Как се прави блог с WordPress на собствен домейн и хостинг?

Можете да си направите фирмен или личен блог много лесно, като използвате WordPress хостинг услугата.

Собственият домейн и хостинг акаунт за бъдещия Ви блог се регистрират и активират за няколко минути, с няколко клика. Не са нужни дълбоки технически познания и всеки начинаещ може да се справи.

В тази статия ще Ви покажем как се прави блог, стъпка по стъпка, с най-популярната и лесна за използване платформа – WordPress.

Домейнът е адресът на сайта например mysuperblog.com. А хостингът е „мястото“ в интернет, на което се намират файловете му.

Защо WordPress е толкова подходящ за блог сайт?

Ако вече сте прочели някоя и друга статия по въпроса как да си направите блог, със сигурност сте забелязали, че често се препоръчва използването на WordPress.

Причините за това са няколко.

Първо, WordPress е CMS платформа, създадена с идеята за блогване и използването ѝ за блог сайтове. Много известни лични и бизнес блогове я използват. В основата на платформата са заложени всички специфични функционалности, които са нужни на един блог като:

  • Редактор за създаване на богато съдържание, който се подобрява с всяка следваща нова версия на WordPress. Познат е вече като блок-редактор;
  • Настройки за вида на постоянните връзки (това са уеб адресите на статиите);
  • Възможност за добавяне на почти всякакъв вид медия – файлове, изображения, аудио и видео към съдържанието;
  • Категоризиране на съдържанието в категории и етикети (тагове);
  • Страници за архив по дата, в които се листват всички публикации от тази дата; 
  • Управление на потребителски роли в сайта – администратор, редактор, автор, абонат (читател);
  • Специален тип страница за съдържанието – публикация (post), в която са налични всички атрибути на блог поста – дата, автор, категория, етикет, заглавно изображение и други;
  • RSS канал за блога. Това е уеб адрес към блога например blog.superhosting.bg/feed, чрез който читателите му могат да следят публикуването на нови статии. За да се абонират за новостите, ще е им е нужен RSS четец, в който се поставя този RSS адрес.).

Второ, WordPress предоставя лесен начин за добавяне на безброй нови функционалности към сайта. За целта се инсталират WordPress плъгини (безплатни или платени). Някои от функционалностите, които ще са полезни за един блог са за:

  • Подобряване на съдържанието за търсещите машини. Използват се SEO плъгини като Yoast SEO, All in One SEO, Rank Math SEO. С тях ще можете да попълвате мета заглавие, описание и друга информация към публикацията, която ще се чете от търсещите машини. И още: добавяне на структурирани данни (Article, Breadcrumbs, HowTo, Sitelinks и други), с които се създава „описание“ за търсещите машини за смисъла и предназначението на съдържанието и части от него;
  • Проследяване на представянето на блога. Плъгини за интеграция на инструменти като Google Analytics, Google Search Console (GSC), PageSpeed Insights и други;
  • Добавяне на втори или повече езици за съдържанието. Ако искате блогът да е многоезичен, има плъгини като WPML, с които можете лесно да добавяте качествен превод на съдържанието в блога.
  • Увеличаване и задържане интереса на посетителите. Плъгини за абониране и имейл бюлетин.

И, трето, има много възможности за персонализиране на външния вид на блога. Можете да изберете готов дизайн с някоя WordPress тема (безплатна или платена) и след това да го промените според Вашите вкусове. Или, можете да използвате WordPress билдър, с който е още по-лесно да направите уникален и красив външен вид на блога.

WordPress се използва за всякакви видове блогове: личен блог, фирмен блог, моден блог, кулинарен блог, музикален блог, блог за пътешествия и т.н.

Защо блог в хостинга, а не с някоя безплатна блог платформа?

Съвсем първото е, че с хостинг услугата Вие имате пълен достъп и контрол над сайта, файловете, базата данни, съдържанието, настройките и работата му. 

Но за един начинаещ блогър, от първостепенна полза ще е СуперПоддръжката към хостинга, която говори на български език, на линия е денонощно и помага при всякакви „начинаещи“ въпроси

Тук ще включим и ползата, която е важна за професионалните блогъри и тези със сериозно намерение да се отличат и прочуят. А именно, че „безплатно“ не е сигнал за „професионално“.

Хостинг услугата е широко обхватна, към нея са включени допълнителни услуги и възможности

  • Цялостна сигурност и защита за Вашия WordPress блог.
  • Инструменти за улесняване на поддръжката и оптимизирането на WordPress сайта. Тези специални инструменти са събрани в един панел в cPanel – WordPress Manager by SuperHosting. Можете например да възстановите блога от архив само с няколко клика (за случаите, когато нещо се е объркало дотолкова, че не виждате друг начин за бързо справяне). 
  • Тестово копие (staging) на WordPress блога. Можете да създадете клонинг на блога, който да използвате за експерименти с нови функционалности (плъгини), настройки и дизайн (теми).
  • Защита на имейл кореспонденцията Ви. Сигнализиране и предотвратяване на злоупотреба с имейл акаунтите, в случай на прихваната парола.
  • Имейл пощи с името на домейна например info@mysuperblog.com. Защита на пощите от СПАМ. 
  • Възможности за разширяване на обхвата на идеята и дейността Ви – добавяне на форум, галерии, онлайн магазин и други „странични“ от блога, но свързани с развитието на проекта Ви неща.

Създайте своя блог в 4 стъпки

След като сте се убедили, че WordPress със собствен домейн и собствен хостинг акаунт е най-доброто решение за Вашия блог, ще искате да видите и как лесно и бързо можете да стартирате.

1. Регистрирайте си домейн с WordPress хостинг

Домейн името и хостинг услугата може да се поръчат заедно.

Съвет: Ако това ще е Вашият личен блог, може да използвате Вашето собствено име за домейна. Проучете кои са най-известните блогъри, които пишат по същата тема, която сте избрали. Вижте какво и как правят те.

На страницата с планове за WordPress хостинг ще видите три избора. Най-добрият старт за блога е СуперСтарт плана. С него ще имате всичко необходимо и в достатъчно количество (сървърни ресурси, инструменти, технологии). След време, когато посетителите на блога се увеличат дотолкова, че този план не е достатъчен, преминаването към следващ е лесно. 

Бележка: Преди да направите поръчка, погледнете в раздел Промоции на сайта ни. 

Как да направите поръчка за домейн и хостинг:

  1. Изберете хостинг плана, като щракнете на Поръчване. 
  2. Преминете към следващите стъпки, докато стигнете стъпката Вход в клиентски профил.
  3. Влезте в клиентския Ви профил или, ако нямате, попълнете данните и щракнете на Регистриране на профил.
  4. На следващата стъпка въведете в полето името на домейна за Вашия блог и щракнете на Продължи с поръчката.
  5. Ако домейн името е регистрирано вече, погледнете в предложенията с различно разширение. Или изберете Потърси друг домейн. Вижте и няколко съвета за избор на домейн.
  6. Ако домейнът е свободен за регистрация, той ще се добави автоматично в поръчката. Щракнете Продължи с поръчката.
  7. Разгледайте и нашите специални предложения. Професионалната WordPress поддръжка ще Ви е много полезна, когато изникне някакъв казус с блога, който е по-така „технически“.
  8. Предпоследната стъпка е Преглед на поръчката. След което завършете с Плащане на поръчката.

Хостинг акаунтът и домейн името се активират след получено потвърждение за плащане. 

По имейл ще получите писмо с допълнителна информация за достъп до административния панел на новия Ви блог! Честито!

Починете си малко. Порадвайте се на WordPress сайта Ви. Отворете го в браузъра и вижте как изглежда посетителската част, как – административният панел. 

Посетителската част на новия блог.
Посетителската част на новия блог.

Вярно, няма много за гледане в посетителската част. Тази първа страница в новия Ви сайт всъщност показва съдържанието на примерна блог публикация със заглавие „Hello world!“.

Преминете към следващата стъпка.

2. Изберете дизайн (WordPress тема) за блога

Преди да започнете с промените по дизайна на блога, препоръчително е да извършите няколко основни настройки в сайта. Вижте как в: Твоят първи WordPress сайт: 4-те първи настройки.

Това е още само началото от изживяването Ви като автор на интересно и полезно съдържание. Колкото повече създавате съдържание и преглеждате конкурентни или просто други блогове, толкова повече е възможно да виждате нови и интересни неща, които ще искате да добавите (или промените) във Вашите статии.

Поради това изискванията Ви към WordPress темата за блога може да се променят след време. Ще искате някоя с повече възможности, или някоя с точно определено оформление, шрифтове, елементи на дизайна и други.

Сега не е нужно да отделяте 1 седмица за избора на най-най-най-подходящата WordPress тема.

Влезте в административния панел на сайта, за да разгледате безплатните теми от каталога на WordPress:

  1. Отворете от менюто Изглед (Теми) и щракнете на Добавяне на нова;
  2. Ще се отвори списък със свободно достъпни теми за WordPress;
  3. Харесайте си една и изберете Подробности и преглед, за видите как изглежда;
  4. Щракнете Инсталиране, за да инсталирате темата;
  5. Активирайте я с Активиране.
Инсталиране на тема в WordPress.
Инсталиране на тема в WordPress.
Блог темата Twenty Fifteen.
Блог темата Twenty Fifteen.

Това вече е нещо друго. Изглежда повече като блог, отколкото стандартен сайт.

След време може да поискате да смените дизайна на блога, с нещо още по-хубаво, което ще Ви радва и ще увеличи удоволствието Ви при създаването на съдържание.

Може да поискате да го направите по-професионално изглеждащ. Когато настъпи този момент, при търсенето на нов дизайн имайте предвид разликите между платените и безплатните WordPress теми

Ето една примерна тема, която има много опции и настройки за дизайна и оформлението на блога: Blocksy.

Настройките за блог оформлението в темата Blocksy.
Настройките за блог оформлението в темата Blocksy.

В панела Изглед » Blocksy » Blog Posts можете да променяте структурата на блога, да активирате/деактивирате страничната лента, номерирането на страниците, както и допълнителни настройки за картите (кутийката, в която се показва краткото представяне на публикацията).

Бележка: Тестването и експериментите с нови теми и настройки за блога е най-добре да се прави на тестово копие на сайта. Защото ако вече има публикувано съдържание и посетители за него, не искате те да попаднат на разместени или липсващи дизайн елементи в блога.

3. Няколко дребни детайла по настройките и дизайна

Остава да настроите няколко основни детайла:

  • Попълнете име и кратко описание за блога в Настройки » Общи.
  • Създайте една или повече категории (теми или подтеми), по които ще пишете статии. Използвайте и етикети за допълнително категоризиране на съдържанието (например по ключови думи).
  • Редактирайте заглавията на джаджите през Изглед » Джаджи. Това са отделните блокове (секции), които се виждат в страничната лента на блога (Най-нови публикации, Последни коментари, Архив, Категории и други).
  • Редактирайте детайлите за автора. В Потребители » Профил попълнете информация за себе си (име и кратко описание). За да зададете своя снимка, ще е нужно да си направите регистрация в Gravatar (за регистрацията използвайте имейл адреса, който сте задали за профила Ви във Вашия блог). 
  • Разгледайте настройките на темата в Изглед » Настройки. Например може да смените цветовата схема или нещо друго по стила.
Категориите се показват в страничната лента, а етикетите в страницата на публикацията.
Категориите се показват в страничната лента, а етикетите в страницата на публикацията.
Името на автора ще се показва под съдържанието на публикациите.
Името на автора ще се показва под съдържанието на публикациите.
Темата Twenty Fifteen предлага няколко цветови схеми.
Темата Twenty Fifteen предлага няколко цветови схеми.

Бележка: Всяка една тема за WordPress си има свои настройки. Някои теми имат дори отделен панел с подробни опции за дизайна и стиловете.

4. Създайте блог публикация с блок-редактора

Основните настройки на блога са направени. 

Сега създайте една или повече блог публикации.

Отворете блок-редактора през Публикации » Добавяне:

  • Попълнете заглавие и съдържание за публикацията;
  • Изберете категория и етикети;
  • Задайте заглавно изображение;
  • Попълнете кратък откъс, описващ за какво се говори в съдържанието;
  • Публикувайте статията.
Блок-редакторът на WordPress.
Блок-редакторът на WordPress.
Списъкът с публикации в блога.
Списъкът с публикации в административния панел на блога.

Да си направите блог със собствен домейн и хостинг не е най-сложната и трудна част от пътя на начинаещия блогър. Блог се прави бързо и лесно с WordPress, защото платформата е вече инсталирана в хостинг акаунта. Можете веднага да се логнете в админ панела и да започнете да създавате полезно съдържание.

По-сложната част е след това – ако решите да монетизирате по някакъв начин труда Ви. Тогава ще трябва да работите в посока популяризирането на блога и спечелване на доверието на все повече читатели. Ще Ви трябват метрики и показатели, по които да следите представянето му. Както и насоки за маркетинг и реклама.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!