5-те най-популярни програмни езика в уеб разработката

Ако сте решили да се насочите към разработката на уеб приложения, може би се чудите с кой от всичките програмни езици да започнете.

За да навлезете в програмирането, първо трябва да добиете основните познания и умения като например алгоритмично мислене, за което в началото не е толкова важно с кой точно език за програмиране ще започнете.

Някои от подходящите компютърни езици за програмиране, с които можете да започнете и ще Ви е по-лесно, са JavaScript, Python, C#, а защо не и с PHP, ако искате специално да разработвате уеб сайтове.

Към тези програмни езици се добавя и Java, който обаче ще Ви е по-труден като за начало. Тези пет програмни езика фигурират във всяка една класация за популярност и използваемост.

В тази статия ще Ви представим накратко посочените пет програмни езика, като ги обвързваме с уеб разработката и възможността да създавате с тях уеб приложения и уебсайтове. Ще посочим допълнителна информация за това на кои хостинг услуги можете да ги използвате при СуперХостинг.БГ. Когато искате да публикувате онлайн някой уеб проект, който сте създали или просто с цел да го тествате, можете да го качите в уеб с някоя подходяща хостинг услуга.

Но преди това, вижте как се определя популярността на програмните езици. Защото се оказва, че това е много трудно и е възможно само донякъде, на база широк набор от данни, класации и измервания.

Как се определя популярността на програмните езици?

Ако има един програмен език, за който категорично може да се каже, че е най-популярен и най-използван, това е JavaScript. Той е основен компонент във Front-end разработката на уеб приложения. За девета поредна година е на първо място в класацията за най-използван програмен език в StackOverflow (най-известният портал за разработчици).

Как точно се подреждат останалите програмни езици обаче е по-трудно за категорично определение. Причината за това е, че популярността на езика зависи от контекста. Някои езици са много популярни и подходящи за определени типове приложения, например Python за машинно обучение и анализи на данни, Java за Back-end сървърни разработки, PHP за уеб разработката, C# за Windows програми и мобилни игри. От друга страна, има разлика между това кои езици са най-харесвани от разработчиците и кои са най-търсени от компаниите. Когато има съвпадение, както е например с Python – едновременно е много харесван от разработчиците и търсен от компаниите, тогава този език се изкачва в челните позиции на всички класации. 

В зависимост от това на какви данни се базира класацията, можем да видим програмните езици на различни позиции. Има различни класации за популярността на програмните езици:

 • PYPL – честота на търсене на помощни материали (туториали) за даден език в Google;
 • TIOBE – брой на резултатите по името на езика в търсачките (Google, Bing, Yahoo! и други);
 • Octoverse – данни от GitHub (най-използваната платформа от разработчиците за контрол на версиите);
 • StackOverflow, StackShare, Developer Nation – данни от портали и организации за разработчици;
 • Statista – услуги и платформи за статистически изследвания;
 • jobs.bg, dev.bg – данни от портали за работа.

В топ 10 на всички класации присъстват 5 едни и същи програмни езика, които избрахме да Ви представим. Позициите им в статията се основават на обща представа, създадена от прегледа на посочените класации, така че е само примерна 🙂

JavaScript

JavaScript е един от основните компоненти на уеб заедно с HTML и CSS. Използва се в разработката на уебсайтове, уеб приложения, игри и мобилни приложения.

През 1995 г. Netscape (компанията, създадена от разработчиците на първия уеб браузър с графичен интерфейс – Mosaic) решава да разшири възможностите на новия си уеб браузър Netscape Navigator, като добави към него поддръжка на скриптов език. След първоначални опити за вграждане на програмните езици Java и Scheme, се стига до това Брендън Айк да създаде изцяло нов интерпретируем език за програмиране, който той нарича LiveScript. При пускането на новата версия на браузъра през декември 1995 г., езикът е преименуван на JavaScript. Както се разбира по-късно, изборът на Netscape за името е повлиян от известността на Java по това време и възможността новият скриптов език да привлече по този начин повече внимание. 

JavaScript не бива да се бърка с Java, това са две изцяло отделни технологии. Java е програмен език, чиито програми се компилират, преди да се изпълнят, докато JavaScript е скриптов език, който се изпълнява от интерпретатор (JavaScript engine). Такъв интерпретатор има в уеб браузърите и в сървърната платформа Node.js. 

До преди появата на JavaScript уебсайтовете са били статични страници, съдържащи само текст и изображения. С добавянето на JavaScript страниците се раздвижват чрез използването на различни функционалности като:

 • Промяна на външния вид на обектите – преоразмеряване, движение, показване, скриване;
 • Валидиране на данни, въведени в полетата на формите;
 • Зареждане на ново съдържание, без нуждата да се презарежда страницата (Ajax);
 • Проследяване на поведението на посетителите (за анализи, персонализация) и други.

JavaScript е най-използваният език за програмиране от разработчиците. За огромната популярност помага и това, че той вече може да се използва и в Back-end разработката – чрез Node.js. Вижте още: Какво е Node.js? | Blog

Три най-отличителни характеристики на JavaScript според разработчиците:

 • Може да се използва във Front-end и Back-end разработката;
 • JavaScript е навсякъде;
 • Има много и страхотни рамки за разработка (frameworks).
 • Други: бърз, лек, гъвкав, в днешно време няма устройство, което да не го поддържа.

Съществува цяла JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти, компоненти и други ресурси, които се използват в етапите на целия процес на разработката. Вижте още: За какво се използва Node.js и какви са ползите от него? | Blog

JavaScript на уеб хостинг услугата

При СуперХостинг.БГ можете да използвате JavaScript с Node.js на всички предлагани услуги. При уеб хостинг услугата (споделен хостинг и Managed VPS) се предлага специален инструмент за създаване и управление на сървърна среда за Node.js

За да създадете JavaScript уеб приложение, може да използвате например JS рамката Express.js

Python

Python е език за програмиране с общо предназначение, позволяващ на разработчиците да използват различни програмни стилове (функционален, обектно ориентиран и други). Използва се в Back-end разработката на приложения, за анализ на данни, машинно обучение и други. Python се счита за най-подходящият програмен език за начинаещи, поради това, че е достъпен за научаване, ясен за четене и лесен за писане.

Python е един от най-добрите езици за използване, когато става въпрос за работа с научни и математически данни за анализ. 

Създаден е от Гуидо ван Росум през 1990 г. Нуждата да се създаде този език идва от невъзможността да се подобрява програмният език ABC, което Росум счита за най-големия проблем. Друга допълнителна причина е това, че Росум вижда нуждата от по-добър начин за системна администрация на операционната система Amoeba. Така той разработва нов скриптов език, който да е с общо предназначение (тоест да не е специфично свързан със спомената операционна система) и в който реализира много подобрения и решения, невъзможни при програмния език ABC.

Вижте още: За какво се използва Python и какви са ползите му? | Blog

Популярността на Python нараства постоянно. Той оглавява класациите по търсене в Google (по името му и за помощни материали). В другите класации е на второ място, след JavaScript. За пета година поред Python е най-желаният език за научаване от разработчиците, които все още не го използват.

Три най-отличителни характеристики на Python според разработчиците:

 • Страхотни модули;
 • Четим код;
 • Красив код;
 • И още: бърза разработка, голяма общност, отворен код, елегантен и други.

Някои от компаниите, които използват Python са: Instagram, Facebook, Amazon, Spotify.

Python на уеб хостинг услугата

При СуперХостинг.БГ можете да използвате Python на всички предлагани услуги. При уеб хостинг услугата (споделен хостинг и Managed VPS) се предлага специален инструмент за създаване и управление на сървърна среда за Python

За създаването на сайтове с Python може да се използват софтуерни рамки, най-известната от които е Django

PHP

PHP е бърз и гъвкав програмен език, на който се създават динамични уебсайтове – от блогове до онлайн магазини. Най-известната и използвана CMS платформа WordPress е написана на PHP.

PHP е създаден от Размус Лердорф с идеята да се използва за поддържането на личния му сайт. През 1995 г. е пусната първата версия. В началото името на езика е означавало Personal Home Page, но след време се променя на PHP: Hypertext Preprocessor. PHP може да се вгражда в HTML (основния език за създаване на уеб страници). 

За разлика от останалите програмни езици PHP е специализиран език за уеб разработка и създаването на уебсайтове. Над 70% от сайтовете в уеб са създадени с него.

класация на програмните езици в GitHub
Octoverse 2022 – github.com

Три най-отличителни характеристики на PHP според разработчиците:

 • Голяма общност;
 • Отворен код;
 • Лесно пускане (deployment);
 • И още: страхотни рамки за разработка, най-доброто лепило в уеб и други.

PHP на уеб хостинг услугата

PHP може да се използва на всички хостинг услуги, предлагани от СуперХостинг.БГ. Но специализирана хостинг услуга, която е създадена специално за PHP приложения, е уеб хостинг услугата – споделен хостинг и Managed VPS. При нея хостинг средата е специално настроена и съдържаща всички нужни допълнителни технологии, които участват в изпълнението и работата на PHP приложенията.

Най-лесният и бърз начин за създаване на сайт на PHP е да се използва готова CMS платформа като WordPress. Ако искате Вие да разработите сайта, може да използвате някоя от PHP софтуерните рамки като Laravel, Symfony, CodeIgniter, CakePHP и други. 

C#

C# (произнася се: си шарп) е програмен език с общо предназначение, създаден от Microsoft през 2000 г. В началото името му е било C-Like Object Oriented Language (cool), но по-късно е променено на C#, за да се предотвратят потенциални проблеми със запазената марка. Разработен е като част от софтуерната платформа .NET за създаване на приложения за Windows. C# е известен като езикът, на който се създават програми за Windows платформата, но в днешно време се използва за разработката на VR (virtual reality) игри, десктоп, мобилни и уеб приложения. 

Създаването на програми на C# се извършва в среда за разработка (Microsoft Visual Studio). Написаният код се компилира и се създава изпълним файл. С Visual Studio може да се създават всякакви програми – десктоп, мобилни и уеб приложения/уебсайтове. 

За създаването на уебсайтове се използва софтуерната рамка ASP.NET. От сървърна страна ASP.NET работи с уеб сървъра IIS (Internet Information Server), за да доставя съдържание в отговор на клиентските заявки.

Поне 8% от сайтовете в уеб са създадени на ASP.NET.

Три най-отличителни характеристики на C# според разработчиците:

 • Красив синтаксис;
 • Страхотна ламбда поддръжка;
 • Страхотна цялостна поддръжка;
 • И още: вградена в езика възможност за създаване на заявки (LINQ) към източници на данни (напр. SQL база данни) и други.

C# се използва в Back-end частта на популярни уебсайтове като Bing, Dell, Amazon и други.

ASP.NET на виртуален сървър

При СуперХостинг.БГ можете да използвате ASP.NET на услугата виртуален сървър (VPS). При тази услуга можете сами да изградите и настроите сървърната среда за Вашите проекти. Разполагате с пълен root достъп до сървъра, можете да инсталирате всяка технология, която Ви е нужна.

ASP.NET (само за Windows) има алтернатива – ASP.NET Core. Това е платформа с отворен код за разработка на модерни уеб приложения, която се поддържа на различни платформи – можете да разработвате уеб приложенията на устройство с Windows, Linux, macOS. Друго предимство на тази платформа е, че можете да хоствате приложенията на различни платформи (Windows, Linux) с уеб сървъри като IIS, Nginx, Apache и други. Например можете да инсталирате ASP.NET Core на сървър с CentOS 7 и уеб сървър Apache. На този сървър можете да разположите сайт, който сте разработили с ASP.NET Core във Visual Studio.

Visual Studio » ASP.NET Core Web App
Visual Studio » ASP.NET Core Web App – docs.microsoft.com.

Java

Java е програмен език най-често асоцииран с разработката на клиент-сървър приложения, използвани от големи компании. Програмите, написани на Java, могат да работят на всяка платформа (Windows, Linux, Android), която поддържа Java. Освен в бизнес приложения, Java се използва и в Android мобилната операционна система.

Java е разработен от Джеймс Гослинг в Sum Microsystems (придобита по-късно от Oracle). Програмният език е пуснат през 1995 г. като основен компонент в Java платформата. Първоначално името на езика е Oak (от англ. дъб), заради дървото, което растяло до офиса на Гослинг. Като краен вариант езикът получава името Java – нарицателно за различни видове кафе от индонезийския о. Ява. От там и логото на езика изобразява чаша горещо кафе.

Три най-отличителни характеристики на Java според разработчиците:

 • Страхотни библиотеки;
 • Широко използван;
 • Отличен инструментариум;
 • И още: голямо количество документация, големи общности от разработчици и други.

Java се използва в Back-end частта на популярни приложения и уебсайтове: IBM, Uber, Airbnb, Google, Pinterest, Netflix, Instagram, Slack и други.

Java на виртуален сървър

При СуперХостинг.БГ можете да използвате Java на услугата виртуален сървър (VPS). При тази услуга можете сами да изградите и настроите сървърната среда за Вашите проекти. Разполагате с пълен root достъп до сървъра, можете да инсталирате всяка технология, която Ви е нужна.

За разработката на Java приложенията се използва среда за разработване като IntelliJ IDEA, Netbeans и софтуерна рамка като Hibernate, Spring, Struts и други.

Java обичайно не се използва за създаването на обикновени сайтове, но големи и сложни бизнес приложения, и то от опитни вече в езика разработчици. Въпреки това, с него може да се създадат пълнофункционални динамични уебсайтове. Най-простият начин да се създаде уебсайт с Java е да се използва JSP (JavaServer Pages). С тази технология в HTML файловете може да се вгражда Java код. За да може да работят страниците, ще е нужен уеб сървърът Tomcat, който да задвижи и изпълни този код. Tomcat уеб сървърът може да се инсталира на виртуалния сървър през контролния панел Webuzo

Apache Tomcat

JavaScript и Python в училище…

Интересно е да споменем, че JavaScript и Python вече (от 2020 г.) са в учебните програми за класове 5-и, 6-и и 7-и (по предмета компютърно моделиране и информационни технологии). 

В училище децата се учат на програмиране с помощта на блокове, представящи редовете код. Концепциите в програмирането (логика, цикли, списъци, променливи, функции и други) са представени като парчета от пъзел.

Подреждането на блоковете генерира синтактично правилен код на избрания език – JavaScript, Python, PHP или друг (https://developers.google.com/blockly).

Но, ако сте от хората, които не са имали късмета да учат програмиране в училище, със сигурност няма да сбъркате, ако последвате примера от училищното образование и започнете например с JavaScript или Python (който е най-лесен за научаване).

Винаги след това можете да определите дали програмирането Ви допада и дали да продължите, като изберете друг програмен език.

Повече за това как се става програмист можете да откриете в материала на нашите партньори от SoftUni: Как да стана програмист? | softuni.bg

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.