Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Първи срещи със Secure Shell (SSH)

Въпреки че думите "шел" и "компютърен терминал" звучат като извадени от филма Матрицата, те не са толкова страшни, когато човек знае какво означават и за какво се използват. 🙂

За потребителите, любители на Linux базираните системи, работата с терминал и използването на команди в шела за управление и настройка на системата, е нещо нормално и не изглежда твърде трудно. Но за останалите, които никога не са използвали черния прозорец, идеята да пишат команди, вместо просто да кликнат на иконата, изглежда неоправдана и не до там забавна.

SSH представлява две думи - Secure и Shell. Ще пропуснем обяснението за Secure и ще опишем какво е това Shell.

Какво е Shell?

В компютърните среди Shell (може да се преведе като обвивка, черупка) или просто "шел", е програма, която действа като преводач между потребителя и операционната система. Шелът предоставя интерфейс, чрез който потребителят може да въвежда команди, за да стартира и използва услугите на операционната система.

Шелът може да бъде:

  • текстов - с интерфейс с команден ред (CLI)
  • графичен - с графичен потребителски интерфейс (GUI).

При текстовите шелове потребителят въвежда командите чрез клавиатура в специален прозорец (терминал). При графичните шелове на потребителя не се налага да знае и изписва команди. Вместо това той ползва графични икони и визуални индикатори и така взаимодейства с операционната система.

При повечето Linux базирани системи по подразбиране за текстов шел се използва bash (Bourne Again SHell), но има и други варианти като ksh, tcsh и zsh. При Windows базираните системи за текстов шел може да се ползва cmd.exe (Command Prompt) и Windows PowerShell.

Текстов шел при различни операционни системи

Текстов шел (CLI) при различни операционни системи

Графичен шел при операционна система Windows

Графичен шел (GUI) при операционна система MS Windows

Какво е Secure Shell (SSH)?

SSH (Secure Shell или сигурен шел) е мрежов протокол, който се ползва за сигурна връзка и достъп до шела на отдалечена машина. Връзката през SSH между двете приложения, SSH сървър и SSH клиент, се криптира, което предоставя високо ниво на защита и сигурност на предаваните данни.

SSH протоколът е създаден през 1995г. от Тату Юленин в Техническия университет в Хелзинки, Финландия. Повод за създаването на този протокол е защита на университетската мрежа, подложена на изпитание малко по-рано същата година.

След появата си SSH бързо става заместител на тогава използваните несигурни протоколи за връзка като telnet, rlogin, rsh, rcp и други. Последната и най-използвана версия на протокола е SSH-2.

SSH е най-разпространеният метод за достъп до сървъри с Linux базирана система, като виртуалните сървъри (VPS).

Освен за отдалечено управление и изпълняване на команди, през SSH могат да се прехвърлят и файлове като се ползват протоколите SFTP (SSH File Transfer Protocol) или SCP (Secure copy).

Какво можете да правите през SSH?

Текстовият шел предлага повече възможности за по-прецизно управление и настройка, отколкото графичният интерфейс. Причината за това е, че не абсолютно всички команди и действия в системата могат да присъстват в графичния интерфейс.

Шелът се ползва предимно от системните администратори за управление и настройки на системата. Както споменахме, не всички команди могат да бъдат добавени в графичния контролен панел. Затова текстовият шел си остава средството за пълен контрол и управление на системата.

Ето само някои от действията, които можете да извършите през SSH достъп:

Важно: При услугите VPS и CloudVPS разполагате с основния административен потребител на системата - root. С този потребител имате пълни права в шела за управление на сървъра и освен посочените по-горе действия, ще можете да инсталирате и конфигурирате сървърни приложения, да извършвате промени по системните настройки и много други.
При SSH достъп до акаунт на споделен хостинг се използва потребителя за cPanel, като това не е основният административен потребител за системата.
Какви SSH клиенти има?

Според операционната система, която ползвате на вашия компютър, можете да изберете различни софтуерни решения или SSH клиенти.

Стандартно Linux потребителите могат директно да използват терминала на системата, за да се свържат през SSH с отдалечен сървър. Например с командата:

ssh user@vps-ip-address -p vps-port

Windows потребителите обаче ще трябва да инсталират допълнително приложение - SSH клиент. Един от най-известните SSH клиенти за Windows е PuTTY. Ако имате повече сървъри, до които осъществявате SSH достъп, може да ползвате табове за различните SSH сесии (пробвайте MTPuTTY).

Първата среща с терминала

Това, което препоръчваме, е да не се поддавате на страха от непознатото и да тествате. Всички команди, които можете да ползвате в терминала, могат да се намерят в помощни сайтове в интернет например Linux commands.

Ето няколко прости команди, с които да си пробиете път в страшния, черен прозорец:

pwd
(изписва директорията, в която се намирате в момента)
Когато работите с терминала и смените директориите няколко пъти, може да се загубите. С тази команда ще видите името и пътя на директорията, в която работите в момента.

ls -al
(показва съдържанието на директорията, в която се намирате)
Тази команда е подобна на командата dir в MS-DOS. Към ls са добавени опциите -l и -a, с които списъкът ще съдържа допълнителна информация и ще се показват файловете с имена, започващи с точка ".".

mkdir
(създаване на нова директория)
С тази команда можете да създадете нова директория. Например mkdir imenadir ще създаде нова директория с име imenadir.

Съвет от support-а
Достъпът до хостинг акаунта или виртуалния сървър през SSH е един от най-сигурните (сравнен с FTP достъпа и този през уеб). За още по-голяма сигурност препоръчваме достъпа до хостинг акаунта през SSH с ключ.
Интересно: И Google си имат шел - Google Shell или goosh: http://www.goosh.org . Goosh приема команди от потребителя и показва резултатите в прозореца. Може да се ползва за супер бързо търсене в Google, Wikipedia и други. Работи в уеб браузър Google Chrome. Търсене може да се стартира и направо като изпишете търсената дума в адресната лента, след домейна например http://goosh.org/#shell ще покаже първите четири резултата за shell.
Интересно: Ето една команда от реалния свят, която се ползва в няколко филма като Матрицата: Презареждане, Умирай трудно 4, Ултиматумът на Борн, Елизиум и други.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

2
Оставете коментар

avatar
1 дискусии
1 отговори към коментарите
0 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
WiseMan CAx™
Гост

Това е една много интересна статия.

SuperHosting.BG, благодаря Ви, че сте я написали на разбираем език.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,
Радваме се, че статията ви е допаднала! 🙂