https://blog.superhosting.bg/w3-total-cache-settings.html

Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1)

2016-07-20
Съвети от support-a
w3tc, w3 total cache, wordpress w3tc, wordpress memcache, wordpress object cache, wordpress cache

В предишни статии ви запознахме с технологията за кеширане на динамичната информация в уеб сайта – Memcached. Също така в графики показахме положителните резултати от ползването на тази технология.

В две статии, част 1 и част 2, ще предоставим малко по-подробна информация за настройките на плъгина W3 Total Cache, чрез който можете да активирате Memcached кеширане във вашия WordPress сайт. Тези настройки са тествани и подходящи при ползване на услугата споделен хостинг.

Плъгинът W3 Total Cache има подробни опции и настройки за кеширането на информацията. Освен това този плъгин е и своеобразна система за ускоряване на зареждането на уеб сайта.

Инсталацията на плъгина може да се извърши през административната част на сайта – РазширенияДобавяне на още. В полето за търсене изписвате W3 Total Cache и натискате Enter. След като инсталирате и активирате плъгина, в основното меню в администрацията ще се появи бутон Performance.

Ще обърнем внимание на това какво точно се кешира от този плъгин, за да имате представа кои настройки да активирате и ползвате. След промяна на настройките е препоръчително да се изчиства кешираната информация и да се презареждат страниците, за да можете да видите резултатите от промяната.

Накратко, какво е кеширане на информация

Кеширането на информация се състои в това, че резултатът от динамично генерираната информация на сайта се запазва/записва. Така при следващо зареждане на сайта потребителят ще получи тази записана информация, вместо да изчаква генерирането на данните. С кешираната информация се спестяват време и ресурси, необходими за непрекъснатото извличане и генериране на информация на сайта.

Каква информация се кешира

Плъгинът W3 Total Cache може да кешира информацията на няколко нива. На най-високото ниво е Page Cache. Там се записва готовият, окончателният код (HTML). В създаването му са използвани резултатите от SQL заявките и изпълнението на скриптовете на сайта. Следващото ниво е Object Cache, където се кешират обекти, представляващи временни данни, които са необходими по време на зареждането на дадена страница. И на най-ниското ниво е Database Cache, където се кешират най-често изпълнявани SQL заявки към базата данни.

В секция Performance -> General Settings първо се активират модулите, които ще кешират информация – Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache и Browser Cache. Поставете отметка на Enable за Page, Minify, Database, Object и Browser Cache. С изключение на Minify, при всички останали изберете за Cache Method: Memcached и запишете промените. За Minify изберете Disk. За всеки обект си има отделна страница с настройки, която е достъпна от менюто Performance.

В тази първа част на статията ще опишем Page Cache, в следваща статия ще предоставим повече информация за останалите видове кеширане.

Page Cache

При достъпване на страница от сайта, WordPress ще стартира и изпълни няколко действия, за да може да предостави информация в тази страница. Този процес представлява генериране на динамично съдържание. Скриптовете на страницата ще се стартират и ще се изпълнят няколко SQL заявки към базата данни. След това резултатите от базата данни ще се обработят и PHP ще генерира финалния код на страницата – HTML кодът, който се изпраща от уеб сървъра към уеб браузъра. Този процес на генериране на динамична информация, освен че отнема време, заема и определени ресурси от хостинг акаунта.

Когато Page Cache е активиран, генерираният финален HTML код на страницата ще бъде записан за следваща употреба. При следващо достъпване на тази страница системата директно ще подаде запазения HTML код към уеб сървъра, а той ще го изпрати на уеб браузъра. По този начин се спестява голяма част от динамичното генериране на информация, което се отразява в ускорено зареждане на страницата и намалена консумация на ресурси на сървъра.

Препоръчителна технология за кеширане: Memcached

Настройки в Page Cache, на които да обърнете внимание

В секция General обърнете внимание на опцията Don’t cache pages for following user roles. Активирането на тази опция и избирането на потребителите, изброени под нея, ще ви гарантира, че никой логнат администратор, редактор или автор, няма да получава кеширана информация. Това е полезно, когато в сайта се публикува често съдържание и ще предотврати показването на неактуална информация на потребителите.

Purge Policy: Page Cache
При публикуване на ново съдържание автоматично ще се обнови кешираната информация за определени страници в сайта. За да се презареди кешираната информация на главната страница, статиите и новинарската емисия (feed), маркирайте Front page, Post page и Blog feed.

В поле Additional pages може да поставите страници, които изрично да се обновяват при публикуване на съдържание. Може да изредите например категориите в сайта, в случай че забелязвате, че не се обновяват след нова публикация.

Advanced
В тази секция, в полето на “Memcached hostname:port / IP:port:”, поставете коректния порт за Memcache – например 127.0.0.1:11236. Кой е портът за Memcache можете да проверите през cPanel -> Memcached Manager by SuperHosting.

Съвет от Support-а:
Не се препоръчва използването на този плъгин заедно с инсталирани и активирани други кеширащи плъгини. Ползването едновременно на няколко такива плъгина може да доведе до некоректно зареждане на сайта или най-малко – до голямо забавяне в зареждането му.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е нашият support гуру – може да отговори на всеки технически въпрос. Знае всичко за новите технологии. СуперСилата на Меган е, че може да обясни и най-сложните технологии на достъпен за всеки език.

500px270px
SuperHosting.BG

Препоръчани статии

Оставете коментар

9 Коментара към "Основни настройки в W3 Total Cache (Част 1)"

Уведоми ме при
avatar
Veli4ko
Гост
СуперХостинг.БГ
SH
Здравейте, Настройките на W3 Total cache, които сме посочили са тези, които след анализ и тестове от наша страна, сме установили че работят най-добре при повечето сайтове. Все пак всеки сайт може да бъде изграден и конфигуриран по различен начин и е възможно определени настройки да работят по-добре в даден случай. Във втората част на статията сме описали и останалите видове кеширане на плъгина, както и техни настройки, на които можете да обърнете внимание – https://blog.superhosting.bg/w3-total-cache-settings-part-2.html . Във всички случаи е силно препоръчително и кешът да бъде чистен на определен… още »
Александър Куртев
Гост

Аз също съм чувал и чел на доста места, че въпросния плъгин може да навреди повече, отколкото да помогне. Може би е нужно още нещо да се настрои, за да вървят гладко нещата.
А освен него някакви алтернативи за подобряване скоростта на WordPress?
Аз в момента ползвам GZip Ninja Speed Compression и WP Smush, но тяхната роля е по-различна и нямат отношение с кеширането.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,
За подобряване на скоростта на WordPress освен кеширане, съветваме да разгледате и посочените съвети от разработчиците: https://codex.wordpress.org/WordPress_Optimization/Cheat_Sheet

Едуард Димитров
Гост

Някога, до преди около година когато го тествах последно, този плъгин правеше повече проблеми отколкото ускоряваше работата на WordPress сайтовете. Ако сега работи добре и помага, може ли да помоля да споделите някакви статистики за това колко точно помага? Без значение дали статистиката е за времето на зареждане на сайта или за това колко намалява товара към сървъра, това ще е много полезно за фирмите които правим сайтове.

СуперХостинг.БГ
SH
Здравейте, Можем да дадем пример с нашия блог. След активирането на този плъгин скоростта на зареждане на блога се подобри с около 3 пъти. При първоначалното активиране имаше некоректна визуализация на сайта и причината беше в настройките. Съобразихме ги спрямо активните ни опции и отчитаме добри резултати. По наши наблюдения некоректна визуализация на сайт, в следствие на активиране на плъгина, би могла да се коригира, като се вземат предвид темата, използваните плъгини и външните ресурси. За конкретен сайт може да се наложат и по фини настройки. Относно ефектът към натоварването… още »
Едуард Димитров
Гост

Благодаря за отговора. Бързодействието е особено важно, особено за сайтовете с посещаемост от мобилни устройства, за оптимизацията да не говорим. Веднага щом ми остане свободно време, ще тествам плъгина отново – за начало на 10-20 сайта, да видя какви ще са резултатите.

СуперХостинг.БГ
SH

Здравейте,
Ще бъдем на разположение, в случай че имате нужда от съдействие с настройките на плъгина.

Станимир Стоянов
Гост

Според мен все още този плъгин забавя повече сайта, от колкото да го забързва. Резултатите в GTmetrix и PageSpeed Insights може да са добри, но когато се зарежда страницата зарежда доста по-бавно. Не знам на какво се дължи това, пробвал съм на различни хостинг компании, на различни сайтове, няма никаква разлика. Ако дадат наистина някакви доказателства, че работи, няма да е лошо.

wpDiscuz