Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Как да си направя уебсайт – три рецепти за начинаещи

В предходна статия ви разказахме как работи сайтът. Оказа се, че за да имаме красива и функционираща страница в интернет, се нуждаем от:

Cайт със Системи за управление на съдържание

Добрата новина е, че има лесни рецепти, с които можем да си направим сайт сами, без да пишем код. Това е възможно благодарение на специални платформи, наречени системи за управление на съдържание (Content Management Systems, CMS). За тях ще ви разкажем в тази статия – кои са най-използваните платформи, по какво си приличат, по какво се различават, коя от тях е най-подходяща за вашия сайт.

  • Малко статистика

Има различни типове CMS-и. Най-използваните в световен мащаб, както и от нашите клиенти, са WordPress (51.88%), Joomla!, (27.44%) и Drupal (3.55%).

  • Първа стъпка

От вас се изисква само да ги инсталирате на хостинг акаунта. Това става лесно, с един клик през cPanel и библиотеката Softaculous. Тя е включена безплатно във всички планове за споделен хостинг и Managed VPS.

Преди да започнете, разгледайте сравнителната таблица, в която обобщихме основните характеристики на трите системи за управление на съдържание:

WordPress Joomla! Drupal
Ниво на техническа грамотност Начинаещи Средно напреднали Над средното ниво
Инсталация С един клик през WordPress Manager (и Softaculous) С един клик през Softaculous С един клик през Softaculous
Цена Безплатно Безплатно Безплатно
Дизайн Теми (Themes) Шаблони (Templates) Теми (Themes)
Възможност за допълнителни функционалности Plugins Extensions Modules
Поддръжка Най-много форуми и специалисти, които споделят опита си, видео уроци, специализирани сайтове Форуми, документация за работа с платформата Форуми, помощни статии
Сигурност Най-използвана => правят се не малко опити за злонамерени действия, но има начини за превенция. Много използвана =>правят се не малко опити за злонамерени действия, но има начини за превенция. По-рядко се правят опити за злонамерени действия, публикуват се уязвимости на официалния сайт и се фиксират.
Добавяне на социални бутони Да Да Да
Подходящ за: Блог, бизнес сайтове, лични сайтове, корпоративни сайтове, новинарски сайтове Социални мрежи, новинарски сайтове, онлайн магазини По-мащабни онлайн проекти, изискващи сложна структура и функционалности

 

Cайт с WordPress

Ако изграждате вашия сайт с WordPress, за начало не са необходими технически познания.

Администрацията на платформата (мястото, от където правите редакции по сайта) е интуитивна. Можете да променяте почти всичко с няколко клика, без да се налага да пишете код. С работата по платформата ще откривате все по-интересни възможности, които предлага тя.

 

  • Дизайн

С помощта на безплатни и платени теми (themes) можете да променяте начина, по който изглежда вашият сайт. Изборът на тема и нейното активиране се осъществяват от администрацията.

  • Възможности

С разширенията, известни още като плъгини (plugins), вие можете да добавяте допълнителни функционалности на вашия сайт (напр. да поставите карта с местоположението на вашия офис, да направите страница за онлайн търговия, да оптимизирате сайта за търсещите машини, да добавите галерия със снимки, иконки с линк към профилите ви в социалните мрежи и др.).

  • Администрация и потребители

Ако работите в екип с други хора и искате всеки от тях да има ограничен достъп до администрацията (например човекът, които пише статии, да не може да редактира дизайна), използвайте възможностите на различните роли на потребителите. В WordPress има 6 вида потребители: Super Admin, Administrator, Editor, Author, Contributor и Subscriber и всеки от тях има различни права.

С WordPress лесно и бързо се добавя и редактира съдържание на сайта. Можете да добавяте картинки и снимки в статиите с един клик, както и да вграждате видео.

Сайтове, които могат да бъдат направени с WordPress: блогове със съвети за красота, рецепти, лично творчество и др., сайтове за новини, спорт, lifеstyle, сайтове на адвокатски кантори, медицински услуги, салони за красота, хотели и др.

Cайт с Joomla!

Красив сайт можете да си направите и с помощта на Joomla!. Изграждането на един Joоmla! сайт изисква да се запознаете с терминологията и структурата на администрацията, за да разберете как работи тя.

  • Дизайн

Подобно на WordPress и при Joomla! промяната на дизайна става лесно, с различни шаблони (templates).

  • Възможности

Както при WordPress, така и при Joomla! има разширения, но тук те се казват „extensions“, биват различни видове и се инсталират лесно.

  • Администрация и потребители

И в Joomla! можете лесно да добавяте съдържание и да определяте различни роли за посетителите на сайта. Отделно при администрацията на Joomla! платформата (back-end) можете да дадете различни права на „разработчиците“. Изградена е йерархия от потребители – Super Administrator, Administrator и Manager, където Super Administrator-ът има най-много права. В потребителската част, която виждат регистрираните посетители на сайта (frond end), също могат да се зададат различни роли – Publisher, Author и Editor. Това дава възможност за лесна администрация, управление и контрол върху публикуваното съдържание на сайта.

Сайтове, които могат да бъдат направени с Joomla!: можете да изградите сайт тип социална мрежа, сайтове за електронна търговия и сайтове за публикуване на много съдържание.

Cайт с Drupal

Drupal дава много технологични възможности за създаване на сайт, но администрацията изисква повече технически умения от тази на WordPress и Joomla!. За да създадете сайт с Drupal, от вас се очаква да имате поне базови познания по PHP и HTML. Самата платформа се определя като „developer-friendly“, т.е тя е създадена да улесни работата на програмистите, а не на средностатистическите потребители.

  • Дизайн и възможности

И при Drupal има варианти за разнообразяване на дизайн и функционалности. Това става с помощта на специални теми (themes) и модули (modules).

Сайтове, които могат да бъдат направени с Drupal: подходящ за изграждане на по-сложни като структура и функционалности сайтове.
Техническа информация: Тези три платформи имат много общо помежду си – базират се на PHP, работят с MySQL бази данни, от вида Open Source са (с „отворен код“, което означава, че могат да се променят и споделят, защото кодът е публично достъпен).
Съвет преди старта: WordPress е най-подходящата CMS платформа за начинаещи, Drupal e най-доброто технологичнo решение, но се изискват познания по програмиране. Joomla! e идеалната среда между двете платформи. И все пак всяка една от платформите има своите привърженици. Изберете най-интересната за вас, инсталирайте я на вашия хостинг акаунт и споделете с нас първите си впечатления!
Цветoмира Трифонова
Цветoмира Трифонова
Цвет знае колко трудно изглежда създаването на сайт в началото и колко лесно се оказва в последствие. СуперСилата на Цвет е, че знае какви въпроси си задават начинаещите уеб ентусиасти и има отговор за всеки един от тях.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
1 Коментар
Inline Feedbacks
View all comments