Значението на дизайна за твоя уебсайт – Част 1

По дрехите посрещат, по ума изпращат.

Ако отнесем тази поговорка към дигиталната реалност обаче, най-спокойно можем да я перифразираме така: „По дизайна посрещат, по услугата/продукта изпращат”.

С напредъка на технологиите и развитието на необятната онлайн среда дизайнът на сайта заема едно от челните места сред най-значимите фактори за успеха на съвременния бизнес.

Първото място, разбира се, е отредено на дигиталното присъствие, но за да бъде ефективно, трябва да бъде заявено по категоричен и привлекателен начин. Само така ще събуди интереса на потребителите и ще си спечели тяхното внимание.

Уеб дизайнът безспорно има голямо значение за възприемането на даден бранд от потребителите, но най-основно ползите му се свеждат до:

  • ускоряване растежа на бизнеса и разширяване на неговия обхват;
  • позитивна първоначална реакция към продукта/услугата;
  • подобряване на потребителското изживяване на страниците на сайта;
  • по-лесен контрол и управление на съдържанието;
  • увеличаване броя на посетителите и потенциалните клиенти;
  • по-голям брой интеракции на сайта и повече продажби;
  • вдъхване на професионализъм, доверие и надеждност;
  • консистентност на бранд идентичността и още.

И ако изброените по-горе точки не са достатъчно убедителни, имайте предвид, че

94% от потребителите формират първото си впечатление за един сайт на база неговия дизайн.

Review42.com

Освен това 90% от хората напускат даден сайт, ако има лош дизайн (HubSpot). Цифрите са красноречиви, нали?

Като подкрепа на тези твърдения и неоспорими статистики потърсихме мнението на един от най-изявените специалисти в областта на дизайна – Борил Караиванов. Той е от първото поколение уеб дизайнери у нас и участва в реализацията на знакови за развитието на българския уеб проекти.

За тези, които не го познават, можем да добавим, че Борил притежава необходимите компетентни познания и умения в областта на дизайна, за да отговори на въпроси като:

  • Какво означава добър дизайн за един уебсайт и кои са неговите компоненти?
  • Как да извлечем максимума в дизайна на своя сайт, ако използваме готови шаблони/билдър?
  • Задължително ли е всеки бизнес да има дизайнер и до кога може всеки собственик на сайт/магазин да е и в ролята на дизайнер? и много други.

Разговорът с Борил е част от поредицата SuperTalks, в която искаме: Да бъдем. Онлайн. Заедно. В нея Ви срещаме с интересни гости, с които споделяме ценни съвети, опит, идеи за Вашия бизнес. Защото знаем, че заедно сме още по-супер!

Научете повече за SuperTalks и гледайте останалите видеа на talks.superhosting.bg

Предишна тема: Черен петък: Стремеж за повече печалба или нови клиенти?, с гост Огнян Попов, основател на Broshura.BG част от Offerista Group Bulgaria.

SuperTalk-ът с Борил е един от най-интерактивните досега и е придружен от примери и илюстрации, свързани с дизайна. И тъй като преценихме, че визуалната част не би имала същото въздействие в писмена форма, Ви предлагаме да изгледате цялото видео, за да разберете отговорите на въпросите, които зададохме на Борил:

Гледайте целия епизод 019 на SuperTalks с Борил във видеото:

  • (2:35) Ще споделиш ли с нас малко повече за себе си и опита ти през годините? Помниш ли първата си илюстрация или дизайн за уеб и какъв беше той?
  • (9:00) Какво означава добър дизайн?
  • (18:29) Съществува една популярна фраза, която гласи: „Красотата е симетрия”. Валидна ли е тя, когато се отнася за дизайна на един уеб сайт, или напротив?
  • (21:20) Какви съвети би дал на дизайнери, които искат да сменят работата си с цел да прогресират в развитието си?
  • (29:32) Кои са задължителните компоненти за един добър дизайн, върху които трябва да се фокусираме?
  • (43:03) Би ли могъл да препоръчаш шрифтове с българска кирилица?
  • (1:12:08) Как да подбираме проекти за портфолио?
  • (1:15:15) Как се справяш с разликата между твоето виждане и това на клиента/възложителя на проекта? Как процедираш, ако предложеният от теб дизайн не му допадне?
  • (1:22:05) Вече се предлагат редица готови решения за изграждане на сайт, с които човек лесно може да си направи сайт сам в рамките на ден. Какво ще посъветваш използващите готови шаблони/билдъри, за да извлекат максимума от такива платформи?
  • (1:30:51) В предишен SuperTalk с Тодор Василев, професионален фотограф, си говорихме за фотографията в уеб и засегнахме големината на снимките при качване. Ще ни споделиш ли колко големи трябва да са файловете/илюстрациите, за да зарежда оптимално бързо един сайт, без да губим от качеството на изображението?
  • (1:39:31) За финал те предизвикваме да довършиш изречението „За мен е супер…”

Можем да окачествим разговора ни с Борил като повече от полезен, защото темата очевидно вълнува голяма част от бизнесите, които са позиционирани онлайн. Радваме се, че успяхме да събудим любопитството на голяма част от аудиторията, защото за нас е важно да помагаме на дигиталната общност да се развива и да просперира.

Нетърпеливи сме да зададем още въпроси на Борил, които ще обобщим във втора част на SuperTalk с него. А дотогава Вие подгответе Вашите, за да разберете какво е неговото експертно мнение и за да сте в крак с новостите в уеб дизайна. Ще Ви очакваме!

Побързайте да се абонирате за СуперБлога, за да получавате още полезни съвети
за Вашия бизнес и пълноценното Ви присъствие онлайн.

АБОНИРАНЕ

Звезделина Георгиева
Звезделина Георгиева
Спокойно можете да я наричате СуперЗвезди. С изтънчен и неподправен усет към естетиката, Звезди привнася във всеки проект нотка на завършеност и аристократизъм. Цели право в целта, улучва и продължава по пътя към непрестанното усъвършенстване. СуперСилата й е обезоръжаващата усмивка, с която прави невъзможното възможно. Няма да е лъжа, ако кажем, че става и ляга с мисълта да помага. Това я прави отдаден колега и чудесен приятел.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
11 мита за онлайн присъствието

11 мита за онлайн присъствието [Аудио]

2
Темата е: онлайн присъствие - от изграждането на сайт до неговото развитие и следователно развитието на Вашия бизнес. Разберете кой е първият мит за разбиване!
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!