Седмица на сигурността в СуперБлога

Поредица „7 дни: 7 лесни стъпки да защитим сайта си“

В най-отпускарското време от годината в СуперХостинг.БГ решихме да ви подготвим едно полезно и интересно четиво за следващата една седмица. Всички си обещаваме, че „от понеделник“ ще започнем нов проект, ще тренираме, ще ядем здравословно. Ние пък ви гарантираме, че още от понеделник в продължение на седем дни ще ви споделяме кои са седемте стъпки, които да извървите, за да бъде сайтът ви защитен и сигурен както за вас, така и за посетителите на него. Може да не е сигурно колко ще продължи лятното време този сезон, но едно е сигурно – седмицата на сигурността в СуперБлога започва съвсем скоро…

Защо е важна сигурността на сайта?

Знаете ли, че към началото на 2018 година, уебсайтовете в световен мащаб наброяват повече от 1.3 милиарда? А ежедневно в световен мащаб стотици стартиращи бизнеси правят своя първи уебсайт, докато съществуващите търсят нови възможности, с които да извлекат максимума от своето онлайн присъствие.

Един от най-важните фактори за успешното съществуване на всеки онлайн проект е именно сигурността. Тя е от ключово значение не само за успешното функциониране на самия сайт, а и за да не бъде пропусната важна имейл кореспонденция от партньори и клиенти, както и да бъде предпазена информацията ни от достъп на трети лица.

Все повече са и сайтовете, които продават онлайн и съхраняват информация за своите потребители, която също трябва да бъде защитена. Знаете, че в името на сигурността наскоро въведоха и регламент за защита на личните данни (GDPR). Затова и онлайн сигурността вече не се отнася само до това дали вашият уебсайт е видим в интернет, а също и до колко за вас е важна непрекъсваемостта в работата на електронната поща и останалите свързани услуги, както и защитата на личните данни на вашите потребители.

На дневен ред обаче идва въпросът: „Как да повишим сигурността на нашия сайт и колко всъщност струва неговата защита?“

Независимо дали сте изградили сами сайта си на някоя от популярните системи за управление на съдържанието (CMS) като WordPress, Joomla!, Drupal, Magento и др., или сте го доверили на агенция, със сигурност за вас е от значение той да работи, да е защитен от “недоброжелатели” и да е надежден за неговите посетители. Има няколко лесни тактики, за които не са ви нужни технически познания, а могат да помогнат много по пътя към тази цел.

Затова решихме да ви споделим 7 лесни стъпки, в които лично сме се убедили и които ще осигурят на вас и вашия бизнес по-голяма сигурност в мрежата. Всеки ден от следващата седмица ще ви споделяме по 1 от тях, затова не пропускайте да се абонирате и да научавате първи за новите попълнения в поредицата.

Какво ще научите от поредицата:

  • 7 лесни начина как сами да увеличите сигурността на сайта си;
  • как вашите данни да са защитени;
  • как посетителите на сайта ви да се чувстват сигурни;
  • защо е важна сигурността на сайта;
  • каква роля играе хостингът при сигурността.

Но преди всички зад тези седем стъпки, за които ще ви разкажем, стои информацията във вашите хостинг акаунти. А нейната сигурност е споделена отговорност – ваша и наша, като домакин на вашите уеб проекти. Всички наши клиенти могат да бъдат уверени и спокойни, че сайтът им е на сигурно място.

Какво обаче включва нашата отговорност?

DDoS защита

Сигурността на клиентските сайтове е непрекъснат процес и приоритет, с който не правим компромис и нашите клиенти са се убедили в това. Всички наши услуги, цялата ни инфраструктура, е с DDoS защита. DDoS защитата работи през два независими интернет доставчика и всеки от двата може да обслужи целия необходим капацитет. Всичко това е повече от необходимо.

Система за сигурност

Освен в DDoS защита инвестирахме много и в системата ни за сигурност – SH Protect, която разпознава и блокира десетки хиляди злонамерени действия всеки ден. Всички сайтове се проверяват и при нужда се “изчистват”. Това е ежедневен и постоянен процес в СуперХостинг.БГ.

В SH Protect сме създали няколко стотин сигнатури (правила), които разпознават и блокират стотици хиляди злонамерени действия. И всеки ден развиваме нашата система за сигурност, за да повишим нивото на защита. Нашата гаранция за това, че защитаваме вашия сайт, е поетата отговорност да премахнем злонамерен код от него, ако поради някаква причина той бъде компрометиран. Днес системата за сигурност защитава сайтовете на нашите клиенти от немалък брой опити за злонамерени действия.

Системата за сигурност има няколко компонента, които, работейки заедно, осигуряват много високо ниво на защита. Ниво, което по наши наблюдения е по-добро от много решения, налични в момента, и което спестява на нашите клиенти инвестиции в рамките на стотици, а в някои случаи хиляди долари на месец. Колко точно струват тези допълнителни защити, може да се открие с бърза справка в търсачките.

Всички тези защити нашите клиенти получават като част от услугата, без допълнителни инвестиции от тяхна страна. Наш фокус винаги е бил и е клиентските сайтове да работят. А вие да сте спокойни за сигурността на вашето уеб присъствие.

Сигурността във вашите ръце

В следващите статии от поредицата „7 дни: 7 лесни стъпки да защитим сайта си“ ще ви споделим съвети за това какво вие да направите, за да повишите още повече сигурността на вашите уеб проекти! А ето и кои са стъпките:

7 стъпки

1: Защита на чувствителните данни в хостинг акаунта »

2: Защо да НЕ избирате 123456, qwerty, test за парола »

3: Обновявайте редовно вашите системи, теми и плъгини »

4: Винаги имайте Backup план »

5: Изберете надежден хостинг партньор »

6: Използвайте криптирана връзка »

7: Почиствайте редовно хостинг акаунта си »

Не подценявайте темата „Сигурност“ и се грижете за личните си данни в интернет – независимо дали става въпрос за хостинг акаунта ви или личния ви профил във Facebook!

Уязвимости, зловреден код, неоторизиран достъп? Вижте какво означават тези термини и още много други в статията: 🔗 5-те основни термина в уебсайт сигурността | Blog

Абонирайте се за СуперБлога, за да получавате навреме новини и помощна информация, свързана със защитата и сигурността на Вашите сайтове.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!