Тестовото копие (staging) на WordPress сайта – безопасна среда за експерименти и разработка

Както се казва, ако нещо ще избухва при експеримента, по-добре това да се случва в обезопасена среда. Същото важи и при експерименти с работещ WordPress сайт – по-добре е те да се извършват на негово тестово копие (staging).

Тестовото или работното копие на сайта се използва, за да не бъдат засегнати посетителите и работата на сайта на живо. 

Вижте още какво е тестово копие на сайта и кога е най-добре да се използва, както и как можете да създадете такова в хостинг акаунта Ви.

Какво е staging среда (работно/тестово копие на сайта)?

сайтът на живо и неговото тестово копие (staging)
Сайтът на живо и тестовото му копие.

В сферата на уеб разработката staging средата се създава специално за тестване на код, разработки и обновления. Тя трябва да се направи максимално идентична със средата, в която ще работи след това сайта (production/live среда). Например трябва да се използват същите технологии, настройки, конфигурации на сървъра и системните приложения и други. 

А когато става въпрос за сайта, който работи в staging средата, той може да се нарече и staging сайт или тестов сайт, или работно копие на сайта. 

Създаването на тестово копие на сайта при хостинг услугата е лесно, защото не е нужно да се създава и настройва отделна среда. Вместо това единствено е нужно да се направи копие на сайта в същия хостинг акаунт, в който работи сайтът на живо. 

WordPress помощ

За да си спестите време и усилия, тестовото копие на сайта може да се създаде от нашите WordPress специалисти. Вижте повече за различните задачи и трудности, свързани с WordPress сайта, в които можем да Ви помагаме: Професионална WordPress хостинг поддръжка.

Поддомейн или поддиректория за тестовия сайт?

Няма категорично изискване да е на поддомейн или на поддиректория. Тестовият сайт може да се направи в поддиректория или поддомейн към основния сайт например mysite.com/dev или dev.mysite.com.

Но има една особеност, която ще Ви помогне да изберете един от двата подхода – платените лицензи на темите и плъгините. 

Някои теми и плъгини издават лицензите си за конкретен домейн. Например лицензът е активен и верифициран за домейна на сайта mysite.com, но няма да е активен за негов поддомейн например dev.mysite.com. Това може да създаде казус с обновяването на темата/плъгина в тестовото копие, ако то използва поддомейн. При използване на поддиректория mysite.com/dev няма да има проблем с обновяването. Ако лицензът на платения компонент позволява използването му и на друг домейн/поддомейн, може да изберете тестовото копие да е на поддомейн, в противен случай, най-сигурно е да използвате поддиректория. 

Относно използването на поддиректория, има един много рядко срещан казус, свързан с htaccess файла, който все пак ще споменем, но той се отстранява лесно. Htaccess файлът контролира директорията, в която е разположен, както и всички нейни поддиректории. Htaccess файлът, намиращ се в горната директория (на реалния сайт), може да окаже влияние на тестовия сайт в поддиректорията. И по-точно, ако има някакви специфични допълнително добавени правила в него, които зависят от адреса. Поради това, след създаване на тестовото копие, е добре да се прегледа съдържанието на htaccess файла. Правилата, които няма да са нужни за тестовото копие, може да се закоментират.

За какво най-често се използва тестовото копие на сайта?

Тестовият сайт може да се използва за всички случаи, когато ни трябва безопасен начин да тестваме:

  • Извършване на задачи от поддръжката на сайта. Например почистване на базата данни, почистване на неизползвани картинки или друга почистваща дейност, която означава премахване на данни/файлове.
  • Прилагане на големи обновления на WordPress, плъгините и темата.
  • Пробване на нови плъгини и функционалности.
  • Извършване на сериозни промени в настройките на сайта. Например промяна в постоянните връзки, размерите на генерираните варианти на изображенията и други.
  • Тестване на някой WordPress билдър.
  • Тестване на нова версия на PHP.
  • Редизайн на сайта или инсталиране, настройки и тестване на нова тема и функционалностите ѝ.

Как се прави тестово копие на WordPress сайта?

staging в softaculous

Има няколко начина за създаване на тестово копие на сайта – ръчно, с WordPress плъгин, през WordPress Manager by SH или през Softaculous.

  • Ръчно копиране на сайта. Ръчното клониране на сайта не е подходящо за технически неподготвени потребители. Накратко – копират се файловете и базата данни под друг под/домейн или в поддиректория към реалния сайт. Преди импорта на данните в базата данни на копието се извършва корекция на записите, съдържащи уеб адреса на сайта. За целта се използват съответните инструменти за промяна на сериализирани данни като например командата search-replace на WP-CLI.
  • WordPress плъгин. Тестово копие на сайта може да се направи и с WordPress плъгин като WP Staging. Вижте повече: WP Staging – създаване на работно копие на сайта | Help
  • WordPress Manager by SuperHosting. През опцията Преместване в WordPress мениджъра може да се копират WordPress инсталации. Вижте как: Преместване на WordPress | Help
  • Softaculous. През опцията Staging в Softaculous може да се създава тестово копие на сайта. Вижте още: Работно копие на сайта | Help

Публикуване на промените от тестовия в реалния сайт

Публикуването на промените в реалния сайт се извършва чрез същия процес – копиране на файловете и базата данни от тестовия сайт.

Един тестов сайт може да стане реален сайт, като само се премести/копира в публичната директория. Поради това той може да се използва за разработката на нов сайт, докато старият си работи.

Но това публикуване на промените е приложимо за сайтове, в които не се правят промени, докато отделно тече тестването/разработката по тестовото копие.

Публикуване на промени при онлайн магазините

Този автоматизиран процес на публикуване на промените (копиране на файлове и база) не е приложим за всички сайтове. Като например онлайн магазините (WooCommerce) и други типове сайтове, в които постоянно се извършват промени по базата данни като регистриране на потребители, създаване и обработка на поръчки и други. 

При тези активни сайтове не може просто да се замени базата данни на реалния сайт с тази на тестовото копие, защото ще се загуби много и важна информация. Причината за загубата е, че базата данни на тестовото копие е от времето, когато то е създадено, докато след това в реалния сайт са се извършили нови регистрации/поръчки. Поради това промените се извършват след успешните тестове на тестовото копие, директно стъпка по стъпка в реалния сайт. Най-често това се случва за прилагане на обновления, малки промени по дизайна и други малки корекции.

WordPress помощ

Тази процедура е времеемка, а за технически неподготвените потребители – и сложна. Поради това нашите WordPress специалисти могат да помогнат и в тази задача.

Прилагането на обновления в онлайн магазина, поне веднъж в годината, е важно за неговата работа и сигурност. С eCommerce плана на WordPress хостинг поддръжката веднъж в годината ще Ви отменим и ще обновим Вашия онлайн магазин, темата и всичките му плъгини до най-новите им версии. 

За да няма нови данни в базата на реалния сайт, които биха се загубили, единственият начин е, той да се спре за известно време. Да се направи тестово копие, да се извършат нужните промени и да се прехвърлят в реалния сайт. А за да се скъси времето, през което реалният сайт не работи, може промените да се проиграят предварително на едно тестово копие. А след като сайтът се спре, да се създаде ново тестово копие и върху него да се повторят вече изтестваните промени. И след това този тестов сайт да се копира на мястото на реалния сайт. 

Друг пример, при който не бихте публикували тестовото копие на мястото на реалния сайт, е, когато сте тествали множество плъгини, от които сте избрали само един, който да използвате в реалния сайт. Ако публикувате това тестово копие, ще се прехвърли и базата данни, в която вече има остатъци от многото тествани плъгини (не всички чистят щателно данните си при деинсталация).


Тестовото копие на сайта е важен инструмент в задачите от поддръжката му. Без тестово копие, при всяка по-голяма промяна, която се извършва на реалния сайт, има риск той да спре да работи или да се създадат някакви казуси с работата му. За щастие създаването на тестово копие на WordPress сайта е лесно. Остава само да си създадете навик да го използвате (вместо директно да творите в реалния сайт, защото е много по-бързо).

Ако имате WordPress сайт, който не сте обновявали повече от една година, и все отлагате извършването на тази важна задача, защото знаете колко време и напрежение ще Ви коства, поговорете си с някой WordPress приятел, който може да помогне. 

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.