Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1)

В две статии, част 1 и част 2, ще предоставим малко по-подробна информация за настройките на плъгина W3 Total Cache. Чрез този плъгин можете да активирате и използвате във вашия WordPress сайт една от технологиите за кеширане - Memcached или Redis. Описаните настройки са тествани и подходящи при ползване на услугата споделен хостинг.

Плъгинът W3 Total Cache има подробни опции и настройки за кеширането на информацията. Освен това този плъгин е и своеобразна система за ускоряване на зареждането на уеб сайта.

Ъпдейт от 2018 г.:
Вече можете автоматично да активирате ускоряването на вашия WordPress сайт през cPanel -> WordPress Manager -> Ускоряване. Плъгинът W3 Total Cache ще бъде инсталиран автоматично в сайта, а технологията за кеширане ще бъде избрана според версията на PHP, която използвате в момента за вашия сайт. След като активирате ускоряването ще можете да извършите допълнителни настройки на кеширането в W3 Total Cache.

Инсталацията на плъгина може да се извърши през административната част на сайта - Разширения - Добавяне на още. В полето за търсене изписвате W3 Total Cache и натискате Enter. След като инсталирате и активирате плъгина, в основното меню в администрацията ще се появи бутон Performance.

Ще обърнем внимание на това какво точно се кешира от този плъгин, за да имате представа кои настройки да активирате и ползвате. След промяна на настройките е препоръчително да се изчиства кешираната информация и да се презареждат страниците, за да можете да видите резултатите от промяната.

Накратко, какво е кеширане на информация

Кеширането на информация се състои в това, че резултатът от динамично генерираната информация на сайта се запазва/записва. Така при следващо зареждане на сайта потребителят ще получи тази записана информация, вместо да изчаква генерирането й. С кешираната информация се спестяват време и ресурси, необходими за непрекъснатото извличане и генериране на информация в сайта.

Каква информация се кешира

Плъгинът W3 Total Cache може да кешира информацията на няколко нива. На най-високото ниво е Page Cache. Там се записва готовият, окончателният код (HTML). В създаването му са използвани резултатите от SQL заявките и изпълнението на скриптовете на сайта. Следващото ниво е Object Cache, където се кешират обекти, представляващи временни данни, които са необходими по време на зареждането на дадена страница. И на най-ниското ниво е Database Cache, където се кешират данни от най-често изпълнявани SQL заявки към базата данни.

В секция Performance -> General Settings първо трябва да се активират модулите, които ще кешират информация - Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache и Browser Cache. Поставете отметка на Enable за Page, Minify, Database, Object и Browser Cache. За всички модули можете да изберете за Cache Method: Redis или Memcached, запишете промените. За всеки модул си има отделна страница с настройки, която е достъпна от менюто Performance.

В тази първа част на статията ще опишем Page Cache, а в следваща статия ще предоставим повече информация за останалите видове кеширане.

Page Cache

При достъпване на страница от сайта, WordPress ще стартира и изпълни няколко действия, за да може да предостави информация в тази страница. Този процес представлява генериране на динамично съдържание. Скриптовете на страницата ще се стартират и ще се изпълнят няколко SQL заявки към базата данни. След това резултатите от базата данни ще се обработят и PHP ще генерира финалния код на страницата - HTML кодът, който се изпраща от уеб сървъра към уеб браузъра. Този процес на генериране на динамична информация, освен че отнема време, заема и определени ресурси от хостинг акаунта.

Когато Page Cache е активиран, генерираният финален HTML код на страницата ще бъде записан за следваща употреба. При следващо достъпване на тази страница системата директно ще подаде запазения HTML код към уеб сървъра, а той ще го изпрати на уеб браузъра. По този начин се спестява голяма част от динамичното генериране на информация, което се отразява в ускорено зареждане на страницата и намалена консумация на ресурси на сървъра.

Препоръчителна технология за кеширане: Redis или Memcached

Настройки в Page Cache, на които да обърнете внимание

Настройките на Page Cache се намират в Performance -> Page Cache.

В секция General обърнете внимание на опцията Don't cache pages for following user roles. Активирането на тази опция и избирането на потребителите, изброени под нея, ще ви гарантира, че никой логнат администратор, редактор или автор, няма да получава кеширана информация. Също така опцията Don't cache pages for logged in users трябва да е активирана.

Purge Policy: Page Cache
При публикуване на ново съдържание автоматично ще се обнови кешираната информация за определени страници в сайта. За да се презареди кешираната информация на главната страница, статиите и новинарската емисия (feed), маркирайте Front page, Post page и Blog feed.

В поле Additional pages може да поставите страници, които изрично да се обновяват при публикуване на съдържание. Може да изредите например категориите в сайта, в случай че забелязвате, че не се обновяват след нова публикация.

Съвет от support-а:
Не се препоръчва използването на този плъгин заедно с инсталирани и активирани други кеширащи плъгини. Ползването едновременно на няколко такива плъгина може да доведе до некоректно зареждане на сайта или най-малко - до голямо забавяне в зареждането му.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

500px270px
SuperHosting.BG

11
Оставете коментар

avatar
4 дискусии
7 отговори към коментарите
2 абонирали се за тази дискусия
 
най-гласуван коментар
най-обсъждан коментар
  Абониране  
Уведоми ме при
Алексей
Гост

Благодаря ви за този урок

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,

Радваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави,
Диан

Veli4ko
Гост
СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Настройките на W3 Total cache, които сме посочили са тези, които след анализ и тестове от наша страна, сме установили че работят най-добре при повечето сайтове. Все пак всеки сайт може да бъде изграден и конфигуриран по различен начин и е възможно определени настройки да работят по-добре в даден случай. Във втората част на статията сме описали и останалите видове кеширане на плъгина, както и техни настройки, на които можете да обърнете внимание - https://blog.superhosting.bg/w3-total-cache-settings-part-2.html . Във всички случаи е силно препоръчително и кешът да бъде чистен на определен… още »

Александър Куртев
Гост

Аз също съм чувал и чел на доста места, че въпросния плъгин може да навреди повече, отколкото да помогне. Може би е нужно още нещо да се настрои, за да вървят гладко нещата.
А освен него някакви алтернативи за подобряване скоростта на WordPress?
Аз в момента ползвам GZip Ninja Speed Compression и WP Smush, но тяхната роля е по-различна и нямат отношение с кеширането.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,
За подобряване на скоростта на WordPress освен кеширане, съветваме да разгледате и посочените съвети от разработчиците: https://codex.wordpress.org/WordPress_Optimization/Cheat_Sheet

Едуард Димитров
Гост

Някога, до преди около година когато го тествах последно, този плъгин правеше повече проблеми отколкото ускоряваше работата на WordPress сайтовете. Ако сега работи добре и помага, може ли да помоля да споделите някакви статистики за това колко точно помага? Без значение дали статистиката е за времето на зареждане на сайта или за това колко намалява товара към сървъра, това ще е много полезно за фирмите които правим сайтове.

Станимир Стоянов
Гост

Според мен все още този плъгин забавя повече сайта, от колкото да го забързва. Резултатите в GTmetrix и PageSpeed Insights може да са добри, но когато се зарежда страницата зарежда доста по-бавно. Не знам на какво се дължи това, пробвал съм на различни хостинг компании, на различни сайтове, няма никаква разлика. Ако дадат наистина някакви доказателства, че работи, няма да е лошо.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте, Можем да дадем пример с нашия блог. След активирането на този плъгин скоростта на зареждане на блога се подобри с около 3 пъти. При първоначалното активиране имаше некоректна визуализация на сайта и причината беше в настройките. Съобразихме ги спрямо активните ни опции и отчитаме добри резултати. По наши наблюдения некоректна визуализация на сайт, в следствие на активиране на плъгина, би могла да се коригира, като се вземат предвид темата, използваните плъгини и външните ресурси. За конкретен сайт може да се наложат и по фини настройки. Относно ефектът към натоварването… още »

Едуард Димитров
Гост

Благодаря за отговора. Бързодействието е особено важно, особено за сайтовете с посещаемост от мобилни устройства, за оптимизацията да не говорим. Веднага щом ми остане свободно време, ще тествам плъгина отново - за начало на 10-20 сайта, да видя какви ще са резултатите.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,
Ще бъдем на разположение, в случай че имате нужда от съдействие с настройките на плъгина.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other