайт може да се извърши лесно през инструмента WordPress Manager by SuperHosting в cPanel.

SuperCache

SuperCache е уеб ускорител, който работи на ниво уеб сървър и за разлика от предишните технологии, се активира без да е нужно допълнение към сайта. SuperCache записва (кешира) страниците от сайта и след това само ги сервира на посетителите му. Когато дадена страница е кеширана, всеки посетител, който поиска да я зареди, няма да изчаква динамичното генериране на съдържанието ѝ.

Динамичното генериране на всяка една страница от сайта отнема време и се случва всеки път, при всяко зареждане и за всеки посетител. По време на генерирането, на сървъра се изпълняват различни процеси, които обработват код, извличат данни от базата данни и сглобяват съдържанието до крайния му вариант – HTML кода. SuperCache елиминира нуждата от постоянното динамично генериране, като записва готовия HTML код на страницата за следваща употреба. По този начин се намалява драстично времето за зареждане на всяка една страница от сайта. Което се усеща от посетителите му като бързо зареждане на целия сайт.

Освен ускорител SuperCache е и подсигуряващ механизъм за стабилност на сайта при голям трафик. Когато сайтът има много посетители или пиков трафик, постоянното динамично генериране на всяка негова страница може да доведе до забавянето му. Това често е причинено от натрупването на голям брой процеси, причиняващо изчакване и забавяне в изпълнението им. В такива случаи посетителите усещат забавено зареждане на страницата, защото съдържанието ѝ се генерира по-бавно. 

Активирането на SuperCache се извършва през cPanel » SuperCache Manager by SuperHosting.

И още

Други технологии за ускоряване, от които може да се възползва сайта, са:

  • Компресиране на текстовите ресурси.
    Колкото по-малък е размерът на текстовите ресурси на сайта като html, css. js, толкова по-бързо ще се заредят в браузъра. Компресирането на ресурсите може да се активира през cPanel » (Софтуер) Настройки на компресиране.
  • Кеширане на байткода с OPCache.
    Когато сайтът работи, това означава, че неговите PHP файлове се изпълняват на сървъра. При изпълнението на файловете и обработката на кода в тях, се генерира байткод, който след това служи за създаването на крайния HTML код на страницата. Компилирането до байткод се извършва постоянно за всеки един изпълняващ се файл на сайта. С кеширането на байткода се ускорява и генерирането на съдържанието за страниците на сайта. OPCache ще се използва при работата на сайта, в случай че е активиран през cPanel » PHP Manager by SuperHosting » Управление на PHP модули.

Важно е да отбележим, че максимален ефект от прилагането на технологиите за ускоряване ще има, когато сайтът работи оптимално. Това означава да използва последните версии на PHP, бързи заявки към базата данни, оптимално изпълняващи се скриптове и други. 

Ускоряване на сайта може да се постигне и само с активиране на нова версия на PHP (PHP 7+), която е в пъти по-бърза от старите. Нова версия на PHP може да се активира за сайта през cPanel » PHP Manager by SuperHosting.

Съветите за оптимизиране на скоростта

След като имаме надеждната и сигурна основа, можем да насочим вниманието си към прилагане на оптимизациите за ускоряване на сайта.

1. Точките за оптимизация

За да ускорите зареждането на сайта, трябва първо да знаете какво точно по него има нужда от оптимизиране и ускоряване.

По-бързото зареждане на сайта не е една манипулация, която е еднаква за всички сайтове. За един сайт ускоряването може да се постигне само с намаляване на големината на изображенията му, но за друг може да е в премахване на забавящите външни ресурси.

Поради това, първо, трябва да разберете кои са ключовите елементи от сайта, които имат нужда от оптимизиране. 

Направете проверка и оценка на представянето и показателите на сайта. След това преценете критичните моменти от зареждането му и нужните оптимизации.

Един от начините да разберете какво можете да подобрите и оптимизирате, е да тествате сайта с различни инструменти като PageSpeed Insights (PSI), за който вече разбрахте какво измерва, Pingdom Tools, GTMetrix, WebPageTest и други.

Възможностите за подобряване на времето за зареждане на страницата (PSI).
Възможностите за подобряване на времето за зареждане на страницата (PSI).

Тестването на сайта през няколко различни инструмента ще Ви помогне да добиете по-глобална представа за бързината му. Резултатите и съветите за ускоряване от инструментите може да Ви насочат към оптимизиране на слабите точки в производителността сайта.

2. Изображенията

Основните съвети за оптимизиране на изображенията в сайта са – броят им да е минимален, да са в подходящите размери (px), спрямо екрана, на който ще се показват, и да са с малка големина (kB).

Времето, за което всяко едно изображение се изтегля и изобразява в браузъра, се прибавя към общото време за зареждане на страницата. То може да е много, ако изображенията са от няколко мегабайта. 

За да намалите броя на изображенията, които се зареждат, прегледайте страницата и премахнете излишните. Ако използвате изображения към стила на сайта, за фон на някакви елементи например, помислете да ги смените с чист CSS стил.

Намаляването на размерите на изображенията (px), намалява и големината им (kB). Използването на изображения с огромни размери като 3000x2000px, които се зареждат в контейнер на страницата, чиято максимална широчина например е 500px, е неоптимално. Браузърът ще изтегли големия файл на изображението, но реално няма да го изобрази в пълния му размер. Правилното преоразмеряване на изображението може да се извърши ръчно, преди качването му в сайта, или автоматично, по време на качването му (както е в WordPress). По подразбиране още при качване на изображение в сайта, то се оразмерява до нужните за темата размери. Но ако качвате изображения, които не зависят от темата, като например за слайдери или други, проверявайте дали изображенията след това се зареждат с оптималния размер.

Зареждане на подходящия размер на изображението в WordPress.
Зареждане на подходящия размер на изображението в WordPress.

За намаляване на големината на файловете може да се прилага компресиране. Степента на компресирането зависи от използваните формати, като оптималните за уеб са: png, jpg, webp, gif.

За WordPress има различни плъгини за оптимизиране и компресиране на изображенията като Smush, reSmushit и други.

Вижте още: 🔗 Squoosh – приложение за компресиране на изображения | Help

3. Външните и локалните ресурси

Основните съвети за оптимизация на ресурсите, които се изтеглят и зареждат в сайта, са – намаляване на броя и размера им и отложеното им или асинхронно зареждане.

Външни скриптове на социалните мрежи и аналитичните уеб инструменти.
Външни скриптове на социалните мрежи и аналитичните уеб инструменти.

Честа причина за забавено зареждане е големият брой стилове (CSS) и скриптове (JavaScript), които се изтеглят и зареждат в сайта. Те може да са локални или външни ресурси.

Когато ресурсите са външни, забавяне може да се получи от отсрещния сървър, на който се намират. Например всички скриптове на социалните мрежи (Facebook) и аналитичните инструменти (Google Analytics) са външни ресурси. Браузърът трябва да направи връзка с отдалечения сървър и да изтегли ресурса. Ако има забавяне при отдалечения сървър, изтеглянето на ресурса също се забавя. А това ще забави и зареждането на страницата, в която е нужен този ресурс. Колкото повече външни ресурси има, толкова повече връзки браузърът трябва да направи, от което и времето за зареждане на страницата ще се увеличи.

Често срещан проблем в сайтовете като WordPress е те да съдържат излишни файлове, които забавят бързодействието им. Някои плъгини добавят допълнителни CSS и JS файлове към зареждането на страниците. По този начин може да се получи претрупване с излишни ресурси, които се изтеглят от браузъра, но чийто код не се използва изцяло.

За изобразяването на страницата реално са използвани само ~600 kB от 2.6 MB (CSS и JS ресурси).
За изобразяването на страницата реално са използвани само ~600 kB от 2.6 MB (CSS и JS ресурси).

Колко от изтегления и зареден CSS и JS код реално е използван за изобразяването на страницата, може да се провери с инструмента за разработчици DevTools в Chrome в раздела CSS and JS code coverage.


За прилагането на някои оптимизации в сайта може да имате нужда от специалист в областта на SEO оптимизацията или уеб разработката. За други ще можете и сами да се справите, като например намаляването на размера на изображенията, премахването на ненужните ресурси, които се зареждат (като премахнете даден плъгин) и други.

Вече знаете, че първо трябва да се погрижите да предоставите на сайта си сигурната основа, върху която той може да се развива спокойно и да работи бързо. И след това да проверите какво показват инструментите за тестване на сайтове и да отсеете препоръките и съветите, които ще имат най-голям ефект върху ускоряването, според спецификите на сайта Ви.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
2 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!