Нужен ли ми е повече от един домейн за моя сайт?

Предстои Ви първа регистрация на домейн? Чудите се какъв домейн да изберете и защо? Помагаме Ви с 5 насоки за действие в трудния процес на анализ и планиране, преди да стартирате своя онлайн бизнес сайт, личен блог или пък магазин.

А днес ще Ви разкажем и защо да изберете повече от едно име за Вашия сайт, независимо дали сте на стартов, или на етап развитие. Ще научите какви ползи ще Ви донесе това, а в края сме скрили и едно СуперПредложение, от което да се възползвате за новия си проект или пък да споделите с приятел. 🎁

Повече от един домейн. Защо?

1. Защитавате се от грешки при изписването на домейн имена 

Ако тъкмо стартирате своя бизнес онлайн, приемете още сега факта, че не всички потребители ще изписват правилно името на Вашия сайт. Понякога изпускат буква или пък добавят някой знак в излишък и това може да им попречи да стигнат до него.

Ако имате работещ онлайн бизнес, то вероятно вече сте се убедили в истинността на този факт. Да, възможно е и името на бранда Ви да е по-сложно за запомняне или пък да не сте избрали най-интуитивното домейн разширение в самото начало. 

За всички тези сценарии решението е едно – насочете повече от един домейн към началната страница на Вашия сайт.  

За да разберете кои са най-често срещаните грешки при търсения, свързани с бранда Ви, допитайте се до инструменти като Google Search Console. В меню Performance ще откриете най-търсените ключови думи (queries), като можете да филтрирате резултатите по период и някои допълнителни показатели, за да получите максимално конкретна информация. Полезно е и менюто Search Console Insights, в което ще видите освен най-търсените ключови думи, и най-актуалните (trending), свързани с Вашия бранд. Разглежданият период обхваща последните 28 дни. Ще видите и броя кликове.

Направете си списък и проверете дали са свободни със същото като Вашето, както и с други домейн разширения. 

Да разгледаме пример:

Предлагате почистващи услуги и името на Вашия сайт е chistimbyrzo.com. Немалка е вероятността да откриете, че много потенциални клиенти се опитват да го изпишат:

chistimbarzo.com – заради транслитерацията на кирилица;

chistimbyrzo.bg – защото не са запомнили Вашето домейн разширение;

4istimbyrzo.com – защото… са свикнали да изписват „ч“ със съответната цифра. 🙂

Полезно за Вас ще бъде да запазите и тези домейни и да ги насочите към Вашия сайт, за да канализирате трафика по-добре.

Насочването на повече от един домейн към един и същи сайт се нарича още „паркиране на домейни“. Паркирането на домейни в cPanel се извършва в едноименното меню. Подробна информация за всяка стъпка от паркирането ще откриете в нашата помощна статия

2. Предпазвате се от конкуренцията

Конкуренцията никога не спи, нали? Затова винаги бъдете една стъпка пред нея! Със запазването на няколко домейна, свързани с Вашия бизнес, се защитавате от опасността утре да откриете в Google сайт с наименования – chistimbyrzo.eu.

Може би тук ще се обади скептицизма Ви и ще си кажете – „Е, кой ще иска да кръсти бизнеса си по същия начин, по който и аз?“. „Кой ли не!“ – бихме отговорили ние. 

Ако сте избрали лесно за запомняне, директно и говорещо име, твърде вероятно е и някой друг да си го хареса. Ако то се класира добре в търсачките, защото отговаря на популярно търсене, твърде вероятно е и някой друг да го поиска. 

Не бъдете лекомислени към дигиталната си собственост. Грижете се за нея, както го правите и за физическите си активи. Вашият сайт, домейн и професионални пощи работят в полза на реномето на Вас и Вашия бизнес, повишавайки доверието на клиентите и успеха Ви. Необходимата инвестиция в няколко домейна не е непосилно голяма за повечето бизнеси, но ползите от нея могат да бъдат неизброимо много.

Напомняме Ви, че освен популярните .com, .bg, .eu, .net домейни, можете да се възползвате и от богат списък с нови домейн разширения, като .store, .online, .fun, .art и пр. Тези зони са отличителни и ясно подчертават Вашата идентичност. Друго преимущество е, че все още не са толкова експлоатирани, колкото традиционните. Вероятността точно Вашето име все още да е свободно е по-голяма.

Не губете време, запазете го още сега, преди някой да Ви е изпреварил. И тъй като сме рожденици и е време да почерпим – подаряваме Ви безплатен .online домейн към всеки нов хостинг план с 🎁промокод 100%ONLINE🎁, само до 10.11! Изберете своя.

3. Подобрявате класирането си в търсачките

Класирането на сайта Ви в търсачките е резултат от множество фактори с различна тежест. Един от тях е Вашият домейн. Колкото по-популярни и разбираеми са думите в него, толкова по-релевантен е той към често срещани търсения. Наличието на повече от един домейн ще Ви позволи да се класирате по релевантност на по-голям брой ключови думи и фрази. 

При избора на домейн се опитайте да мислите не само от гледна точка на потребителите, но и от гледната точка на обхождащите роботи на търсачките. Без тяхното одобрение, клиентите трудно ще достигнат до сайта Ви.

Повече информация по темата SEO можете да откриете в нашата блог поредица:

👉 Индексиране и класиране на сайта в Google [SEO Q&A част IV]

👉 SEO Q&A: Как сайтът ми да зарежда по-бързо? [Част III]

👉 Какво измерва PageSpeed Insights? [SEO Q&A част II]

👉 13 съвета за маркетинг и реклама [SEO Q&A част I]

4. Позиционирате се лесно и на други пазари 

Ако планирате излизане извън пределите на българския пазар, то добре е да помислите за домейни с националните домейн разширения (ccTLDs) на страните, в които искате да се позиционирате. 

.es например е националното домейн разширение на Испания, .de на Германия, а .it на Италия. 

Изключително достъпна и мултифункционална половинка за името на Вашия сайт ще откриете в лицето на домейна .eu. Перфектен за изграждане на положителен имидж на бизнеси с обхват на европейско ниво, той е на СуперЦена – 7.75 лв. за 1 година!

Даваме Ви и още 5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ). Статията вече можете и да 🎧изслушате в аудио формат в нашите канали в Spotify и Soundlcoud

Бонус

Споделяме Ви и полезен списък с 10 домейна за 10 бизнес идеи, за да почерпите още мъничко вдъхновение и да изберете името, което перфектно ще удовлетворява Вашите цели и репрезентира бизнеса Ви пред света.

И още един бонус

Както споменахме в началото, да стигнете до края на статията, си струва.

Избирате име, а имате ли вече хостинг? За да не се опитвате да засадите цветна градина без подходящата почва, сме Ви подготвили промо изненада

Вземете хостинг за Вашия WordPress сайт с отстъпка до 192 лв. за 1 година.

💡Любопитно: По данни на Digital.com, 455 000 000 от всички активни домейни по света (възлизащи на над 1.3 милиарда), са на сайтове, направени на WordPress. 

***

Е, вече имате всичко необходимо – страхотен начален пакет, идеи за развитие в бъдеще и надежден екип поддръжка, готов да Ви съдейства по всяко време на денонощието. 

Вие просто добавете мъничко смелост и развивайте уверено своето присъствие онлайн!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Паулина Пенчева
Паулина Пенчева
Поли е позитивна и амбициозна. Прави редовни гмуркания в дигиталния океан по най-различни проекти и кампании. Готова е да работи неуморно в името на ефективността и добрия резултат. Нейната #СуперСила се изразява в това, че се изправя безстрашно пред всяко предизвикателство... за да създава нови и интересни материали за СуперКлиентите!
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.