Полезни опции за управление на Вашия виртуален сървър (VPS)

Преди да видите кои са полезните опции за управление, ще припомним накратко какво е виртуален сървър и какво поражда нуждата за тези опции.

Виртуалният сървър (VPS) е вид хостинг услуга, която представлява логически отделен и независим сървър, чието управление и администрация се извършва от клиента (най-често системен администратор). 

Един от големите плюсове на тази услуга е пълният контрол (root достъп) над сървъра и неговата конфигурация, системни файлове и настройки. Това носи със себе си както голяма свобода, така и голяма отговорност. Дори съвсем малка промяна в някоя системна настройка или пък изпълнението на „погрешната“ команда, може да доведе до необратими последствия. 

Най-лесният и бърз начин да се объркат нещата е при работа със сървъра на първото ниво на достъп и управление, което е и най-неограниченото откъм възможности за администрация.

Управлението и администрацията на виртуалния сървър може да се извършва на три нива:

  • #1 Шел на операционната система. Шелът (shell) се достъпва през SSH клиент (Linux) или Remote Desktop клиент (за Windows VPS). Това е директен достъп до сърцевината на системата, позволяващ прецизна системна администрация и настройка. 🔗 Първи срещи със Secure Shell (SSH) | Blog
  • #2 Контролен панел за VPS (ISPConfig, Webuzo, cPanel). Това е едно ниво над шела, което може да има защити за най-чувствителните системни настройки и което позволява използването само на определени команди през графичния  интерфейс (GUI). 🔗 Контролен панел на VPS [Първи стъпки #3] | Blog
  • #3 VPS панел в клиентския профил (On, Off, Reboot, Rebuild, Console). Най-високото ниво на достъп и управление на сървъра (дори не е нужно сървърът да има операционна система или връзка с интернет). 🔗 VPS панел в клиентския профил – управление и данни за сървъра | Help 

Първото и второто ниво (достъп през SSH или достъп до контролния панел) са възможни само когато имате достъп през интернет до сървъра (отдалечен достъп). 

Какво става обаче, когато нямате достъп до сървъра през интернет или пък услугите, които осигуряват достъпността до сървъра не отговарят (например sshd услугата не работи)? Какво можете да направите в такава ситуация? Без достъп до сървъра не можете да го рестартирате и не можете да проверите в логовете какво се е объркало, нали?

Тук на помощ идва третото ниво на достъп и управление на VPS услугата – и спасителната конзола (console). Опциите, които се предоставят на това ниво, са полезните опции, без които животът на админа е много труден 🙂 

Конзолата (Console)

Конзолата, заедно с още няколко полезни опции за управление на виртуалните сървъри при СуперХостинг.БГ, се намира във VPS панела в клиентския профил.

Конзолата, работеща в уеб браузъра, за управление и достъп до сървъра - клиентски профил в superhosting.bg.
Конзолата, работеща в уеб браузъра, за достъп и управление на сървъра – в клиентския профил в superhosting.bg.

Понякога при работа с отдалечени сървъри (VPS/Наети сървъри) е възможно да се загуби контрол над машината и да не може повече да се управлява през SSH или Remote Desktop, защото става недостъпна. 

Няколко примера за загуба на отдалечена връзка със сървъра:

  • Изпълнение на погрешна команда при настройка на защитите (iptables/nft/windows firewall и други), която прекъсва достъпа до сървъра и вече нямате контрол над него.
  • Некоректна промяна в конфигурацията на мрежовите интерфейси на машината, което води до недостъпност на машината от интернет. 
  • Погрешно „убиване“ (kill) на sshd услугата или друга, която осигурява отдалечен достъп. Спирането на услугата спира и достъпа, докато другите услуги на машината си работят.
  • Ъпдейт на ядрото (kernel) или на системен пакет, което води до невъзможност машината да работи в мрежа или пък не може да зареди коректно и т.н.

Изпадайки в такава ситуация, най-бързият и най-лесен вариант е, да имате достъп до уеб конзолата, за да решите проблема. 

Конзолата е равносилна на включването на клавиатура и монитор към работещ компютър.

За да работи уеб конзолата (клавиатурата и монитора), не е необходимо въпросният сървър (компютър) да има интернет свързаност, дори не е необходимо да има инсталирана операционна система. Достъпът през конзолата е един вид локален достъп до сървъра, така все едно сте се закачили за него на място в дейта центъра.

Това всъщност е нещото, което прави конзолата толкова ценна – тя по никакъв начин не зависи от операционната система и софтуера, инсталиран на въпросния сървър. Тя просто работи.

Имайки инструмент за управление на такова ниво, в случай на проблем с достъпа до сървъра, имате най-различни варианти за действие:

  • Ако сами сте блокирали достъпа или сте сгрешили мрежова конфигурация, може да се логнете в операционната система през уеб конзолата, да отстраните проблема и машината отново да стане достъпна от интернет.
  • Ако машината не проработи след рестарт, ще можете да разберете защо, като проверите логовете. И ако е необходимо, можете да изберете например друг kernel или да зададете kernel параметър, който се чете преди зареждането на операционната система
  • Всякакви други действия, които ще помогнат за по-лесното управление на машината.

И още полезни опции във VPS панела

През VPS панела можете да управлявате и администрирате сървъра, услугата и параметрите ѝ.

Например можете да настройвате IP адреси, да правите мониторинг на потреблението на ресурси, да увеличавате ресурсите (чрез надграждане към подходящ VPS план), да възстановявате бекъп (snapshots) на сървъра и най-важното – да имате контрол над сървъра, дори и да нямате свързаност с него.

Какви възможности предоставя VPS панелът в клиентския профил:

  • Статус и информация за сървъра и допълнителните услуги към него.
    VPS план, IP адрес, допълнителни услуги. 
  • Опции за управление и ресет на паролата.
    On, Off, Reboot, Shutdown, Rebuild, Console, ресет на паролата.
  • Резервни копия (snapshots).
    Възстановяване от резервно копие или създаване на нов сървър от копие.
  • Статистики за потребление на ресурси.
    Данни за потреблението на трафик, процесорно време (CPU) и дискови операции (IOPS).

Повече за VPS панела: 🔗 VPS панел в клиентския профил – управление и данни за сървъра | Help

Заключение

За управлението на виртуалния сървър, освен стандартните начини през SSH достъп и контролния панел, всеки админ се нуждае и от допълнителните опции, които позволяват управление на по-високо ниво. Конзолата е спасителният инструмент, когато загубите връзка със сървъра, чрез който можете да възстановите достъпа и при нужда работата му.

Ако искате да имате наистина постоянен контрол над сървъра, дори когато нямате връзка с него, разгледайте нашите VPS предложения и си осигурете спокойствие с полезните опции за управление!

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.