Да си направя сайт сам или да се доверя на специалист?

През последните години присъствието в интернет се превърна в ключов фактор за развитието и дори оцеляването на много бизнеси. Немалко наши клиенти се гмурнаха в дълбините на уебмастърството напълно начинаещи, а много други се довериха на уеб разработчици за първи път. 

Когато стигнете до решението да имате личен или бизнес сайт, пред Вас се открива въпросът Да си направя сайт сам или да се доверя на специалист?. В тази статия Ви помагаме да решите какъв да бъде Вашият старт. Помислете в коя категория се разпознавате най-ясно и започнете да бележите точка след точка в онлайн полето на Вашия бизнес.

Вие сте солов играч, ако: 

Искате да стартирате възможно най-бързо

Трябва да стартирате бързо, защото обстоятелствата Ви притискат или просто нямате търпение да вдъхнете живот на идеите си? Подходящ вариант за Вас би била така наречената Software-as-a-Service (SaaS) услуга. Това са завършени решения, интуитивни и лесни за употреба дори за напълно начинаещи. С този тип услуги буквално може да стартирате за ден Вашия сайт, а впоследствие лесно да подобрявате неговата визия и съдържание. Може да се справите напълно сами с управлението и лесно да започнат да Ви откриват онлайн. 

В следващото видео ще Ви покажем как да стартирате напълно сами своето дигитално присъствие чрез сайт с помощта на SaaS услугата ни Сайт билдър и съветите на СуперЕкипа:

В нашето портфолио ще откриете Shopiko – за онлайн магазини, и Сайт билдър – за създаване на фирмен сайт или сайт визитка например. Сайт билдър работи на основата на drag and drop технологията за добавяне на елементи, а при Shopiko можете просто да изберете тема, която най-добре пасва на Вашата визия, и след това да качите продуктите от каталога си. В СуперБлога сме Ви подготвили цяла поредица от статии, посветени на изграждането на онлайн магазин с Shopiko.

Разполагате с ограничен бюджет

Липсата на голямо финансиране е причината много гениални бизнеси никога да не видят бял свят. Не допускайте Вашият бизнес да влезе в този списък! Освен бързо, SaaS услугите са и бюджетно решение. В абонаментите, които започват от цената на един обяд и то за цял месец, влиза не само използването на готовата платформа за създаване на онлайн магазин или сайт, а и хостинг план.

Затаете дъх, защото тъкмо стигаме до най-хубавото! И двете услуги предлагат тестов период, при Сайт билдър той е 7 дни, а при Shopiko – цели 14. Изпробвайте различни теми, структури и менюта и преценете дали това е правилната платформа за Вас, без да рискувате нито лев от месечния си бюджет. Дори още в тестовия период, Вие ще имате готов сайт или магазин, който остава само да свържете с домейна си и да започнете да продавате.

Запомнете – не е нужно да инвестирате огромни суми в своя първи уебсайт, за да бъде той функционален. Тествайте безплатно и се възползвайте от промоцията на Shopiko, с която ще спестите до 888 лв. за първата година и можете да вземете безплатна онлайн консултация с експерт.

Имате стартиращ бизнес и искате да тествате идеята си

Всяко дълго пътуване започва с една-единствена стъпка. – китайски философ през 6 в. преди новата ера.
Всеки нов бизнес сайт започва с един-единствен тестов акаунт! – СуперЕкипът на СуперХостинг.БГ.

В SuperTalks епизод 009 на тема Предприемачеството – мит или реалност е то у нас?, Кремена Дервенкова (изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи – ABLE) споделя ценен съвет за всички стартиращи предприемачи: 

Друг важен момент е валидацията на идеята или на прост език – има ли значителен брой от хора, които са готови да платят за моя продукт или услуга. Бързата валидация е от съществено значение и първи фокус на екипа трябва да бъде създаване на прототип за възможно най-кратко време, с минимални средства, с помощта на който екипът да оправдае за себе си и потенциалните инвеститори има ли смисъл от създаването на продукта или услугата.

Кремена Дервенкова

А както вече споменахме, най-лесният, бърз и бюджетен вариант да стартирате е като направите сайта си сами с помощта на SaaS платформа. По този начин без големи инвестиции и загуба на време ще проучите потребителските нагласи и ще достигнете до изводи за потенциала на Вашата идея и как да я развиете. Гъвкавостта на този тип платформи Ви дава възможност в кратък период от време да правите генерални промени по сайта си и да изследвате как аудиториите Ви ще реагират на тях. 

Възможността да активирате тестов акаунт на Shopiko или Сайт билдър Ви дава свободата да опипате почвата без да се притеснявате от риска. Визуализирайте своята бизнес идея и я представете на своите приятели и близки или пък на потенциална аудитория от клиенти. Съберете мнения, сравнете с конкуренцията, направете подобрения. 

Не се страхувайте да развихрите въображението си, защото само така ще разберете наистина дали тестото е готово за изпичане или трябва да продължите да месите

Имате нужда от ландинг страница за нов проект или кампания

Ако Ви трябва ландинг страница за временна кампания, промоция, тестване на нова идея или пък проект за университета, то можете да спестите време, като се справите сами или с помощта на нашите help статии във връзка с работата в Сайт билдър. Този вариант е страхотен и за реални кампании, когато не Ви е необходимо дългосрочно обвързване и нямате бюджет за работа със специалист. 

Тематичните ландинг страниците може да настроите към нов домейн или поддомейн към съществуващия Ви сайт. Те са чудесен инструмент, който да използвате за маркетинга на Вашия бизнес. Независимо дали създавате страница за временна кампания, или просто да информирате систематизирано аудиториите си за дадена новост, SaaS решенията са най-бързият начин да ги създадете по Ваш модел, с всичко необходимо, за да бъдат работещи.

Научете повече в статията Как да създадем ландинг страница в Сайт билдър?

Искате да контролирате всички процеси в сайта си

Control-freaks? Добре дошли в клуба! 

Добрият контрол над процесите в собствения Ви бизнес е основополагащ, макар и не единствен фактор за успех. 

  • Ако предпочитате Вие лично да изберете какъв точно нюанс на синьото да бъде цветът на бутона най-долу вляво във фуутъра на сайта, то по-добре стартирайте сами. 
  • Ако имате конкретна визия и концепция за Вашия фирмен сайт и съдържание на него, то по-добре стартирайте сами. 
  • Ако искате бързи промени в движение по описания на продуктите във Вашия онлайн магазин или контактната форма на Вашия фирмен сайт, то по-добре стартирайте сами. 

SaaS решенията Ви дават свободата да избирате, да моделирате и да визуализирате идеите си, точно по Вашия начин. С тях имате пълен контрол над услугата по всяко време на денонощието, от всяко устройство. Ако в два през нощта Ви осени гениалната идея за банер, който да сложите на своята начална страница, то веднага може да я реализирате и моментално промяната ще бъде отразена на Вашия сайт.

В контролния панел на Shopiko разполагате с детайлна информация за дизайна на магазина, настройките, както и отчети за поръчките, наличността, поведението на потребителите и пр. Полезна в тази посока ще Ви бъде нашата блог статия – 8 стъпки за изграждане на продаващ онлайн магазин [наръчник].

Стартирайте отборно, ако: 

Сте съсредоточен в други аспекти на бизнеса си

Ако отделяте голяма част от ежедневието на бизнеса си и едва Ви остава свободно време, вероятно не Ви се иска да носите и тази диня под своята мишница. Не се тревожете! Доверете се на специалисти и те ще изготвят проект за Вашия сайт, ще го разработят и могат и да го управляват след това, в случай че имате нужда и от тази услуга. Така ще се фокусирате върху бизнеса си, а грижата за поддръжката на сайта Ви ще бъде в ръцете на професионалистите. 

Важно! Винаги регистрирайте Вашия домейн, хостинг или SaaS услуга на Ваше име и във Ваш клиентски профил. Това е Вашият дигитален актив и онлайн основа на бизнеса или дейността Ви. Не регистрирате дома или колата си на името на някой друг, нали? 

Разбира се, нашият СуперЕкип също е 24/7 на Ваше разположение по чат, телефон и имейл, за да даде експертен съвет и отговор на всеки Ваш въпрос дори и положението да е Искам сайт, но не знам откъде да започна.

Нямате достатъчно познания в уеб

Ако произвеждате хартиени изделия, то вероятно знаете изключително много детайли за добива и обработката на хартия. Ако шиете облекла, вероятно можете да прецените по-добре от нас размера дрехи на човека срещу себе си само с един поглед. 

Не се чувствайте дискомфортно от факта, че не притежавате познания и опит за работата в уеб. Като собственик на бизнес, Вие имате няколко други задачи:

  • Обмислете и разберете колко ценно е да притежавате собствен уебсайт. Погледнете нашата блог статия – 6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт?
  • Правилото на трите П – Планирането Предотвратява Провала! Създайте план за Вашия уебсайт спрямо бизнес целите Ви. Разпишете го на хартия или в текстов документ. Нарисувайте структурата му, за да придобиете максимално ясна представа за очаквания резултат. Чрез този план ще можете и по-ясно да брифирате професионалиста, на чиито умения ще се доверите. 
  • Проучете и конкуренцията. Доколко професионални са техните страници в уеб, какво съдържание са поместили на тях? Не се притеснявайте да откраднете по някоя идея, но винаги се старайте да запазите своя уникален почерк. Именно това е причината, поради която Вашите клиенти са… Ваши клиенти.

След този немалък списък, вероятно да се гмурнете в света на уеб би било тежка задача. Не е нужно да го правите, осигурете си спокойствие, като се доверите на специалист в тази област.

Управлявате развиващ се или голям бизнес 

Ако живеете в къща с двор, вероятно обичате сами да се грижите за него – избирате цветя, които да засадите напролет, подрязвате храстите и косите тревата. Ако обаче управлявате цял комплекс със зелени площи, задачата се усложнява и наемате екип градинари, който да се грижи за тези подробности.

Подобна е ситуацията и с уебсайта на Вашия бизнес – колкото по-развит и мащабен е бизнесът Ви, толкова по-професионален и многофункционален сайт Ви е нужен. Такива са и очакванията на Вашите клиенти. 

Сайтовете, изградени от уеб разработчици, предлагат повече възможности за персонализация и интеграция на множество плъгини. 

Ако искате сайт с по-сложна структура или онлайн магазин с хиляди продукти, то доверете се на професионалист с опит. Големите уеб платформи имат нужда от дългосрочна поддръжка, къстъм разработки и удовлетворяване на нуждите и спецификите на бизнеса. Затова, ако бизнесът Ви е развиващ се или вече развит, то трябва сайтът Ви да е дори една крачка пред него. 

Ако изберете специалист да направи сайта Ви, е необходимо да закупите допълнително хостинг план. Едно от нашите предпочитани предложения е WordPress хостингът, при който получавате предварително инсталиран WordPress. Защо е така? Защото WordPress е най-използваната система за изграждане на сайтове от типа CMS не само сред нашите клиенти, но и в световен мащаб. 

WordPress сайтът изисква една идея по-високо ниво на уеб грамотност и опит. В случай че уеб разработчикът или агенцията, на която сте се доверили за създаването на сайта, не е на разположение, когато се нуждаете от нещо спешно, разработихме и услугата професионална WordPress поддръжка, която можете да добавите към своя хостинг план. Ще Ви съдействаме при невъзможност за достъп до администрацията на сайта, при нужда от настройки по PHP или връзката с базата данни. Ще се включим моментално и ако скоростта на сайта Ви не е оптимална, имате нужда от помощ при настройката на Google карта и още куп задачи, за които вече няма нужда да се притеснявате. 

Готови сте да инвестирате повече в професионален сайт

Развиващ се бизнес = развиващ се сайт. 

Ако SaaS решенията бяха подходящи при проекти с по-нисък до среден бюджет, то изборът на партньор за създаването на Вашето кътче в уеб може да варира в по-големи диапазони според нуждите на Вашия бизнес. Зад тази цена обаче стои стойност. Трудът и опитът на специалистите ще Ви даде сигурност и спокойствие, а техните услуги се простират от дизайн на уебсайта, през изграждането му, та чак до дългосрочната му поддръжка. 

Затова, ако потребностите на Вашия бизнес са високи както и бюджетът зад него, то препоръчваме да изберете работа със специалист, пред това да изградите сайта си сам. 

Независимо кой ще изгради сайта Ви, той трябва да бъде качен на хостинг акаунт. Това е от решенията, които зависят от Вас. Вижте повече в статията Избирате хостинг? Тези 10 предимства ще Ви помогнат!

Имате нужда от дългосрочен партньор, който да се грижи за дигиталните Ви активи

На последно място, но не и по важност, поставяме понятието Партньор. Партньорството в уеб, а и не само, се основава на доверие, прозрачност в отношенията и дългогодишна работа. Дигиталните активи на Вашия бизнес – сайтът, складовата система, базите данни, страниците в социалните мрежи, пощите и др., са не по-малко значими от аналоговите. Същото внимание, с което премисляте на кого да дадете достъп до офиса си, е необходимо и при вземането на решение с кого да работите по своя сайт.

Ние подбрахме за Вас списък с доказано надеждни партньори, които могат да Ви съдействат на всеки един етап от пътешествието в уеб.


Самостоятелното създаване на сайт е бюджетно и бързо решение, с което можете едновременно да тествате себе си и своята бизнес идея, но и с малко повече старание и ентусиазъм да изградите работещо и атрактивно онлайн присъствие. 

Изборът да се доверите на услугите на специалист изисква готовност да работите в екип и по-голяма инвестиция, но и осигурява спокойствието, че уебсайтът Ви е в професионални ръце. 

Ако все още Ви е трудно да определите в коя от по-горните категории попадате, не се колебайте да ни пишете в чата долу вдясно на екрана, ние ще Ви съдействаме!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.