Какво е WordPress билдър (page builder) и защо се използва?

Може би вече сте чували за някои от най-популярните билдъри за WordPress като Elementor или Divi. Но какво означава WordPress билдър (page builder) и трябва ли да използвате такъв за сайта си? 

Краткият отговор е: WordPress билдърът е строител или конструктор на страници. Това е плъгин, с който можете да изграждате лесно страници и да правите специфични промени по дизайна им, без да е нужно да пишете код (HTML, CSS, JS, PHP). 

Ако искате сами да правите дизайна на страниците в сайта си, WordPress билдърът ще е много полезен. Но ако нямате времето и енергията да сте и дизайнери, по-полезно ще Ви е да се доверите на надежден партньор в изработката и развитието на онлайн проектите Ви.

Какво е WordPress билдър (page builder)?

WordPress билдърът (page builder, website builder) е плъгин, който се инсталира в сайта като всеки друг плъгин за WordPress. Обичайно билдър-плъгинът се инсталира още в началото, след инсталирането на WordPress в хостинг акаунта, за да може с него да се създаде бързо и лесно уникален дизайн за страниците му.

Терминът page builder, подобно на други от английски език, няма официален представител на български език. Буквалният превод на page builder е конструктор на страници или строител на страници (пейдж билдър). За по-кратко само билдър и за по-конкретно WordPress билдър.

WordPress билдърите са третият вариант, който може да ни помогне за персонализиране на дизайна на сайта (другите два са – писане на код или услугите на разработчик).

Някои от най-известните WordPress билдъри: Elementor, Divi, SiteOrigin, SeedProd, Beaver Builder, Brizy, Oxygen и други.

С тях обикновените потребители имат възможността за фини настройки на дизайна, оформлението и стиловете на страниците.

Например вместо със CSS код настройките на стила се извършват чрез кликване на бутони и въвеждане на стойности във визуалния редактор на билдъра.

Задаване на стила със CSS код:

element.style {
  margin-top: 10px;
  padding: 0px 5px 0px 0px;
  border-radius: 8px;
  border-width: 1px;
  border-style: solid;
  border-color: rgb(251, 140, 0);
}

Задаване на стила с визуален редактор:

настройки на стила, управлявани през wordpress билдър

Характеристики на WordPress билдърите

Различните билдъри предлагат сходни функционалности. Но в безплатните им версии най-често се предлага само page билдър, по-малко готови темплейти и малко опции.

Ето няколко основни характеристики на билдърите за WordPress:

 • Те са повече конструктори на страници, с които се изгражда оформлението и стила на страницата, отколкото редактори на съдържанието ѝ (както е например блок-редактора на WordPress).
 • Имат визуален редактор (page builder) за отделните страници в сайта.
 • Визуален редактор (theme/website builder) за шаблоните на системните страници.
 • Много опции за стиловете на сайта, оформлението, елементите.
 • Библиотеки с готови шаблони за страници.
 • Може да имат собствени WordPress теми.
 • Разширени функционалности за WordPress професионалистите. Като например мениджър на потребителските роли за достъп до настройките на дизайна.
 • По-често се използват от уеб разработчици, дизайнери, фирми за изработка на сайтове и други. Но може да се използват и от начинаещи потребители.

Плюсове и минуси на WordPress билдърите

Билдърите имат много функционалности и възможности, с които се улеснява персонализирането на дизайна. Но това не може да се размине и без усложняване – на редакторите им, на работата с тях, на самия код в страниците, на поддръжката донякъде.

Плюсове:

 • Лесно редактиране на дизайна на страниците от потребители, които не искат да пишат код. 
 • Спестяват време и ресурс за изграждане на сайта и дизайна му.
 • Полезни са за WordPress разработчиците, защото им помагат да правят уникални сайтове по-бързо и лесно.

Минуси:

 • Билдърите, ориентирани повече за WordPress професионалистите, например Oxygen, може да се окажат прекалено сложни за начинаещи потребители и в крайна сметка да се стигне до нужда от помощ.
 • Може да добавят много допълнителен код към кода на страницата.
 • При деактивиране на някои билдъри, съдържанието на сайта може да стане неизползваемо.
 • Билдърите са плъгини, което означава, че трябва да имат съвместимост с работата на други плъгини. Например ако сайтът е многоезичен, задължително билдърът трябва да поддържа използвания плъгин за превод.
WordPress помощ

Имате казус със сайта и не знаете на какво се дължи той? Срещате затруднение при обновяването на WordPress плъгините? СуперЕкипът от WordPress специалисти е насреща, за да Ви помогне с експертна проверка по случая.

Вижте нашите планове за Професионална WordPress поддръжка

Редактиране на дизайна без и с WordPress билдър

Тъй като една от основните цели на WordPress билдърите е лесно персонализиране на дизайна на сайта и страниците му, ще видим към момента как това се извършва без тях. Така по-лесно ще се откроят ползите или нуждата от използването им.

Дизайнът на WordPress сайта има три аспекта:

 1. Първият обхваща глобалните настройки на оформлението и стила, които се прилагат за целия сайт (широчина на глобалния контейнер, цветови палитри, основни цветове за препратките, текста, основни шрифтове и др.). 
 2. Вторият аспект е дизайнът на системните страници и по-точно темплейтите, по които се генерират – начална (home), страница (page), публикация (single), архивна (archive), категория (category), етикет (tag), 404 и други. Тези темплейти не се създават от потребителите. Зависят от темата.
 3. Третият аспект е дизайнът на отделните страници, които се създават от потребителите като например За нас, Контакти, лендинг страница и други.

И трите аспекта имат различен начин за редактиране на съответния дизайн.

#1 Глобален дизайн на сайта (тема)

WordPress темата задава глобалния стил на сайта – основните цветове и шрифтове, стил на препратките, текста, бутоните, всички глобални елементи, които може да присъстват във всяка страница от сайта. 

WordPress има вграден визуален редактор за глобалния дизайн – Външен вид (Appearance) » Настройки (Customize).

менюто в администрацията
редакторът на темата в WordPress
Стандартният редактор за темата и глобалните стилове в WordPress.

В зависимост от използваната тема, в редактора може да има допълнителни настройки и опции. Но те може да се окажат недостатъчни, когато искаме да извършим специфични промени по глобалните стилове. 

Когато не можем да направим някоя специфична промяна по глобалния стил през този визуален редактор, вариантите са или да използваме код (CSS), или да се обърнем към професионалист разработчик.

WordPress билдърите ни предлагат трети вариант. Повечето от тях имат опции за редактиране на глобалните стилове през удобен визуален редактор. 

Глобалните настройки на стила в редактора на WordPress билдъра Elementor
Глобалните настройки на стила в редактора на Elementor.

#2 Дизайн на системните страници (темплейти за системни страници)

Темата задава дизайна и на отделните типове страници в сайта – публикация, страница, страница 404, страница с резултати от търсенето и други. Това са системни страници, които се генерират от темплейтни PHP файлове (single.php, page.php, 404.php…), които се съхраняват в директорията на темата.

Към темплейтите за системните страници ще добавим и специалните темплейти за хедъра, футъра и страничната лента. Това също са темплейтни файлове (header.php, footer.php, sidebar.php).

За редактирането на дизайна на системните страници няма вграден визуален редактор в WordPress.

Ако самата тема не предоставя някаква възможност за промяна на системните страници и искаме да променим нещо по страницата за категория например, трябва да използваме код. Например да създадем файла category.php (в предварително създадена от нас child тема) и да поставим в него PHP и HTML код. Отделно от това ако искаме да зададем специфичен стил на елементите в тази страница (тоест да не се използват глобалните стилове), трябва да напишем и съответния CSS код (който можем да поставим в style.css на child темата).

Другият вариант е да се обърнем за помощ към разработчик.

Тук отново WordPress билдърите са третата ни възможност. Билдърите, които имат функционалността за редактиране на глобалния стил и системните страници, се наричат също website билдъри. В характеристиките им тази функционалност може да се нарича Theme Builder.

Такава функционалност се предлага в платените версии на Elementor, Divi, Beaver Builder, Brizy, SeedProd. И във вградения сайт редактор на WordPress (от версия 5.9).

Редакторът на WordPress билдъра Beaver Builder за системните страници
Редакторът на Beaver Builder за системните страници. 
Темплейтите на системните страници в Theme билдъра на SeedProd
Темплейтите на системните страници в SeedProd.

#3 Дизайн на потребителските страници (темплейти за потребителски страници)

По същия начин както за системните страници, използването на различен дизайн за някоя потребителска страница изисква създаването на допълнителен темплейт за страница. Ако темата не предлага възможност за създаване на такива темплейти, отново ще трябва да пишем код или да потърсим помощ от разработчик.

Темплейтите за потребителски страници се използват например за създаване на лендинг страница, страница със съобщение за профилактика и други. Това са страници, които трябва да се откроят от глобалния дизайн на сайта.

И тук третият вариант са WordPress билдърите. Тези билдъри, които нямат функционалност за редактиране на системните страници на темата, се наричат само page билдъри. Например такива са безплатните версии на: Elementor, SiteOrigin, Beaver Builder, Brizy, SeedProd. И вграденият сайт редактор на WordPress (5.9).

Редактиране на отделна страница в редактора на Elementor билдъра
Редактиране на отделна страница в редактора на Elementor.
Редактиране на отделна страница в редактора на Brizy билдър
Редактиране на отделна страница в редактора на Brizy.
Редактиране на отделна страница в редактора на SeedProd билдър
Редактиране на отделна страница в редактора на SeedProd.
Редактиране на отделна страница в редактора на SiteOrigin билдър
Редактиране на отделна страница в редактора на SiteOrigin.

#3в1 Новият WordPress сайт редактор (дизайн на темата, системните и единичните страници)

Писането на код и нуждата от технически познания е това, което WordPress като проект отдавна се стреми да премахне, защото прави платформата трудна за използване от обикновените потребители. Нуждата от писане на код при създаване на съдържание беше премахната с добавянето на блок-редактора във версия 5.0. А във версия 5.9 е пуснато и цялостното редактиране на сайта с блокове, с което се направи следващата стъпка за премахването на тази нужда и при редактирането на дизайна. 

Цялостното редактиране на сайта представлява разширяване на обхвата на блок-редактора и използването на блокове навсякъде и за всичко в сайта – съдържание, дизайн, оформление, джаджи, менюта. Блокът е най-малката градивна единица, която си има свои собствени настройки и възможности за настройка на стила.

Цялостното редактиране на сайта се извършва през сайт редактор – Външен вид (Appearance) » Editor

Новият сайт редактор в WordPress
Новият сайт редактор в WordPress.

При активирането на блок-тема, менюто Appearance се променя и в него е наличен бутонът Editor.

Този WordPress сайт редактор включва трите аспекта на дизайна – глобалните стилове, дизайна на системните страници и дизайна за отделните страници.

списък с темплейти на системните страници в сайт редактора на WordPress

С него може да се редактира дизайнът на целия сайт, на отделните му компоненти, да се създават темплейти за страниците и за отделните зони в тях (хедър, футър и др.). Да се създават шаблони от блокове. Също така да се променят стиловете – глобално за сайта и отделно за всеки темплейт и блок. 

Тъй като WordPress сайт редакторът е още много нова функционалност в WordPress, неговите възможности все още се подобряват и разгръщат. 

Все още не можем да говорим за пълна конкуренция с утвърдените билдъри за WordPress. Въпреки това, дори и на това ранно ниво, със сайт редактора всеки WordPress професионалист може да създаде бързо уникален сайт и дизайн.


WordPress билдърите се използват от начинаещите потребители за по-лесно персонализиране на дизайна на страниците, но и от професионалните WordPress разработчици за по-бързо създаване на сайтовете.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 3 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.