3 най-използвани CMS платформи за създаване на сайт

Има няколко лесни начина да си направим сайт сами, без да пишем код.

Един от тези начини е със специални програми или платформи, наречени системи за управление на съдържание (Content Management Systems, CMS). За тях ще Ви разкажем в тази статия – кои са трите най-използвани CMS системи, по какво си приличат, по какво се различават и коя от тях е най-подходяща за Вашия сайт.

Да си направим сайт със CMS платформа

Вижте повече: Какво е CMS (система за управление на съдържанието)? | Blog

Малко статистика

Има различни типове системи за управление на съдържанието. Най-използваните в световен мащаб са WordPress (43%), Joomla!, (1.7%) и Drupal (1.2%).

Първа стъпка

От Вас се изисква само да ги инсталирате на хостинг акаунта. Това става лесно, с един клик през cPanel и библиотеката Softaculous. Тя е включена безплатно във всички планове за споделен хостинг и Managed VPS.

Преди да започнете, разгледайте сравнителната таблица, в която обобщихме основните характеристики на трите системи за управление на съдържание:

 WordPressJoomla!Drupal
Ниво на техническа грамотностНачинаещиСредно напредналиНад средното ниво
ИнсталацияС един клик през WordPress Manager (и Softaculous)С един клик през SoftaculousС един клик през Softaculous
ЦенаБезплатноБезплатноБезплатно
ДизайнТеми (Themes)Шаблони (Templates)Теми (Themes)
Възможност за допълнителни функционалностиPlugins (плъгини, разширения)ExtensionsModules
ПоддръжкаНай-много форуми и специалисти, които споделят опита си, видео уроци, специализирани сайтовеФоруми, документация за работа с платформатаФоруми, помощни статии
СигурностНай-използвана => правят се не малко опити за злонамерени действия, но има начини за превенция.Много използвана =>правят се не малко опити за злонамерени действия, но има начини за превенция.По-рядко се правят опити за злонамерени действия, публикуват се уязвимости на официалния сайт и се фиксират.
Добавяне на социални бутониДаДаДа
Подходящ за:Блог, бизнес сайтове, лични сайтове, корпоративни сайтове, новинарски сайтове, онлайн магазиниСоциални мрежи, новинарски сайтове, онлайн магазиниПо-мащабни онлайн проекти, изискващи сложна структура и функционалности

Cайт с WordPress

За да си направите сайт с WordPress, за начало не са необходими технически познания.

Вижте стъпка по стъпка как да си направите сайт с WordPress в статията: 🔗 Твоят първи WordPress сайт в три стъпки | Blog

Администрацията на платформата (мястото, от където правите редакции по сайта) е интуитивна. Можете да променяте почти всичко с няколко клика, без да се налага да пишете код. С работата по платформата ще откривате все по-интересни възможности, които предлага тя.

Дизайн

С помощта на безплатни и платени теми (themes) можете да променяте начина, по който изглежда Вашият сайт. Изборът на тема и нейното активиране се осъществяват през административния панел.

Възможности

С разширенията, известни още като плъгини (plugins), Вие можете да добавяте допълнителни функционалности на Вашия сайт (напр. да поставите карта с местоположението на Вашия офис, да направите страница за онлайн търговия, да оптимизирате сайта за търсещите машини, да добавите галерия със снимки, иконки с линк към профилите Ви в социалните мрежи и др.).

Администрация и потребители

Ако работите в екип с други хора и искате всеки от тях да има ограничен достъп до администрацията (например човекът, които пише статии, да не може да редактира дизайна), използвайте възможностите на различните роли на потребителите. В WordPress има 6 вида потребители: Super Admin, Administrator, Editor, Author, Contributor и Subscriber и всеки от тях има различни права.

С WordPress лесно и бързо се добавя и редактира съдържание на сайта. Можете да добавяте картинки и снимки в статиите с един клик, както и да вграждате видео.

Сайтове, които могат да бъдат направени с WordPress: блогове със съвети за красота, рецепти, лично творчество и др., сайтове за новини, спорт, lifеstyle, сайтове на адвокатски кантори, медицински услуги, салони за красота, хотели и др.

Cайт с Joomla!

Красив сайт можете да си направите и с помощта на Joomla!. Изграждането на един Joоmla! сайт изисква да се запознаете с терминологията и структурата на администрацията, за да разберете как работи тя.

Дизайн

Подобно на WordPress и при Joomla! промяната на дизайна става лесно, с различни шаблони (templates).

Възможности

Както при WordPress, така и при Joomla! има разширения, но тук те се казват „extensions“, биват различни видове и се инсталират лесно.

Администрация и потребители

И в Joomla! можете лесно да добавяте съдържание и да определяте различни роли за посетителите на сайта. Отделно при администрацията на Joomla! платформата (back-end) можете да дадете различни права на „разработчиците“. Изградена е йерархия от потребители – Super Administrator, Administrator и Manager, където Super Administrator-ът има най-много права. В потребителската част, която виждат регистрираните посетители на сайта (frond end), също могат да се зададат различни роли – Publisher, Author и Editor. Това дава възможност за лесна администрация, управление и контрол върху публикуваното съдържание на сайта.

Сайтове, които могат да бъдат направени с Joomla!: можете да изградите сайт тип социална мрежа, сайтове за електронна търговия и сайтове за публикуване на много съдържание.

Cайт с Drupal

Drupal дава много технологични възможности за създаване на сайт, но администрацията изисква повече технически умения от тази на WordPress и Joomla!. За да създадете сайт с Drupal, от вас се очаква да имате поне базови познания по PHP и HTML. Самата платформа се определя като „developer-friendly“, т.е тя е създадена да улесни работата на програмистите, а не на средностатистическите потребители.

Дизайн и възможности

И при Drupal има варианти за разнообразяване на дизайн и функционалности. Това става с помощта на специални теми (themes) и модули (modules).

Сайтове, които могат да бъдат направени с Drupal: подходящ за изграждане на по-сложни като структура и функционалности сайтове.

Техническа информация: Тези три платформи имат много общо помежду си – базират се на PHP, работят с MySQL бази данни, от вида Open Source са (с „отворен код“, което означава, че могат да се променят и споделят, защото кодът им е публично достъпен).

Съвет преди старта: WordPress е най-подходящата CMS платформа за начинаещи, Drupal e най-доброто технологично решение, но се изискват познания по програмиране. Joomla! е идеалната среда между двете платформи. И все пак всяка една от платформите има своите привърженици. Изберете най-интересната за Вас, инсталирайте я на Вашия хостинг акаунт и споделете с нас първите си впечатления!

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Каква е разликата между домейн и уебсайт?

Каква е разликата между домейн и уебсайт? [Аудио]

2
Въпросът „Каква е разликата между домейн и уебсайт?” със сигурност влиза в топ 10 най-често срещани въпроси, когато решите да имате собствен сайт.