Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1)

В две статии, част 1 и част 2, ще предоставим малко по-подробна информация за настройките на плъгина W3 Total Cache. Чрез този плъгин можете да активирате и използвате във Вашия WordPress сайт една от технологиите за кеширане – Memcached или Redis.

Описаните настройки са тествани и подходящи при ползване на услугите Хостинг и WordPress хостинг.

Плъгинът W3 Total Cache има подробни опции и настройки за кеширането на информацията. Освен това този плъгин е и своеобразна система за ускоряване на зареждането на уеб сайта.

Бележка: Можете да активирате автоматично ускоряването на Вашия WordPress сайт през cPanel » WordPress Manager » Ускоряване. Плъгинът W3 Total Cache ще бъде инсталиран автоматично в сайта, а технологията за кеширане ще бъде избрана според версията на PHP, която използвате в момента за Вашия сайт. След като активирате ускоряването, ще можете да извършите допълнителни настройки на кеширането в W3 Total Cache.

Инсталацията на плъгина може да се извърши и през административната част на сайта – Разширения » Добавяне на още.

В полето за търсене изпишете W3 Total Cache и натиснете Enter. След като инсталирате и активирате плъгина, в основното меню в администрацията ще се появи бутон Performance.

Ще обърнем внимание на това какво точно се кешира от този плъгин, за да имате представа кои настройки да активирате и използвате. След промяна на настройките е препоръчително да се изчиства кешираната информация и да се презареждат страниците, за да можете да видите резултатите от промяната.

Какво е „кеширане“ на информация

Кеширането на информация се състои в това, че резултатът от динамично генерираната информация на сайта се запазва/записва. Така при следващо зареждане на сайта, потребителят ще получи тази записана информация, вместо да изчаква генерирането ѝ. С кешираната информация се спестяват време и ресурси, необходими за непрекъснатото извличане и генериране на информация в сайта.

Каква информация се кешира

Видовете кеширане в WordPress.
Видовете кеширане в WordPress.

Плъгинът W3 Total Cache може да кешира информацията на няколко нива. На най-високото ниво е Page Cache. Там се записва готовият, окончателният код (HTML). В създаването му са използвани резултатите от SQL заявките и изпълнението на скриптовете на сайта. Следващото ниво е Object Cache, където се кешират обекти, представляващи временни данни, които са необходими по време на зареждането на дадена страница. И на най-ниското ниво е Database Cache, където се кешират данни от най-често изпълнявани SQL заявки към базата данни.

В секция Performance » General Settings първо трябва да се активират модулите, които ще кешират информация – Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache и Browser Cache.

Важно: След като активирате Database Cache и Object Cache, проверете зареждането на сайта и ако забелязвате проблеми или забавяне, ги деактивирайте.

Поставете отметка на Enable за Page, Minify и Browser Cache. За всички модули можете да изберете за Cache Method: Redis или Memcached, запишете промените. За всеки модул си има отделна страница с настройки, която е достъпна от менюто Performance.

В тази първа част на статията ще опишем Page Cache, а в следваща статия ще предоставим повече информация за останалите видове кеширане.

Page Cache

При достъпване на страница от сайта, WordPress ще стартира и изпълни няколко действия, за да може да предостави информация в тази страница. Този процес представлява динамично генериране на съдържание. Скриптовете на страницата ще се стартират и ще се изпълнят няколко SQL заявки към базата данни. След това резултатите от базата данни ще се обработят и PHP ще генерира финалния код на страницата – HTML кодът, който се изпраща от уеб сървъра към уеб браузъра. Този процес на генериране на съдържанието, освен че отнема време, заема и определени ресурси от хостинг акаунта.

Когато Page Cache е активиран, генерираният финален HTML код на страницата ще бъде записан за следваща употреба. При следващо достъпване на тази страница системата директно ще подаде запазения HTML код към уеб сървъра, а той ще го изпрати на уеб браузъра. По този начин се спестява голяма част от динамичното генериране на информация, което се отразява в ускорено зареждане на страницата и по-добро потребителско изживяване.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

Вижте упътване за активиране на Redis или Memcached в W3 Total Cache:

🔗 Активиране на Redis в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

🔗 Активиране на Memcached в WordPress (с W3 Total Cache) | Help

Освен Redis и Memcached, като технология за кеширане може да се избере Page Cache Disk:enhanced. В определени случаи е възможно този метод за кеширане да има по-добри резултати за скоростта на зареждане. Можете да изберете тази технология и да тествате работата на сайта. Ако забележите, че страниците се зареждат по-бързо, отколкото с Redis/Memcached, оставете Page Cache Disk:enhanced.

Важно: Когато за Page Cache се използва технология за кеширане Disk, кешираната информация се записва като отделни файлове, които се натрупват директорията wp-content/cache. В зависимост от сайта и специфичните му настройки, броят на кеш файловете може да се увеличи много и да запълни параметъра за айнодове на хостинг плана. Поради това е добре да следите броя на файловете за хостинг акаунта.

Настройки в Page Cache

Настройките в Page Cache, на които може да обърнете внимание, се намират в Performance » Page Cache.

Cache SSL (HTTPS) requests

Cache SSL (HTTPS) requests

Ако за сайта се използва сигурна връзка (HTTPS), тази опция е нужно да е активирана. В противен случай кеширането в сайта няма да е ефективно.

Don’t cache pages for logged in users

Don't cache pages for logged in users

Тази опция е силно препоръчително да е активирана. Когато е активирана, потребителите, които са логнати в сайта, няма да получават кеширана информация. Също така предпазва от показване на кеширани страници, които са били посетени от логнат потребител.

Purge Policy: Page Cache

Purge Policy: Page Cache

След като в сайта се публикува ново съдържание, кешираната вече информация ще се обнови автоматично за определени страници в сайта. За да се презареди кешираната информация на главната страница, статиите и новинарската емисия (feed), маркирайте Front page, Post page и Blog feed.

В поле Additional pages може да поставите страници, които изрично да се обновяват при публикуване на съдържание. Може да изредите например категориите в сайта, в случай че забелязвате, че не се обновяват след нова публикация.

Съвет от support-а: Не се препоръчва използването на този плъгин заедно с инсталирани и активирани други кеширащи плъгини. Ползването едновременно на няколко такива плъгина може да доведе до некоректно зареждане на сайта или най-малко – до голямо забавяне в зареждането му.

Вижте още: 🔗 Основни настройки в W3 Total Cache (Част 2) | Blog

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи най-важното и полезното от света на уеб, касаещо Вашия сайт и дигитално развитие.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

11 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт [Аудио]

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)? [Аудио]

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог [Аудио]

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!