Кратка история на WordPress – от 2003 до 2017 (част 1)

А вие харесвате ли истории? А ако е по истински случай и то за най-използваната система за изграждане на уебсайтове? Да, бяхме сигурни! Затова решихме да ви разкажем на кратко историята на WordPress с известни и безизвестни факти от 2003 година, та до днес. Как WordPress се разви през години и покори интернет пространството, печелейки милиони съмишленици, ще разберете в следващите редове…

Официалният Рожден Ден на WordPress е на 27 май 2003г., с първа версия 0.70. Въпреки това на една друга дата – 25 януари 2003г., се запалва искрата за WordPress чудото, с пускането на един коментар под статията на 19 годишния тогава Мат (Matt Mullenweg).

Всичко започва с дилемата на Мат, какво да предприеме, след като системата, която използва за блогване тогава, е изоставена от автора си и няма ъпдейти от месеци. Дали да премине към друга блогинг система или да вземе отворения код на b2/cafelog и да го подобри в отделен проект. Системата b2/cafelog е най-подходящият избор за Мат тогава, заради лиценза си за свободно ползване и най-вече – отворения код, за разлика от другите варианти по това време – MovableType, TextPattern и Blogger.

Към дилемата на Мат се присъединява Майк (Mike Little), който с коментара си към статията показва, че има голям интерес да се включи в разклоняването на b2/cafelog в нов проект. Разклоняване (на английски fork) означава един проект да бъде копиран и копието му да поеме по свой път на развитие.

След коментара Мат и Майк започват проект, който получава името си WordPress, и има цел да подобри изоставената система b2/cafelog. А резултатът от това е най-известната готова система за създаване на уебсайтове, която днес се използва от 30% от топ 10 милиона уебсайтове в Уеб.

Външният вид и потребителският интерфейс на системата постепенно се подобряват от 2003 до сега, но има един основен аспект, който се е запазил и до днес. Това е бързото, лесно и интуитивно усвояване на работата със системата и най-важното – постоянното развитие и подобряване, което е базирано на желанията и нуждите на потребителите.

Тъй като Мат е голям фен на джаз музиката, всяка основна версия на WordPress се наименува на известен джаз музикант. Последната към момента версия 4.9 носи името на музиканта Billy Tipton. От 2003г. до версия 4.9 включително, WordPress има 33 версии.

Административен панел на WordPress 2003 – 2017

Административният панел на системата претърпява множество подобрения и изменения. Въпреки това усещането на системата се запазва, с интуитивния начин за работа с функциите на панела и управлението на съдържанието.

Началната страница на админ панела

Таблото (Dashboard) в административния панел се появява във версия 1.5.

Таблото в админ панела.
Таблото в админ панела.

В предишните версии (0.71, 1.0, 1.2), след влизане в панела, се е зареждала страницата за създаване на публикация.

Страницата за логин в админ панела

Страницата за логин в админ панела

Външен вид (тема) на WordPress 2003 – 2017

Видът на началната страницата на системата се определя от използваната тема. В самото начало външният вид, стилът и изображенията на дизайна, не са имали собствена директория, или тема. От версия 1.5 е въведена темплейтната система и темите, като файловете на стила се отделят в собствена директория (wp-content/themes/default). Първата тема е била базирана на друга тема – Kubric. Това е темата по подразбиране на WordPress от версия 1.5 до 2.9. От версия 3.0 темите се кръщават на годината, в която е пусната съответната WordPress версия (ако месецът е декември, името е на следващата година).

Начална страница на системата

Както в админ панела, така и началната страница, от началото до последната версия се придържа към ясна и изчистена визия.

Начална страница на системата

Начална страница от b2/cafelog 0.6 до WordPress 4.9:

Индексния файл и базата данни – преди и сега

Индексен файл на системата (index.php)

Индексен файл на системата (index.php)

От версия 1.5 в WordPress вече може да се създават страници и да се променя темата – чрез нововъведената темплейтна система (/wp-content/themes/). Това се отразява и в промяна на индексния файл. Съдържанието на index.php се изчиства от всичко, освен функцията за извикване и зареждане на активната тема. От версия 1.5 до 4.9 този файл не се променя и съдържа точно два важни реда, без да броим добавените, описващи кода, коментари.

Базата данни на WordPress

Организацията и възможностите на базата данни са подобрени с премахване на стари и добавяне на нови таблици, оптимизиращи начина, по който се съхранява, групира и свързва информацията в системата. Във версия 2.3 е въведен гъвкав механизъм, по който информацията може да се групира, класифицира – taxonomies. Например статиите може да се групират в категории или по тагове. Категория (category), таг (post_tag) и пост-формат (post_format) са вградените групи в WordPress. А с custom taxonomies може да се групира различна информация по всевъзможни начини.

Базата данни на WordPress

От 2003 до 2017 година с над 30 версии зад гърба си, WordPress става още по-добър, още по-полезен и достъпен, като заема вече 60% от пазарния дял на готовите системи за управление на съдържание (Joomla! 6.5%, Drupal 4.6% …).

Колко е лесно сега да добавим някаква функционалност към сайта, като само си изберем и инсталираме плъгини. Но преди версия 1.2 плъгините не са съществували. Въпреки че не е възможна автоматична инсталация на плъгини, чак до версия 2.7, това не спира разрастването на феновете и известността на системата, като версиите от серията 2.5 са свалени приблизително 1 984 047 пъти.

Кое е най-интересното във всяка WordPress версия и още любопитни факти ще научите в следваща статия. За да не я пропуснете, най-добре се абонирайте за нашия блог 😉

А като част от историята на WordPress в SuperHosting.BG няма как да не споменем и WordPress Manager. Тествахте ли го?

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.