Как да си направим CV сайт или сайт визитка с WordPress?

Вдигнете ръка, ако сте правили CV-то си на добрия стар MS Word!

По европейския формат за CV? 

И после, разпечатване на CV-то на принтера или изпращането му като файл?

Добре. Сега е време да направите следващата стъпка и да влезете в модерната онлайн ера: създайте си CV сайт (или онлайн автобиография, сайт визитка, портфолио сайт, личен сайт).

Компаниите и изобщо бизнесът в момента преминава през дигитална трансформация, за да стъпи 100% в онлайн пространството. Ако кандидатствате за работа в технологична компания или такава, която оперира предимно онлайн, ще сте една стъпка пред всички останали кандидати, ако имате CV сайт.

Вижте как можете да си направите CV сайт с WordPress стъпка по стъпка:

Какво е CV сайт?

CV (произнася се курѝкулум вѝте и означава история на живота) сайтът е модерната онлайн версия на автобиографията за кандидатстване (резюме на професионалното развитие, умения, квалификации, образование, интереси, препоръки и др. на кандидата за работа). 

Основната идея на този тип сайт е да покаже Вашите професионални умения и опит.

За разлика от резюмето (автобиографията) обаче, която трябва да е кратка (страница-две А4), и да включва само конкретни неща, които ще са важни за конкретната позиция, за която кандидатствате, в сайта можете да добавите всякакви детайли и информация. Разбира се, със свободата да са представени и подредени по креативен начин, подчертаващ Вашия стил и индивидуалност.

Границите между CV сайт, сайт визитка, портфолио сайт и личен сайт, са размити. Основното при автобиографията е професионалният език и презентация на информацията, както и краткостта и конкретния фокус. Но в онлайн автобиографията можете да използвате Ваш стил, визия, подредба. Не е нужно да е в европейския формат за автобиография. Онлайн CV-то може да е само една страница от сайта, докато в други да поставите друго интересно съдържание като например блог публикации, проекти, галерии със снимки, видео клипове и други.

Ако предлагате уменията си като услуга, например ако сте фотограф, CV частта ще е по-скоро отделна страница За мен, докато основното в сайта ще са произведенията Ви, тоест ще направите портфолио фотографски сайт.

Вижте защо да си направите дигитално портфолио и няколко съвета за структуриране на информацията в него.

Как да си направим CV сайт с WordPress?

Като начало ще Ви трябва WordPress хостинг услуга и домейн име (име за сайта, чрез което той ще се зарежда в интернет). След активиране на хостинг акаунта, ще разполагате с инсталиран WordPress

С подходяща WordPress тема

Ако сте начинаещи в техническа част на уеб технологиите, най-лесният начин да създадете сайта е да използвате подходяща WordPress тема

Има много безплатни и платени теми, които може да използвате. Обикновено платените са с по-голямо разнообразие на дизайните (темплейтите) и с по-атрактивна визия.

Когато изберете CV/resume/portfolio тема, може да я инсталирате и само да подмените текстовете, изображенията, и да направите малки промени по разделите.

Ето една примерна платена тема с няколко различни темплейта за страница за различните професии: RyanCV – Resume WordPress Theme.

Темплейти за CV сайт или сайт визитка

Към темата се използва WordPress билдъра Elementor.

Тази тема има много добре изглеждащи темплейти, с които можете да направите CV сайта си за нула време. Само трябва да попълните Вашата информация. Също и да промените нещо, което не Ви харесва (например да махнете ефекта със кръгчето, което следва курсора на мишката :)).

С WordPress билдър 

WordPress билдърът е визуален редактор на съдържание, с който можете да изградите цял сайт с много страници. С такъв редактор ще имате повече възможности за създаването на сайта, повече компоненти и функционалности. 

Някои от по-известните WordPress билдъри: Elementor, Divi, SiteOrigin, SeedProd, Beaver Builder и други.

Бележка: Тези билдъри имат безплатна и платени версии. В платените версии обикновено се предлагат много повече функционалности и компоненти, които да добавяте към съдържанието на страниците.

Създаване на CV сайт с WordPress темата Astra

WordPress темата Astra е много функционална тема, с която можете да направите всякакъв тип сайт. Причината да изберем нея за създаването на CV сайта е, че към нея се предлагат много темплейти за страници (в безплатната ѝ версия). От тези темплейти ще изберем един, който само ще модифицираме.

1. Инсталирайте темата Astra в сайта

Влезте в административния панел на WordPress.

От менюто изберете Изглед » Добавяне на нова. Потърсете в полето за търсене по името на темата – Astra. Инсталирайте и активирайте темата.

2. Изберете темплейт за CV сайт 

За да можете да изберете темплейт, ще е нужно да инсталирате плъгина Starter Templates към темата.

Той предлага много темплейти за страници (готови визии, дизайни), с които можете да създадете сайта за минути.

Инсталирайте плъгина от бутона Get Started (или от Astra » таб Starter Templates).

На втора стъпка от първоначалната настройка на плъгина изберете един от редакторите на съдържание.

Block Editor е стандартният блок-редактор на WordPress. Другите два (Elementor и Beaver Builder) са WordPress билдъри.

Блок-редакторът е напълно безплатен, докато другите два редактора имат и платени версии. Ако изберете някой от тях, в сайта ще се инсталира тяхната безплатна (и ограничена) версия. 

За примерния сайт ще ни е достатъчен обикновеният блок-редактор, затова ще изберем него. 

След като изберете Block Editor, към сайта ще се инсталира един допълнителен плъгин – Spectra, който ще добави повече блокове и елементи към редактора.

Разгледайте готовите темплейти. Това са темплейти за цели сайтове, тъй като включват и допълнителни (под)темплейти за страници като About, Contact и други.

Изберете си темплейт и кликнете на него. 

Ще се стартира помощникът за настройка на сайта. Ако за момента нямате лого или не искате да променяте шрифта и цветовете на текста, пропуснете въпросните стъпки.

Преминете през следващите стъпки. Когато настройката приключи, ще получите съобщение Congratulations!.

Завършете с бутон Exit to dashboard или View your site.

Ако темплейтът не се е инсталирал коректно

Възможно е някои темплейти да не се инсталират коректно. Поради това когато проверите сайта, ще видите странни разместени елементи или символи.

Можете да поправите дизайна, като направите импорт на темплейта отново за съответната страница.

Отворете за редактиране съответната страница през СтранициРедактиране.

В редактора изчистете всички блокове (премахнете цялото съдържание).

Ето как да изчистите съдържанието бързо:

  • Отворете панела вляво Изглед в списък
  • Маркирайте първия блок, натиснете Shift и кликнете на последния блок. 
  • След като всички блокове са маркирани, отворете опциите от трите вертикални точки и изберете Премахване на блокове. Можете да премахвате блоковете и един по един, но ще е по-бавно.

След като съдържанието е изчистено от страницата, кликнете на бутона Template Kits (най-горе в лентата с инструменти). 

От списъка с темплейти намерете този, който сте избрали първоначално и кликнете на него.

В отворилата се страница за преглед на темплейта, в раздела вдясно изберете подходящия темплейт, в зависимост коя страница сте отворили за редакция (Home, About или друга).

След импорта на темплейта, запишете промените. При преглед на страницата, всички елементи ще са си на мястото. Можете да започнете с редакцията им.

По същия начин направете импорт на темплейтите и за другите страници, ако ще използвате такива.

3. Няколко фини настройки на сайта

Преди да преминете към фините настройки на дизайна на сайта, направете няколко основни настройки – език на сайта, вида на уеб адресите и други. Вижте повече: Твоят първи WordPress сайт: 4-те първи настройки

Скриване на ненужните страници

В сайта вече има добавени няколко страници като Home, About, Contact, Portfolio. 

Ако не са Ви нужни други страници освен началната, скрийте ги (поставете ги в статус Чернова или ги изтрийте).

В списъка Страници от опциите за дадената страница изберете Бързо редактиране. В падащото меню за Състояние изберете Чернова и запишете промените с Обновяване.  

Редактиране на началната страница

Отворете страницата Home за редакция.

В редактора отворете панела Изглед в списък, за да Ви е по-удобно при навигирането между блоковете.

Всички тези елементи в списъка са отделни блокове. В тях се съдържат други блокове със съдържание.

Вижте повече за това какво са блоковете, какви видове има и как можете да работите с тях. Също и преглед на стандартния блок-редактор.

Кликнете върху даден елемент от страницата, за да маркирате блока му и да го редактирате. В десния панел на редактора се намират дизайн инструментите за дадения блок.

Прегледайте цялата страница и премахнете всичко, което не Ви е нужно. Изчистете максимално блоковете. Оставете си само разделите, които ще попълните с информация, например За мен (About me), Моите умения (Work Experience), Проекти (My Portfolio) и други.

Можете да премахнете цял раздел, като изтриете блока му с име Container.

Направете всички раздели в страницата да са със заглавия от ниво H2 и им добавете име за HTML котва (маркирате заглавието и в таб Общи » раздел Content избирате H2; а в таб Допълнителни » раздел Допълнителни попълвате една дума в полето HTML котва). 

Добавете други блокове, като например времева линия (Content Timeline) за професионалния Ви опит или отзиви/препоръки (Testimonials).

Редактиране на менюто в сайта

Редактирайте менюто през Изглед » Менюта.

Добавете бутон за Начална страница.

Премахнете всички бутони, за които пише, че са Чернова и Собствена връзка.

След като сте задали HTML котви на основните раздели в началната страница, добавете бутони за тях в менюто. В раздел Потребителски връзки за адрес попълнете името на котвата (с диез пред него, например #about) и текст за бутона.

Запишете промените по менюто и вижте дали бутоните работят коректно в посетителската част на сайта.

Редактиране на хедъра и футъра

За да редактирате елементите в хедъра и футъра на сайта, отворете Изглед » Настройки. Настройките на хедъра са намират в меню Header Builder, а на футъра във Footer Builder.


CV сайтът е много добър начин да покажете уменията и опита Ви на бъдещите си работодатели, партньори или дори клиенти. Той е достъпен онлайн по всяко време на денонощието. И можете да го редактирате, обновявате, допълвате и развивате по всяко време.

И не забравяйте да създадете и няколко професионално изглеждащи имейл адреса към името на сайта Ви (напр. ivan.ivanov@mysupercv.com). Това със сигурност ще направи много добро впечатление за професионализма Ви на работодателя.

Следващи стъпки в изграждането и поддръжката на сайта ще откриете в разширения наръчник: Как да направя WordPress сайт или блог? (наръчник) | Help

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).