Каква е разликата между wordpress.org и wordpress.com?

WordPress, обикновено в комбинация със CMS, е често срещана дума, когато става въпрос за създаване на сайт лесно и бързо. Но ако потърсите повече информация за „wordpress“ в търсачката, в резултатите ще откриете два почти еднакви варианта: wordpress.org и wordpress.com. Кой от тях трябва да изберете, за да си направите сайт?

Съвсем очевидната разлика е разширението на домейна – .org и .com. Тези два различни домейна са два различни варианта за използване на CMS платформата WordPress. WordPress.org представлява WordPress приложението с отворен код, а WordPress.com представлява WordPress като услуга.

Неведнъж сме получавали запитване от наши клиенти за разликата между тези два варианта на WordPress. И често причината за запитването е свързана с WordPress инструментите в cPanel, които сме разработили специално за по-лесно управление на WordPress сайтовете в хостинг акаунта. Вижте в следващите редове, какви са разликите между двата варианта на WordPress – wp.org и wp.com.

WordPress като приложение (wordpress.org)

Сайтът wordpress.org е официалният за уеб CMS платформата WordPress. Това уеб приложение е безплатно, с отворен код и може да се използва от всеки, за да си направи сайт.

WordPress се използва както от начинаещи потребители, така и от опитни разработчици. Обикновените потребители може да добавят съдържание в сайта си, без да се налага да разбират от програмиране и сложни уеб технологии. А разработчиците може да променят приложението в детайл, защото имат пълен достъп и контрол върху файловете и кода на системата.

Свободният лиценз и отворен код на WordPress дават пълна свобода да го използвате за каквито е нужно цели и да го променяте във всички аспекти. Ако разполагате с минимални знания по PHP, HTML, CSS, можете да правите малки корекции по дизайна на сайта (темата). Тази свобода поставя отговорността за добавянето на допълнителни функционалности, поддръжката и обновяването на системата във Вашите ръце.

За да си направите сайт с WordPress, не е нужно да имате регистрация в сайта wordpress.org. От wordpress.org можете свободно да свалите инсталационен пакет на WordPress. След това този пакет може да се инсталира на сървър, например в хостинг акаунт.

Ако все още нямате хостинг акаунт, може първо да изберете хостинг услуга, заедно с домейн име за сайта.

При СуперХостинг.БГ можете да изберете собствен домейн по време на поръчката за хостинг услуга. Към хостинг услугата, която предоставя място на сървъра за Вашия WordPress сайт, са включени допълнителни услуги като имейл адреси, поддомейни, бази данни и много други.

Инсталацията на WordPress в хостинг акаунта може да се извърши напълно автоматично през WordPress Manager by SuperHosting. Не е нужно да сваляте WordPress от wordpress.org и да го качвате в хостинг акаунта. Инструментът WordPress Manager by SuperHosting е включен в услугата хостинг и за него не се заплаща допълнително.

След като WordPress е инсталиран в хостинг акаунта, управлението на сайта се извършва през административен панел. Достъпът до панела се извършва с използване на домейна например mysuperwpsite.com/wp-admin.

Административен панел на сайта в WordPress приложението
Административен панел на сайта в WordPress приложението

Теми и плъгини

Към WordPress се предлага огромен брой плъгини и теми, безплатни или с платен лиценз. Мястото, където можете да намерите безплатни плъгини и теми за WordPress, е официалният сайт на системата: https://wordpress.org/plugins/ и https://wordpress.org/themes/. Към WordPress сайта можете да инсталирате свободно всякакви теми и плъгини, платени и безплатни.

Собствен домейн

Със собствен домейн името на сайта ще е изцяло избрано от Вас и няма да съдържа чужди думи например mysuperwpsite.wordpress.com. Например може да бъде само mysuperwpsite.com, mysite.online, mysite.info или друго.

Инсталиране на WordPress в хостинг акаунт

С инструмента WordPress Manager by SuperHosting в cPanel няма да Ви се наложи да сваляте инсталационния пакет на WordPress от wordpress.org и да го инсталирате ръчно в хостинг акаунта.

Ръчната инсталация на WordPress в хостинг акаунта е възможна, но не е задължителна. Вместо това инсталацията на WordPress може да се извърши с няколко кликвания на мишката през опцията Нова инсталация на WordPress в WordPress Manager.

Автоматичната инсталация се извършва в една единствена стъпка, на която се попълват минимални данни като име за сайта и административни данни. Не е нужно да се въвеждат системни данни като име на базата данни, потребител за нея и парола.

След като автоматичният инсталатор завърши инсталацията на WordPress, ще можете да започнете работа по сайта, да влезете в административния панел, да създавате страници и публикации, да променяте външния му вид и да добавяте нови функционалности чрез плъгини. За първи WordPress сайт, можете да следвате няколко стъпки: Твоят първи WordPress сайт в три стъпки.

WordPress като услуга (wordpress.com)

Сайтът wordpress.com е официалният сайт на онлайн платформата за създаване на блог сайтове. Създадените сайтове в wordpress.com се съхраняват и зареждат от сървърите на платформата.

WordPress.com платформата използва модифициран вариант на приложението WordPress (wordpress.org). Файловете и кода на този вариант на WordPress не може да се променят от потребителите. Платформата не предоставя директен достъп до системните файлове и данните в базата данни на сайта.

WordPress.com се описва като блог хостинг или платформа за блогове и се използва предимно за блог сайтове. А с платените планове може да се използва за всякакъв тип сайтове.

За да си направите сайт в WordPress.com, е нужна регистрация в сайта wordpress.com. Управлението на сайта се извършва през административен панел, който се зарежда след логване през https://wordpress.com/wp-admin.

Административен панел на сайта в wordpress.com
Административен панел на сайта в wordpress.com

При използване на безплатен сайт в платформата, на него ще има wordpress.com надпис и рекламни банери, върху които нямате контрол.

Теми и плъгини

Платформата предлага безплатни теми, които може да се инсталират в сайта, но възможностите при безплатния сайт са ограничени, както и не може да се добавят плъгини.

Собствен домейн

В безплатния план на платформата се предлага безплатно име за сайта, което съдържа домейна wordpress.com например mysuperwpsite.wordpress.com.

Как възниква идеята за WordPress.com?

През 2003г. се появява уеб CMS платформата WordPress (wordpress.org), която е безплатна и с отворен код. За кратко време WordPress набира популярност и много потребители искат да си направят сайт с платформата. Но за много от тях създаването на обикновен блог с WordPress, настройката му и след това поддръжката и обновяването, е трудна задача. Затова през 2005г. Мат Муленуег (един от основателите на WordPress) решава да създаде платформа, която ще позволи на тези потребители един бърз и лесен начин да си направят блог, без нуждата да инсталират, настройват, поддържат и обновяват WordPress.

Прехвърляне на сайт от wordpress.com в собствен хостинг акаунт

Ако не сте се ориентирали в началото за двата варианта на WordPress и сте си направили блог на wordpress.com, който искате да прехвърлите на Ваш домейн, лесно е, ние ще Ви съдействаме.

Сайтовете, създадени на платформата wordpress.com, може да се прехвърлят в собствен хостинг акаунт със собствен домейн. Прехвърляне е възможно единствено за съдържането на сайта. Това става с експорт и след това импорт през вградения плъгин WordPress Importer. Настройките, джаджите, плъгините и темата не може да се прехвърлят.

Кратък наръчник за прехвърляне на сайт от wp.com в собствен хостинг акаунт:

  1. Изберете си WordPress хостинг план и домейн име за сайта.
  2. С WordPress хостинг плановете ще имате готов инсталиран WordPress в хостинг акаунта. Допълнителни инсталации на WordPress може да се направят през WordPress Manager » Нова инсталация на WordPress.
  3. Направете експорт на съдържанието на сайта през акаунта Ви в wordpress.com (Настройки » Експортиране » Експортиране на всички).
  4. Импортирайте xml файла в WordPress сайта, който се намира във Вашия хостинг акаунт, през администрацията на системата – Инструменти » Импорт » WordPress.
  5. След успешно импортиране на съдържанието, можете да изберете и инсталирате подходяща WordPress тема и да добавите всички необходими плъгини.

При СуперХостинг.БГ можете да инсталирате WordPress с два клика на мишката. Да си имате собствен домейн и пълен контрол над всичко, което се случва със сайта като данни, настройка, разработка и развитие. А ние продължаваме да развиваме и подобряваме нашия WordPress Manager и да добавяме нови инструменти за улеснение на WordPress потребителите. 🙂

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Съвместна статия за маркетинг, реклама и SEO - Netpeak

13 съвета за маркетинг и реклама [Аудио]

2
Сега когато имате повече време у дома, можете да отделите енергия в SEO и добра реклама за дигитален успех. Заслужава си!
Какви са причините за изоставените колички?

7 причини клиентите Ви да изоставят количките си

0
Тъй като множество магазини са афектирани от този феномен, създадохме списък с най-честите причини клиентите да изоставят количките си. Разберете кои са те!
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.