Запазете домейна си правилно, преди някой друг да го е направил

Хостинг или домейн? Хостинг и домейн? Какво е домейн? Трябва ли ми, за да имам сайт? А за да имам поща с името на фирмата ми? Платих си .BG домейна, това достатъчно ли е, за да бъде мой?

В статията обобщаваме ВСИЧ-КО, което трябва да знаете за запазването или регистрацията на домейн. И обръщаме специално внимание на стъпките при регистрация на .BG домейн. 

Какво е домейн? 

Домейнът е името на Вашия сайт, което онлайн потребителите изписват в браузъра, за да достигнат до самия сайт. Това най-често е и името на Вашия бранд, което трябва да запазите, още докато изграждате бранда си. Избирайте го внимателно, като съобразите:

  • Целите на Вашия бизнес сайт;
  • Името на фирмата Ви;
  • Изписването и произношението на различни езици;
  • Краткостта и лесното му разбиране;
  • Бюджета, който сте отделили за домейн име.

Домейнът се състои от името и избраното разширение – superhosting e името, а .bg – разширението. 

В СуперХостинг.БГ ще откриете над 350 домейн разширения – национални като .bg, .eu, .uk, нови домейни – .online, .site, домейни от второ ниво – .co.uk и пр.

Още полезна информация ще откриете в блог статията: Домейни?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео)

При регистрацията на някои домейн разширения има допълнителни стъпки, които е нужно да изпълните, за да регистрирате желаното домейн име. Запознайте се с тях, за да се предпазите от нелоялна конкуренция и да управлявате бранда си спокойно с избраното име. 

Как да регистрирам .BG домейн?

Често получаваме въпроси във връзка с регистрацията на домейни от областта .BG, тъй като при тях е нужно клиентите да минат през няколко конкретни стъпки за идентификация на регистранта. 

Тези допълнителни изисквания са наложени от регистъра на домейн областта (.BG), а ние се стараем да Ви съдействаме максимално с тяхното коректно изпълнение. 

На регистранта (Вас) изпращаме поредица от имейли, съдържащи информация за необходимите документи за регистрацията. За улеснение Ви ги изпращаме и предварително попълнени.

💡Полезно: Какво е регистър, регистратор и регистрант?
Регистрант – физическо или юридическо лице, на чието име се регистрира домейн.
Регистратор – търговец, осъществяващ посредничеството между Регистранта и Регистъра при осъществяването на дейността по регистрация на домейн. В случая Регистратор е СуперХостинг.БГ ЕООД.
Регистър – организацията, на която е делегирано регистрирането на имена за дадена интернет област. За областта .BG Регистъра е Регистър.БГ ООД.

Вижте малко повече подробности за: Основните 3 изисквания за регистрация на .BG домейн.

Ето процеса по регистрация на .BG домейн стъпка по стъпка.

1. Изберете домейн

Изберете желаното домейн име чрез търсачката в сайта ни.

търсене на .BG домейн
Изберете .BG домейн чрез търсачката в нашия сайт

Важно! След като направите поръчка за .BG домейн и я заплатите, това не означава, че домейнът е регистриран. Ще получите 3 имейла от нас, за да завършите регистрацията. Не ги неглижирайте, защото някой друг може да регистрира желания от Вас домейн!

2. Попълнете данни за регистрацията на домейна (конфигуриране)

Влезте в клиентския Ви профил и попълнете данните, с които ще бъде регистриран домейна. Тази стъпка се нарича още конфигуриране на домейна.

Ще получите имейл, че се намирате на първа стъпка от регистрацията на домейна.

Първа стъпка за конфигуриране на домейн
Първа стъпка от общо три

При конфигурацията на домейна се въвеждат данните за регистранта, избира се дали ще се регистрира с основание, или без, на физическо или юридическо лице, както и начина на подписване на заявката – собственоръчно или чрез пълномощно към нас.

За физически лица идентификацията на Регистранта става чрез подписване на пълномощно или заявка за регистрация. За юридически лица обаче е необходимо да се представят и съответните фирмени документи. За всички фирми, които са регистрирани в Търговския регистър, и може онлайн да се направи справка за тяхното актуално състояние, не се налага подаването на допълнителни документи за идентификация. 

За останалите фирми, които не са регистрирани в Търговския регистър и няма как онлайн да се направи справка за тяхното актуално състояние, се налага подаване на документи, идентифициращи фирмата. В зависимост от статута й, такива документи са удостоверения за актуално състояние, съдебно решение за регистрация, справка булстат и др.

След конфигурирането на домейна, въведените данни се верифицират и домейнът се запазва в системата на Регистър.БГ за 30 дни

За да приключи процесът по регистрация, през този 30-дневен период, в който домейнът е запазен, регистрантът трябва да представи или да ни изпрати необходимите документи.

Ако в процеса на конфигуриране Ви възникнат допълнителни въпроси, отговорите им ще откриете в нашата помощна статия Често задавани въпроси за .BG домейните.

3. Подпишете документите и ни ги изпратете

Това е една от най-важните стъпки.

След като данните за домейна са попълнени, ние ще Ви изпратим по имейл документите, които е нужно да се подпишат.

Подписването и изпращането на документите към нас трябва да се случи в този 30-дневен период (през който домейнът е запазен, но още не е регистриран).

След като получим подписаните документи, домейнът се регистрира. 🎉

И за нас, не по-малко отколкото за нашите клиенти, процесът по регистрация на .BG домейн може да предизвика притеснения. Дали данните за домейна ще се попълнят навреме (за да не го запази някой друг), дали ще са коректни, дали клиентът ще подпише документите навреме и кога ще ни ги изпрати, за да можем ние своевременно да го регистрираме. 

Към този момент това е процесът по регистрацията на .BG домейн, определен от Регистър.БГ. Ние ще продължаваме да търсим възможни начини за улеснение на стъпките по процеса на регистрация и винаги сме на разположение да съдействаме и отговорим на въпросите на нашите клиенти.

Въпреки всичко, регистрацията на .BG домейн не е страшна. Нищо не може да Ви спре да си запазите Вашето BG име в интернет навреме

Ако случайно домейн името е заето, вижте: Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

4. Потвърждение за успешна регистрация на домейна

Последната стъпка сте достигнали, когато получите имейла, който виждате по-долу. Това е потвърждение за успешната регистрация на .BG домейна.

Едва тогава Вашият .BG домейн е регистриран на Ваше име и е Ваша дигитална собственост

Последната стъпка при регистрация на .BG домейн
Последната стъпка при регистрация на .BG домейн

Как да регистрирам домейн име с друго разширение?

Аналогично на .BG домейна, първата и най-важна стъпка е да изберете своето име и да проверите дали е свободно. Ако е, поръчайте го още сега.

Грабнете домейн .EU и развивайте бизнеса си на европейския пазар. Изберете Вашия тук. Ако се колебаете, чуйте аудио статията 5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ ) [Аудио].

Другите регистри също изискват идентификация на собственика, но при тях за момента се разчита на правилно попълнени данни в профила при пускане на поръчката. 

Следете имейлите в пощенската си кутия, непосредствено след като поръчате каквато и да е услуга. Именно там ще получите нотификация, ако е необходимо допълнително действие

Ето например какъв имейл ще получите след поръчка на домейн .ONLINE, .COM, .INFO и други. За да избегнете спирането на Вашия домейн, направете нужната верификация в рамките на 15 дни.

Важно е да отбележим, че понякога регистрите променят своите изисквания за регистрация на домейн, с които ние, в ролята си на акредитирани регистратори, се съобразяваме. За да си спестите излишни главоболия, винаги прочитайте внимателно инструкциите дори и вече да сте регистрирали десетки домейни.

Пример за имейл след поръчка на домейн .ONLINE
Пример за имейл след поръчка на домейн .ONLINE

Вероятно вече се убедихте, че внимателният избор на домейн име и коректното му регистриране на Ваше име са основополагащи за успеха на бъдещия Ви бизнес. Процесът не е труден, стига да следите регулярно имейлите в посочената от Вас пощенска кутия и да изпълнявате посочените там стъпки. Ако имате въпроси, 24/7 можете да се обърнете и към нашия СуперЕкип, за да Ви съдействаме. 

За финал Ви предлагаме да научите и 7 интересни факта за домейните, които ще Ви усмихнат и ще Ви предизвикат да запазете своето мечтано име на секундата.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!