7 факта за домейните в 3 минути

Домейнът е основополагащ елемент при създаването на сайт, онлайн магазин или блог. Решите ли да преминете онлайн, той е едно от първите неща, които трябва да изберете. Домейнът е името на Вашия сайт. Чрез изписването му в търсещата лентата на браузърите, сайтът Ви се отваря и е достъпен за всички, използващи интернет. Неведнъж сме напомняли, че добрият домейн е кратък и ясен, пасва на бизнеса Ви и се запомня и изписва лесно. 

В тази статия ще си поговорим за история с първите съществуващи домейни, а след това ще се върнем обратно в наши дни, за да разберем кои са най-предпочитаните, както и кои са най-непредпочитаните домейн разширения днес. 

Но първо – минутка за теория! Домейнът, както го наричаме общо, се дели на няколко части. Имаме домейн разширения като .com, .bg и пр., които се наричат „Top-Level Domains“ (TLDs). Те стоят вдясно и се отделят от името на Вашата фирма или бизнес (домейн от второ ниво) с точка. В СуперХостинг.БГ може да изберете от над 300 домейн разширения. Когато говорим за структура на домейн, няма как да пропуснем и поддомейните, но те не са задължителен елемент. Поддомейнът е част от името на домейна, но стои на по-ниско ниво в йерархията на домейн имената в интернет. Името на всеки поддомейн се поставя преди името на домейна и се разделя с точка. Най-популярният поддомейн е „www.“, но поддомейн е и „blog.“ в blog.superhosting.bg

Факт №1: Прадядото на всички домейни е „symbolics.com“ и е регистриран през 1985 г. 

И до днес на този домейн можете да намерите своеобразен музей на историята на интернет, както и безплатна за сваляне електронна книга по същата тема.

Защо обаче се е появила необходимостта от домейн имена? 

Преди да бъде въведена т.нар Domain Name System (DNS) или система за имена и виртуален указател, в който се съхранява информацията за домейн имената и отговарящите им IP адреси, различните адреси са били достъпвани чрез цифрови поредици. Това обаче е далеч по-трудно за запомняне и използване от обикновения потребител. Затова било нужно създаването на наименования с думи, които означават нещо и съответстват на въпросните цифри. В зората на тази нова организация са съществували едва 7 домейн разширения. 

  • .com: .com e съкратената форма на думата „commercial“ (търговски) и е замислено да се използва само от търговски организации. Към днешна дата има над 150 милиона регистрирани .com домейна. Той остава най-популярният Top-Level домейн. 

Знаете ли, че всички трибуквени домейн имена, завършващи на .com, вече са заети?

  • .org: .org е разширение, създадено за НПО организации, без търговска цел и до днес често се асоциира именно с такива. 
  • .net: .net е съкращение на „network“ и в началото е планирано да се използва от нетуъркинг компании и технология за инфраструктурата. Днес обаче това разширение се радва на голяма популярност и доста по-разширена употреба.
  • .int: .int, от „international“ (международен), както вероятно се досещате, се появява с цел да се използва за международни организации. Такива, които се появяват или участват в договор между две държави. 
  • .edu: .edu, от „education“ (образование), се създава, за да се използва от образователни институции, по-късно в Щатите употребата му е ограничена само за акредитирани училища.
  • .gov: .gov идва от „government“ (правителство) и се използва само от правителствени организации в САЩ или учреждения на ниво щат или кметство. 
  • .mil: .mil е разширение, използвано само от армията на Съединените Американски Щати.

По данни на TechRadar

Факт №2: Регистрираните .com домейн разширения са 154.6 милиона. Общият брой домейни в света до края на 2020 г. е 363.5 милиона. 

А всяка секунда се регистрират повече от 100 домейна, което прави по 8.5 млн. домейна на ден!

В тази ситуация не бихме се учудили, ако мечтаното име за Вашия сайт вече е заето. Не се разочаровайте, имаме точно 9 тактики за избор на домейн, в случай че избраният от Вас не е достъпен. В чувала с полезности сме скрили и един СуперСписък с 10 нови домейн разширения за 10 бизнес идеи, от който да почерпите вдъхновение.

Факт №3: Щастливото число е… 9.2 – защото точно толкова символа средно имат url-ите на първа позиция в ранкинга на търсещите машини. 

За да си го представим по-лесно, да видим броя символи в някои популярни домейни, които използваме всеки ден: 

Superhosting.bg – 12 символа

Facebook.com – 8 символа

Google.com – 6 символа

Gmail.com – 5 символа

Този факт идва само за да ни покаже, че ако планираме да изпишем firmazabriketiipeleti в името на сайта си, е добре да помислим отново. Имена от този тип се класират много добре при органично търсене в търсачките, но пък биха затруднили немалко потребители да ги запомнят и изпишат правилно. Мислете алтернативно – изберете вариант, който грабва вниманието, без да заблуждава, като същевременно е и максимално кратък.

Нека името да е четливо и да се запомня от първия път. Избягвайте букви, които на латиница нямат еквивалент като Я и Ю. Тествайте името първо с Ваши близки и приятели, а едва след това го запазете.

via GIPHY

Открийте още 7 грешки, които да не допускате при избора на домейн.

Факт №4: Най-желаните домейн разширения у нас са .com, .bg и .eu.

Ако тепърва стартирате свой собствен сайт и търсите подходящото име, вероятно вече Ви се иска да има едно от тези 3 разширения, а защо не и трите. Купуването на няколко домейн разширения, които да отговарят на Вашия сайт, е добра практика за защита от нелоялна конкуренция и минимизира шансовете Вашите клиенти да попаднат на чужд сайт, ако объркат домейна.

Ето и още 5 детайла, за които да помислите, преди да пристъпите към действие.

А ето и нещо любопитно – най-предпочитаните домейн разширения в Испания са .cat, .gal и .eus.

Факт №5: Новите домейни .online и .store са сред най-популярните разширения, регистрирани у нас за 2021 г.

И двата домейна са част от групата на т.нар. „нови домейни“ (new gTLDs), одобрени през 2011 г. от ICANN за генерични домейни от най-високо ниво. Досещате се за какво се използват, нали? Тези две разширения са изключително подходящи за онлайн магазини и говорят за типа на сайта още преди да сме го отворили. В страни от традиционните разширения, клиентите ни все повече търсят по-персонализирани решения, които пасват на техните специализирани бизнес нужди. Тези домейни придобиват все по-голяма популярност и по света, като по данни на nominalia.com, за 2020 г., най-предпочитани сред новите gTLD-та са: .xyz, .online, .site, .top, .club, .icu, .shop, .vip, .app, .work.

Предлагаме Ви идеи за подходящи традиционни и интересни нови домейни за Вашия handmade бизнес.

Все пак обаче традиционните домейни запазват първенството, вижте останалите класирали се в топ 10 у нас за 2021 г. в следващата инфографика.

domains-7-facts

За последните две години – 2020 и 2021 г., предпочитаните домейни у нас са .com – 36% за 2021 г., .bg – 29%, и .eu – 17% от общия брой новорегистрирани домейни в СуперХостинг.БГ. Същите държат и най-голяма порция от общия брой активни домейни, като за 2021 г. дяловете им са съответно:

.com – 45,91%

.bg – 24,26%

.eu – 14,04%

Тенденцията продължава от 2020 г.

.com – 47,21%

.bg – 22,38%

.eu – 14,26%

Интересен факт е, че скорост набират и домейн разширенията на кирилица, като .бг, .ею и пр. На тазгодишното издание на престижния конкурс .eu Web Awards и тримата финалисти в категорията „Най -доброто от .ею и .ευ“ са наши клиенти, а победителят – българската компания „Солети и бисквити“ с домейн солети.ею, вече се радва на своя приз.  

Факт №6: Спам! Проверявайте домейна и легитимността на сайта.

Сигурността в интернет е дълга тема, която наскоро засегнахме подробно в статията 5-те основни термина в уебсайт сигурността

Една от най-популярните атаки, т.нар. фишинг работи чрез добавяне на злонамерени страници в сайт или създаване на идентичен сайт, който имитира друг. Злонамерената страница е копие на страница от някой легитимен сайт. В страницата обикновено има логин форма, в която да въведете данните си за достъп, без да подозирате, че това е измамна страница. Например страница за логин в онлайн банкиране, уебмейл и други видове услуги и акаунти.

Именно в такива ситуации, обръщайте внимание на домейните в линковете, които отваряте. Дори и да е сайт, който използвате всеки ден! Винаги проверявайте дали той е защитен със SSL сертификат и бъдете нащрек за странности в изписването на текстове, в изображенията или нетипични съобщения. 

Факт №7: Money, money, money или кои са най-скъпите домейн разширения в света?

Когато говорим за цени на домейни, сумите могат да варират от едноцифрени числа до… едва ли сте предполагали, но реалността е – девет цифри! Да, правилно прочетохте. Ако сте избрали точно insure.com за Вашия бизнес, по-добре да приготвите торбата с доларите още сега. 🙂

Ето целия списък с 10-те най-скъпи домейна в историята. 

domains-7-facts

За да Ви улесним максимално, оставяме за Вас и видео наръчник с най-често задаваните въпроси при избора на домейн за Вашия сайт. Не се колебайте да ни пишете и в чата долу вдясно, ако все пак някой въпрос остане без отговор.

В замяна търсим Вашите отговори в коментарите по-долу – любопитни факти от каква друга област на дигиталния живот бихте искали да научите от нас? 

Готови сме за следващата статия, очакваме Вашите мнения.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.