Твоят сайт с WordPress – първи стъпки след инсталация

Вече знаете, че има поне три платформи, с които можете да си направите сайт: с помощта на WordPress, Joomla! или Drupal.

Продължаваме със статиите за тепърва навлизащи в уеб сферата ентусиасти с малко повече информация за създаването на сайт с WordPress. Инсталацията става за няколко минути през cPanel и WordPress Manager, налични към всеки план за споделен хостинг и Managed VPS.

Инсталирахте WordPress! Какво се случва веднага след това?

При инсталацията вие избирате тема (дизайн за сайта), който в последствие можете да промените. Въпреки че на прегледа (preview) темата изглежда като завършен сайт, след инсталацията не е точно така. Искахте сайт, а получихте блог? Не съвсем! В основата си WordPress е платформа за създаване на блогове, но ще видите как с няколко клика на правилните места ще превърнете току що инсталирания блог в красив сайт!

Изберете вашата тема

Ако искате да смените изцяло начина, по който ще изглежда вашият сайт, можете да промените избраната при инсталация тема. Има много предпоставки при избора на тема. Самото инсталиране става лесно през администрацията на сайта. Можете да редактирате настройките на темата – да сменяте цветове, да добавяте изображения за фон, лого, фавикон. Така ще придадете уникалност на сайта, използвайки цветовете на вашия бранд, без да се налага да се ровите в кода на темата.

Добавете страници

Повечето сайтове са изградени от страници, независимо на каква тема са и какво е тяхното предназначение. Важни страници, които имат по-голяма част от сайтовете в мрежата са:

  • начална страница
  • страница „Контакти“
  • страница „За нас

Ако вашият сайт е за семеен хотел, можете да направите страница за типовете стаи – единични, двойни, студия, апартаменти. В сайтове за СПА услуги могат да се добавят страници за масаж, сауна, фитнес, басейн, спортни занимания и др., в сайтове на фирми – за отделните продукти, брандове, услуги.

Добавянето и редактирането на страниците става бързо и лесно. По всяко време можете да промените информацията на тях.

Добавете публикации

Ако имате сайт за новини, лайфстайл, рецепти и друг тип информация, която ще се променя и ще нараства бързо, създаването на страници за всяко от тях не е най-доброто решение. Вместо това можете да добавяте публикации (статии). Те също се редактират лесно и имат още едно предимство – могат да бъдат лесно групирани в предварително създадени „Категории“ (вижте следващата точка). Ако не се нуждаете от отделни категории, но имате идея да добавите раздел „Новини“, „Актуално“ или „Блог“, отново използвайте публикациите (например, ако вашият сайт е за мебели и интериорен дизайн, в раздел „Новини“, можете да добавяте интересна информация за тенденциите в дизайна, тайни при изработката и специфики на използваните техники и материали).

Добавете категории

Вече се досещате, че категориите включват групи от публикации на еднаква тематика. Категориите са много полезни за сайтове тип медия или тип блог. Например, ако вашият сайт е за лайфстайл новини, можете да добавите категории „Интересно“, „Стил“, „Модерно“, „Култура“ и др. Ако ще публикувате кулинарни рецепти, можете да направите категории „Предястия“, „Основни ястия“, „Десерти“, „Напитки“ и др. Можете да добавяте и подкатегории. Ако се върнем на предходния пример и се спрем на „Основни ястия“, те могат да включват „Ястия с пилешко месо“, „Ястия със свинско место“, „Ястия с ориз“, „Безмесни ястия“ и др.

Добавете меню

Всеки сайт си има меню и там са подредени категориите и страниците, а вашият сайт все още не изглежда така. Напълно възможно е, въпреки че сте добавили много страници към сайта, те да не се показват никъде. Причината е, че все още не сте ги добавили в темата на сайта. Това можете да направите, като добавите меню. В него оказвате кои страници и категории да се виждат в навигацията на вашия сайт. Най-хубавото е, че можете да добавяте и поделементи във вашето меню (например, когато поставите мишката на „Новини“, да се появи падащо меню с опции „Новини от България“ и „Новини от света“) или за сайт на студио за красота „Прически“ (с подменюта „Дълга коса“, „Къса коса“, „Права коса“, „Къдрава коса“).

Към менюто, освен страници и категории, можете да добавяте и други елементи, чрез инсталиране на допълнителни плъгини. Например можете да инсталирате плъгин за галерия със снимки. След като създадете галерия чрез плъгина, вие можете да създадете нова страница тип галерия и да я добавите в менюто. Така ще имате и раздел „Галерия“ или „Снимки“, където посетителите на сайта ще могат да се запознаят по-детайлно с вашата работа, проекти, екип (за плъгините ще ви разкажем по-подробно в следваща статия).

Какво да правя с Джаджите?

Сайтът ви все по-малко прилича на блог. И все пак тук-там се появяват странни и дразнещи блокове в сайта като коментари, архив, календар, мета информация, форма за вход в администрацията. Някои от тези компоненти може би е добре да оставите на сайта, но да не ви харесва мястото, на което се визуализират. Тях можете да добавяте, премахвате и премествате през администрацията на WordPress и по-точно чрез джаджите. Те включват информацията, която се появява в страничните ленти (sidebars), както и в най-горната и най-долната част (header и footer) на вашия сайт.

Полезни съвети за финал:

  • За добавяне на информация за продукти, брандове, услуги, използвайте страници, като страниците можете да групирате в менюто.
  • За добавяне на новини, съвети, рецепти, полезна информация, използвайте публикации, като ги групирате в подходящи категории, които да добавите в менюто.
  • Използвайте както страници, така и категории в навигацията на вашия сайт и не забравяйте да си задавате въпроса „Какво искам да видят посетителите на сайта и как да направя пътя до него възможно най-лесен и кратък?“.
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!