Дигитално портфолио в 10 лесни стъпки

Кога последно обновихте автобиографията си? А направихте ли ретроспекция на всички знания, компетенции и опит, придобити през годините? Дори да сте дали положителни отговори на тези въпроси, бързаме да разберем най-важните от тях, а именно:

Още ли използвате онзи скучен CV шаблон, който събира цялата Ви колоритна личност и професионални умения в строго определени рамки? И ако не, тогава как точно се отличавате от всички потенциални кандидати за желаната работна позиция?

Отправяйки тези въпроси към Вас, нямаме за цел да Ви укоряваме или да Ви сочим назидателно с пръст, а по-скоро да насърчим развитието Ви в посоката, към която сте се устремили.

Изграждането на дигитално портфолио е модерният начин да направите обобщение на постиженията си в работен план и да си припомните защо сте толкова ценен за бизнеса. То не е просто файл, в който правите подробно описание на етапите във Вашата кариера, а прекрасна възможност да изразите своята идентичност и да се представите в най-добрата си светлина пред бъдещите си партньори, работодатели, а защо не и клиенти.

И понеже знаем колко е значима ролята на дигиталното присъствие в наши дни и как наличието на сайт се превърна в един от задължителните компоненти за успех, предстои да дадем някои насоки при изграждането на сайт визитка. Ще Ви дадем няколко ценни препоръки, с чиято помощ да структурирате най-важната информация относно качествата, способностите и познанията Ви по красив, смилаем и ефективен начин.

1. Изберете подходяща платформа за Вашето портфолио

Най-важното условие при избора на платформа за Вашия сайт визитка е да Ви е лесна работата с нея. Все пак Вие сте тези, които определят как да изглежда дигиталното Ви портфолио. Едни от най-често използваните решения за тази цел са платформи с отворен код, каквато е WordPress, както и Software-as-a-Service услугата, каквато е например Сайт билдър

И двата инструмента са достатъчно гъвкави, удобни и лесни за работа, но разликата е, че за WordPress ще са Ви нужни технически познания, докато Сайт билдър е подходящ за абсолютно начинаещи. Това далеч не означава, че качеството на крайния резултат ще пострада. Напротив, можете да създадете впечатляващи неща за отрицателно време.

Номерът е да изберете красив темплейт и да го „прекроите“ спрямо нуждите и представите си. А това съвсем не е сложно, защото процесът по изграждане на дигитално портфолио е приятен и интуитивен. Дори да срещнете спънка, СуперЕкипът ще реагира веднага и ще Ви съдейства с всичко необходимо.

В следващото видео ще Ви покажем нагледно как бързо и лесно можете да изградите сайта си с помощта на Сайт билдър в рамките на час. Да, възможно е!

2. Разделете портфолиото си на отделни страници

Най-добрият начин да избягате от стандартния шаблон за структуриране на автобиография е, като разчупите статуквото с нов начин на оформление. Подредете информацията така, че този, който я достъпва, да може бързо и лесно да се ориентира в нея. 

Това ще Ви даде сериозно предимство, защото спестявате ценно време на бъдещите си клиенти и партньори. Можете да ги насочите към най-силните си качества и успешни проекти, без да ги карате да се лутат излишно. Освен това подобен подход ще добави още позитиви към първото впечатление за Вас, защото оставяте усещане за организираност и целеустременост.

Озаглавете страниците си по начин, който да подсказва на посетителите на сайта Ви какво да очакват, когато ги отворят. Така ще направите презентацията си лесно смилаема за различните типове аудитории и ще им покажете какво стои зад мисловния процес при изграждането на сайта.

how-to-create-digital-portfolio

3. Придържайте се към четимите шрифтове и класическите цветове

Старайте се да не залитате към твърде екстравагантните дизайни, когато искате да спечелите симпатиите на хората, пред които се представяте. Обикновено по-нестандартните шрифтове правят текста труден за сканиране от окото и той става нечетим. А това е риск, който не си струва да поемате.

Прекалено ярките цветове също отнемат вниманието от основната идея. Съдържанието става трудно за възприемане и фокусът се отмества в съвсем различна посока. Затова ако намерението Ви е да създадете портфолио с елегантна и професионално издържана визия, по-добре заложете на основните цветове, които носят подобно послание.

4. Направете важните елементи видими

Ако нещо е наистина важно и искате да поставите акцент върху него, опитайте да го отделите визуално. Препоръчваме Ви да го поставите в самостоятелен блок или да му добавите интересно заглавие. В случай че искате името Ви да бъде запомнено, вмъкнете го в дигиталната си визитка под формата на лого. 

Също така при представянето на голямо количество информация, помислете как може да я направите по-лесна за възприемане. Използването на булети, икони и номерации е добра опция за оформление на текста. Хубавото е, че така успявате да отсеете най-същественото от периода на Вашето кариерно развитие и спестявате излишния шум в задочната комуникация с посетителите на сайта.

how-to-create-digital-portfolio

Научете: 13 точки преди да стартирате вашия сайт (checklist)

5. Включете изображения с високо качество

Много, ама много е важно какво послание искате да оставите с дигиталната си визитка. Колкото повече я изпипате, толкова повече се доближавате до Уау! ефекта. А качествените снимки в нея правят именно това – придават онзи желан завършек, който Ви кара да изглеждате професионалисти в очите на клиентите и партньорите Ви.

За да убедите останалите, че работата с Вас, както и уменията, които притежавате, не са за изпускане, инвестирайте време и усилия да го потвърдите с качествено визуално съдържание. То повишава доверието към Вас и придава по-голяма стойност на репутацията, която имате.

Снимайте част от работния процес, продуктите и/или себе си и екипа. Това придава автентичност, която се цени изключително високо, защото Ви отличава от конкурентите Ви. В случаите, които не позволяват да организирате професионална фотосесия, помолете Ваш близък или приятел да Ви помогне със заснемането на кадрите, като се постараете да бъдете максимално естествени.

6. Използвайте ефекти и анимации, но бъдете умерени

Едно от силните предимства на сайта е, че може да сервира информацията на посетителите по атрактивен начин. С помощта на няколко дискретни ефекта можете да раздвижите съдържанието в презентацията си и да подобрите потребителското преживяване.

Това е още един начин да изпъкнете на фона на всички Ваши конкуренти и да избягате от скучните и клиширани CV темплейти. А аудиторията очаква именно такъв подход – да ги изненадате с нещо различно, приятно за окото и добре премерено.

7. Добавете отзиви от клиенти/работодатели, за които сте работили

Искрената обратна връзка е ценно и неоспоримо доказателство за Вашите професионални постижения и тяхната стойност. Мнението на хората, с които сте работили, е своеобразно огледало, в което можете да намерите отговори на въпросите:

  • На какъв етап сте в процеса на своето кариерно израстване?
  • Кои са силните и слабите Ви страни?
  • Какво бихте могли да подобрите в услугите/продуктите си?
  • Как изглеждате в очите на своите партньори, клиенти и/или работодатели?
  • Струва ли си да продължавате развитието си в избраната посока?

Отзивите са не само чудесен генератор на вдъхновение и нови идеи, но и оценка на труда Ви и усилията, които сте положили. Тяхното наличие е полезно както за Вас, така и за хората, с които ще градите професионални взаимоотношения в бъдеще, защото Ви представят от по-различен ъгъл.

Въпреки позитивния им характер, мненията на другите за Вас често липсват в едно дигитално портфолио. От своя страна, това е отлична възможност за Вас да ги включите като важен елемент в своя сайт визитка. Тъкмо ще се отличите по още един критерий.

8. Погрижете се за добрия изглед на мобилно устройство

Оформлението на сайта Ви за мобилно устройство следва да е сред водещите Ви приоритети при изграждането му. Напомняме Ви, че от март 2021 година мобилната версия се превърна в основен фактор за класиране при търсене в Google и е задължителна за всички сайтове. 

Освен това наличието на мобилна версия на дигиталното Ви портфолио осигурява допълнително удобство за онези, които имат по-динамично ежедневие и нямат време да седнат непременно пред лаптопа или настолния компютър, за да отворят сайта Ви.

Добрата новина е, че шаблоните в платформа като Сайт билдър имат адаптивен (responsive) дизайн, който изглежда еднакво добре както за десктоп, така и за таблет, и за мобилно устройство. Персонализирането на елементите се случва бързо и лесно и няма да срещнете никакво затруднение.

Прочетете също: Защо сайтът Ви трябва да е mobile-friendly + 3 начина да го направите

9. Изберете кратко и запомнящо се име на Вашия сайт

Името на сайта Ви е не по-малко значимо от съдържанието в него. Затова Ви съветваме да помислите за домейн с Вашето име например. Ето как би изглеждало: ivanivanov.bg, ani-dimitrova.biz, nikolaygeorgiev.eu и т.н.

Разбира се, друга алтернатива е да заложите на име, свързано с дейността Ви. Ако сте анализатор, графичен дизайнер или консултант, изберете домейн, който да Ви идентифицира по вида услуги, които извършвате. Идеите и възможностите тук са много, а фантазията оставяме на Вас.

Имайте предвид, че в сайта на SuperHosting.BG ще намерите повече от 350 домейн разширения. Някъде там Ви чака Вашето, а защо не и няколко, с които да предпазите името си от нелоялна конкуренция или недоброжелатели. А и увеличавате шансовете си потребителите да Ви открият по-лесно и за нула време.

10. Спечелете доверие с професионален имейл

Възползвайте се от предимството да разполагате с поща, носеща името на Вашия сайт. Това е в пъти по-представително и професионално за разлика от безплатната имейл услуга. Освен че улеснявате себе си и работата си, като намалявате драстично риска от нежелани СПАМ съобщения, разсейващи реклами и възможни фишинг атаки, затвърждавате авторитета си пред Вашите клиенти и партньори.

Оставяйки бизнес имейла си в страницата с контакти, Вие демонстрирате специално отношение към своята работа. Показвате на аудиторията, че държите на коректността, високото качество и професионализма. Идентифицирате се като надежден предприемач, който държи на детайлите, прозрачността и добрия имидж.

Прочетете също: 7+1 причини да създадете имейл с името на Вашия сайт

Защо дигиталното портфолио е важно?

В наши дни присъствието в уеб е абсолютно задължително. Независимо каква е целта, която ни подтиква да го започнем, предимствата са неоспорими и категорични. Дигиталното портфолио е витрината, на която излагаме своите умения, силни качества и предишен опит. Колкото по-внушително ги презентираме, толкова повече нараства шансът ни да привлечем вниманието на минувачите.

Затова сме направили кратък списък на ползите от модерната визитка и се надяваме да се връщате към него всеки път, когато се запитате какъв е смисълът да бъдете онлайн:

  • позволява на милиони хора по света да научат за Вас и това, в което сте най-добри;
  • дигиталното портфолио е чудесен инструмент за придобиване на нови клиенти и/или намиране на нова работа;
  • може да се достъпва по всяко време на денонощието от различни точки на света;
  • помага Ви да обменяте идеи и да научавате за интересни такива от Ваши потенциални партньори, последователи и съмишленици;
  • разширявате мрежата си от контакти;
  • дава Ви пълен контрол върху съдържанието и начина му на представяне, защото Вие определяте всичко в него;
  • можете да го актуализирате бързо, лесно и в удобен за Вас момент;
  • споделяте го с всички без ограничения, защото се намира в онлайн пространството, а не е нужно да го имате на физически носител;
  • спестява разходи за ксерокопиране и е екологична алтернатива на хартиените екземпляри.

Изграждането на дигитално портфолио е отлична възможност да се представите пред света така, както искате той да Ви вижда и да Ви познава. С правилните инструменти, наблюдения и хъс можете да преодолеете всички препятствия по пътя към това онлайн приключение.

За тази цел тествайте безплатно платформата на Сайт билдър за 7 дни и се убедете колко е интуитивна, лека и приятна за работа. Ако пък сте фенове на WordPress, разгледайте хостинг плановете и вземете този, който пасва на идеята Ви за впечатляващ онлайн проект.

И запомнете: модерно е да бъдеш онлайн!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други