5 съвета преди да регистрирате домейн

Стартирате бизнес. Или вече развивате такъв. И установявате, че Ви е нужен сайт. Нямате представа откъде да започнете, защото съзнанието Ви е ангажирано с десетки въпроси и още толкова неизвестни в това иначе не толкова сложно уравнение. Правите проучване, събирате информация, сондирате мнения и отзиви и накрая сте още по-объркани накъде да поемете.

Е, ние сме начертали посоката в статията Искам сайт, но не знам откъде да започна. А след заключението, че Ви е нужен сайт, логично идва въпросът какво име да му изберете. Ако целта Ви е бизнесът да бъде разпознаваем в дигиталното пространство и да се разраства повече и повече, значи Ви е необходимо запомнящо се име, което не само да звучи добре, но и да се изписва и изговаря лесно.

Тази задача оставяме на Вас, а ние сме Ви подготвили списък с препоръки, на които да обърнете по-специално внимание, преди да предприемете стъпката с регистрацията на желания домейн. Вземайки предвид всяка от точките, ще си осигурите спокойствието, че сте направили най-доброто за бизнеса си и сте минимизирали риска от възможни негативни последствия. Да започваме!

1. Проучете конкуренцията

Хвърлете един поглед върху ключовите думи, които използват преките Ви конкуренти. За целта можете да се възползвате от различни инструменти за анализ на ключовите думи. Щом обобщите по-основните от тях, помислете кое е онова, което ги прави предпочитани. Идеята е Вашият домейн да се отличава, което значи, че е препоръчително да направите лек завой и да се спрете на нещо различно като послание от това на конкуренцията. Но все пак се придържайте към сферата на Вашата дейност и спецификите на бранда Ви.

Например ако развивате бизнес с производство и/или дистрибуция на кафе, вероятно всеки търговец би добавил думата „кафе“ в името на сайта си. Вместо това, Вие можете да заложите на определения, които характеризират Вашето кафе спрямо качествата и особеностите, които притежава – неустоимо, богато, ароматно, специално и др. Създайте си свое съчетание и несъмнено ще изпъкнете.

2. Направете проверка за скрити такси при покупка

Вероятно сте забелязали, че всяко домейн разширение си има отделна цена. И тя често се променя в зависимост от няколко фактора:

  • период на регистрация;
  • цена, дадена от Регистрар;
  • поддръжка и обслужване;
  • гаранция за техническа обезпеченост;
  • налична промоция;
  • подновяване. 

Затова в различните компании цената на едно и също домейн разширение почти винаги се разминава и води до недоумение у потребителите.

Често срещана практика е зад съмнително ниската цена на един домейн да стоят множество допълнителни такси, които не се комуникират публично. В стремежа си да привлекат вниманието на възможно повече клиенти, някои доставчици на подобна услуга изключват ДДС от крайната цена и я начисляват в момента на покупка. По този начин подвеждат аудиторията с изкусително ниските си цени и им поставят скрити „капани“.

Имайте предвид, че съществуват и различни административни такси, които също не са обявени първоначално в промоционалната цена. Затова направете щателна проверка на домейн провайдъра, от който ще закупите името на Вашия сайт. Наличието или отсъствието на такива подводни камъни единствено ще Ви подскаже на кого да се доверите и от кого да се пазите в бъдеще.

Прочетете: Колко всъщност струва един домейн?

3. Винаги регистрирайте домейна на Ваше име

Както обичаме да казваме, сайтът е Ваша дигитална собственост. А домейнът е част от това цяло и е не по-малко важен в ролята си на идентификатор. Представете си, че доверите на друг задачата по неговата регистрация и се случи така, че същият този човек предяви претенции за името, защото си го е харесал за свой собствен онлайн проект. Не звучи справедливо, нали? 

Затова запазвайте желаните домейни лично и се отнасяйте с тях отговорно, защото те са Ваш дигитален актив. Ако идеята Ви за име е страхотна, не позволявайте на друг да я присвои и се уверете, че цялата чувствителна информация може да се управлява единствено от Вашия клиентски профил.

4. Доверете се на компания с професионална техническа поддръжка

Много е важно да има на кого да разчитате в критични моменти. А още по-приятно е да знаете, че има към кого да се обърнете при въпрос или възникнал казус с Вашия домейн, дори никога да не Ви се наложи. Усещането за спокойствие и сигурност е безценно. 

Затова е добре да се информирате относно работата и обхвата на съпорта в една компания, преди да се хвърлите на сляпо в регистрирането на домейн. Професионалният екип може да Ви окаже съдействие във всякакви случаи особено когато нямате достатъчно опит или нужните технически познания. 

Разберете повече: Скритият съпорт и грижата за Вашите сайтове

5. Запазете няколко домейн разширения

Един от най-изпитаните методи да се предпазите от нелоялна конкуренция в дигиталното пространство е чрез регистрацията на няколко домейн разширения. Освен че увеличавате шансовете си да бъдете по-лесно откриваеми за Вашите потребители, имате привилегията да се защитите качествено от опити за плагиатство.

Можете да направите проучване кои са най-често срещаните грешки при изписването на дума или словосъчетание от Вашия домейн в търсачката и да запазите и тях. Ако се върнем на примера с кафето, ясно можем да доловим разликата, ако потребител изпише cafe, coffee, kafe или coffe. Интерпретациите са много. Остава да решите дали ще се възползвате от тях и от предимството да се показвате на първите места в резултатите при търсене.

А знаете ли, че можете да добавите в дигиталния си актив още един домейн на СуперЦена от 7.75 лв. за цяла година. Звездата на месеца е .eu домейнът, който има редица предимства за всеки бизнес с перспектива на международния европейски пазар. Готови ли сте да откриете нови хоризонти пред сайта си?

И понеже най-добрият приятел на домейна е хостингът, можете да им спретнете чудесна среща! Възползвайте се от страхотната ни оферта за WordPress хостинг и спестете до 180 лв. при поръчка на избран WP хостинг план. Домейн + хостинг = топ комбинация, която не е за изпускане.

Бонус съвет: След като регистрирате най-подходящия домейн за Вашия дигитален проект и добавите хостинга към него, следващата стъпка е да дадете начало на професионалния имейл, който ще носи името на сайта Ви. Така ще изглеждате достатъчно сериозни, отговорни и респектиращи в очите на посетителите и всички, които ще се свързват с Вас.

Вижте: ​​7+1 причини да създадете имейл с името на Вашия сайт

Ако вече сте избистрили идеята за сайта си, не забравяйте, че можете да разчитате на СуперЕкипа за съдействие 24/7. Ние ще Ви помогнем с безплатна консултация и препоръка, в случай че се нуждаете от такива. От Вас се иска само да се свържете с нас по имейл, чат или телефон.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.