WordPress като повече от CMS

WordPress. Или с други думи – най-използваната Система за управление на съдържанието (CMS) в света. Тя обединява милиони хора в уеб от целия свят – едни като собственици на сайтове, други като потребители, а трети – тези, които я подобряват.

По статистики от W3techs.com, 61% от сайтовете, използващи CMS-и в световен мащаб, са на WordPress, което го прави безспорен лидер.

Над 30% от целия интернет е на WordPress. А при нас в СуперХостинг резултатите са сходни – близо 50% от всички сайтове на споделен хостинг използват WordPress.

Любопитно:
Попитахме част от нашата аудитория в социалните мрежи „Използвате ли WordPress и ако да – за какво?”. Ето и резултатите:

  • 56% имат личен WordPress сайт, който поддържат сами;
  • 38% правят сайтове за клиенти;
  • 6% все още не използват системата.

Този път обаче ще разгледаме WordPress от друг ъгъл. Няма да говорим за технически въпроси, как се прави сайт на WordPress или как да го оптимизираме. Но пък ще обърнем внимание на всичко онова, което ни дава, отвъд инструмент за изграждане на сайт. Този аспект помага не само на системата да се развива, но обединява всички, които я използват. Той включва WordPress общността, събитията и допринасянето към системата.

А за всичко това ни разказва Николай Кръстев – SEO оптимизатор, маркетьор, WordPress contributor, рекламист, сертифициран Google Ads, Goоgle Analitycs и Microsoft BingAds специалист. С колеги развива компания за изработка на уебсайтове и онлайн магазини, базирани на WordPress – ntwebsites.com. Често може да го срещнете като лектор на конференции, семинари и обучения за малкия и среден бизнес. Вижте какво ни сподели той за WordPress общността и събитията по света и у нас.

Разговорът с Николай е част от поредицата SuperTalks, в която искаме: Да бъдем. Онлайн. Заедно. В нея Ви срещаме с интересни гости, с които споделяме ценни съвети, опит, идеи за Вашия бизнес. Защото знаем, че заедно сме още по-супер!

Гледайте видеата от поредицата на живо във Facebook страницата ни всеки четвъртък, от 17:00 часа.

Научете повече за SuperTalks, на каква тема ще е следващият супер разговор и вижте останалите видеа на talks.superhosting.bg.

Предишна тема: 3 в 1: За подкастите, успешните хора и куража да рискуваш, гост Георги Ненов, създател на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“.

Гледайте целия епизод 011 на SuperTalks с Николай Кръстев във видеото:

1. Каква беше първата ти среща с WordPress и какво те запали да работиш с него?

Първата ми среща с WordPress беше преди около 5-6 години. Наложи се да направим бързо и лесно уебсайт за една от платформите ни. Колежката, която изработваше сайтовете тогава (по това време аз се занимавах основно с маркетинг), имаше много работа и нямаше време да го направи. Седнах, изгледах клипче в YouTube „Как да си направим сами уебсайт”, където беше обяснено подробно. Първо, как се инсталира WordPress през cPanel в хостинг акаунта, после как избираш тема и добавяш снимки към нея и т.н.

Та на шега за 3 часа успях да „сготвя” един уебсайт, който на другия ден трябваше да представим на партньори. Тогава си помислих, че много лесно става всичко, но колкото повече уча ежедневно и обновявам знанията си за WordPress, толкова повече осъзнавам колко малко знам.

Почетете още:
Твоят първи WordPress сайт в три стъпки
WordPress Manager by SuperHosting (SuperHosting Tools)

А по WordPress общността се запалих малко по-късно, когато разбрах, че има хора, които се събират, запленени от идеята за отворения код. Разбрах за общността от Facebook групата WordPress България. В началото си казвах, че нямам необходимите знания да отида, притеснявах се и си мислих, че всички там са „хакери“, а аз нямам място сред тях. Разбира се, съм грешал! Един път се престраших и отидох в групата на преводачите на системата. Там се срещнах с хора, с които и до ден днешен работим заедно и сме приятели. Тогава започнах да се запалвам и по организацията на събития.

2. WordPress е най-използваната Система за управление на съдържанието. Къде се крие тайната на успеха ѝ?

Преди години WordPress и Joomla вървяха ръка за ръка. Тайната на бързия ръст на WordPress е, че зад него стои едно наистина голямо общество, което развива целия софтуер. Това са десетки хиляди хора по целия свят, които помагат WordPress да стане по-ефективен, да има повече възможности, да бъде по-достъпен и интуитивен за крайните потребители. Защото крайният потребител е човек, който няма високо ниво на технически познания. Това са собственици на бизнес или хора, които искат да представят дейностите си и хобитата си в уебсайтове.

Все повече хора знаят и че той е безплатен. Друг е въпросът, че един голям, хубав уебсайт едва ли ще Ви излезе безплатно, тъй като има нужда от работа на професионалисти, оптимизация, плъгини, надежден хостинг и още, които костват ресурс. Също като с автомобила – абсолютно безплатно е и да си ремонтирате автомобила, но ако нямате необходимите познания, ще е необходимо да потърсите някой, който да Ви свърши работата.

Но смятам, че благодарение на всички тези хора по света, които помагат по някакъв начин на WordPress, той стана и най-използваният CMS. Над 37% от всички уебсайтове в света в момента са на WordPress. И тази цифра продължава да расте, защото екосистемата на WordPress е много голяма и се развива.

3. Защо е толкова важна общността за всички, които се занимават с WordPress, и как функционира тя?

За мен общността е много важна, първо, заради хората. Там намерих много приятели и колеги. Второ, много е приятно, когато знаеш, че си част от нещо много голямо и помагаш на нещо с толкова голяма сила, което в същото време е полезно за хората.

Представете си, че нямаше толкова лесен и достъпен софтуер. Колко хора щяха да имат сайтове и какво щяха да изберат тези 37% от уебсайтовете в уеб? По време на пандемията видяхме колко е голяма нуждата от онлайн присъствието и всеки да има сайт, за да представи продуктите си в собствен онлайн магазин и т.н. Представете си да нямаше възможност като WordPress.

Разбира се, WordPress не е единственото решение. Вече има голям избор, включително на готови решения (SaaS платформи) за сайтове и онлайн магазини, с които с няколко клика можеш да си направиш уебсайт. Включително и при Вас могат да се открият Сайт билдър и Shopiko. Но пък WordPress е познат на всички, по него работят много хора и има силна общност, която е от полза на всички в нея.

4. Какво означава да допринасяш (да бъдеш contributor) и какво се изисква от такива хора?

Цялата информация е качена онлайн и може да я откриете на make.wordpress.org.

Там ще видите и направленията, в които човек може да стане contributor. Ако имате технически познания, можете да допринесете чрез код, чрез писане на теми, на разширения. Може да помагате във форумите, решавайки проблеми на WordPress потребители. Ако не сте толкова технически запознат, може да се включите с организацията на събития, като говорители на WordCamp (големите конференции) и Meetup (малките събирания), както и с преводи. Има възможност да се помага с маркетинг и още десетки начини.

Има много хора, които помагат на ядрото на WordPress, което е в основата на системата. Това са технически грамотните дивелъпъри, които contribute-ват, допринасят за подобряване на ядрото. Има много хора, които като мен подпомагат с преводи на теми и разширения, така че този софтуер да бъде достъпен за хората на техния език. Хората, които създават теми, разширения и допълнителни функционалности помагат на потребителите бързо и сравнително евтино да имат качествена визия, добър и адаптивен дизайн. Благодарение на всички тях смятам, че WordPress е едно чудесно решение дори за непрофесионалисти.

Всеки, който има желание, може да намери с какво да допринесе. За всяко едно от нещата може да пишете на мен, в WordPress чат канала в платформата swag или в групата WordPress България във Facebook. Винаги има свежи кадри и ентусиасти, които имат идеи и възможност да бъдат полезни. Щафетата се предава от човек на човек и няма значение от колко време си там.

5. WordCamp се провежда в целия свят. WordCamp Europe е голямото WordPress събитие на нашия континент. Разкажи ни повече за това събитие, защото e „WOW” и за кого е полезно?

Всички конференции, не само Camp-овете, но и Meetup-те, смятам, че са много полезни, най-вече заради networking-а. Защото накуп се срещаш с хора, които основно виждаш по социалните мрежи. Особено на WordCamp Europe – там наистина е WOW. Например в Берлин миналата година имаше 3200 продадени билета и още много доброволци. За сравнение WordCamp Sofia, което е най-голямото събитие у нас, наброява 500-600 души. Представете си всички тези хора, обединени от една идея, на едно място. Идват хора и от Америка. На WordCamp Europe съм имал възможност да се запозная с хора, които няма как да срещна на друго място. Тези събития ти дават освен много запознанства и незабравими преживявания със страхотни хора от цял свят и те обогатяват.

6. WordCamp събитията се провеждат и на местно ниво като WordCamp София, Пловдив и още. Разкажи ни какво се случва у нас и как форматът се разви през годините?

Сега е моментът за пръв път при Вас да обявя и една новина. Започнахме организацията на голяма годишна WordPress конференция – WordCamp България, което ще се проведе за първи път. Обещаваме, че ще бъде страхотно събитие! Започнахме организацията с голям екип, но ще имаме нужда от още хора. Очаквайте скоро повече информация, така че: stay tuned.

Тази година трябваше да се състои за 10-ти път WC Sofia. Първият се случи далечната 2009 година, а впоследствие започнаха всяка година да се организират конференциите. След това събитието се разпространи и в други градове – Пловдив, Варна. Съответно събитията се развиха и до WC Retreat в Синеморец миналата година, който беше много полезна екскурзия с елементи на почивка, йога, бира на плажа и разговори за WordPress.

Ходил съм на доста конференции. Миналата година присъствах на над 70 събития за маркетинг, бизнес и любимите ми WordCamp-ове.

Имам база за сравнение и мога да кажа, че WordCamp събитията са много разчупен, различен и полезен формат за всички, които ги посещават. Усещането е като за среща с приятели, където да извлечеш ползи от лекциите, контактите и преживяването.

Прави се и contributors day, който е денят, в който допринасяме за WordPress. Процесът се движи от доброволци и всеки дава колкото може за събитието и общността. Организират се и безплатни работилници, на които можете да се запишете и от А и Б да придобиете нови знания и умения с помощта на професионалисти. От две години има и детски работилници, на които децата правят първия си WordPress сайт, независимо от възрастта. Колегите се грижат за тях и ги обучават, използвайки анимационни герои и забавление. Има и кой да се занимава и с децата, което пък е полезно за родителите.

7. Кой е най-запомнящият се WordCamp, на който си бил и защо?

Помня всички и всички са ми любими! Звучи много клиширано, но наистина е така. Всеки е изпъкнал по различен начин и ми е донесъл различно преживяване. Един от най-хубавите беше в WordCamp Europe в Белград, където с приятели тръгнахме с една кола, минахме през няколко крайпътни заведения, за да опитаме сръбските плескавици. Беше много забавно, а на конференцията имаше отново около 3000 души и беше огромно събитие. Запознахме се с много хора от Европа и Америка. Там имаше и изключително много българи, което беше страхотно.

Но всяко събитие има своят чар и казвам това, защото едно такова събитие ти носи много повече от знания – приятели, емоции, преживявания.

8. В София се провеждат регулярни срещи за WordPress под шапката WordPress Meetups. Ти самият си сред инициаторите. Сподели повече за формата, защо хората да посетят и кога и къде се провеждат срещите?

Регулярни срещи се правят в София, Пловдив и Варна. В София има две срещи – аз организирам WordPress Sofia Meetup. Събираме се между 50 и 80 души в Cosmos Coworking Space. Говорим си за WordPress, но и не само. Обсъждаме нещата, които ни вълнуват и се сближаваме. Смятам, че е много полезно хората да посещават такива срещи заради networking-a, запознанствата с колеги, приятели и получаването на нови знания. Там можеш да си свериш часовника и да се срещнеш с потенциални партньори и клиенти. Често има лектори, които говорят на полезни теми и обогатяват всички присъстващи.

Силата на тези срещи са самите хора, които ги посещават и това е най-ценното.

Истински се радвам, когато се съберем много хора и виждам, че присъстващите са останали доволни и ми пишат с благодарности след това. Сигурен съм, че хората ще бъдат още по-доволни и когато започнем с обученията за непрофесионалисти, които планирахме за това лято, но не успяха да се осъществят. Те ще са за начинаещи и ще говорим как да стартират с изграждането на сайт, оптимизацията му, маркетирането му. За съжаление, в момента срещите спряха, заради ситуацията с Covid-19, но веднага щом нещата се подобрят, ще ги възобновим.

9. Как се мотивираш да даваш от себе си за общността и за WordPress особено когато е в комбинация с много работа?

Или ти идва отвътре, или не. Но всеки намира мотивацията в нещо различно. Това е като бягането. Там всеки има различна мотивация – едни бягат, за да отслабнат, други, защото обичат бягането, трети, за да поставят рекорди. Предполагам и при нас е така. Аз лично го правя заради хората. Чувствам ангажимент към тях да дам своя принос.

Смятам, че взимаме много повече, отколкото даваме. Защото WordPress е една огромна екосистема. Виждал съм десетки хора, които са се занимавали с други неща, но когато станат част от WordPress екосистемата, веднага започват да намират нови поръчки, клиенти и приятели. Това наистина е много мотивиращо за мен. Аз имам много ситуации, в които когато давам, след това взимам. И хората оценяват, когато виждаш, че сърцато правиш нещо.

Винаги когато помагаш безкористно, то ти се връща.

10. Колко технически компетентен трябва да е един човек, за да може да изгради своя сайт с WordPress?

Много зависи от целта. Със сигурност, ако нямаш технически познания, не можеш да направиш новия Facebook. Но ако искаш един блог, в който да качиш последните модели автомобили, за да бъде четен и да общуваш посредством коментари, за такова нещо не са ти нужни големи технически познания. Има и много напълно безплатни обяснения, които те водят как да направиш нещата стъпка по стъпка. WordPress с всяка година става все по-интуитивен и лесен за работа. Голяма част от темите вървят с техни си builder-и, с които е дори още по-лесно. Смятам, че от тази гледна точка е много подходящ за хора, които сега стартират в уеб. Цифрите, които споменахме по-горе, казват достатъчно.

Открийте богата библиотека от помощна информация за WordPress и на help.superhosting.bg, категория WordPress.

11. Какъв съвет би дал на всички, които сега стартират своя WordPress проект?

Да почетат малко повече по темата, за да определят какво точно им е нужно и какво не. Много от сайтовете, които идват за поправка, имат точно такъв проблем. Например сайт с 150 разширения, голяма част от които не функционират, а просто собственикът на сайта е пропуснал да ги деактивира. Това води до бавно зареждане на сайта, проблеми с базата данни и още.

Нещата не са толкова сложни, но е добре да се запознаете с основните правила и стъпки, които да следвате при работа с WordPress. Сайтовете да са здрави, да се предпазват от СПАМ коментари, да зареждат бързо и още. Избирайте добри шрифтове, картинки в малък размер и го структурирайте така, че да бъде удобен за използване.

Грижете се за сигурността на сайта! Много хора подценяват сигурността на WordPress, но сигурността е споделена отговорност. Както Вие пазите сайтовете със Системата за сигурност и защита, така и всеки потребител трябва да се грижи за своя. Хубаво е да се обновяват редовно теми и плъгини и новите версии, а заедно с това да се слагат и качествени пароли. По този начин Вие сами ще се защитите с малки стъпки.

Прочетете още:

Защо да НЕ избирате 123456, qwerty, test за парола

Обновявайте редовно вашите системи, теми и плъгини

Почиствайте редовно хостинг акаунта си

Необновените плъгини – риск за сигурността на сайта (и пречка за ускоряването му)

И най-важното – заповядайте на WordPress Sofia Meetup, където ще се срещнете със специалисти и приятели, които да Ви помагат и дори да прегледат сайта Ви.

12. Разкрий малко за новостите покрай системата и общността в България и какво да очакваме?

Покрай системата има новости през 6 месеца, с всеки ъпдейт. Така че очакваме скоро да видим и какво ни готви следващият ъпдейт. Покрай общността едно от най-важните неща е предстоящият WordCamp България, за който ще обявим официално скоро. Бяхме направили и едно онлайн събитие „Дигитална НеКонференция”, в което се включиха много колеги с презентации. Дадоха много ценни съвети на хората как да дигитализират своя бизнес, да се адаптират и да бъдат в крак с времето. Благодарен съм на всички тях! Конференцията беше насочена изцяло към динамичната ситуация, в която попаднахме всички.

Съвсем скоро ще пуснем клиповете напълно безплатно в YouTube канала на WordPress Sofia Meetup, така че повече хора да ги гледат. В тази връзка подготвяме и следващо издание „Дигитална НеКонференция II“, където също колегите ще дадат своите съвети. Надявам се, че на есен отново ще имаме възможност да продължим със срещите на живо.

А който иска да организира Meetup срещи в своя град, може да се свърже с нас за съдействие!


Ние от СуперХостинг.БГ също сме щастливи да бъдем част от WordPress общността и да я подкрепяме! Защото хората са тези, които развиват системата, и изграждайки сайтове, изграждаме и взаимоотношения с тях. Ще се радваме да се срещнем на WordPress Meetup скоро.

А за всички, които сега искат да стартират своите WordPress сайтове, ние сме насреща! Възползвайте се от хостинг промоцията ни – избирайки хостинг план, ще получите СуперПодаръци и ще спестите до 240 лв за първата година. А за да Ви улесним максимално, в cPanel на хостинг акаунта ще откриете и СуперИнструмента WordPress Manager, създаден от нас. С него лесно ще правите нова WordPress инсталация, ще повишите сигурността на сайта си, ще влизате в администрацията с един клик и още куп супер неща, които да Ви помагат да управлявате лесно своя WordPress сайт.

Очаквайте следващия епизод на SuperTalks в четвъртък, точно в 17:00 часа на живо във Facebook! Посетете страницата ни в социалната мрежа и вижте с кого ще си говорим!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
3 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията.