WordPress 6.0 – с подобрения за цялостното редактиране на сайта

WordPress 6.0 „Arturo“ е тук с много подобрения по цялостното редактиране на сайта с блокове, което беше пуснато в предишната версия.

Някои от подобренията в процеса по създаване на страници са в посока разширяване на възможностите на сайт-редактора за управление на стиловете и оформлението, създаване на варианти на глобалния стил на темата, нови шаблони за страници, по-добър блок за коментарите и други.

Има подобрения и при работа със съдържанието в блок-редактора, като селектиране на текст от няколко блока, което позволява и лесното селектиране на самите блокове, опция за заключване на блоковете, запазване на стила при промяна на типа блок и други.

Заключване на блокове

Добавена е нова опция към настройките на блоковете за заключването им. Когато блокът е заключен, той не може да се премества и/или премахва. 

заключване на блок в WordPress 6.0

Много удобна опция за по-прецизен процес по създаването на шаблони от блокове.

опции за заключване на блок в WordPress 6.0

Опцията за заключване е налична при единичен блок и при груповите блокове.

Различни варианти на глобалния стил на темата (style switcher)

Едно от важните подобрения в WordPress 6.0 е възможността в Редактора на сайта да се превключва между различни вариации на стила на темата. Например досега беше нужно да сменим самата тема, ако искаме друга цветова палитра и шрифтове (или да ги променим ръчно). 

варианти на стила на темата в WordPress 6.0

Разработчиците може да се възползват от новата функционалност и да създадат различни вариации на стила на темата и така да улеснят още повече потребителите при персонализирането на дизайна. Например вариация в оранжева тоналност, при която всички стилове са съобразени с този цвят, или пък в синьо и т.н.

С тази нова възможност само с няколко клика ще може да се променя стила на темата. Все едно сме сменили темата с друга. Например както е в случая с фотографския сайт с WordPress, при който използвахме две различни теми – едната със светъл дизайн, другата с тъмен, сега вместо две теми, светлият и тъмният стил може да са достъпни в една единствена тема.

Това ще е изключително удобство, например когато вече сме си харесали тема според оформлението ѝ, но пък ни се иска нещо в стиловете ѝ да се промени. Така няма да преглеждаме стотици теми, но ще сме избрали една, чийто основен дизайн или оформление ни харесва.

Още шаблони за страници

Към сайт-редактора са добавени пет нови шаблона за страници – страница за автор, списък с публикации по дата, по категория, етикет или таксономия.

нови шаблони за страници в сайт-редактора

Това са шаблони за архивните страници (автоматично генерирани страници със списък на публикациите по автор, категория, етикет, дата).

Нов блок Comments Query Loop

нов блок Comments Query Loop в WordPress 6.0

Предишният блок за коментари Post Comments ще бъде премахнат от WordPress, вместо него ще се използва новият блок Comments Query Loop. 

С новия блок става възможно потребителите да променят оформлението и стиловете на раздела с коментари, може да се създаде и използва шаблон за коментарите.

И още

Подобрения в процеса по създаване и работа със съдържанието:

 • Селектиране на текст от няколко блока и редактирането му;
 • Запазване на стиловете при промяна на типа на блока, например от Параграф на Код;
 • Подобрени опции за Облака от етикети и Социалните икони;
 • Нов панел за управление на цветовете с настройки за прозрачността им; 
 • Нови контроли за очертанията; 
 • Контроли за празните разстояния, очертанията, типографията и други за колекция от блокове в блок Group;
 • Блок Gallery – нова опция за настройка на празното разстояние между изображенията; премахнато е допълнителното разстояние под блока на галерията.

Подобрения в процеса по създаване на страници:

 • Показват се предложения за блок-шаблони при създаването на хедър или футър;
 • Подобрения по кода за изображенията, цитатите, списъците и групите от блокове. Досега към тези блокове се добавяше допълнителен код (div елемент). В WordPress 6.0 той е премахнат. Без повече div контейнери, в които да се съдържа кодът на тези блокове;
 • Подобрена опция за експорт на темата от сайт-редактора. Подобренията правят възможно след като създадем блок-тема, да я експортираме в zip файл;
 • Подобрена производителност на системата за категориите, етикетите и други;
 • Превключване между Group, Row и Stack за група от блокове (подредба на блоковете – вертикално, хоризонтално).

С малки на пръв поглед крачки сайт-редакторът на WordPress върви по пътя към превръщането му в конструктор на страници (page builder), подобен на WordPress билдърите. Преди да стигне до там, вероятно ще видим още много стъпки и подобрения, с които ще догони предимствата на билдърите като лесно изграждане на страниците дори от начинаещи потребители, възможности за сложно оформление (редове, колони), редактиране на живо и богати опции за форматиране и стил на блоковете.

Преди да обновите до новия WordPress, направете бекъп на сайта си. Срещате затруднения? Вижте абонаментните планове за нашата професионална WordPress поддръжка при трудности и спешна нужда от съдействие.

Абонирайте се за нашия блог, за да разберете какви са интересните новости в следващите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Ето защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт.

7 причини защо всеки фрийлансър се нуждае от сайт [Аудио]

0
За някои фрийлансъри сайтът не е под въпрос. Той е първото нещо. Разберете какви са причините, за които си заслужава като фрийлансър да си създадете сайт!
Искам сайт, но не знам откъде да започна

Искам сайт, но не знам откъде да започна [Аудио]

2
Решихме да Ви споделим накратко стъпките, които трябва да извървите, за да изградите своето онлайн присъствие.
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт? [Аудио]

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!