Твоят сайт с WоrdPress – магическата сила на плъгините

В предишна статия ви разказахме как с няколко лесни стъпки можете да направите ваш собствен сайт с WordPress. Той може да стане дори по-добър и по-функционален с помощта на специални плъгини.

Плъгин (разширение) е софтуерна добавка, която се инсталира към дадена платформа (в случая WordPress) и й позволява да изпълнява допълнителни функции. Чрез плъгини можете да добавяте и редактирате начина, по който ще изглежда вашият сайт, както и да добавяте полезни функционалности по администрацията (back-end) и по видимата за посетителите част (frond-end) на сайта.

Плъгините се инсталират много лесно от администрацията на WordPress (меню Разширения). Там можете да разглеждате, включвате и изключвате вече инсталираните плъгини, както и да добавите нови.

Каквото и да искате да направите на вашия сайт, вероятно вече има подходящ плъгин, който ще ви помогне. Най-често използваните плъгини са за SEO оптимизация, импортиране на данни от друг WordPress сайт, добавяне на анимирани ефекти и слайдери, създаване на галерии от снимки, добавяне на възможност за мултиезичност (позволява сайтът да има версии на няколко езика), кеширане на информация и др.

В мрежата можете да намерите, както безплатни (потърсете на WordPress.org), така и платени (премиум) плъгини. Предимство на премиум плъгините е пълната им поддръжка. Разработчиците се грижат плъгините да са съвместими с новите версии на WоrdPress. Те биха съдействали и при несъвместимост между няколко плъгина, които са инсталирани на един WordPress сайт. Безплатните плъгини също имат поддръжка, но не толкова бърза и навременна, както е при платените.

Как да изберете подходящ плъгин за вашия сайт?

Не е важно дали ще се спрете на премиум или безплатен плъгин. Важно е той да отговори на вашите нужди. Направете списък с нужните ви функционалности и потърсете плъгин или плъгини, които да го изпълнят.

В WordPress.org има много полезна информация, която можете да използвате при избора на правилния плъгин.

 • Всеки плъгин има описание (Description), където можете да научите повече за начина, по който работи, както и секция често задавани въпроси (FAQ). Може би ще намерите отговори и на вашите въпроси там.
 • В допълнение от Screenshots менюто можете да разгледате как изглежда инсталираният плъгин, в администрацията и на сайта, и да прецените дали е подходящ за вашия сайт.
 • В Changelog можете да проследите промените, които са правени в последните версии и бъговете, които са възникнали и са били отстранени.
 • От статистиките (Stats) ще разберете колко пъти е бил изтеглен плъгинът и от там дали той е широко използван.
 • В Support частта можете да разгледате какви казуси са възниквали и колко бързо са били отстранени.
 • За всеки плъгин има ревюта (мнения) и рейтинг. Плъгините с голям брой положителни оценки (5 звезди) предполага да са добър избор за вашия сайт.

Знаете ли, че…

На WordPress сайтовете, които се хостват при нас, има инсталирани десетки хиляди плъгини. Двадесетте най-често инсталирани съставляват 27% от всички тях. Вижте кои са те и как се разпределят в топ 20:

SH-Blog-WordPressPlugIns

Още интересни и често инсталирани плъгини, можете да разгледате в официалния сайт WordPress.org в раздел Popular.

Съвети от support-а:

 1. Винаги преди инсталация на нов плъгин проверете дали е съвместим с вашата версия на WordPress, какви са коментарите (ревютата) за него и дали в мрежата има информация за уязвимости и пробиви в неговата сигурност (vulnerability). Полезна информация можете да намерите във форуми, фейсбук групи и сайтове на WordPress общността.
 2. Много теми съдържат в себе си плъгини. След смяна на темата, проверете дали към вашия сайт са се добавили нови плъгини и проучете въпросите, описани в предходната точка.
 3. Преди да инсталирате и активирате нов плъгин е препоръчително да се направи пълен бекъп на сайта.
 4. Препоръчително е бекъп на сайта да се прави и преди ъпдейт, изключване или деинсталиране на плъгин.
 5. За тестване на плъгини, инсталиране, настройки и деинсталиране, много подходящо би било да използвате отделна среда за разработка (тестов сайт), която не влияе на оригиналния сайт. Това може да означава да клонирате сайта – копирате целия сайт, заедно с базата данни и го поставяте като отделен сайт в хостинг акаунта. По този начин ще можете да изтествате максимално настройките на даден плъгин, без това да се види от посетителите, след което реално да го пуснете на живо в оригиналния сайт.
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

3 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: 5 работещи тактики за задържане на клиентите след Черния петък

0
Ако искате да бъдете един ход пред конкурентите си, време е да помислите как да задържите вече спечелените клиенти по време на кампанията. 
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!