Как се прави сайт за ресторант или заведение с WordPress?

Ако все още Вашият ресторант или заведение си няма сайт, може би трябва да погледнете конкуренцията? Някои от ползите на сайта, които Вашият бизнес пропуска, като разширяване на клиентската база и увеличаване на поръчките, могат да бъдат ключови за Вашето развитие.

Докато проучвате възможните начини за създаване на сайт за ресторанта, ще попаднете и на WordPress платформата. Това е най-известното уеб приложение, работещо на сървър, с което са създадени над 40% от всички активни сайтове в интернет. В тази статия ще Ви покажем как да направите сайта на Вашия ресторант с няколко лесни стъпки. 

За да може WordPress сайтът да съществува в интернет, първо ще е нужно да регистрирате домейн и хостинг услуга. Това е съвсем първата стъпка от създаването на сайта, вижте още: Започнете от тук – Първи стъпки с WordPress

Има три начина, по които можете да си направите сайт за Вашия ресторант с WordPress:

А) С WordPress тема за ресторант

Дизайнът на WordPess сайта се определя от темата. Има много голям избор от платени и безплатни теми.

Платените теми за ресторант/заведение имат своите плюсове пред безплатните:

 • Към тях се предлага техническа поддръжка;
 • Имат редовни обновления и подобрения;
 • Може да включват полезни функционалности като меню, форма за резервация, интеграция със система за онлайн поръчки (WooCommerce) и други;
 • Дизайнът на страниците е съобразен спрямо спецификите на сайта за ресторант – меню със снимки, цени и описание и други; 
 • Може да включват и WordPress билдър – визуален редактор, с който лесно се променя дизайнът на страниците.

Към безплатните WordPress теми няма професионална поддръжка и се предлагат ограничени функционалности и възможности.

Темите задават дизайна на сайта – неговото оформление и стилове. Ако след инсталацията на темата в сайта, не промените нищо по дизайна ѝ, то сайтът Ви ще прилича на други сайтове (които използват същата тема). За да направите изцяло уникална визия на сайта, ще трябва да промените нещо по оформлението и стиловете на темата. Тази персонализация може да се окаже трудна за напълно начинаещи WordPress потребители. 

Ако нямате технически познания и сте начинаещи с WordPress, създаването на уникална визия за сайта на ресторанта ще е много по-лесно с WordPress билдър, който се инсталира допълнително (WordPress плъгин). Някои от най-известните билдъри са: Elementor, Divi, Brizy, WPBakery и други. 

Някои WordPress теми идват с включен билдър към тях. Други пък имат пълна съвместимост с най-известните билдъри. Когато избирате тема и искате да можете лесно да я персонализирате, може да изберете такава с билдър.

Ето само две примерни платени теми (от themeforest.net), специално за ресторант, които имат поддръжка на WordPress билдъра Elementor:

Pizzaro (Elementor)

WordPress тема за ресторант pizzaro
 • Поддържа Elementor – с който лесно се изгражда специфичен дизайн за страниците;
 • Различни дизайни за менюто;
 • Интеграция с WooCommerce (плъгинът за създаване на онлайн магазин, който в случая се използва за поръчки от менюто на ресторанта).

Grand Restaurant (Elementor)

WordPress тема за ресторант Grand Restaurant
 • Съвместимост с Elementor билдър;
 • Модерен, респонсив и мобилно оптимизиран дизайн;
 • Над 60 темплейта за страници на заведение;
 • 6 демо сайта, с които можете да започнете веднага;
 • 3 дизайна за менютата;
 • Съвместимост с плъгини за превод на сайта (WPML, Polylang);
 • Функционалност за резервации;
 • Интеграция с WooCommerce.

При избора на платена тема проверете дали предлага функционалности за меню, резервация, онлайн поръчки.

Б) Със стандартна тема + плъгини за ресторант

Друг начин да създадете сайт на ресторанта е с тема, която е стандартна (или многофункционална). Има много стандартни теми, които може да се използват. За да се добавят функционалностите като резервации, поръчка и други, се инсталират допълнителни плъгини.

И при тези теми се поддържат WordPress билдъри, с които ще можете лесно да направите промените по дизайна на сайта.

Ето една примерна безплатна стандартна тема, която може да се използва за всякакъв тип сайтове – включително сайт на ресторант:

WordPress тема Astra

Темата Astra поддържа най-използваните билдъри (Elementor, Beaver Builder, Visual Composer, SiteOrigin, Divi, блок-редактора на WordPress и други). Освен безплатна версия, има и платени планове с много допълнителни екстри като техническа поддръжка и разширени опции за дизайна. 

След като инсталирате темата в WordPress сайта, инсталирайте плъгина Starter Templates.

Темата Astra е инсталирана

Изберете Get Started, за да инсталирате плъгина Starter Templates.

Тези стартови темплейти представляват готови шаблони с елементи и съдържание за различни типове сайтове.

За да инсталирате темплейт за ресторант, отворете Изглед » Starter Templates

Изберете някой от билдърите например Elementor и потърсете „food“ в полето. 

Харесайте някой от темплейтите и го инсталирайте. 

готови темплейти за сайтове

При инсталирането на темплейта в сайта се добавят и няколко плъгина като WPForms Lite, Elementor или други, в зависимост кой билдър и кой темплейт сте избрали.

След инсталацията на темплейта ще имате готов базисен сайт на ресторант. Ще е нужно да направите някои довършителни корекции – да редактирате примерните текстове, да смените примерните изображения, да направите превод на системните текстове, да инсталирате форма за резервации и някои други настройки.

Темплейт за ресторант

Въпреки че тези довършителни действия изглеждат много, използването на темплейт ускорява неимоверно създаването на сайта. Темплейтът задава елементите, дизайна с оформлението и стиловете, но съдържанието ще трябва да се редактира.

Създаване на онлайн меню

Онлайн менюто на ресторанта може да се направи по различни начини с WordPress. 

Най-лесно би могло да стане, ако се използва някой от WordPress билдърите като Elementor. Създаденото с него меню е статично и представлява обикновен списък с текст и изображения.

Редактиране на менюто през Elementor

Ако няма да приемате поръчки през сайта, менюто Ви има малко ястия или не се налага често да променяте асортимента и цените, тогава това меню ще Ви свърши добра работа, и не изисква сложна поддръжка. В този случай няма да е нужно да инсталирате допълнителни плъгини, специално за създаване на меню.

Ако обаче имате няколко менюта, с няколко различни секции и допълнително искате да предлагате поръчки през сайта, това ще е възможно само с допълнителни плъгини. 

Един примерен плъгин за менюта е Five Star Restaurant Menu.

Редактиране на менюто през панела в администрацията

В платената версия на плъгина има повече възможности: промяна на оформлението и стила на менютата, функционалност за онлайн поръчки и заплащане през PayPal и Stripe, сортиране и филтриране на ястията в менюто и други. Можете да тествате плъгина за 7 дни безплатно, само трябва да активирате тестовия период.

Можете да създавате неограничен брой менюта, секции и продукти.

управление на продуктите в менюто

Добавете в избрана страница менюто, секция от него или единично ястие, като използвате блок или кратък код.

блоковете в блок-редактора за добавяне на меню, секция от менюто или продукт от менюто

Този плъгин предствалява цяла система за менюта с множество настройки. Поради това първоначалната настройка и попълването на менютата ще отнеме време. 

Добавяне на онлайн резервации

Функционалността за резервация в сайта се реализира чрез специална за тази цел форма (формуляр за попълване). 

Има различни плъгини, с които може да се добавят форми в сайта. Например в платената версия на плъгина WPForms се предлага Dinner Reservation Form (форма за запазване на маса).

Един примерен безплатен плъгин, специално за резервации, е Five Star Restaurant Reservations. В платената версия на плъгина може да се променя стилът на формата за резервация и да се прави превод на текстовете в нея.

Управлението на резервациите се случва през таблото в администрацията на сайта. Можете да потвърждавате и отказвате резервации или да изпращате имейл към потребителя.

списък с направените резервации през сайта

Нотификациите за нова резервация се изпращат по имейл. Можете да зададете определен имейл адрес. 

В платената версия е възможно да се зададат заглавията на полетата на български език, както и да се премахват/добавят нови полета за формата.

редактиране на полетата за формата за резеравация

Формата за резервации се добавя автоматично в избрана от Вас страница или чрез блока Booking Form.

добавяне на формата за резервация през Elementor

В) С помощ от професионалистите в уеб разработката

Създаването на добър, оптимизиран сайт за ресторант, настройването и поддръжката на системите за резервация и поръчки може да се окаже доста времеемко и трудно за напълно начинаещи с WordPress потребители.

Възможността за онлайн поръчки през менюто на сайта по принцип може да се добави чрез плъгина – WooCommerce. Този плъгин превръща сайта в онлайн магазин. А за сайта на ресторанта с него и няколко допълнителни други плъгини например Food Online for WooCommerce, е възможно създаването на онлайн менюто за поръчки. 

Тъй като настройката на WooCommerce и плъгините е по-сложна, този вариант за създаване на онлайн меню е по-труден и ако сте начинаещи потребители, ще имате нужда от помощ. В такъв случай е препоръчително да се обърнете към специалистите в създаването на сайтове и онлайн магазини с WordPress, защото те ще могат да извършат всичко необходимо – от инсталациите, настройките и дори до поддържката на системите.


Няма друг по-лесен начин да разберете дали можете да създадете сайта на ресторанта си сами, освен да опитате. С промоцията, която имаме сега за 100% онлайн присъствие с инсталиран WordPress, .com домейн и готов SSL сертификат, само за 12 лв./мес., ще имате една година време да тествате. 

Започнете с обикновен темплейт на сайт за ресторант, както от примерите в статията. Създайте нещо, дори да е напълно базово – списък на ястията в менюто, добавете данните за контакт и локация на ресторанта, след това вижте още идеи за оформлението: Как да оформя сайта на моето заведение? | Блог 

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвети от СуперХостинг.БГ за уникарно име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма? [Аудио]

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт [Аудио]

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!