5+1 основни разлики между Сайт билдър, Shopiko и WordPress

Познавате ли друг по-важен и мощен инструмент за популяризиране на един бизнес от уебсайта? Ние не. Поне не и в периода на технологичен възход, когато мобилното устройство се е превърнало в продължение на ръката ни, а работата ни често изисква да сме пред компютъра.

И днес, когато все повече фирми пренасят дейността си в дигиталното пространство, за да бъдат в крак с тази реалност, съвсем естествено възниква въпросът: 

Как бързо и лесно да създам сайт с професионална и модерна визия?

Начините за това съвсем не са като през отминалите десетилетия, в които непременно се нуждаете от програмист или човек, поназнайващ това-онова за сайтовете. За щастие, вече има удобни и интуитивни платформи, с които всеки потребител може абсолютно сам да изгради сайт на много добро ниво. 

Не вярвате, че е възможно? Значи не познавате платформи като WordPress, Сайт билдър и Shopiko, с които създаването на сайт се случва като магия. Ако тепърва научавате за тях и добавяте техните имена в своя личен списък с термини, предстои да ги разгледаме по-детайлно и да откроим приликите и разликите между тях. Само така ще можете да направите информиран избор за най-подходящото решение, с което да стартирате присъствието си в уеб.

Не пропускайте: Да си направя сайт сам или да се доверя на специалист?

За останалите, които са чували имената на тези инструменти, даваме отговори на най-често задаваните въпроси:

Каква е разликата между платформите Сайт билдър, Shopiko и WordPress? Мога ли да инсталирам Сайт билдър или Shopiko на своя WordPress хостинг? 

Препоръчваме Ви да продължите с четенето, за да разберете къде е заключена истината, преди да започнете с изграждането на бъдещия Ви сайт.

Въведение в терминологията

Какво е SaaS? Кои платформи се базират на тази технология?

Ако редовно следите СуперБлога, вероятно сте попадали на термина SaaS. Казано с прости думи, SaaS (софтуер като услуга) е вид технология, която доставя уеб приложения под формата на услуга. По този начин потребителят е освободен от ангажимента да инсталира и управлява сложен уеб-базиран софтуер, благодарение на който сайтът му е онлайн. Грижата за това е на доставчика на услугата, който контролира достъпа до приложението, неговата сигурност и производителност.

Сайт билдър

Сайт билдър е SaaS решение за създаване на уебсайтове тип визитка и лендинг страница. За тези, които не са запознати отблизо с него, ще разясним още по-детайлно. Това е платформа с набор от вградени функции, при която всяко действие се извършва с помощта на удобен drag & drop редактор. Потребителят клика върху определен елемент и го приплъзва в работното поле, за да го постави на желаното място в сайта. По този начин, точно на принципа на лего конструктора, той Ви помага да подредите всяка част от уебстраницата, докато добие завършен вид.

Сайт билдър е подходящ за хора без никакво или съвсем базово техническо ноу-хау. Може да се каже, че е идеален за изграждането на малки фирмени или лични сайтове, портфолиа, лендинг страници и продуктови каталози, като преди това имате възможност да го тествате напълно безплатно за 7 дни. Той е незаменим помощник и за немалко опитни разработчици, защото им спестява време при направата на вече познати и рутинни дребни проекти.

Убедете се в качествата на платформата, като изгледате видеото:

И за да направим още по-кристално разбирането за услугата, изготвихме кратък списък на всичко, което включва в себе си:

  • надежден хостинг;
  • SSL сертификат за сигурна връзка при въвеждането на конфиденциална информация от страна на Вашите посетители;
  • красиви шаблони, които могат да се преобразяват в изцяло нови дизайни в зависимост от сферата на Вашия бизнес;
  • безплатни професионални пощи, за да е защитена важната кореспонденция с потребителите;
  • мобилна версия/респонсив дизайн;
  • консултация със специалист, който ще Ви съдейства за всичко необходимо по изграждането на сайта по чат, имейл или телефон;
  • качествено обслужване от най-високо ниво;
  • интеграции с външни приложения, за да направите потребителското изживяване леко и приятно;
  • маркетингови инструменти, с чиято помощ да подготвите комуникационната си стратегия и промоции и още.

Да, правилно прочетохте! Изброените по-горе специфики са само част от всичко, което съставя услугата Сайт билдър.

ВАЖНО! Не е нужно да закупувате отделно хостинг услуга, за да използвате SaaS платформа като Сайт билдър. Това е изцяло завършено решение, което включва и хостинг услугата в себе си. Затова не е необходимо да се инсталира допълнително на вече съществуващ хостинг акаунт.

Не е нужно да се тревожите и за SSL сертификата, защото SaaS платформата го осигурява. Просто вижте точките отново, за да си дадете сметка колко улеснени ще бъдете, ако изберете Сайт билдър за старта на дигиталното си присъствие.

Можете да стартирате изграждането на свой сайт със Сайт билдър на цени от 4.99 лв./месец.

Shopiko

Продължаваме със следващата SaaS платформа. Нейната най-важна функционалност е възможността за онлайн продажби. Ако сте решили да навлезете в дебрите на електронната търговия, Shopiko е правилният инструмент за едно добро начало. И за да не звучим голословно, нека Ви разкажем повече за потенциала на тази услуга.

Shopiko също е решение от типа „софтуер като услуга“, което разполага с интуитивен и много лесен за работа административен панел за управление. Вие сте лишени от трудността да боравите със сложни технологични термини и да правите инсталации. От изграждането на Вашия магазин Ви делят само четири лесни действия:

  1. Активирате тестов акаунт напълно безплатно за 14 дни.
  2. Добавяте продукти и категории.
  3. Избирате дизайн, който персонализирате спрямо Вашата идея или бизнес.
  4. Започвате да продавате онлайн.

Точно толкова лесно е на практика, колкото звучи и на теория. А най-хубавото е, че дори не е необходимо да сте гуру в света на технологиите.

По аналог на Сайт билдър, Shopiko се предлага с:

  • включен хостинг;
  • безплатен SSL сертификат;
  • разнообразие от модерни темплейти;
  • мобилна версия/респонсив дизайн;
  • модули за доставка със Speedy, Econt и др.
  • интеграции за разплащане с дебитни и кредитни карти, виртуални POS терминали, Wallet (дигитален портфейл) и QR код, Settle, NewPay, TBI Bank, Paysera, Stripe и още.
  • ежедневен бекъп при изтриване на важна информация от магазина;
  • професионални имейли с името на Вашия сайт;
  • маркетинг инструменти за увеличаване на продажбите и пускане на промоции;
  • премиум обслужване и консултация с експерт;
  • 24/7 поддръжка на услугата и мониторинг;
  • интеграция с Facebook messenger чат и какво ли още не.

Всичко в платформата е създадено с идеята да се справите сами с управлението на Вашия онлайн магазин. Въпреки това СуперЕкипът е на разположение, за да Ви съдейства там, където не успявате да намерите отговор как да направите едно или друго нещо.

ВАЖНО! Също както при Сайт билдър, Shopiko не изисква закупуването на допълнителна хостинг услуга, тъй като тя е включена в платформата.

Двете SaaS услуги – Сайт билдър и Shopiko функционират на абонаментен принцип. Можете да се възползвате от тях месец за месец, а най-добрият вариант е да си осигурите 12-месечно спокойствие, че сайтът Ви ще бъде онлайн във всеки момент. Също така само при покупка на абонаментен план за една година имате възможността да получите страхотна отстъпка. Това е нашият комплимент към всички, които имат колебания в своята бизнес идея. Няма по-подходящ начин да повярвате в себе си и да последвате предприемаческия си порив.

Можете да стартирате изграждането на онлайн магазин с Shopiko на цени от 24.75 лв./месец.

Да обобщим – какво не са Сайт билдър и Shopiko?

В случай че все още имате известни колебания, ще затвърдим някои изводи.

Сайт билдър и Shopiko НЕ са:

  • плъгини за WordPress;
  • приложения, които се инсталират на хостинг акаунта;
  • инструменти, с които да персонализирате своя WP сайт;
  • част от административния панел на WordPress.

Успяхме ли да разсеем съмненията?

А сега да обърнем поглед в другата посока.

Що е то CMS и какво трябва да знаете за WordPress като още едно решение за изграждане на сайт?

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS), първоначално създадена с идеята да подпомага стартирането на блогове. Днес обаче WordPress се използва за направата на всякакви сайтове – корпоративни, лични, блогове, онлайн магазини и др. 

За да инсталирате платформата обаче, Ви е нужен хостинг. Това е една малка, но съществена подробност, която не всички потребители разбират. Приемете WordPress като част от хостинг услугата. Можете да я инсталирате на Вашия хостинг акаунт буквално с един клик. А ако предпочитате хостинг с вече инсталиран WordPress и включена професионална поддръжка, сега е шансът Ви да се възползвате от изкусителната ни промо оферта, която изтича в края на януари.

WordPress ≠ хостинг

Така представено, може да бъде по-лесно за асимилиране, затова имайте предвид, че WordPress и хостинг не са различни термини за едно и също нещо. WordPress е система с най-различни теми и плъгини, а хостингът е сървър, който предоставя ресурсите за функционирането на WordPress. В този случай уравнението следва да бъде:

WordPress + хостинг = сайт

Гледайте на Сайт билдър, Shopiko и WordPress като на отделни системи за създаване на сайтове, а не като на взаимозаменяеми приставки или плъгини. 

Цяла поредица, посветена на WordPress, Ви очаква в СуперБлога.

Можете да стартирате изграждането на Вашия WordPress сайт на промо цени от 7.75 лв./месец.

Какво отличава WordPress, Сайт билдър и Shopiko?

Неведнъж сме срещали твърдението, че Сайт билдър и Shopiko са инструменти с различна функционалност, които може да се инсталират на WordPress хостинг акаунта. Друго разбиране гласи, че това са напълно идентични платформи, базирани на една и съща технология, но с различни имена. Вероятно има още десетки вярвания и митове, за които дори не подозираме, но каквито и да са те, точно тук е мястото да ги развенчаем.

Следва да направим някои разграничения, с които да внесем повече яснота в естеството на различните решения за изграждане на един уебсайт. Но преди това бихме искали да отбележим нещо важно.

Както WordPress, така и Сайт билдър и Shopiko са чудесни начини да създадете сайт с отлично качество. Изборът на платформа зависи изцяло от целта на Вашия онлайн проект. Фокусът и силата на всяка от технологиите са концентрирани в различни направления.

1. Технически умения за работа с платформите

WordPress

Това е платформата с един от най-удобните административни панели за управление на сайта. В не една и две статии, посветени на WordPress, сме Ви уверявали, че лесно ще се справите с администрацията. Неслучайно е фаворит на много прохождащи онлайн бизнеси и уеб ентусиасти. Освен това предоставя възможност сами да правите промени по избрания темплейт чрез добавяне на допълнително код, ако можете сами да го генерирате или разчитате на малко помощ от разработчик. Разбира се, не е задължително да вкарвате в ход тези свои умения, но е важно да се има предвид, че съществува подобна алтернатива.

Правим и една важна вметка – потребителите могат да правят цялостно редактиране на сайта посредством блокове, което още повече улеснява процеса по създаване на съдържание.

Прочетете също: 5 предимства на WordPress сайта

Сайт билдър

Подходящ e за напълно начинаещи и тепърва прохождащи в света на уеб потребители. Сайт билдър е точното решение, в случай че се нуждаете от промоционална лендинг страница, сайт за предстоящо събитие, дигитална визитка, каталог, личен или малък фирмен сайт. От Вас не се изисква познаването на програмни езици, писане на код или вграждане на твърде сложни функционалности. Въпреки това има опция за добавяне на собствен HTML код, ако Ви е необходим.

Shopiko

Работата с платформата е наистина интуитивна. Всяко действие, което следва да предприемете, се свежда до не повече от 1-2 клика, щом предварително подготвите снимките и описанията на Вашите продукти. Толкова е улеснен работният процес с платформата, че бихте могли напълно сами да добавите желаните разплащателни методи, начини за доставка, изскачащи (pop-up) прозорци с промо оферти и какво ли още не. Но ако все пак срещнете трудности някъде, СуперЕкипът с удоволствие ще се отзове на помощ.

2. Гъвкавост

WordPress

Едно от големите предимства на WordPress е това, че има плъгини за почти всичко, което си помислите. И това е благодарение на потребителите, които са усетили нуждата да обогатяват сайтовете си непрекъснато и да ги правят по-пълноценни за своите посетители.

Тъй като WordPress е система с отворен код, използващите я получават стабилна основа за сайта си, върху която имат свободата да надграждат. Уеб мастърите са създали отделни парченца код, изпълняващи различни функции, част от които са вграждането на абонаментна форма, количка за пазаруване, ефектни слайдери, разплащателни методи и други.

В случай че искате да преобразувате Вашия сайт в онлайн магазин, можете да го направите с помощта на специалния плъгин WooCommerce. Той Ви позволява да продавате физически или дигитални стоки и услуги, абонаменти, както и да приемате плащания онлайн, да управлявате доставки и стокови наличности, да правите отстъпки и т.н.

Научете: Защо и как да изберем подходящ плъгин за нашия WordPress сайт?

Сайт билдър

Голяма част от функционалностите, отнасящи се за WordPress, които изброихме по-горе, са налични в Сайт билдър. Това значи, че не е нужно да губите време и усилия в инсталацията на плъгини, защото най-важните и основни опции са налични в администрацията на сайта. Добавяте желаните от тях с помощта на един клик и приплъзване до мястото, на което искате да ги разположите. Тук възможностите на потребителите за добавяне на различни опции се простират спрямо възможностите на платформата, а те никак не са малко.

Shopiko

В Shopiko ще откриете специален модул, наречен „Разработчик“, който Ви позволява да правите визуални промени по Вашия онлайн магазин. Можете да персонализирате размера на използвания шрифт, големината на бутоните, отстоянието между различните елементи, иконките на социалните мрежи, да сменяте конкретни изображения в темплейта и още. Средата за разработчици Ви дава възможност да добавите собствен CSS и JavaScript код, за да изградите онлайн магазин, отговарящ на Вашите представи. По същия начин както при Сайт билдър, потребителите на Shopiko могат да включват различни функционалности спрямо капацитета на платформата.

3. Шаблони и дизайни

WordPress

Богатият избор от теми би могъл да Ви изправи пред сериозно предизвикателство, когато търсите най-подходящата за Вашия сайт. WordPress определено има с какво да Ви впечатли, но имайте предвид, че една част от наличните теми са безплатни, а други – платени. В официалната директория wordpress.org ще намерите разнообразие от красиви дизайнерски теми. Освен това при нова инсталация на WordPress във Вашия хостинг акаунт можете да си изберете желаната от Вас тема през инструмента WordPress Manager by Superhosting.

Сайт билдър

Вероятно това е най-приятната част за повечето потребители – да разглеждат и избират сред десетки модерни темплейти за основа на техния сайт. Сайт билдър разполага с дизайнерски, професионално разработени шаблони, които могат да се персонализират с минимум усилия и време.

Каталогът с шаблоните е достъпен на третата стъпка при активация на тестов сайт. Можете да разгледате всички възможности и да изберете дизайна, който най-много Ви хареса. Добрата новина е, че можете да го смените по всяко време, в случай че откриете по-подходяща визия от първоначално направения избор на темплейт.

Shopiko

И Shopiko не остава по-назад в това направление. Ще останете приятно изненадани от темплейтите, създадени от дизайнери и експерти в областта уеб проектите и електронната търговия. Направени са така, че да отговарят на изискванията и последните новости в тази индустрия и с най-добрите практики в потребителското поведение.

Не пропускайте да разгледате наличните дизайни още на етап активация на тестов онлайн магазин. Ще откриете чудесни нишови предложения за визията на бъдещия Ви сайт, в зависимост от сферата на Вашия бизнес.

4. Поддръжка и актуализации

WordPress

Важно е да знаете, че избирайки WordPress за основа на Вашия онлайн проект, Ви очаква работа по обновяването на версията, темата и плъгините. Това понякога крие известни рискове, защото се налага непрекъсната проверка за обновления, както и по-задълбочени знания в критична ситуация. Но пък затова можете да разчитате на професионалната WordPress поддръжка, с която ще си осигурите спокойствие при всякакви казуси на ниво приложение.

Сайт билдър

Един от големите плюсове на SaaS решенията е, че освобождават потребителя от грижата да следи за най-нови ъпдейти и актуализации. Тази задача остава в полето на провайдъра на услугата. Също така не можем да пренебрегнем факта, че с избора на платформа като Сайт билдър, клиентът може да разчита на експертното съдействие на СуперЕкипа за всякакви въпроси и затруднения.

Shopiko

Като част от семейството на SaaS технологиите, Shopiko също предлага на потребителите удобството да се грижи 24/7 за техническото обезпечаване и поддръжка на услугата вместо тях. Нещо повече – всеки, който е избрал Shopiko пред останалите решения, получава достъп до най-актуалните новости в платформата. А СуперЕкипът прави непрекъснат мониторинг на всеки онлайн магазин, следейки за неизправности и казуси от всякакво естество.

5. SSL сертификат за сигурност и защита

WordPress

Щом сте готови с изграждането на сайта, е силно препоръчително да му сложите „щит“. Така ще дадете ясен знак на Вашите посетители, че държите на сигурността и доверието им.

Благодарение на инструмента WordPress Manager by SuperHosting, можете да инсталирате с няколко клика вече закупен от Вас сертификат или да използвате AutoSSL. В случай че не можете да се справите сами с изпълнението на тази техническа задача, разчитайте на услугата ни Managed SSL. СуперЕкипът ще Ви отмени в това начинание и ще се погрижи за сигурността на Вашия сайт.

А това, с което истински се гордеем, е Системата ни за сигурност и защита, с която пазим сайтовете на нашите клиенти от злонамерени опити за хакване и атаки. Щастливата новина за WordPress потребителите е, че екипът ни е разработил защита срещу пробиви в сигурността, както и защита срещу прихващане на паролата за административната част на сайта.

Вижте: Нашата система за сигурност – преди и сега

Сайт билдър

Надеждният обмен на данни е много важна част от имиджа на един онлайн бизнес. Освен това на всички ни е известно, че на сайтовете без SSL сертификат не се гледа с добро око. Не се нравят и на „окото“ на Google. Затова, избирайки да създадете сайта или онлайн магазина си с помощта на някоя от SaaS платформите, можете да сте сигурни, че ще получите безплатен SSL сертификат. А това означава, че не е необходимо да влагате допълнителни ресурси в покупката на сертификат за криптиране на връзката между Вас и потребителите.

Shopiko

Доверието на потребителите е от съществено значение за развитието на всеки бизнес. Онлайн магазините не правят изключение. Shopiko Ви позволява да активирате безплатен SSL сертификат Let’s Encrypt само с едно кликване. Ако не вярвате, прочетете помощната ни статия, за да се уверите.

6. Оптимизация за търсачки (SEO)

WordPress

Нека не забравяме, че това е любимата CMS платформа на Google. Без съмнение, в нея ще намерите различни SEO плъгини за добро представяне и класиране в търсачката, които е необходимо да инсталирате. Едни от най-популярните са All in One SEO и Yoast. Можете да ги използвате по най-оптималния начин, стига да сте запознати с техните специфики и да умеете да боравите с тях. Но ако се впуснете в приключението, наречено SEO, има шанс да подобрите уменията си в тази област и да правите нужните подобрения изцяло сами, без намесата на специалист. 

Сайт билдър

Платформата има вграден SEO модул, в който са включени основните SEO настройки. През модула можете да променяте URL адреса на избраната страница, да въвеждате мета заглавия и описания, както и да променяте статуса на страницата (index, follow). Всичко е интуитивно и създадено така, че да спести време и усилия на потребителя.

Shopiko

По аналог на Сайт билдър, Shopiko също предлага SEO инструмент, наречен „Оптимизация за търсачки (SEO)“. Щом го активирате, можете да добавяте различни friendly URL адреси, мета заглавия и мета описания. С тяхна помощ ще постигнете по-добри резултати при търсене в Google.

В заключение

Това са само част от приликите и разликите на всяка от разгледаните платформи. Надяваме се, че сме успели да проясним основните детайли около тях и да Ви дадем отговорите, които Ви убягваха до този момент. Вярваме, че сега вече имате по-здрава основа от познания, върху която да стъпите, правейки крачка към създаването на сайт.

Ако ни питате коя от платформите е по-добра за Вашия бъдещ сайт, ще кажем, че всичко зависи от бизнес целите Ви и желаните функционалности. Двете SaaS платформи – Сайт билдър и Shopiko могат да послужат за добро начало на Вашия дигитален проект, ако предстои тепърва да го стартирате и не сте навлезли изцяло в дебрите на пълноценното дигитално присъствие. Когато бизнесът Ви премине на следващо ниво и се развие до степен, в която имате нужда от повече функционалности, съвсем естественият Ви ход би бил да го прехвърлите към WooCommerce.

Имаме редица примери с наши клиенти, които постъпват именно по този начин. Не по-малко на брой са и тези, които решават да запазят своите сайтове на Сайт билдър и Shopiko, защото платформите им дават всичко необходимо да продължават да развиват дейността си онлайн. Повтаряме го отново – всичко зависи от Вас и нуждите на бизнеса Ви.

И в случай че колебанието надделее и не можете да вземете решение, не забравяйте, че можете да се консултирате с нас по чат, имейл или телефон. С удоволствие ще Ви съдействаме, за да разгърнете пълния потенциал на Вашия бизнес или идея.

Чувствате се готови да започнете Вашия сайт? Не губете време, а активирайте тестов период на услугата Сайт билдър или Shopiko още сега. А ако WordPress е предпочитаната платформа за Вашия онлайн проект, не пропускайте да разгледате и страницата ни с партньори, които с удоволствие ще Ви съдействат.

Искате да споделите с нас и за други прилики и разлики между платформите? Направете го в коментар под статията и с радост ще ги дискутираме. 

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!