15 домейн идеи за Вашия handmade сайт

Е, вече сте решени да имате сайт.
Заедно избрахме и подходяща платформа.

А име? Сега е моментът да помислите за най-доброто име, което ще пасне перфектно на бизнеса Ви. За Ваш късмет креативни разширения има дори и при домейните.

Ако сте пропуснали предходните статии от поредицата, наваксайте сега:

Видове домейни

В света на домейните изборът е огромен. Именно това прави задачата Ви нелека. Можете да заложите на:

  • новите разширения… за да подчертаят темата на Вашия сайт (съответно бизнес).
  • националните (локалните)… за да изразите принадлежност към дадена територия.
  • традиционните… за да напомняте на познатото и класическото.

Всеки тип домейн разширение има своите плюсове и минуси. Изберете мъдро характеристиките, които ще работят във Ваша полза. Повече за цените и видовете домейни, научете от статията Колко всъщност струва един домейн?

#1 Традиционни домейни

Домейните .com, .net, .info, .biz, .org са класика. Те са толкова популярни, че трудно могат да звучат неразбираемо. Както всичко обаче, въпрос на вкус е дали искате да се впуснете в познатото или да се откроите максимално с нещо нестандартно.

Цена за нова регистрация: 29.75 – 39.75 лв./година

Ако сте класици, заложете на традиционните разширения. Ако обичате по-разчупеното мислене, продължавайте да четете. 😉

#2 Локални домейни

Това са всички разширения, които показват принадлежност към дадена територия. За България най-популярните домейни са .bg и .eu. Други локални домейни са .me, .tv, .io, .uk, .co.uk и т.н.

Преди да изберете този тип разширения, си задайте един важен въпрос:

Кое е по-важно за моето бизнес развитие: територията, на която творя, или спецификата на изделията, които създавам?

Отговорът му може да е „зависи“. Вашата задача е да разберете от какво зависи и кое е по-важно за Вас!

Цена за нова регистрация: 7.75 – 99.75 лв./година

#3 Домейни .site, .website и .online

Универсалните представители на новите домейни. New gTLD домейните се появиха преди 8 години и бързо промениха посоката на бизнес развитието. Когато не искате да бъдете твърде конкретни, но и искате да избягате от добре познатите .com, net, .info., .biz, .org – заложете на .site, .website и .online.

Цена за нова регистрация: 2.75 – 19.75 лв./година

#4 Домейн .art

Домейнът фаворит се спотайва между повече от 350 разширения, които ще откриете в нашето портфолио. С него подсказвате на посетителите къде са попаднали и се отличавате, както го изисква творческия Ви натюрел.

Домейнът .art е чудесна възможност да нанесете финалния щрих в дигиталното си присъствие независимо дали се занимавате с грънчарство, тъкачество, рисуване, везба, скулптура, мода, ювелирно изкуство, или дори организация на арт фестивали, културни мероприятия и изложения.

А и шансът да регистрирате желаното име е сравнително висок, защото разширението е специфично и профилирано.

Цена за нова регистрация: 29.00 лв./година

#5 Домейн .gifts

На всеки се е случвало да търси оригинален и запомнящ се подарък за любим човек или специален повод. Дори и на Вас, нали?

А колко по-лесно би било да откриваме такива подаръци само с едно щракване на пръстите! Е, можете да сведете усилията на Вашите потенциални клиенти до минимум с едно щракване върху бутона Enter след изписване на yoursupersite.gifts.

Домейн разширението .gifts е 3 в 1: отличително, ефектно и супер разпознаваемо. Гаранция да Ви откриват повече хора, когато търсят ръчно изработени подаръци. Перфектно!

Цена за регистрация: 73.75 лв./година

#6 Домейни .shop и .store

Смятате, че да развивате собствен онлайн магазин е равно на непосилна инвестиция? Грешите. Вече съществуват удобни решения като Shopiko, които Ви помагат да стартирате лесно, бързо и без голяма инвестиция.

При подготовката изборът на домейн разширение заема ключово място. Заложете на домейни като .shop и .store, за да си спестите чуденката на посетителите какво могат да очакват от Вашия сайт. Покажете им, че сте готови да ги посрещнете с подобаващо отношение и нужната консултация при покупка.

Цена за нова регистрация: 7.75 – 33.75 лв./година

#7 Домейн .love

Обичате ли изкуството си? Ако думата „любов“ е перфектно описва резултата от работата Ви, то домейн разширението .love би било напълно подходящо за име на бъдещия Ви сайт.

Проверете дали името на Вашия бизнес е свободно с това домейн разширение. Творчеството на всеки от Вас се гради върху любовта Ви към изкуството и процеса на създаване… затова представете бизнеса си по уникален и запомнящ се начин.

Тук имате пълната свобода да изберете каквото име си пожелаете – от craftsand.love до giftsfrom.love. Бъдете креативни – заложете на интересно и впечатляващо име.

Цена за нова регистрация: 58.75 лв./година

#8 Домейн .glass

Създавате фигури, чаши, вази, фруктиери или бижута от стъкло? Заявете го още на „входа“ на Вашия сайт. Името на Вашия сайт е „табелата“, с която посрещате клиентите си.

Домейнът .glass може много добре да ориентира потребителите при търсене на стъклени изделия в мрежата. Дори може да Ви спечели преднина пред конкурентите при търсене на конкретни изработки (чаши, вази, фруктиери, подноси и т.н.).

Бъдете находчиви и иновативни, като изберете нестандартно домейн разширение. Това със сигурност ще Ви даде преднина пред конкурентите, а и ще Ви направи разпознаваеми за посетителите на сайта Ви.

Цена за нова регистрация: 121.75 лв./година

#9 Домейн .gallery

Имате художествено ателие или рисувате картини с различни видове техники? Онлайн пространството Ви също може да носи духа и почерка на Вашата работа. А с избора на домейна .gallery поставяте „черешката” на Вашето дигитално портфолио.

То е интересна алтернатива на най-популярните разширения като .com, .bg, .org и др. Освен това не е толкова масово използван, което го прави апетитна хапка за художници, карикатуристи, илюстратори, фотографи, производители на картички и много други.

Цена за нова регистрация: 50.75 лв./година

#10 Домейн .jewelry

Една от най-популярните категории в ръчната изработка са бижутата и аксесоарите. Любима тема за всяка жена. Виждаме толкова много невероятно красиви handmade бижута по групите на социалните мрежи. Всеки път въздъхваме:

Ех… да можеше да ги видя в някой сайт с повече информация, да си запазя адреса на сайта, да го посетя отново, когато имам нужда.

Имате чудесна възможност да ангажирате продължително във времето своите клиенти. Пристигайки на сайта Ви, те ще бъдат удивени от подредените продукти, хубавите описания, ясните контакти и начини за поръчка.

А домейнът .jewelry няма нужда от представяне – казва всичко с един поглед.

Цена за нова регистрация: 121.75 лв./година

#11 Домейн .studio

Имате ли си физическо местенце, на което представяте Вашите произведения? Едно от най-хубавите качества на уебсайта е, че не е задължително да разполагате с пространство, за да покажете творческите си умения.

Можете да го направите и виртуално, като по този начин ще достигнете до много повече потенциални клиенти, отколкото ако участвате на изложения, фестивали или разчитате изцяло на свое студио.

Разчупете стереотипа и „поканете“ бъдещите си клиенти в дигиталното Ви студио, което да „обзаведете“ с неповторимия домейн .studio. Той може да се превърне в идеалното допълнение към сайта Ви.

Цена за нова регистрация: 59.75 лв./година

#12 Домейн .design

Всяко изкуство има своите въплъщения, следва дадена визуална концепция, носи определен характер и дизайн. Именно затова домейн разширението .design може да се окаже това, което търсите в дигиталната си изява – автентичност и артистична нотка.

Помнете, че името има огромно значение, когато се опитате да оставите дълбока следа в нишата, в която сте избрали да развивате бизнеса си.

Цена за нова регистрация: 91.75 лв./година

#13 Домейн .fashion, .style и .moda

Горите в страстта си към модата и стила? Покажете уменията си в красиво портфолио или онлайн магазин със запомнящо се име. Ако срещате затруднение, .fashion, .style и .moda са подходящото решение за Вашия случай.

На който от трите варианта се спрете в избора на атрактивно име, ще се окаже, че сте улучили право в целта. Независимо дали изработвате кожени аксесоари, плетете шалове, шапки и ръкавици, продавате дизайнерски престилки, спомнете си за тези домейни и ги превърнете във Ваш бизнес партньор.

Цена за нова регистрация: 58.75 – 76.75 лв./година

#14 Домейн .green

Всеки творец е неразривно свързан с природата. При някои от Вас тази концепция е фокус и главна цел – да опазваме заедно природата чрез ръчни еко решения. Ако вярвате в еко кауза и искате да достигнете до повече съмишленици, изберете домейна .green за основа на Вашия сайт.

Вашите клиенти ще го оценят.

Цена за нова регистрация: 138.75 лв./година

Любопитно: По последни данни за домейн регистрациите в СуперХостинг.БГ от 2020, домейните с ключова дума green са изключително популярни сред клиентите. Това показва две неща:

  • Все повече бизнеси отделят от енергията си да предпазват природата с иновативни решения;
  • Все повече потребители търсят алтернативи, които са природосъобразни.

И при двата случая сме щастливи да бъдем част от това движение.

#15 Домейн .cooking

Готвенето е Вашата най-голяма страст? Че това си е цяло изкуство и майсторство! Ако Вашият handmade бизнес е свързан с ръчно приготвени изделия (сладки или солени) разширението .cooking Ви пасва идеално.

Домейнът казва всичко: здравословна храна, приготвена с любов. Защо здравословна? Всяка храна, подготвена с любов и със собствените ни ръце има способността да лекува, захранва и пречиства.

Проверете още сега дали името на бизнеса Ви е свободно с това разширение.

Цена за нова регистрация: 58.75 лв./година

БОНУС съвет от СуперЕкипа

Домейнът е Вашата дигитална собственост. Той изразява същността на Вашия бизнес и неговата търговска марка. Можете да подходите стратегически и да защитите бранда си от бъдещи опити за плагиатство и нелоялна конкуренция.

За да го направите, добавете арсенал от домейни към своя дигитален актив – Вашия основен фаворит + 2-4 популярни домейна. Така ще възпрепятствате други търговци да развият успех на Ваш гръб.

Пример:

Основен домейн: magicrafts.green
Допълнителни домейни: magicrafts.eu, magicrafts.com, magicrafts.bg, magicrafts.info и т.н.

Възползвайте се от удобството на професионалните пощи

След като изберете подходящо домейн разширение, можете да поставите началото на професионалната си бизнес комуникация. Как? С професионален имейл (например info@mysupersite.art или myname@mysupersite.green). Създаването на професионална поща е супер лесно и не изисква допълнителна финансова инвестиция. Достатъчно е да разполагате с домейн и сайт (с хостинг услуга, Сайт билдър или Shopiko).


Без значение какви творения се раждат между пръстите Ви, те заслужават да се радват на възхищение и висока оценка дори само заради труда и старанието, които сте вложили в тях. Затова ги покажете на всички, като ги представите в красив и стилен сайт, придружен от атрактивен и запомнящ се домейн.

Ние ще Ви помогнем при избора на най-подходящото име и платформа за Вашия бъдещ сайт. За най-бързо ни пишете по чат (долу вдясно) или се свържете с нас по имейл, телефон.


Запознайте се и с останалите статии от поредицата:

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи ценни съвети за развитието на Вашия бизнес.

АБОНИРАНЕ

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!