Премиум и безплатни WordPress теми – основни разлики

Ако вече имате опит с безплатни WordPress теми и по-точно – с последствия като липса на обновления или поддръжка, тогава сте открили, че определено си струва да се вземе платена тема.

Но ако още не сте стигнали до този опит, можете и да си го спестите. При избора на WordPress тема вземете предвид няколко основни разлики между платените и безплатни теми.

Ето какви са разликите между двата типа теми:

# Източници на платени и безплатни WordPress теми

Безплатни теми за WordPress може да се намерят в официалния каталог в wordpress.org и в сайтовете на разработчиците на теми. В каталога има над 9 хил. свободно достъпни теми.

При инсталацията на WordPress през WordPress Manager by SuperHosting в cPanel можете да изберете от голямото разнообразие на безплатни теми.

Премиум WordPress теми можете да намерите в различни каталози и сайтове на разработчици като:

#1 Поддръжка

При безплатните WordPress теми или изобщо не се предлага поддръжка от страна на разработчика, или е много бавна и не е гарантирано, че ще получите отговор. Често този тип поддръжка се извършва през форума на темата в wordpress.org. Също така за безплатните теми често липсва подробна помощна документация.

Когато възникне някакъв казус в сайта, породен от кода на темата, нейните настройки или функционалности, ако не сте разработчици, много трудно бихте се справили. Поради това, от гледна точка на поддръжката, безплатните теми не се препоръчват за сериозни онлайн проекти.

WordPress помощ

Ако срещате казус със сайта, но не знаете дали причината е в темата, нашите WordPress специалисти ще направят експертна проверка по случая.

Вижте нашите планове за Професионална WordPress поддръжка

Платените теми имат добра поддръжка и може да предлагат различни съпорт канали – имейли, чат, телефон, форум. Тези теми имат и помощни статии и насоки за настройките, често задавани въпроси и други. Например ако има някакъв казус с някоя функционалност на темата, ще можете да получите помощ.

При платените теми най-често поддръжката се предлага допълнително на абонаментен принцип. Тоест като закупите тема, можете да я използвате и да получавате нейни обновления, без нужда да заплащате нещо допълнително. Само ако решите, че Ви трябва и поддръжка, тогава може да заплатите за абонамент.

В стандартния лиценз на платените WordPress теми в themeforest.net са включени обновленията и 6 месеца поддръжка
В стандартния лиценз на темите в themeforest.net са включени обновленията и 6 месеца поддръжка.

#2 Функционалности

Безплатните WordPress теми обикновено са с минимални опции и функционалности. Това обаче може и да е плюс, ако просто Ви трябва сайт-визитка, който не смятате да променяте често или да развивате. Малкото функционалности може да се отразят в по-лека тема, по-лесно управление, дори и по-бързо зареждане на сайта.

Премиум темите имат богати опции и функционалности. Например може да имат собствен билдър за WordPress, с който лесно да персонализирате дизайна на всяка страница от сайта. Също така може да включват допълнителни плъгини за слайдери, форми, мейли и много други.

Колкото по-сложна и богата на опции е темата, толкова повече време ще е нужно да се разучи. Някои опции никога няма да Ви потрябват. Затова е добре предварително да знаете какви опции са Ви нужни и да търсите теми, които имат точно тях.

Може да търсите премиум теми според вида на сайта, които искате да създадете. Например по категории като онлайн магазин, бизнес сайт, онлайн обучения, блог, новинарски сайт, сайт на ресторант, фотограф и други. Според вида на сайта, някои теми включват само най-важните функционалности. За бизнес сайт например ще са включени слайдери, контактни форми, мейл маркетинг и други.

#3 Дизайн

При безплатните теми за WordPress специфичното персонализиране на дизайна най-често ще изисква писане на код.

Тъй като безплатните теми са много популярни и свободно достъпни, много сайтове ги използват. Ако въпросът с уникалността на дизайна е важен за Вас, но не искате да пишете код, можете или да се обърнете за помощ към специалистите в уеб разработката, или да използвате някой WordPress билдър.

Премиум темите често имат собствен административен панел или редактор за дизайна, през който има възможност за лесно персонализиране. 

Ако предварително подберете тема, която се доближава максимално до дизайна и стила, който искате за Вашия сайт, тогава може да успеете само с промяна на цветове, шрифт и други дребни настройки.

Модерните безплатни и платени теми по принцип са респонсив и се визуализират добре и на мобилни устройства. Ако темата има демо сайт, можете да проверите дали е мобилно оптимизирана през инструмент като например https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Също така можете да проверите показателите за представянето на сайта (на мобилно и на десктоп устройство) през инструмента PageSpeed Insighs.

#4 Обновления

В днешно време въпросът за обновленията на безплатните теми за WordPress стои малко по-различно, отколкото до преди няколко години. Сега можем да видим, че най-популярните и използвани безплатни теми от wordpress.org каталога обичайно имат редовни обновления. Особено темите, които са дело на фирми за разработка на такива. Тези теми са с високо качество на кода и изработката и с редовни обновления. Към тях се предлагат допълнителни опции и функционалности, които могат да се заплатят.

Лог на разработката на безплатната WordPress тема Astra
Лог на разработката на безплатната тема Astra – има чести обновления.
Допълнителни опции, които се предлагат в платената версия Astra Pro.
Допълнителни опции, които се предлагат в платената версия Astra Pro.

Рискът при безплатните теми е в това, че разработката им може да бъде преустановена по всяко време. Например ако темата е създадена и се разработва от един разработчик, не от фирма, той може да реши, че повече няма да се занимава с проекта и да го изостави. Така кодът на темата може да остане на това положение с години.

А липсата на обновления и подобрения по кода на темата поставя под риск сигурността на сайта.

Лог на разработката на безплатната WordPress тема Sinatra – няма обновления от една година
Лог на разработката на безплатната тема Sinatra – няма обновления от една година.

При премиум темите рискът от изоставяне на проекта от разработчиците е много малък. Поради това те са правилният избор в дългосрочен план, ако смятате да ги използвате за сериозен сайт, да го развивате и подобрявате. И да сте спокойни, че след 3 години няма да се наложи да сменяте темата или да създавате сайта наново.

Премиум темите имат чести обновления и подобрения, поправки на бъгове и уязвимости в кода. При закупуването на тема често не е нужно да се заплаща допълнително за обновленията и те се прилагат, докато не решите да спрете да я ползвате. Допълнително заплащане обикновено се изисква само за поддръжка.

Редовните обновления на темата означават, че се поддържа добро ниво на сигурност на кода ѝ. И не само сигурност, WordPress, WooCommerce и другите най-използвани плъгини се развиват и подобряват също, а честите обновления на темата означават, че тя е в крак с тези промени.

Лог на разработката на платената тема Avada.
Лог на разработката на платената тема Avada.

Важно е колко активна е разработката на темата и колко бързо реагира на новостите от WordPress. Особено ако новостите засягат пряко някоя нейна функционалност. Например ако темата управлява джаджите през стандартния интерфейс, но все още няма поддръжка за новите блок-джаджи (от WordPress 5.8), това не е много бърз отговор на промените в WordPress.

Независимо безплатна или премиум тема, преди да направите избор проверете историята на обновленията. Кога за последно е имало нова версия и колко често се пускат обновления. 

Това е по-лесно видимо при безплатните теми. За да видите лога на разработката на тема в wordpress.org каталога, отворете детайлите на темата и в раздел Browse the Code кликнете на Development Log. Ако темата има по едно обновление на година или последното обновление е от преди година – потърсете друга. Няма категорична честота, за която да гледате, но поне 3 пъти в годината е добре да има нови версии (WordPress има по 2-3 нови основни версии на година). 

При платените теми може да е по-трудно да намерите историята на версиите. Може да се намира на сайта на студиото за разработка. Прегледайте цялата информация за темата и потърсете линк към Changelog или подобно.


Изборът между платена или безплатна WordPress тема е много сходен с избора на платен или безплатен плъгин. Може да се сведе до това, дали искате Вие да поддържате темата, или е по-добре грижата да е поверена на специалистите. Така че Вие да сте спокойни в дългосрочен план за безпроблемната работа и сигурността на кода ѝ.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Съвети от СуперХостинг.БГ за уникарно име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.