Абревиатурите в WEB: как да подобрим дигиталната си грамотност?

Дигиталната революция.
Движещата сила, която тласна хиляди хора и бизнеси към трансформация с помощта на технологиите, набира все по-голяма инерция и се превръща в част от ежедневието на всички нас. Но темповете, с които се случва, са толкова стремглави, че не ни остава време да обърнем внимание на това доколко сме готови да я разберем и приемем.

Едно обаче е сигурно – колкото по-ограмотени сме в технически аспект, толкова по-пълноценни и адекватни ще бъдем като членове на съвременното общество, което не спира да се развива и да върви напред. А грамотността не се изразява само в познаването на процесите, статистиките и числата, но и в правилното разтълкуване на съпътстващите ги термини, акроними и абревиатури.

В следващите редове ще обобщим значението на едни от най-популярните и често използвани съкращения, които се срещат в уеб пространството. Познавайки ги добре, ще бъдете сигурни, че ги употребявате правилно и ще елиминирате колебанията си по отношение на тяхната етимология и контекст.

Да започваме!

AI [Artificial Intelligence]

Или познат още като изкуствен интелект. Терминът се използва за описание на процеси, извършвани от машини или компютри, които имитират когнитивни функции като „учене”, „запаметяване” и „решаване на проблеми”, присъщи на човешкия ум.

API [Application Programming Interface]

Казано на достъпен език, това е изчислителен интерфейс, който позволява на две приложения да комуникират помежду си чрез предварително написани кодови функции, определени от издателя на този интерфейс.

Ajax [Asynchronous JavaScript and XML]

Набор от техники в уеб разработването за създаване на интерактивни приложения. Благодарение на Ajax съдържанието на дадена уеб страница се зарежда по-бързо.

CDN [Content Delivery Network]

Така се нарича мрежата от географски разпределена група от сървъри, чиято задача е да осигури по-бърз трансфер на уеб съдържание, включващо HTML и javascript файлове, изображения, видеа и други.

CMS [Content Management System]

Софтуерен инструмент за управление на съдържанието. С негова помощ създавате, редактирате и публикувате съдържание в мрежата. Една от най-известните CMS платформи е WordPress.

CSS [Cascading Style Sheets]

Това е таблица с различни стилове, които се използват при визуалното оформление на съдържанието в уеб страниците. Може да се каже, че механизмът за добавяне на стил (шрифтове, цветове, отстояния, размери и т.н.) е относително лесен и прост.

DOS [Denial-Of-Service] attack

Вид кибер атака, при която злонамерен извършител има за цел да прекъсне нормалното функциониране на даден компютър или мрежов ресурс чрез изпращане на множество заявки едновременно, които трудно могат да бъдат обработени наведнъж и претоварват системата.

DDoS [Distributed Denial-of-Service] attack

Друг вид атака, при която злонамерен извършител прави опит да прекъсне определена услуга онлайн, като я затрупа с трафик от много и най-различни източници с цел да предотврати правилното функциониране на даден уебсайт.

DHTML [Dynamic Hypertext Markup Language]

Комбинация от технологии, включващи в себе си HTML, CSS и JavaScript, използвани заедно за създаването на интерактивни и анимирани уеб страници.

DNS [Domain Name System]

Система за имена на домейни, в която е указано кой домейн (име на сайт) на какво IP съответства. Когато търсите определен уебсайт, не е необходимо да въвеждате неговия IP адрес, а изписвате името на сайта благодарение на DNS указателя.

FTP [File Transfer Protocol]

Протоколът за прехвърляне на файлове е стандартен интернет протокол, който служи за предаване на файлове между компютри, свързани в мрежа. Файловете може да се намират на сървър, а потребителят да ги изтегля локално на устройството си през FTP клиент.

HTTP [Hypertext Transfer Protocol]

Това е протокол за прехвърляне на хипертекст, проектиран за комуникация между уеб браузъри и уеб сървъри, чрез който се предават хипермедийни документи. В тях са налични хипервръзки към други ресурси, които потребителят може лесно да достъпи.

HTTPS [Hypertext Transfer Protocol Secure]

Това е защитено разширение на протокола за прехвърляне на хипертекст (HTTP), използван за изпращане на данни между уеб браузър и уеб сървър. Този протокол е криптиран с цел по-голяма сигурност при трансфера на чувствителни данни като номер на банкова сметка, имейл услуга, номер на здравно осигуряване и др.

I/O [Input/Output]

Акронимът се използва за всяка операция, устройство или програма, които извършват пренос на данни или сигнали от или към един компютър/периферно устройство. Например клавиатурата е устройство за въвеждане/вход, а екранът е устройство за извеждане/изход.

IP [Internet Protocol] address

Това е идентификационният номер на Вашия мрежов хардуер, който помага на компютъра Ви да се свърже с други устройства в мрежата. Той позволява на компютрите да изпращат и получават информация едни към други.

JS [JavaScript]

JavaScript е скриптов език, който позволява внедряването на сложни функции в уеб страниците. Той прави статичното съдържание в сайта интерактивно и анимирано с помощта на различни визуализации, видеа, 2D/3D графики и още.

OS [Operating System]

Операционната система е софтуер, който комуникира с хардуера на Вашия компютър и позволява на потребителя да стартира други приложения и програми, инсталирани на устройството. Чрез операционната система дадено устройство може да функционира.

OSS [Open Source Software]

Така се нарича всеки компютърен софтуер, който се разпространява с „изходен код”, достъпен за модификация и подобрение от страна на уеб разработчиците. Софтуерът, при който изходният код се издава под лиценз от неговия притежател/създател, може да се адаптира за различни нужди и цели.

PHP [Personal Home Page/PHP Hypertext Preprocessor]

Това е широко използван скриптов език с общо предназначение, който е особено подходящ за уеб разработка и може да бъде вграден в HTML. На този език са написани едни от най-използваните в уеб CMS платформи за създаване на сайтове като WordPress, Joomla и други.

SaaS [Software as a service]

Уеб-базиран софтуер, при който достъпът до него се осъществява посредством абонамент. Софтуерът се намира на външни сървъри и може да се управлява през уеб браузъра с въвеждане на потребителско име и парола.

SQL [Structured Query Language]

SQL е най-популярният език за добавяне и достъпване на информация в релационните бази от данни. Извличането и добавянето на данните се извършва чрез заявки към базата.

SSL [Secure Sockets Layer]

Това е протокол за установяване на защита чрез криптиране на комуникацията между компютри, които осъществяват обмен на информация.

SSH [Secure Shell]

Криптографски протокол и интерфейс за отдалечен, но сигурен вход/достъп от един компютър към друг, свързани в мрежа, посредством силно криптиране. SSH осигурява защита на комуникацията, осъществявана по несигурни канали.

TLS [Transport Layer Security]

Това е наследникът на SSL (Secure Sockets Layer) протокола. TLS осигурява по-сигурна и по-бърза връзка между сървъра и клиента спрямо предшественика си.

TCP [Transmission Control Protocol]

Вид комуникационен протокол, който улеснява обмена на информация/съобщения между устройствата, свързани в мрежа. Той допълва интернет протокола [IP] и обикновено са групирани заедно под общото наименование ​​TCP / IP.

UI [User Interface]

Потребителският интерфейс е точката на взаимодействие между човека и компютъра/приложението/сайта. Целта на този интерфейс е да направи работата на потребителя удобна и интуитивна, а цялостното изживяване приятно и леко.

URL [Uniform Resource Locator]

Известен още като уеб адрес, акронимът се използва за обозначаването на специална форма на индивидуален адрес, водещ към конкретен ресурс в мрежата. Това може да бъде даден документ или изображение, като URL-ът дава информация за точното място, на което се намира търсеният файл.

UX [User Experience]

Това е потребителското изживяване от взаимодействието (комуникацията) между потребител и приложение/уебсайт, което може да се определи като добро или лошо. За доброто потребителско изживяване допринасят изчистеният дизайн, интуитивният потребителски интерфейс и бързите отговори от приложението.

VPS [Virtual Private Server]

Виртуалният частен сървър е самостоятелна единица, функциониращa като физически сървър, но представлява негов виртуален еквивалент. Една физическа машина може да хоства множество виртуални сървъри.

WWW [World Wide Web]

Глобалната мрежа WWW представлява информационна система с широк набор от документи, свързани помежду си чрез хипервръзки, позволяващи лесен за потребителите достъп до тях посредством уеб браузър.

W3C [World Wide Web Consortium]

Консорциумът за световната мрежа е основната международна организация, ангажирана с подобряването на World Wide Web. Неговата задача е да подпомага сътрудничеството и съвместимостта на всички участващи и заинтересовани страни в мрежата.

XML [Extensible Markup Language]

XML е език за маркиране или познат още като „метаезик”, който задава набор от правила за форматиране на документи така, че да бъде възможно разчитането им както от потребителя, така и от компютъра/машината.


И така с този кратък наръчник на най-често срещаните абревиатури и акроними в уеб можете мигновено да опресните познанията си или да научите значението на онези термини, които не са Ви били съвсем ясни.

Не пропускайте да го добавите като важна отметка под лентата на браузъра си, за да Ви е под ръка всеки път, щом имате съмнение относно значението на някое от съкращенията.

Абонирайте се за нашия СуперБлог, в който ще откриете богат арсенал от полезно съдържание на различни теми, свързани с Вашето дигитално присъствие.

АБОНИРАНЕ

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!