Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

Слушайте съдържанието на тази статия под формата на аудио запис:

 

Чуйте и останалите ни аудио статии в SoundCloud, Spotify и Apple Podcasts.

Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт. Въпреки че двете понятия са много близки и неизменно свързани, между тях има съществена разлика.

Накратко: За да имате уебсайт, Ви е нужен домейн. Но да имате домейн, не означава, че имате уебсайт.

А дългия отговор ще научите в следващите редове. Но първо…

Какво е домейн?

Домейнът е името на Вашия уебсайт, Вашата онлайн лична карта в интернет. Посетителите на Вашия сайт го изписват в лентата на браузъра, за да достъпят сайта Ви. Можем да го наречем и уеб адрес. Например superhosting.bg е домейнът на фирмата СуперХостинг.БГ и отваря нейния сайт.

Домейнът се състои от име (superhosting) и домейн разширение TLD – .bg. При избора на домейн имате огромен избор, но то трябва да отговаря на Вашата дейност, идея и цели. Например за домейн разширение може да изберете от над 350, които ще откриете на страница Домейни на нашия сайт. Сред тях са:

  • най-популярните – .com, .net, .org, .biz, .info;
  • регионални – .bg, .eu и много други;
  • нови домейни – .online, .store, .love, .app, .pro и т.н.

Любопитно: В световен мащаб регистрираните домейн имена са около 333.8 милиона. А тази бройка нараства с 1% на година.

(websitehostingrating.com)

Когато избирате име на Вашия сайт, си задайте няколко основни въпроса:

  • Какво ще е името на бранда ми, за да бъде домейнът ми идентичен с него?
  • Кое домейн разширение най-много отговаря на моите цели – локално, класическо или от новите домейни?
  • Свободно ли е името, което желая? Проверете в търсачката на адрес superhosting.bg.
  • Мога ли да избера няколко алтернативни имена?
  • Каква е моята аудитория и тя може ли да сбърка изписването на домейна?

Отговорете си на тези въпроси и ще Ви бъде още по-лесно да се спрете на даден домейн.

Прочети още:
5 + 1 съвета при избор на домейн (видео)
Колко всъщност струва един домейн?
8 грешки при избора на домейн

Първи стъпки при избора на домейн

Когато стартирате онлайн или тепърва изграждате собствен бизнес, е важно домейнът да бъде идентичен с името на Вашия бизнес. Преди да сложите своя домейн на визитки и брошури, най-добре първо регистрирайте перфектното име възможно най-бързо. По този начин го запазвате за себе си и друг не може да го притежава. Ако се забавите с регистрацията, някой друг също може да се сети за същото име и да Ви изпревари. Затова действайте!

А ако желаният домейн е зает, прочетете още: Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

Важно: Регистрацията на домейн Ви дава право да го ползвате за периода, за който сте го регистрирали. Домейнът се подновява на годишна база, като някои домейни могат да бъдат подновени и за по-дълъг период.

Препоръка: Запазете името на Вашия бизнес (сайт) в няколко разширения. По този начин се предпазвате от злонамерени действия на конкурентни бизнеси. Честа практика е конкурентни бизнеси да запазват същото или подобно име на Вашето, а след това да печелят клиенти на Ваш гръб. За да предотвратите тази практика в зародиш, регистрирайте най-популярните разширения. Например:

Името на Вашия бизнес + .com, .bg, .eu, .online, .net.

Любопитно: Цели 67% от новите ни клиенти през 2020 година регистрират повече от един домейн с името си. По този начин те защитиха името на бранда си с няколко разширения, застраховаха се от грешно търсене на потребителите и се предпазиха от нелоялна конкуренция.

Какво можете да правите с един домейн?

След като регистрирате домейн, можете да го използвате с различни цели. Например да:

  • си създадете уебсайт;
  • си направите професионални пощенски кутии (имейли);
  • резервирате и защитите името на Вашия бранд онлайн;
  • всичко изброено по-горе.

Разбира се, последният вариант е най-добър, защото така използвате пълния потенциал на своя домейн.

Домейните и професионалните пощи

Собственият домейн е първата стъпка да си направите имейли с избраното от Вас име. Например hello@mysupersite.bg. Чрез професионален имейл вдъхвате много по-голям професионализъм и доверие у Вашите клиенти, а пощите Ви се радват на най-различни защити от СуперХостинг.БГ, както и на услуга като Премиум защита от SPAM и вируси. Втората стъпка към създаването на професионални имейли е наличието на хостинг услуга – споделен хостинг, Сайт билдър, Shopiko, сървър.

Ако можем да обобщим с една лесна формула:

Домейн + хостинг услуга = сайт + професионални имейли

Знаете ли, че с хостинг плановете в СуперХостинг.БГ можете да създадете неограничен брой пощенски кутии за Вас и екипа Ви напълно безплатно?

Прочетете още:
Професионални пощи за Вашия бизнес: Как и защо?
3 причини да имате по-защитени бизнес имейл пощи

Връзката между домейн и уебсайт

Както вече споменахме:

Не може да имате уебсайт, без да имате домейн!

Важно е да знаете, че регистрацията на домейн не създава автоматично уебсайт, а само означава, че сте си запазили името на Вашия сайт (без неговото съдържание). Когато регистрирате своя домейн, той става Ваша собственост.

След като сте направили тази стъпка е време и за уебсайта. Тук е нужно да изберете платформа, на която да го направите, и подходяща хостинг услуга. Но първо…

Какво е уебсайт и как се изгражда?

Уебсайт буквално означава „място в мрежата“. Той е съвкупност от страници, файлове и елементи, които се адресират с дадено име (домейн). Всеки уебсайт се помещава (хоства) на уеб сървър, за да може да бъде достъпен за потребителите, използващи уеб браузъри.

Домейн + хостинг услуга = сайт

В уравнението хостинг услугата може да бъде споделен хостинг, Сайт билдър, Shopiko или сървър (виртуален, менажиран, нает).

Сайтът се прави еднократно и след това се обновява и поддържа през целия му живот. Разбира се, ако желаете, може да изградите изцяло нов уебсайт по всяко време и да пренасочите домейна си да зарежда неговото съдържание.

За да имате собствен сайт, първата стъпка е да изберете на каква платформа и от кого ще бъде изработен той.

Препоръчваме да прочетете: Искам сайт, но не знам откъде да започна

Направи си сам

Ако изберете да се справите сами с тази задача, използвайте SaaS решение като Shopiko – за Вашия онлайн магазин, или Сайт билдър – за фирмен сайт, онлайн визитка, блог, каталог и още.

Тествайте безплатно Shopiko за 14 дни.

Тествайте безплатно Сайт билдър за 7 дни.

SaaS решенията включват всичко необходимо за изграждането на уебсайт, включително и уеб хостинг. Те са особено подходящи за тестване на бизнес идея или за хора с малък или никакъв опит в изграждането на уебсайтове.

Помощ от специалист

Ако се доверите на професионалист за изработката на уебсайт или го направите сам например с WordPress, е нужно да изберете подходяща хостинг услуга, за да бъде този сайт видим в уеб.

Какво е уеб хостинг? Понятието хостинг произлиза от думата host в английския език и буквално преведено означава – домакин, стопанин, съдържател. На практика най-точно се представя като срочен абонамент за ресурсите на даден сървър в определена хостинг компания, който има директна свързаност към интернет.

Прочетете още в статията: Какво е хостинг, уеб хостинг (Web Hosting)?

Хостинг компаниите предоставят услуга, която е дом и защита на Вашия сайт и файловете на него. За да стане още по-ясно – представете си, че хостинг компанията е търговски център. Вие искате да имате магазин/офис и наемате съответното пространство в търговския център, за да създадете желания бизнес на него. По същия начин хостинг компаниите Ви предоставят сървърно място, на което да позиционирате сайта си. Хостинг услугите са различни видове и ние можем да Ви съдействаме да изберете правилната за Вас напълно безплатно, като ни пишете в чата (долу вдясно).

Прочетете повече: Избирате хостинг? Тези 10 предимства ще Ви помогнат!

След домейна идва ред на хостинга

След като регистрирате своя домейн, изберете подходяща хостинг компания. Винаги препоръчваме на своите клиенти да групират своите дигитални услуги на едно място, за да ги управляват по-лесно и ефективно. Имайте предвид, че можете по всяко време да смените хостинг услугата си, без да променяте домейна на Вашия сайт.

Препоръка: Изберете надежден дом за своя домейн и уебсайт. От това до голяма степен зависи успехът на Вашия онлайн проекти. Проверете дали в избрана хостинг компания има денонощна поддръжка от най-високо ниво, допълнителни защити за сайтовете и пощите Ви, допълнителни инструменти, които да Ви улеснят при управлението на услугите Ви.

В СуперХостинг.БГ ще Ви съдействаме с безплатно преместване към модерна и висококачествена хостинг инфраструктура, а като обслужване можете да очаквате от нас 24/7 техническа поддръжка по чат, телефон и имейл, цял арсенал от полезни инструменти за по-лесно управление, модули за сигурност, защита, ускоряване и още.

При нас може да откриете над 350 домейн разширения, инструменти за изграждане на уебсайт, WordPress улеснения, допълнителни услуги за бизнес развитие и уеб хостинг за всеки тип нужди.


Вече имате домейн? Чудесно, а защо го оставяте да си стои просто така? Използвайте го, за да работи за Вас! Изберете най-точния инструмент за изграждането на Вашия сайт и действайте. Ние сме до Вас на всяка стъпка, на един клик разстояние, за да Ви съдействаме! Без да се колебаете, пишете ни в чата (долу вдясно). Очакваме Ви, за да развием заедно Вашия бизнес онлайн.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.