5-те най-популярни програмни езика в уеб разработката

Ако сте решили да се насочите към разработката на уеб приложения, може би се чудите с кой от всичките програмни езици да започнете.

За да навлезете в програмирането, първо трябва да добиете основните познания и умения като например алгоритмично мислене, за което в началото не е толкова важно с кой точно език за програмиране ще започнете.

Някои от подходящите компютърни езици за програмиране, с които можете да започнете и ще Ви е по-лесно, са JavaScript, Python, C#, а защо не и с PHP, ако искате специално да разработвате уеб сайтове.

Към тези програмни езици се добавя и Java, който обаче ще Ви е по-труден като за начало. Тези пет програмни езика фигурират във всяка една класация за популярност и използваемост.

В тази статия ще Ви представим накратко посочените пет програмни езика, като ги обвързваме с уеб разработката и възможността да създавате с тях уеб приложения и уебсайтове. Ще посочим допълнителна информация за това на кои хостинг услуги можете да ги използвате при СуперХостинг.БГ. Когато искате да публикувате онлайн някой уеб проект, който сте създали или просто с цел да го тествате, можете да го качите в уеб с някоя подходяща хостинг услуга.

Но преди това, вижте как се определя популярността на програмните езици. Защото се оказва, че това е много трудно и е възможно само донякъде, на база широк набор от данни, класации и измервания.

Как се определя популярността на програмните езици?

Ако има един програмен език, за който категорично може да се каже, че е най-популярен и най-използван, това е JavaScript. Той е основен компонент във Front-end разработката на уеб приложения. За девета поредна година е на първо място в класацията за най-използван програмен език в StackOverflow (най-известният портал за разработчици).

Как точно се подреждат останалите програмни езици обаче е по-трудно за категорично определение. Причината за това е, че популярността на езика зависи от контекста. Някои езици са много популярни и подходящи за определени типове приложения, например Python за машинно обучение и анализи на данни, Java за Back-end сървърни разработки, PHP за уеб разработката, C# за Windows програми и мобилни игри. От друга страна, има разлика между това кои езици са най-харесвани от разработчиците и кои са най-търсени от компаниите. Когато има съвпадение, както е например с Python – едновременно е много харесван от разработчиците и търсен от компаниите, тогава този език се изкачва в челните позиции на всички класации. 

В зависимост от това на какви данни се базира класацията, можем да видим програмните езици на различни позиции. Има различни класации за популярността на програмните езици:

  • PYPL – честота на търсене на помощни материали (туториали) за даден език в Google;
  • TIOBE – брой на резултатите по името на езика в търсачките (Google, Bing, Yahoo! и други);
  • Octoverse – данни от GitHub (най-използваната платформа от разработчиците за контрол на версиите);
  • StackOverflow, StackShare, Developer Nation – данни от портали и организации за разработчици;
  • Statista – услуги и платформи за статистически изследвания;
  • jobs.bg, dev.bg – данни от портали за работа.

В топ 10 на всички класации присъстват 5 едни и същи програмни езика, които избрахме да Ви представим. Позициите им в статията се основават на обща представа, създадена от прегледа на посочените класации, така че е само примерна 🙂

JavaScript

JavaScript е един от основните компоненти на уеб заедно с HTML и CSS. Използва се в разработката на уебсайтове, уеб приложения, игри и мобилни приложения.

През 1995 г. Netscape (компанията, създадена от разработчиците на първия уеб браузър с графичен интерфейс – Mosaic) решава да разшири възможностите на новия си уеб браузър Netscape Navigator, като добави към него поддръжка на скриптов език. След първоначални опити за вграждане на програмните езици Java и Scheme, се стига до това Брендън Айк да създаде изцяло нов интерпретируем език за програмиране, който той нарича LiveScript. При пускането на новата версия на браузъра през декември 1995 г., езикът е преименуван на JavaScript. Както се разбира по-късно, изборът на Netscape за името е повлиян от известността на Java по това време и възможността новият скриптов език да привлече по този начин повече внимание. 

JavaScript не бива да се бърка с Java, това са две изцяло отделни технологии. Java е програмен език, чиито програми се компилират, преди да се изпълнят, докато JavaScript е скриптов език, който се изпълнява от интерпретатор (JavaScript engine). Такъв интерпретатор има в уеб браузърите и в сървърната платформа Node.js. 

До преди появата на JavaScript уебсайтовете са били статични страници, съдържащи само текст и изображения. С добавянето на JavaScript страниците се раздвижват чрез използването на различни функционалности като:

  • Промяна на външния вид на обектите – преоразмеряване, движение, показване, скриване;
  • Валидиране на данни, въведени в полетата на формите;
  • Зареждане на ново съдържание, без нуждата да се презарежда страницата (Ajax);
  • Проследяване на поведението на посетителите (за анализи, персонализация) и други.

JavaScript е най-използваният език за програмиране от разработчиците. За огромната популярност помага и това, че той вече може да се използва и в Back-end разработката – чрез Node.js. Вижте още: Какво е Node.js? | Blog

Три най-отличителни характеристики на JavaScript според разработчиците:

  • Може да се използва във Front-end и Back-end разработката;
  • JavaScript е навсякъде;
  • Има много и страхотни рамки за разработка (frameworks).
  • Други: бърз, лек, гъвкав, в днешно време няма устройство, което да не го поддържа.

Съществува цяла JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти, компоненти и други ресурси, които се използват в етапите на целия процес на разработката. Вижте още: За какво се използва Node.js и какви са ползите от него? | Blog

JavaScript на уеб хостинг услугата

При СуперХостинг.БГ можете да използвате JavaScript с Node.js на всички предлагани услуги. При уеб хостинг услугата (споделен хостинг и Managed VPS) се предлага специален инструмент за създаване и управление на сървърна среда за Node.js

За да създадете JavaScript уеб приложение, може да използвате например JS рамката Express.js

Python

Python е език за програмиране с общо предназначение, позволяващ на разработчиците да използват различни програмни стилове (функционален, обектно ориентиран и други). Използва се в Back-end разработката на приложения, за анализ на данни, машинно обучение и други. Python се счита за най-подходящият програмен език за начинаещи, поради това, че е достъпен за научаване, ясен за четене и лесен за писане.

Python е един от най-добрите езици за използване, когато става въпрос за работа с научни и математически данни за анализ. 

Създаден е от Гуидо ван Росум през 1990 г. Нуждата да се създаде този език идва от невъзможността да се подобрява програмният език ABC, което Росум счита за най-големия проблем. Друга допълнителна причина е това, че Росум вижда нуждата от по-добър начин за системна администрация на операционната система Amoeba. Така той разработва нов скриптов език, който да е с общо предназначение (тоест да не е специфично свързан със спомената операционна система) и в който реализира много подобрения и решения, невъзможни при програмния език ABC.

Вижте още: За какво се използва Python и какви са ползите му? | Blog

Популярността на Python нараства постоянно. Той оглавява класациите по търсене в Google (по името му и за помощни материали). В другите класации е на второ място, след JavaScript. За пета година поред Python е най-желаният език за научаване от разработчиците, които все още не го използват.

Три най-отличителни характеристики на Python според разработчиците:

  • Страхотни модули;
  • Четим код;
  • Красив код;
  • И още: бърза разработка, голяма общност, отворен код, елегантен и други.

Някои от компаниите, които използват Python са: Instagram, Facebook, Amazon, Spotify.

Python на уеб хостинг услугата

При СуперХостинг.БГ можете да използвате Python на всички предлагани услуги. При уеб хостинг услугата (споделен хостинг и Managed VPS) се предлага специален инструмент за създаване и управление на сървърна среда за Python

За създаването на сайтове с Python може да се използват софтуерни рамки, най-известната от които е Django

PHP

PHP е бърз и гъвкав програмен език, на който се създават динамични уебсайтове – от блогове до онлайн магазини. Най-известната и използвана CMS платформа WordPress е написана на PHP.

PHP е създаден от Размус Лердорф с идеята да се използва за поддържането на личния му сайт. През 1995 г. е пусната първата версия. В началото името на езика е означавало Personal Home Page, но след време се променя на PHP: Hypertext Preprocessor. PHP може да се вгражда в HTML (основния език за създаване на уеб страници). 

За разлика от останалите програмни езици PHP е специализиран език за уеб разработка и създаването на уебсайтове. Над 70% от сайтовете в уеб са създадени с него.

класация на програмните езици в GitHub
Octoverse 2022 – github.com

Три най-отличителни характеристики на PHP според разработчиците:

  • Голяма общност;
  • Отворен код;
  • Лесно пускане (deployment);
  • И още: страхотни рамки за разработка, най-доброто лепило в уеб и други.

PHP на уеб хостинг услугата

PHP може да се използва на всички хостинг услуги, предлагани от СуперХостинг.БГ. Но специализирана хостинг услуга, която е създадена специално за PHP приложения, е уеб хостинг услугата – споделен хостинг и Managed VPS. При нея хостинг средата е специално настроена и съдържаща всички нужни допълнителни технологии, които участват в изпълнението и работата на PHP приложенията.

Най-лесният и бърз начин за създаване на сайт на PHP е да се използва готова CMS платформа като WordPress. Ако искате Вие да разработите сайта, може да използвате някоя от PHP софтуерните рамки като Laravel, Symfony, CodeIgniter, CakePHP и други. 

C#

C# (произнася се: си шарп) е програмен език с общо предназначение, създаден от Microsoft през 2000 г. В началото името му е било C-Like Object Oriented Language (cool), но по-късно е променено на C#, за да се предотвратят потенциални проблеми със запазената марка. Разработен е като част от софтуерната платформа .NET за създаване на приложения за Windows. C# е известен като езикът, на който се създават програми за Windows платформата, но в днешно време се използва за разработката на VR (virtual reality) игри, десктоп, мобилни и уеб приложения. 

Създаването на програми на C# се извършва в среда за разработка (Microsoft Visual Studio). Написаният код се компилира и се създава изпълним файл. С Visual Studio може да се създават всякакви програми – десктоп, мобилни и уеб приложения/уебсайтове. 

За създаването на уебсайтове се използва софтуерната рамка ASP.NET. От сървърна страна ASP.NET работи с уеб сървъра IIS (Internet Information Server), за да доставя съдържание в отговор на клиентските заявки.

Поне 8% от сайтовете в уеб са създадени на ASP.NET.

Три най-отличителни характеристики на C# според разработчиците:

  • Красив синтаксис;
  • Страхотна ламбда поддръжка;
  • Страхотна цялостна поддръжка;
  • И още: вградена в езика възможност за създаване на заявки (LINQ) към източници на данни (напр. SQL база данни) и други.

C# се използва в Back-end частта на популярни уебсайтове като Bing, Dell, Amazon и други.

ASP.NET на виртуален сървър

При СуперХостинг.БГ можете да използвате ASP.NET на услугата виртуален сървър (VPS). При тази услуга можете сами да изградите и настроите сървърната среда за Вашите проекти. Разполагате с пълен root достъп до сървъра, можете да инсталирате всяка технология, която Ви е нужна.

ASP.NET (само за Windows) има алтернатива – ASP.NET Core. Това е платформа с отворен код за разработка на модерни уеб приложения, която се поддържа на различни платформи – можете да разработвате уеб приложенията на устройство с Windows, Linux, macOS. Друго предимство на тази платформа е, че можете да хоствате приложенията на различни платформи (Windows, Linux) с уеб сървъри като IIS, Nginx, Apache и други. Например можете да инсталирате ASP.NET Core на сървър с CentOS 7 и уеб сървър Apache. На този сървър можете да разположите сайт, който сте разработили с ASP.NET Core във Visual Studio.

Visual Studio » ASP.NET Core Web App
Visual Studio » ASP.NET Core Web App – docs.microsoft.com.

Java

Java е програмен език най-често асоцииран с разработката на клиент-сървър приложения, използвани от големи компании. Програмите, написани на Java, могат да работят на всяка платформа (Windows, Linux, Android), която поддържа Java. Освен в бизнес приложения, Java се използва и в Android мобилната операционна система.

Java е разработен от Джеймс Гослинг в Sum Microsystems (придобита по-късно от Oracle). Програмният език е пуснат през 1995 г. като основен компонент в Java платформата. Първоначално името на езика е Oak (от англ. дъб), заради дървото, което растяло до офиса на Гослинг. Като краен вариант езикът получава името Java – нарицателно за различни видове кафе от индонезийския о. Ява. От там и логото на езика изобразява чаша горещо кафе.

Три най-отличителни характеристики на Java според разработчиците:

  • Страхотни библиотеки;
  • Широко използван;
  • Отличен инструментариум;
  • И още: голямо количество документация, големи общности от разработчици и други.

Java се използва в Back-end частта на популярни приложения и уебсайтове: IBM, Uber, Airbnb, Google, Pinterest, Netflix, Instagram, Slack и други.

Java на виртуален сървър

При СуперХостинг.БГ можете да използвате Java на услугата виртуален сървър (VPS). При тази услуга можете сами да изградите и настроите сървърната среда за Вашите проекти. Разполагате с пълен root достъп до сървъра, можете да инсталирате всяка технология, която Ви е нужна.

За разработката на Java приложенията се използва среда за разработване като IntelliJ IDEA, Netbeans и софтуерна рамка като Hibernate, Spring, Struts и други.

Java обичайно не се използва за създаването на обикновени сайтове, но големи и сложни бизнес приложения, и то от опитни вече в езика разработчици. Въпреки това, с него може да се създадат пълнофункционални динамични уебсайтове. Най-простият начин да се създаде уебсайт с Java е да се използва JSP (JavaServer Pages). С тази технология в HTML файловете може да се вгражда Java код. За да може да работят страниците, ще е нужен уеб сървърът Tomcat, който да задвижи и изпълни този код. Tomcat уеб сървърът може да се инсталира на виртуалния сървър през контролния панел Webuzo

Apache Tomcat

JavaScript и Python в училище…

Интересно е да споменем, че JavaScript и Python вече (от 2020 г.) са в учебните програми за класове 5-и, 6-и и 7-и (по предмета компютърно моделиране и информационни технологии). 

В училище децата се учат на програмиране с помощта на блокове, представящи редовете код. Концепциите в програмирането (логика, цикли, списъци, променливи, функции и други) са представени като парчета от пъзел.

Подреждането на блоковете генерира синтактично правилен код на избрания език – JavaScript, Python, PHP или друг (https://developers.google.com/blockly).

Но, ако сте от хората, които не са имали късмета да учат програмиране в училище, със сигурност няма да сбъркате, ако последвате примера от училищното образование и започнете например с JavaScript или Python (който е най-лесен за научаване).

Винаги след това можете да определите дали програмирането Ви допада и дали да продължите, като изберете друг програмен език.

Повече за това как се става програмист можете да откриете в материала на нашите партньори от SoftUni: Как да стана програмист? | softuni.bg

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 2 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!