За какво се използва Node.js и какви са ползите от него?

Node.js се използва за създаване на бързи сайтове и уеб приложения, които имат голям трафик. А ползите от Node.js са, че разработчиците могат да работят с една и съща технология по front-end и back-end частта от проекта. Това е голямо улеснение при разработката, което позволява по-бързото създаване на специфични сайтове и приложения. Което пък прави по-щастливи и разработчиците, и компаниите, в които работят.

Node.js е Open Source приложение, работещо на сървър, което създава среда за изпълнение на JavaScript код. Задвижва се от JavaScript двигателя на Google V8. Моделът му на опериране е задвижван от събития с неблокиращи I/O операции, което го прави лек и ефективен. Тези характеристики са повод много разработчици и компании да го използват.

След като вече знаем какво е Node.js, идва въпросът и за какво се използва? Освен характеристиките му, какви реално са ползите от Node.js, заради които разработчиците и компаниите го избират за своите разработки и приложения?

Ако попитаме някой разработчик „Защо Node.js?“, ще получим някое от следните определения: бърз, лесен, страхотен, мощен, гъвкав и дори приятен, но какво всъщност означава това?

Тъй като Node.js приложенията всъщност са JavaScript приложения, голяма част от ползите се базират на качествата и възможностите на самия скриптов език JavaScript.

Node.js е много бърза платформа за задвижване на приложения, комуникиращи в реално време

За разлика от създаването на отделен процес или нишка за всяка отделна заявка, както е при PHP например, при Node.js процесът е само един. Изпълнението му се задейства от събития. За да не бъде блокиран този един процес, още при създаването на приложението се използва неблокиращ програмен метод. Неблокиращото програмиране отделя времеемките и тежки изчислителни задачи от основното изпълнение на процеса, позволявайки в това време да се приемат и обработват други заявки. Също така се прилага разбиване на дългите задачи на малки и бързи за изпълнение. За задачите, които се изпълняват странично от основния процес, е указано какво трябва да се случи, след като бъдат завършени – поражда се събитие и се пуска в цикъла за събития (event loop). Блокиращи операции може да са заявки към външни услуги, запитвания към базата данни и други.

Този метод на работа позволява на Node.js да поддържа и обслужва много голям брой едновременни връзки.

Това е причината да се казва, че Node.js е подходящ за приложения с нужда от интензивна комуникация (обмяна на данни), но не и за такива, които са CPU интензивни (обработка на данни).

Node.js се използва за сайтове с много голям трафик

Заради скоростта и ниския профил на консумация на ресурси, Node.js се използва за всякакви уеб, десктоп и мобилни приложения, които имат много голям трафик и нуждата да се справят с голям брой заявки в реално време. Например чатове, инструменти за показване на данни от мониторинг (табло – dashboard), прокси, стрийм на данни и други. 

Сайтовете, използващи например PHP, генерират уеб страницата на сървъра и подават към клиента HTML кода ѝ. Node.js приложенията не е нужно да генерират страниците на сървъра. Вместо това целият статичен HTML код на страницата може да се сложи в JavaScript темплейт. След това този темплейт се изпраща на клиента, и тъй като е статично съдържание, може да се кешира (в браузър, в CDN). След това към клиента се подават само динамичните данни (в JSON формат), които се попълват в страницата-темплейт.

Node.js приложенията може да са SPA (single page application), които комуникират в реално време (не чакат клиентът да ги попита за нещо). Тези приложения приличат повече на приложенията, с които работим на компютъра – програма с един прозорец, в който се извършват всички действия. Този начин на работа на Node.js приложението има съществени ползи – много бързо зареждане и работа на сайта, силно намалена консумация на сървърни ресурси като CPU, памет и други. 

Тези характеристики правят Node.js една много бърза платформа за задвижване на приложения, комуникиращи в реално време. Неслучайно Node.js се използва от компании като LinkedIn, Netflix, PayPal и е водещ избор за силно натоварени сайтове.

Node.js се използва предимно за сайтовете с много голям трафик - w3techs.com.
Node.js се използва предимно за сайтовете с много голям трафик – w3techs.com.
Node.js се използва предимно за сайтовете с много голям трафик
2020 г.

Няколко примерни сайта, които използват Node.js:

https://w3techs.com/sites/info/speedtest.net

https://w3techs.com/sites/info/twitter.com

https://w3techs.com/sites/info/thesaurus.com

Node.js „качи“ JavaScript на сървъра

JavaScript е създаден за уеб, за да раздвижи статичната страница и да е лепило между съществуващите вече HTML и CSS. Раздвижването е възможно, тъй като уеб браузърът разбира и изпълнява JavaScript кода, който е част от HTML страниците.

JavaScript е лесен за използване от уеб дизайнерите и уеб разработчиците и се използва в уеб повече от 20 години (първо появяване декември, 1995 г.). 

До преди 2009 г. JavaScript се свързваше единствено с клиентската (front-end) част на сайта, която работи в браузъра. Има създадени много JavaScript front-end библиотеки.

След качването на JavaScript на сървъра (back-end) чрез Node.js, се отвори нова възможност за използването на езика и създаването на приложения. Това, от своя страна, доведе до създаването на много JavaScript back-end библиотеки и инструменти, които работят на сървъра. А вследствие на това се появиха и пълни комплекти (full stack) от JavaScript технологии, събиращи клиентските и сървърните технологии и други между тях (MEAN, MERN). 

Богата JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти и компоненти

Наличието на свободно достъпна JavaScript библиотека или инструмент, който е подходящ за почти всяка задача, с която се сблъскват разработчиците, оказва голямо влияние за предпочитането на тази технология и постоянното разрастване на популярността ѝ. Не е нужно да се открива колелото, спестява се време, енергия и ресурси.

NPM (мениджърът по подразбиране за пакети към Node.js) дава свободен достъп до над 836 хиляди JavaScript библиотеки и инструменти. NPM играе важна роля за повишаването на популярността на Node.js.

„97% от кода в модерните уеб приложения идва от npm“

„npm има над 10 милиона потребители, които изтеглят над 30 милиарда JavaScript модула за месец“

the npm blog

Популярността на JavaScript, Node.js и NPM се подхранва в затворен кръг, всяко едно допринася за популяризирането на всяко друго.

Съществува цяла JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти, компоненти и други ресурси, които се използват в етапите на целия процес на разработката. 

Приложения и инструменти, използвани при разработката на JavaScript приложения:

По-бърза разработка и създаване на приложения

Използването на един език при клиента и на сървъра позволява преизползването на компоненти и ресурси (код, разработчици). Не е нужен специализиран разработчик в някой от обичайно използваните на сървъра езици като Python, PHP или друго. Всеки разработчик, който разбира от JavaScript в браузъра, може да работи с JavaScript на сървъра.

Заради възможността да се използва по-малък екип от разработчици, както и да се преизползва оптимално вече съществуващ код, се спестяват много време и ресурси. Което довежда до по-бърза разработка и създаване на приложение, както и по-удовлетворени разработчици.

Щастливи разработчици (и компании)

Използването на Node.js има положителен ефект върху бизнеса, основно заради повишената продуктивност и повишеното удовлетворение на разработчиците. След това са намалените разходи по разработката и повишената производителност на приложенията.

Влияние на Node.js върху бизнеса - 2018 Node.js User Survey Report.
Влияние на Node.js върху бизнеса – 2018 Node.js User Survey Report.

Node.js хостинг (статичен или динамичен сайт)

Node.js може да се използва както в уеб хостинг услугата (споделен хостинг, Managed VPS), така и на собствен виртуален сървър (VPS).

🔗 Node.js хостинг | Help

🔗 Създаване на виртуална среда за Node.js приложения в cPanel | Help

Статичните сайтове се генерират от „генератори на статични сайтове“. Вместо база данни, се използват обикновени текстови файлове, които генераторът конвертира в HTML страници. Пример за статичен сайт генератор на JavaScript: Gatsby https://www.gatsbyjs.com/docs/. Съществуват и много други като Gridsome, Next.js, Hexo, VuePress, Docsify, Docusaurus.

А за управление на статичното съдържание на сайта в хостинг акаунта, може да се използва Git (управление на версиите на текстовите файлове). Още по темата за Git и ползите му: 🔗 Какви са ползите от Git и за какво се използва? | Blog

Динамичните сайтове използват база данни. Такива сайтове може да се разработят с помощта на платформи като Express.js или да се създадат с готова CMS платформа. Няколко примера за CMS платформи: Ghost, Reaction Commerce JS, Sanity Studio, Strapi, KeystoneJS.

Бележка: Някои Node.js приложения, платформи и генератори на статични сайтове могат да функционират само на собствен виртуален сървър (VPS), поради нуждата им от специфични технологии и настройки, например SPA приложенията и такива, използващи база данни като MongoDB.

Заключение

JavaScript е динамичният език, който работи в браузъра от много години. С качването му на сървъра стана възможно създаването на приложения, които до преди това са били възможни само с други, външни на браузърната среда, технологии като Flash например.

Съществуват много и различни технологии, програмни и скриптови езици и начини за разработка. Изборът, дали ще е Node.js, или не, може би зависи от това дали в момента екипът Ви разбира много добре от JavaScript и е отворен за новостите и Node.js.

Ползите от Node.js облагодетелстват всички замесени страни – разработчиците, които се радват на JavaScript, компаниите, които се радват на зарадваните си разработчици и намалените разходи и потребителите, които се радват на потребителското си изживяване с високоскоростните приложения, работещи в реално време.

А през 2018 г. създателят на Node.js Раян Дал сподели за някои свои грешки, които е допуснал при създаването на Node.js и обяви новата си (по-добра?) идея за сървърна платформа, която задвижва JavaScript – Deno. Дали Deno ще се окаже наследникът на Node.js, е рано да се каже още. Първата официална версия на Deno е пусната май 2018 г., а най-новата към момента е от 21 юли 2022 г. Темата доби още един интересен аспект, така че ще следим за развитие!

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
5 3 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Зает домейн? Няма страшно!

Зает домейн? 9 тактики за успешна регистрация на име

0
Търсите име и то е заето. Какво правите след това? Отказвате се? Продължавате да търсите? Удряте пауза, за да помислите още?
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.