WordPress 6.0 – с подобрения за цялостното редактиране на сайта

WordPress 6.0 „Arturo“ е тук с много подобрения по цялостното редактиране на сайта с блокове, което беше пуснато в предишната версия.

Някои от подобренията в процеса по създаване на страници са в посока разширяване на възможностите на сайт-редактора за управление на стиловете и оформлението, създаване на варианти на глобалния стил на темата, нови шаблони за страници, по-добър блок за коментарите и други.

Има подобрения и при работа със съдържанието в блок-редактора, като селектиране на текст от няколко блока, което позволява и лесното селектиране на самите блокове, опция за заключване на блоковете, запазване на стила при промяна на типа блок и други.

Заключване на блокове

Добавена е нова опция към настройките на блоковете за заключването им. Когато блокът е заключен, той не може да се премества и/или премахва. 

заключване на блок в WordPress 6.0

Много удобна опция за по-прецизен процес по създаването на шаблони от блокове.

опции за заключване на блок в WordPress 6.0

Опцията за заключване е налична при единичен блок и при груповите блокове.

Различни варианти на глобалния стил на темата (style switcher)

Едно от важните подобрения в WordPress 6.0 е възможността в Редактора на сайта да се превключва между различни вариации на стила на темата. Например досега беше нужно да сменим самата тема, ако искаме друга цветова палитра и шрифтове (или да ги променим ръчно). 

варианти на стила на темата в WordPress 6.0

Разработчиците може да се възползват от новата функционалност и да създадат различни вариации на стила на темата и така да улеснят още повече потребителите при персонализирането на дизайна. Например вариация в оранжева тоналност, при която всички стилове са съобразени с този цвят, или пък в синьо и т.н.

С тази нова възможност само с няколко клика ще може да се променя стила на темата. Все едно сме сменили темата с друга. Например както е в случая с фотографския сайт с WordPress, при който използвахме две различни теми – едната със светъл дизайн, другата с тъмен, сега вместо две теми, светлият и тъмният стил може да са достъпни в една единствена тема.

Това ще е изключително удобство, например когато вече сме си харесали тема според оформлението ѝ, но пък ни се иска нещо в стиловете ѝ да се промени. Така няма да преглеждаме стотици теми, но ще сме избрали една, чийто основен дизайн или оформление ни харесва.

Още шаблони за страници

Към сайт-редактора са добавени пет нови шаблона за страници – страница за автор, списък с публикации по дата, по категория, етикет или таксономия.

нови шаблони за страници в сайт-редактора

Това са шаблони за архивните страници (автоматично генерирани страници със списък на публикациите по автор, категория, етикет, дата).

Нов блок Comments Query Loop

нов блок Comments Query Loop в WordPress 6.0

Предишният блок за коментари Post Comments ще бъде премахнат от WordPress, вместо него ще се използва новият блок Comments Query Loop. 

С новия блок става възможно потребителите да променят оформлението и стиловете на раздела с коментари, може да се създаде и използва шаблон за коментарите.

И още

Подобрения в процеса по създаване и работа със съдържанието:

 • Селектиране на текст от няколко блока и редактирането му;
 • Запазване на стиловете при промяна на типа на блока, например от Параграф на Код;
 • Подобрени опции за Облака от етикети и Социалните икони;
 • Нов панел за управление на цветовете с настройки за прозрачността им; 
 • Нови контроли за очертанията; 
 • Контроли за празните разстояния, очертанията, типографията и други за колекция от блокове в блок Group;
 • Блок Gallery – нова опция за настройка на празното разстояние между изображенията; премахнато е допълнителното разстояние под блока на галерията.

Подобрения в процеса по създаване на страници:

 • Показват се предложения за блок-шаблони при създаването на хедър или футър;
 • Подобрения по кода за изображенията, цитатите, списъците и групите от блокове. Досега към тези блокове се добавяше допълнителен код (div елемент). В WordPress 6.0 той е премахнат. Без повече div контейнери, в които да се съдържа кодът на тези блокове;
 • Подобрена опция за експорт на темата от сайт-редактора. Подобренията правят възможно след като създадем блок-тема, да я експортираме в zip файл;
 • Подобрена производителност на системата за категориите, етикетите и други;
 • Превключване между Group, Row и Stack за група от блокове (подредба на блоковете – вертикално, хоризонтално).

С малки на пръв поглед крачки сайт-редакторът на WordPress върви по пътя към превръщането му в конструктор на страници (page builder), подобен на WordPress билдърите. Преди да стигне до там, вероятно ще видим още много стъпки и подобрения, с които ще догони предимствата на билдърите като лесно изграждане на страниците дори от начинаещи потребители, възможности за сложно оформление (редове, колони), редактиране на живо и богати опции за форматиране и стил на блоковете.

Преди да обновите до новия WordPress, направете бекъп на сайта си. Срещате затруднения? Вижте абонаментните планове за нашата професионална WordPress поддръжка при трудности и спешна нужда от съдействие.

Интересните новости в други версии на WordPress: 6.2, 6.1, 6.0, 5.9, 5.8.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Какво е CMS (Content Management System)?

Какво е CMS (система за управление на съдържание)?

0
CMS (система за управление на съдържание) е софтуерен инструмент за лесно и бързо създаване на сайт и след това лесно поддържане на съдържанието в него.
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.