Имам онлайн магазин, но нямам поръчки. Защо? [Аудио]

Слушайте съдържанието на тази статия под формата на аудио запис:

Чуйте и останалите ни статии в SoundCloudSpotify и Apple Podcasts.

Изграждането на работещ онлайн магазин с Shopiko изисква време, постоянство и много работа. С развитието на SaaS услугите (Software as a Service) вече имате възможност бързо и с няколко клика да създадете собствен онлайн магазин, но активната работа започва след това. Да предположим, че сте избрали супер продукти, с конкурентна цена, магазинът Ви е готов, активен, достъпен е за посетителите, но не продавате! Това не е повод да се отказвате. Започнете да търсите възможните причини. Едно от нещата, които отличават успешните от неуспешните онлайн търговци, е точно способността да локализират даден проблем, да го анализират и да намерят решение.

Възможни причини за липсата на поръчки от Вашия онлайн магазин:


1. Неподходящ дизайн и разположение на елементите

Изберете подходящ дизайн за Вашия нов магазин. Бъдете прецизни и обърнете внимание на детайлите. Не подценявайте логото, банерите и изображенията, които използвате за онлайн представянето на Вашия бранд. Всички изображения за продукти, категории, страници и публикации трябва да изглеждат професионално и да вдъхват доверие на потенциалните Ви клиенти.

Вижте: 10 най-често срещани грешки в уеб дизайна на един сайт

2. Магазинът Ви не е оптимизиран за търсачките

Когато магазинът Ви е готов, е необходимо да започнете работа по неговата оптимизация за търсачките. В статията „7 идеи за повече трафик към Вашия онлайн магазин“ подробно описахме как да добавите Вашия електронен магазин в Google Search Console, как да добавите XML карта на сайта и други практични съвети. Предлагаме Ви кратък чек лист с още шест стъпки за Вашата първоначална оптимизация в търсачките като Google:

  • Проверете заглавието и описанието на магазина – името трябва да е до 70 символа и да включва ключова дума, свързана с основната му дейност. Описанието на магазина е препоръчително да бъде до 255 символа. В него дайте допълнителна информация за Вашия бизнес. В първите 160 символа включете ключовите думи, характерни за магазина, за да сте сигурни, че търсачките ще достигнат до важната за Вас информация и ще я разберат коректно.
  • Създайте детайлни описания и заглавия на всички продукти.
  • Проверете URL адресите на всички страници – продукти, категории, вътрешни страници и други. URL адресите е важно да бъдат детайлни и да дават точна информация за съответната продуктова, категорийна или вътрешна страница.
  • Включете подробни описания за категорийните страници. Когато Вашите клиенти прочетат това описание е важно да разберат какви продукти ще открият в тази категория.
  • Добавете Meta заглавия и описания на всички страници в магазина – продуктови, категорийни, вътрешни и т.н.
  • Активирайте мобилна версия или използвайте респонсив дизайн. Така Вашият Shopiko магазин ще се отваря по подходящ начин на всички мобилни устройства.

Прочетете: Продуктови описания: 3 причини да ги подобрите

3. Разчитате само на промоции и по-ниски цени

Когато започвате онлайн бизнес, е задължително да направите проучване на пазара във Вашата ниша. Проверете кои са конкурентите Ви, как продават, на какви цени, какво е обслужването им. Анализирайте информацията и помислете как Вие ще бъдете по-добри, как ще се отличите, какво ще бъде предимството Ви пред останалите. Не залагайте само на по-ниска цена! Ако разчитате единствено на тази стратегия, може би е добре да я преосмислите и да промените плана си за действие. Важно е да намерите отговор на въпроса защо клиентът да избере Вас, а не конкурентите Ви.

4. Не създавате допълнително съдържание

Освен добра визия, качествени продукти, добри цени и обслужване Вие трябва да добавите стойност към Вашия бизнес. Създавайте съдържание за Вашите клиенти, което им помага, решава техен проблем, дава им информация, която да помогне в избора им. Какви са типовете съдържание, които можете да създавате? Предлагаме Ви няколко идеи:

  • Статии
  • Видеа
  • Инфографики
  • Е-книги
  • Презентации
  • Анализи и статистики
  • Истории на други Ваши клиенти, които са използвали продуктите ви и др.

Научете: 8 причини да създадем корпоративен блог

5. Не популяризирате бизнеса си чрез реклама

Често търговците, които още са съвсем в началото на своя онлайн бизнес, не знаят какво да очакват и понякога си създават нереалистични представи за продажбите и бизнеса им. Съществува схващане сред част от начинаещите търговци, че с пускането на магазина и поръчките ще започнат. За жалост – НЕ! За да имате поръчки, трябва да имате посещения в онлайн магазина. А за повече посещения и таргетиран трафик Ви трябва и реклама.

Възможностите за реклама са много. Но като стартиращ бизнес е препоръчително да се насочите към Facebook реклама, кампании в Google Ads, имейл маркетинг и ремаркетинг. Щом възнамерявате да направите онлайн магазин или от скоро вече притежавате такъв, най-вероятно сте чували тези понятия. Но ако думата “Ремаркетинг” Ви звучи малко екзотично, нека Ви разкажем накратко какво е това. Според статистики около 2% от посетителите на Вашия магазин реализират поръчка още от първо посещение. Например ако за деня имате 100 посещения, на теория би трябвало да реализирате 1-2 поръчки. Но какво става с останалите 98 посещения? Изгубили сте ги? Не, до тях можете да достигнете чрез ремаркетинг кампании. Ремаркетингът се осъществява посредством парче код, което Вие поставяте във Вашия сайт и то Ви помага да съберете данни за всички Ваши посетители. При Google този код се нарича Google ремаркетинг таг, а при Facebook това е Facebook пикселът. Добавянето на този код не се отразява на работата на сайта и не се вижда от посетителите. Чрез него, когато посетител достъпи Вашия сайт, той запазва информацията за него посредством cookie (бисквитка) и след това Ви дава възможност да направите рекламна кампания, насочена до всички посетители на магазина Ви, които не са реализирали поръчка.

Пример за ремаркетинг: Вие имате електронен магазин за маратонки. Клиент влиза във Вашия магазин, разглежда модел, който е подходящ за бягане, и излиза. След това (при активна ремаркетинг кампания) той може да започне да вижда точно този модел маратонки на банери, докато сърфира в интернет, както и на рекламни карета във Facebook. Така Вашият потенциален клиент получава периодични напомняния и Вие увеличавате шанса си той да реализира поръчка.

Извод: Ако искате да продавате, е необходимо да рекламирате. Без реклама няма как да разраснете и развиете Вашата бизнес идея.
  
Създай онлайн магазин със Shopiko
  

6. Не се възползвате от ефекта на доволните клиенти

Доволните клиенти могат да станат последователи, защитници и най-ефективната реклама за бизнеса ви. Обслужването, коректността и спазването на сроковете за доставка са важна предпоставка за всеки онлайн бизнес. Поощрявайте клиентите да споделят своето мнение, да оставят коментар в социалните мрежи или към продукт, който са поръчали. Положителните мнения и обратната връзка от клиенти, които вече са пазарували от вас, могат да бъдат силен стимул за реализирането на поръчки и от останалите посетители на магазина Ви.

Ако сте стигнали до тази част от статията, значи Вие сте твърдо решени да успеете и да изградите един успешен електронен магазин. Предлагаме ви три съвета БОНУС, които да помогнат в развитието на Вашия онлайн бизнес:
  • Съвет 1 – Създайте фокус група от приятели и познати, на чието мнение можете да разчитате и знаете, че те ще Ви дадат обективна оценка. Покажете им магазина, помолете ги да направят поръчка и ги попитайте какво ги затруднява, получават ли информацията, която им е нужна, какво им липсва и какво те биха променили.

  • Съвет 2 – Създавайте доверие сред Вашите клиенти. Бъдете максимално открити. Като нов бранд, нов магазин и нов бизнес хората няма да Ви познават. От Вас зависи как ще спечелите доверието им. Един от най-преките пътища за това е чрез създаването на съдържание и непрекъснатата комуникация с потребителите. Отговаряйте бързо и точно на запитванията, които ще получите.

  • Съвет 3 – Анализирайте. Анализирайте каналите за реклама, които използвате, ефективността от тях, посланията на Вашите реклами, поведението на потребителите, резултатите и обратната връзка от съдържанието, което публикувате. Анализирайте всеки един аспект на Вашия нов онлайн бизнес. Това е важен процес, който трябва да бъде непрекъснат, защото така Вие ще знаете как се развивате, какви са силните и слабите Ви страни, какво да промените, какво работи, какво не работи и как да станете по-добри.

Развитието на един успешен магазин не става за един час, два дни или три седмици. Това е продължителен процес, който изисква активна работа и отдаденост от Ваша страна. Възможностите за развитие са много и от вас зависи дали името на Вашия магазин ще бъде предпочитано и използвано от българските над 1 100 000 потребители, които пазаруват онлайн.

Все още нямате онлайн магазин? Използвайте Shopiko и го направете с няколко клика. Безплатен тестов период – 14 дни!

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!