5+1 съвета при избор на WordPress тема

Искате да си направите сайт или блог и сте избрали WordPress – най-използваната платформа в света?

Инсталирането е лесно. Както знаете, с WordPress Manager е нужен само един клик в cPanel на вашия хостинг акаунт.

След по-малко от минута имате необходимата платформа. Остава по-трудната част – да предложите качествено и интригуващо съдържание с подходящ дизайн. Ключов момент е правилният избор на дизайнерска тема. Затова ви предлагаме пет съвета при избора на СуперТема за вашия сайт.

1. Премиум или безплатна тема?

За професионално онлайн присъствие изберете премиум (платена) тема. Те са по-функционални, с рядко срещан дизайн, по-чести ъпдейти, SEO оптимизация. Към тях са включени добавки (features), които ви спестяват време за търсене и инсталация на плъгини.

Ако пък искате да си направите блог, който е само хоби за вас, можете да се доверите и на безплатна тема. Тук липсват премиум предимствата и често пълната функционалност на темата е налична само ако платите за премиум вариант.

2. Сигурност и безопасност при избора на тема?

Изберете тема от официалния сайт wordpress.org. Не се доверявайте на други източници, които предлагат безплатни теми. В тях може да се крие скрипт, който да ви навреди. Надежден сайт за премиум теми е и themeforest.net. За по-голяма сигурност използвайте плъгини като Theme Authenticity Checker и Sucuri, с които периодично да правите допълнителна проверка на темата.

3. Да редактирате или да не редактирате? Това е въпросът.

Нормално е да добавите лого и да смените изображенията “по подразбиране”. Понякога обаче нанасяйки корекции, можете да нарушите концепцията на красивия дизайн. Най-добрият вариант е да намерите тема, която максимално пасва на вашето виждане за дизайна.

Ако желаете да променяте изцяло дадена тема, проверете дали в описанието й е упоменато, че това става лесно. Ако магическата фраза “easy to customize” липсва, вероятно редакцията ще е трудна.

4. А ако се окаже, че в темата има бъг?

Обърнете внимание на характеристиките, посочени в информацията към темата. Насочете вниманието си върху:

  • Последния update – да е обновена в последните 3 месеца, т.е. разработчиците се грижат за актуалността й;
  • Изтегляния – повечето изтегляния говорят за по-голям интерес;
  • Рейтинги – проверете как потребителите оценяват темата;
  • Форум и коментари към темата – какви въпроси са задавани и колко от тях са намерили своето решение;
  • Описание – дали темата е лесна за редактиране, дали е SEO оптимизирана и какви добавки включва.
5. Вашите читатели вече са мобилни.

Избирайте теми с responsive дизайн. Така ще сте сигурни, че вашият сайт ще изглежда еднакво добре на desktop и мобилни устройства.

Ако използвате Google Chrome, може да тествате как би изглеждала дадена тема на различните устройства (десен бутон -> Inspect Element, иконката телефон).

Бонус съвет:

Преди да избере тема, проучете кои са нейните създатели. Проверете какви са отзивите на останалите потребители за екипа. Разгледайте демото. Едно добре направенo демо, включващо всички възможности, които предлага темата, говори много за работата на екипа.

Цветoмира Трифонова
Цвет знае колко трудно изглежда създаването на сайт в началото и колко лесно се оказва в последствие. СуперСилата на Цвет е, че знае какви въпроси си задават начинаещите уеб ентусиасти и има отговор за всеки един от тях.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments