Домейни?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео)

Кое е първото нещо, което правите, когато стартирате даден проект?

Точно така, избирате му име. А за онлайн проектите е нужен и домейн – името на вашия сайт в дигиталния свят. Домейнът е нещото, което ще ви помогне да се отличите в мрежата и да бъдете лесно откриваеми там. Но нека проследим стъпките малко по малко в следващите редове…

Сайтът е неизменна част от онлайн присъствието на всеки бизнес. А и не само. Сайтовете са дестинации, до които всеки ден пътуваме бързо, сърфирайки в онлайн морето. Собственият сайт вече не е „за избраните“ и интернет предлага богата палитра от възможности, в която винаги има място за още един. Всеки може да създаде личен блог, да разкаже за хобито си, дейността си, да продава онлайн или просто да покаже на света в какво е най-добър. Но откъде да започнем?

Искаш сайт? Започни с името!

Домейнът – името на вашия сайт, което онлайн потребителите изписват в браузъра, за да достигнат до самия сайт. Затова и домейнът е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да имате сайт.

Решението за това какво име да изберете е ключов момент за онлайн присъствието ви. Домейнът се състои от името и онази част след точката, която се нарича домейн разширение. В СуперХостинг.БГ се предлагат над 350 домейн разширения. Важно е преди да вземете окончателно решение на кое от тях да се спрете, да обмислите:

  • какви са целите на вашия проект;
  • за каква аудитория ще е предназначен сайтът;
  • кое ще пасва най-добре на името на вашия сайт;
  • какъв бюджет сте склонни да отделите.

И, разбира се, трябва да проверите дали името с избраното домейн разширение не е вече регистрирано от някой друг!

Към избрания от вас домейн ще бъдат и пощите ви, затова не подценявайте избора му. Например, ако домейнът ви е mysupersite.com, то вие можете да си направите имейл moetoime@mysupersite.com. Благодарение на него ще се свързват с вас бързо и удобно, а пощата ви ще бъде много по-защитена и ще вдъхва повече доверие на всички, които ви пишат. Научете повече за създаването и управлението на пощите си в поредицата ни видеа.

Всичко това е и причина често да получаваме запитвания, свързани с избора на домейн, регистрацията му, различните домейн разширения и още… Във видеата, които следват, ще научите отговорите на най-често задаваните въпроси, няколко съвета от нас и кой всъщност отговаря на запитванията ви, свързани с домейните. 🙂

Тема 1: Какво е домейн?

Първата стъпка към това да изберете най-доброто име за вашия сайт е това да разберете „що е то домейнът“ и защо ви е нужен той, за да си имате сайт. Вероника ще ви разкаже в кратко видео.

all-about-your-domain

Тема 2: Как да избера най-доброто име за моя сайт?

Решението е трудно, знаем. Затова сме ви подготвили няколко съвета, които Вероника ще ви сподели и които ще ви улеснят при избора на най-доброто име за вашия сайт. Съветваме ви да не подценявате тези условия, когато се спирате на даден домейн.

all-about-your-domain

Тема 3: Видове домейн разширения

Вече сте сигурни за името, но се чудите кое домейн разширение да изберете измежду тези 350+ на сайта на СуперХостинг.БГ и … всъщност каква е разликата между тях? Веселка има отговорите на тези въпроси, чуйте я!

all-about-your-domain

Тема 4: Как да проверя дали даден домейн е свободен и да го регистрирам?

Избрали сте името както и домейн разширението. А сега какво следва? Ами да го регистрирате преди някой да ви го е взел под носа! Повярвайте ни, не рядко са случаите, в които наши клиенти си харесват име, слагат домейна и имейл към него на свои визитки и рекламни материали, а впоследствие се оказва, че домейнът всъщност е зает. Затова винаги проверявайте дали домейнът е свободен преди да вземете окончателно решение и ако е – граби и бягай. 🙂 Научете от Дани как да потърсите желаното от вас име и да го регистрирате преди някой друг.

all-about-your-domain

Тема 5: Как да регистрирам домейн от областта .BG?

Едно от най-честите ни запитвания. За всички времена!

Безспорно националният ни .BG домейн е един от най-желаните по нашите географските ширини. Често обаче процесът по регистрация плаши потребителите, тъй като е по-специфичен отколкото този на .COM, .EU, .NET например. Процедурата всъщност изобщо не е толкова сложна и лесно можете да се сдобиете с желаното .BG име за вашия сайт. Веселка знае как точно да го обясни по достъпен начин и е готова да ви съдейства във всеки един момент! Чуйте я.

all-about-your-domain

Тема 6: Какво е паркиран домейн и поддомейн?

Знаете ли какво е „паркиран домейн“ или пък „поддомейн“ и че те могат да са от гооооляма полза за онлайн присъствието ви? Когато имате собствен домейн (и сайт), рано или късно вие ще се срещнете с тези понятия. Научете от Антон какво е „паркиран домейн“, „поддомейн“, по какъв начин ще са ви от полза те и как да ги настроите за вашия сайт.

all-about-your-domain

Тема 7: Вече имате домейн? Научете как да го прехвърлите на СуперМясто

Домейнът е вашата дигитална собственост, а вашият сайт е дигитално отражение на идеите ви.

Представете си, че застраховате апартамента си. Най-добре да изберете най-сигурния застраховател, който ще може да обслужва полицата ви дългосрочно и да знаете, че може да разчитате на него, в случай че нещо се случи с дома ви. Същото е и с името на вашия сайт. Съветваме ви да поверите домейна си в сигурни ръце, в опитна компания, която ще може да се грижи дългосрочно за своите клиенти. Знаете, че в СуперХостинг.БГ осигуряваме надежден дом за вашия сайт, което, разбира се, включва и домейна. Научете защо да изберете надежден хостинг партньор и колко лесно е всъщност да трансферирате домейна си към нас.

all-about-your-domain

И за десерт ще ви споделим един СуперСъвет от нашата практика:

Вашият домейн е вашата дигитална собственост. И както когато си купите апартамент, не го регистрирате на името на брокера, а на ваше. По същия начин ви препоръчваме да използвате свои данни или данни на вашата фирма при регистрирането на домейн! Това може да ви спести доста главоболия в бъдеще. Повярвайте ни!

П.П. Абонирайте са за нашия YouTube канал, за да следите и останалите поредици помощни видеа, които ви подготвяме.

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.