WordPress 5.5 – lazy-loading и автоматично обновяване на плъгините и темите

Новата версия на WordPress 5.5 е тук и носи името на музиканта Били Екстайн

В WordPress 5.5 има много подобрения и интересни новости, някои от които са – автоматично обновяване на плъгините и темите, инсталиране на нови блокове директно през блок-редактора и отложено зареждане (lazy-loading) за изображенията в сайта.

Автоматично обновяване на плъгините и темите

Автоматичното обновяване може да се активира за всички или само за определени плъгини и теми в WordPress.

Тази нова функционалност е добавка към сигурността на системата, с която:

  • Ще се намали вероятността плъгините и темите да останат необновени;
  • Плъгините и темите ще получават навременни поправки по сигурността.

Опцията е деактивирана по подразбиране и може да се активира през списъка с инсталирани плъгини.

Активиране на автоматичното обновяване за даден плъгин - WordPress » Plugins.
Активиране на автоматичното обновяване за даден плъгин – WordPress » Plugins.

Автоматичното обновяване се извършва към всяка нова налична версия на плъгина или темата. Не се поддържа избор за обновяване само на минорни версии, както например е за WordPress. Поради това, автоматичното обновяване е препоръчително да се активира с повишено внимание. Например може да се активира за плъгин, за който сте сигурни, че няма да създаде казус след обновяването. Такива плъгини са дело на доказани разработчици и които досега не са Ви създавали проблеми след ъпдейт.

Също така, за да разберете какво е новото или промененото в даден плъгин, след като той се обнови автоматично, ще трябва да проверявате лога за промени, който се предоставя от разработчиците му. Ако за някой плъгин е важно да знаете какво ще се промени и какви новости ще се добавят, още преди да се извърши обновяването му, не активирайте автоматичното обновяване.

Тъй като функционалността за автоматично обновяване е добавена от скоро, препоръчително е да изчакате пускането на няколко следващи минорни версии на WordPress, преди да се възползвате от нея. В следващи версии ще бъдат добавени поправки на бъгове, които може да бъдат открити от потребителите.

Стандартно обновяването на самата система на WordPress е автоматично до минорните версии (x.x.Y), освен ако не е деактивирано допълнително. Проверете дали и тези автоматични обновления са активни и ако не са, препоръчително е да ги активирате. Обновяването до основните версии на WordPress (X.X.y) е ръчно, защото в тях се правят по-сериозни промени по кода и функционалностите в системата, докато в минорните версии се съдържат поправки на бъгове и добавки по сигурността.

Вижте още за обновяването на WordPress: 🔗 Обновяване на WordPress | Help

Блок-редакторът

В WordPress 5.5 можем да се радваме на подобренията и новостите от десет версии на плъгина Gutenberg (7.6, 7.7, 7.8, 7.9, 8.0, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 и 8.5).

Само част от тях са:

  • Големи подобрения по интерфейса;
  • Шаблони (block patterns) с комбинации от блокове;
  • Нови опции за дизайна на блоковете като височина на блока Параграф и Заглавие и преливка на фона за Група, Колони, Медия и текст;
  • Вмъкване на различен тип блок в блоковете Параграф, Списък и други;
  • Редактиране на изображенията в редактора – изрязване, завъртане;
  • Използване на дизайн опциите при селектирани няколко блока от един и същ тип;
  • Опция за изтегляне и запис на изображение, което е копирано и поставено в съдържанието.
Вмъкване на различен тип текст в блока Списък.
Вмъкване на различен тип текст в блока Списък.

Директория с блокове

Директорията с блокове се намира в официалната директория с плъгини за WordPress. Само че блоковете се инсталират директно през блок-редактора, без нужда да се отваря страницата с плъгини в администрацията.

Добавяне на нов блок към блок-редактора през панела за блокове.
Добавяне на нов блок към блок-редактора през панела за блокове.

Тъй като новите блокове са плъгини, за да премахнете някой, е нужно просто да деинсталирате плъгина му от менюто с плъгини.

Шаблони с блокове

Блок-редакторът има много вградени блокове, поради което е възможно голямо разнообразие от подредба и комбиниране. С новата функционалност Block Patterns се улеснява използването на блокови комбинации, както и поддържането на консистентност в презентацията на съдържанието. 

Шаблоните са колекции от различни типове блокове – бутони, колони и други.

Примерните шаблони може да съдържат картинка и параграф, няколко бутона в редица, цитат и картинка, няколко колони с текст и бутони и други комбинации.

Блок-шаблоните са добавени в отделен таб Patterns в панела с блокове.

Нов таб в панела с блокове - Patterns.
Нов таб Patterns в панела с блокове.

Към момента списъкът с шаблони е малък, но в следващи версии ще се добавят нови. Разработчиците на плъгини и теми също може да използват тази функционалност и да добавят специфични шаблони.

Отложено зареждане на изображенията (lazy-loading)

Какво е lazy-loading?
Зареждането на изображенията по отложен начин (lazy-loading) ускорява зареждането на съдържанието във видимата част на екрана. Това е стратегия за зареждане на ресурсите само когато те са нужни. Например при скролване на страницата се зареждат изображенията, които досега са били скрити.

Отложеното зареждане на изображенията се задава чрез добавяне на подходящ атрибут към HTML тага им. 

WordPress ще добавя автоматично нужния атрибут (loading=“lazy“) към HTML таговете на изображенията (img), които имат зададени параметри за широчина и височина.

Картинката ще се зареди, когато потребителят скорлне до позицията ѝ в страницата.
Картинката ще се зареди, когато потребителят скорлне до позицията ѝ в страницата.

Срещали ли сте съвета за ускоряване на сайта чрез отложено зареждане на изображенията в страницата? Още не сте го приложили за Вашия WordPress сайт? Вече не е нужно да се тревожите за него. Системата на WordPress ще направи всички изображения в сайта да се зареждат отложено. Ще видите и подобрения в оценките на инструментите за тестване на сайтове.

XML Sitemap (карта на сайта)

Функционалността за генериране на XML карта на сайта вече е вградена в WordPress.

Генерираната карта ще е достъпна на адрес /wp-sitemap.xml. Ако няма активен плъгин, който вече генерира картата, при достъпване на адреса /sitemap.xml WordPress ще направи пренасочване към /wp-sitemap.xml.

XML картата на сайта, генерирана от WordPress.
XML картата на сайта, генерирана от WordPress.

Тази функционалност няма възможност за настройка през административния панел. Генерираната от WordPress карта ще съдържа всичко – статии, страници, категории, тагове, автори. Ако искате да имате контрол върху настройките на картата, може да използвате плъгин, който генерира карта.


В WordPress 5.5 освен за улесняване на авторите, новостите и подобренията са насочени в посока сигурността и представянето на сайта. Чрез възможността за автоматично обновяване на плъгините, можем да повишим сигурността на сайта си, защото поправките по сигурността ще се прилагат навреме. А с отложеното зареждане на изображенията ще се ускори зареждането на сайта, с което ще се повишат оценките в инструментите за тестване и ще се подобри потребителското изживяване.

Не забравяйте, че освен собствените механизми на WordPress, можете да повишите сигурността и да ускорите зареждането на сайта с инструментите в хостинг акаунта. Повишете защитата на сайта с опциите в „Проверки за сигурност“ и ускорете зареждането му с опцията „Ускоряване“ в WordPress Manager в cPanel.

А ако точно сега планирате да си имате нов WordPress сайт и хостинг за него, вижте активната ни промоция със СуперПодаръци!

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.7, 5.6, 5.5, 5.4, 5.3.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин

8 стъпки за създаване на продаващ онлайн магазин [Аудио]

0
Сега е време да Ви помогнем да създадете бързо, лесно и в рамките на часове, своя онлайн магазин с платформата Shopiko.
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.