Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Какво е CMS (Content Management System)?

CMS е доста често срещана дума в статиите за бързо и лесно създаване на уеб сайтове и неслучайно. Ако сега планирате да стартирате своя първи уеб сайт и сте на етап "искам да имам сайт, но не знам откъде да започна", почти сигурно е, че сте чували за CMS. Може би това сложно понятие е всяло излишен смут. Затова нека го разсеем и обясним. Какво точно е CMS?

Съвсем краткият отговор на този въпрос е, че CMS е един от начините да си имате сайт.

Защото CMS е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на уеб сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.

Дългият отговор на въпроса…

CMS (Content Management System), произнася се си-ем-ес, или на български СУС, е Система за Управление на Съдържанието. Най-известните представители на тези системи са уеб базираните - WCMS (Web Content Management Sysytem). Те са подвид на CMS и се наричат Системи за Управление на Уеб Съдържание (СУУС). Въпреки че рядко биват представяни с това дълго наименование, по-често се наричат просто CMS или CMS платформа, без да се уточнява, че са за уеб.

Уеб базираната CMS платформа е готово приложение за уеб. Готово, защото е преминало етапите на проектиране и програмна разработка. CMS платформата представлява готов софтуерен продукт, съвкупност от различни програмни компоненти, които се грижат за различни основни функционалности на системата например връзката с уеб сървъра, връзката с базата данни, обработката и управлението на съдържанието, темплейтна система за управление на презентацията, потребителски сесии, URL установяване, пренаписване и рутиране, административен панел и много други. Тези уеб платформи обикновено имат модулна конструкция на програмната реализация, което разрешава естествено допълване и разширяване на функционалностите - чрез разширения (наричани в различните платформи - плъгини, модули, добавки, компоненти).

Уеб CMS платформите може да са изградени на различни програмни или скриптови езици и да работят с различни типове бази данни. Но най-многобройни са тези с отворен код, написани на PHP и използващи MySQL база данни. По-глобален поглед върху съотношението на CMS платформите и използваните от тях програмни езици, може да се види в списъка със системи за управление на съдържанието в Wikipedia.

Всички уеб CMS платформи са и уеб приложения, които може да се инсталират на сървър, хостинг сървър най-често.

Кратка история на уеб CMS платформите

Всичко започва с появата на уеб услугата в интернет (1990г.). В самото начало на виртуалната мрежа съдържанието и уеб страниците са били статични, представлявали са само HTML файлове. По-скоро брошури, на които един потребител поставя ръчно някакъв текст. В следващите години на уеб (~1993г.) към брошурата вече са се добавяли и картинки. Към този момент съдържанието, заедно с презентацията му са били едно цяло - HTML. Едва през 1995г. се появява специализираният за презентацията език CSS (Cascading Style Sheets), чрез който се описва форматирането и стила на HTML елементите. По същото време (1995-1997г.) се появява и възможността (CGI - Common Gateway Interface) за динамично генериране на съдържанието в уеб страниците чрез програмни и скриптови езици като Perl, Python, PHP, ASP, които работят на сървъра.

През последвалите години се появят още основни уеб технологии, променящи статичната среда на уеб. Една от тях е DOM (Document Object Model) или Документен Обектен Модел (1997-1998г.), с който съдържанието на HTML документа се поставя в дървовидна логическа структура от отделни обекти. А тези обекти, или части от съдържанието, вече може динамично да се променят чрез JavaScript(1995г.) и Ajax (1999г.) заявки, които не изискват презареждане на уеб страницата.

Дотук развитието на уеб технологиите преобръща статичната брошура в динамична и интерактивна уеб страница. Съдържанието и визуалното му представяне се генерират динамично, спрямо потребителя и неговите предпочитания и взаимодействие със страницата.

Интерактивността на уеб сайтовете подхранва взаимодействието на потребителите с тях. Но освен страхотна презентация, за да се задържи интересът и подтикне взаимодействието, сайтът вече трябва да предоставя уместно, качествено и най-вече полезно съдържание. А това от своя страна налага нуждата от добавяне и редовно обновяване на такова съдържание. В ранните години на уеб това би било непосилна задача за един единствен човек, който трябва да обновява ръчно HTML кода на десетките страници в сайта, ежедневно. В създаването на съдържание за сайта вече се включват повече хора, отговарящи за съответната информация - авторите да добавят публикации и помощни статии, маркетинг специалистите да обновяват промоциите, човешки ресурси да добавят обява за работа и други.

И тук е моментът, в който една система за управление на уеб съдържанието става жизнено необходима. Една система, която да предоставя методи за лесно управление на съдържанието в сайта от много потребители. Още през 1995-1997г. се появяват първите системи за управление на съдържанието, които са предимно за корпоративни и бизнес клиенти и са със затворен код, специална разработка.

По това време (1997-1998г.) в софтуерната индустрия вече се говори за Open Source (отворен код), а Netscape публикуват изходния код на своя софтуерен пакет Netscape Communicator. Малко след това е сформирана и инициативата Open Source Initiative, която насърчава създаването на софтуер с отворен код. Отворен код означава, че притежателят на авторските права на изходния код предоставя правата за обучение, промяна и разпространение на софтуера на всекиго и за всякакви цели.

И в началото на 2000г. започват да се появяват и първите системи за управление на уеб съдържанието (WCMS), които са с отворен код, като Drupal 2000г., WordPress 2003г., Joomla 2005г. Най известните системи с отворен код, специализирани за онлайн търговия, се появяват малко по-късно Magento 2008г., OpenCart 2010г., WooCommerce 2011г.

Най-известните и използвани уеб CMS платформи

От топ 10 млн. активни уебсайта в уеб, над 33% използват WordPress, 2.9% Joomla! и 1.9% Drupal. Източник w3techs.org. (Тези 10 млн. уеб сайта са по класацията на Alexa https://w3techs.com/technologies).

Повечето от най-известните и използвани уеб системи са с отворен код и са безплатни: WordPress, Joomla!, Drupal за уеб сайтове. Най-известните CMS платформи, специализирани за сайт тип онлайн магазин, са Magento, OpenCart и PrestaShop.

CMS платформите, които се използват за уеб сайтове, също може да се използват за онлайн магазини чрез инсталиране на съответните разширения например WooCommerce за WordPress, Virtuemart, HikaShop за Joomla и Drupal Commerce за Drupal.

Как можете да използвате тези CMS платформи?
Всички известни CMS платформи може да се инсталират и използват при СуперХостинг.БГ. Инсталацията на CMS платформа в хостинг акаунта се извършва през cPanel и инструмента Softaculous. Инсталацията на CMS е автоматична, а след нея уеб сайтът е готов за персонализиране. При услугата WordPress хостинг, CMS платформата WordPress е инсталирана и сайтът очаква да бъде персонализиран и да се добави съдържание в него.


Softaculous - богата колекция от уеб CMS платформи, които може да се инсталират свободно в хостинг акаунта

Вижте още: 🔗 18+ инструмента в хостинг акаунта - в помощ на бизнеса | Blog

Още информация за най-използваните платформи WordPress, Joomla и Drupal, по какво си приличат, по какво се различават, коя от тях е най-подходяща за Вашия сайт, в статията “Как да си направя уебсайт - три рецепти за начинаещи”.

Различните уеб базирани CMS платформи имат много сходни функционалности и основни компоненти като:

 • административен панел;
 • компонент за потребители / групи;
 • SEO приятелски URL адреси;
 • поддръжка на медия, файлове, изображения, аудио и видео;
 • редактор за създаване, редактиране и публикуване на съдържание;
 • съхраняване и извличане на данните от хранилище (база данни);
 • темплейтна система и възможност за потребителска настройка, теми, шаблони;
 • възможност за надграждане с допълнителни компоненти - разширения, плъгини, модули;
 • обновления, поправки и подобрения на системния код и сигурност;
 • помощна документация, общност от потребители, фенове, форуми.

WordPress

WordPress е CMS платформа, започнала с идеята за блог сайтове, която в днешно време е най-използваната готова система за създаване на уеб сайтове, от всякакъв тип. WordPress може да се използва за всякакъв вид сайтове - личен, блог, фирмен, онлайн магазин (WooCommerce) и други. Системата има огромна подкрепяща общност, фенове и доброволци разработчици. Което от своя страна допринася за огромния брой свободно предлагащи се плъгини и теми за системата. Към системата има подробна помощна документация, както за потребители, така и за разработчици.

От скоро WordPress има съвсем нов редактор на съдържание, който работи с блокове от информация и доближава процеса по създаване на съдържание до "каквото-виждаш-това-получаваш".

WordPress е подходящ за хора без задълбочени технически познания в областта на уеб разработката и поддръжката на уеб приложения. Създаването на сайт с WordPress може да се извърши с три лесни стъпки. Вижте повече в статията “Твоят първи WordPress сайт в три стъпки”.

СуперБърз WordPress хостинг, с цялостна защита и лесно управление

Нещо специално за WordPress от СуперХостинг.БГ

Какво означава WordPress хостинг:

 • Лесно управление на сайта. В контролния панел cPanel е добавен специален инструмент за управление на WordPress сайтове - WordPress Manager by SuperHosting. Инструментът предоставя помощни опции и допълнителни инструменти, с които можете да управлявате по-лесно WordPress сайтовете в акаунта. С WPM by SuperHosting можете лесно да: възстановявате WordPress сайт от бекъп, активирате допълнителни защити за още по-добро ниво на сигурност на сайта, ускорите зареждането на WordPress чрез специално подбрани за целта уеб технологии, които не се предлагат в cPanel по подразбиране и други.
 • Цялостна защита за сайта. Всеки сайт в акаунта е зад активната SH protect система, обхващаща цялостната защита - от инфраструктурата на хостинг услугата до специфичните защити за WordPress сайтове като защита на админ панела, защита от атаки за разбиване на паролата за достъп, защита от известни пробиви в сигурността на използвани плъгини и теми и други.
 • Всички останали услуги и допълнения към хостинг услугата. Към WordPress хостинга са включени всички допълнения и екстри, които се предлагат и при стандартната хостинг услуга. Можете да използвате имейл адреси, пощенски списъци, защита от спам, бекъп, SSL сертификат, HTTPS, HTTP/2, SSH, ALL SSD, контролен панел cPanel, поддомейни, паркирани домейни, FTP/SFTP/FTPS достъп и други.

При активиране на WordPress хостинг услугата получавате инсталиран WordPress сайт, с основни настройки и възможност веднага да започнете да работите с него, да добавяте съдържание и да настройвате външния му вид.

Предимства и недостатъци на CMS

Като цяло уеб CMS платформите имат общи предимства и недостатъци, когато се сравняват с варианта да се изгради уеб сайтът и компонентите му от нулата.

Предимствата на CMS:

 • Бърз и лесен начин за създаване на уеб сайт.
 • Подходящо решение за първи сайт.
 • Лесен начин за управление на съдържанието в уеб сайт.
 • Минимални разходи за създаването и настройката (може да се наложи закупуване на платен плъгин или тема).
 • Някои решения вече са взети при CMS, така че не е нужно да се осмислят например избор на скриптов език, бизнес логика, бази данни.
 • CMS предлага готов базисен шаблон на уеб проект, който може да се персонализира допълнително за почти всякакъв тип уеб сайт.
 • В разработката и кода на CMS са приложени уеб стандарти и добри практики, както и сигурност.
 • CMS има постоянни обновления и поправки в основните компоненти и кода.
 • Добавяне на нови функционалности към ядрото на системата е възможно чрез разширения, теми.
 • Голямата общност и помощна документация предполага по-добро съдействие за справяне с общи проблеми при работата със системата. Много е вероятно срещаният проблем вече да е намерил решение от друг потребител в общността.

Недостатъци на CMS:

 • Нужда от допълнителна разработка от специалисти, когато е нужна специфична функционалност, която не е заложена в CMS. Или промяна на готовия дизайн, или допълване на съществуваща функционалност, която не отговаря на изискванията и целите на уеб проекта.
 • Колкото по-сложна е CMS, толкова по-трудна е работата с нея и по-усложнена и претенциозна е поддръжката ѝ.
 • Свободата да се добавят функционалности чрез разширения може да доведе до голям брой инсталирани плъгини/модули. Възможно е да се забави бързодействието на системата, когато активните плъгини са прекалено много.

Трудността при поддръжката на сайт със CMS се получава, когато е нужна промяна в дадена функционалност и няма подходящ плъгин за това или когато е нужна преработка на готовия дизайн на темата. Не всеки потребител има нужните познания по уеб програмиране (PHP) или уеб дизайн (HTML, CSS, JavaScript), за да го извърши сам. И в тези случаи е нужна компетентна помощ от специалистите в тази област - уеб разработка, уеб дизайн, поддръжка на уеб сайтове.

Други видове уеб платформи за създаване на уеб сайт

Съществуват и други видове уеб платформи, които предоставят всички функционалности и предимства на CMS платформите, като дори имат допълнителни удобства.

Такъв пример са услугите тип SaaS (софтуер като услуга) като Сайт билдър за уеб сайтове и Shopiko за онлайн магазини.

Освен стандартните компоненти, тези платформи предоставят и лесен начин за управление на презентацията, едновременно със съдържанието. Също така към платформите е включена и хостинг услугата.

Тези услуги са реализирани така, че посочените недостатъци на CMS платформите в голяма степен са елиминирани.

При Сайт билдър и Shopiko платформите се предлагат всички нива на поддръжката, което включва:

 • Поддръжка на функционалностите в сайта.
 • Поддръжка на основните и допълнителните компоненти.

Вижте още подробности за двете услуги в статиите: Направи си сайт за по-малко от час със Сайт билдър и Oнлайн магазин? Направете първата стъпка.

Изборът на платформа за създаване на уеб сайт
Голямото разнообразие на уеб платформи за създаване и поддръжка на уеб сайт прави избора труден.
CMS платформите предлагат готова конструкция на уеб проект, който може да се модифицира до голяма степен, така че да отговаря на нуждите и изискванията на почти всеки тип уеб сайт. Уеб платформите като Сайт билдър и Shopiko предлагат още едно ниво на поддръжка и още по-лесно управление на съдържанието и презентацията му.

Имате нужда от помощ?
Информацията за различните платформи за създаване на уеб сайт, техните предимства и недостатъци, функционалностите и компонентите им, е много. Внимателното анализиране, детайлното проучване и сравняване на различните платформи е много важен процес, когато искате да направите правилния избор.
В зависимост от изискванията и целите на бъдещия уеб проект, единият тип платформа може да е по-подходящ от другия. В случай че не сте сигурни коя услуга би била най-подходяща за бъдещия Ви проект, винаги можете да се обърнете към нас за съдействие по чат (на нашия сайт), имейл или телефон.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

0 0 гласове
.
500px270px
SuperHosting.BG
Етикети/Tags

Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Коментари към текста
Виж всички коментари

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

0
Какво мислите?x