WordPress 5.6 – с автоматично обновяване до основните версии

WordPress 5.6 е тук и носи името на американската певица и пианистка Нина Симон. С тази версия се поставя началото на автоматичното обновяване на системата до основните ѝ версии (X.X.y).

Освен тази новост, WordPress 5.6 идва с нова тема 2021 и много подобрения по блок-редактора.

Автоматично обновяване до основните версии

Възможността за автоматично обновяване на WordPress до основните версии съществува от години, но активирането ѝ се извършваше чрез директива в wp-config.php файла или чрез код.

В администрацията на WordPress 5.6 е изведена удобна опция за активиране и деактивиране на автоматичното обновяване на системата до основните ѝ версии.

За вече съществуващите сайтове настройката ще си остане както досега – активирано автоматично обновяване за минорните версии (x.x.Y) и деактивирано автоматично обновяване на основните версии (X.X.y).

За новите инсталации на WordPress обаче по подразбиране ще е активирана и опцията за обновяване до основните версии. 

Опцията се намира в страницата с ъпдейтите.

Опцията за автоматично обновяване
Опцията за автоматично обновяване на системата до последна основна версия – WP admin » Updates.

Разработчиците могат да деактивират автоматичното обновяване на системата чрез wp-config.php или с код. 

Вижте още: Автоматично обновяване в WordPress | Help

Нова тема 2021 (Twenty Twenty-One)

Темите на WordPress, които са включени към инсталационния пакет на системата, са начин да се покажат новите възможности от дадената нова WordPress версия. 

А новата тема 2021 Twenty Twenty-One, включена в WordPress пакета, наистина може да се нарече „празно платно за блок-редактора“, очакващо художникът да го запълни с блокове.

Новата тема 2021
Новата тема 2021 (Twenty Twenty-One).
Новата тема 2021 е в пастелни цветове - Twenty Twenty-One.
Новата тема 2021 е в пастелни цветове – Twenty Twenty-One.

Темата предлага избор на няколко пастелни цвята и отговаря на WordPress и W3C насоките за достъпност на съдържанието в уеб.

Към темата има опция „Dark Mode“, която позволява на посетителите на сайта да превключват от светъл към тъмен режим. Превключването се извършва от бутон в десния ъгъл долу на сайта.

Активиран режим Dark Mode за темата.
Активиран режим Dark Mode за темата.

Блок-редакторът

В WordPress 5.6 са включени всички новости и подобрения на блок-редактора от версиите му 8.6, 8.7, 8.8, 8.9, 9.0, 9.1, 9.2.

Някои от тях са:

  • Повече блок-шаблони за включените в пакета теми;
  • Блок-шаблоните може да се персонализират, като се копират;
  • Подобрена поддръжка за позицията на видео в блока Обложка;
  • Отброяване на символите и показване на броя в информационния панел;
  • Подобрена навигация с клавиатурата;
  • Подобрения в интерфейса за drag&drop функционалността, както и опциите за преместване;
  • Трансформиране на няколко избрани блока в един блок с няколко колони;
  • Видео надписи – вграждане на текстови записи към видео клиповете.

Трансформиране на няколко блока в един блок с колони

Към опциите за трансформиране на блоковете е добавен и блокът Колони. Няколко маркирани блока може да се трансформират в един блок Колони, като блоковете може да бъдат от различни типове. 

Трансформиране на два Параграф блока в един Колони.
Трансформиране на два Параграф блока в един Колони.

Текстови „записи“ към видеоклиповете

В WordPress 5.6 има нова функционалност към видео клиповете – задаване на текстови записи (надписи, субтитри).

Това може да са субтитри или други описващи и помощни бележки за клипчето. Опцията е налична само за клипчетата, които се качват в сайта, не за тези, вградени от външни източници като YouTube например.

След като клипчето е качено в WordPress и добавено в съдържанието, ще видите новия бутон Text Tracks в опциите му.

От техническата страна на нещата – добавянето на текстов запис добавя HTML тага <track> към <video> тага на клипчето. Текстовите записи трябва да са във формат .vtt – WebVTT (Web Video Text Tracks). Този формат се използва и за субтитри.

Стилът на надписите може да се контролира чрез външен CSS или чрез вграден такъв директно във .vtt файла.

Примерен видео клип със субтитри.

Още в WordPress 5.6

jQuery

Обновяването и промените, свързани с jQuery в WordPress, са на втора стъпка. В следващата версия 5.7 ще бъде завършена третата стъпка. Ако дотогава не сте се справили със съществуващите проблеми в сайта, породени от необновен код на плъгин или тема, то имате още няколко месеца за това.

Още във версия 5.5 бяха приложени промени, свързани с jQuery, които предизвикаха казуси в някои сайтове. Предимно заради остарял код в темата или някой плъгин.

Към момента има специален плъгин, с който можете да тествате, дали ще има проблеми с новите версии на WordPress, ако обновите до тях – Test jQuery Updates.

Ако проблемите са налични и след като обновите до WordPress 5.6, можете да продължите да използвате помощния плъгин Enable jQuery Migrate Helper.

Вмъкване на съдържание от Facebook и Instagram

В WordPress 5.6 Facebook и Instagram са премахнати като блокове с „източници на съдържание“. Причината за това е, че тези платформи са променили начина и изискванията си за изтегляне на съдържание от тях.

Съответните блокове Facebook и Instagram са премахнати от блок-редактора.

Не че е невъзможно да се вмъкне пост или картинка от Facebook или Instagram във WordPress, но процесът е доста усложнен вече. Досега с едно копиране и поставяне на уеб адрес от някоя от платформите можеше да се вмъкне съдържание веднага, сега ще трябва да се извършат няколко стъпки, преди това да е възможно. 

За да вмъкнете съдържание от тези платформи, ще са Ви необходими: Developer акаунт във Facebook (developers.facebook.com), регистрирано приложение (Facebook app), ключ за достъп (Access Token). Официалните инструкции: Facebook, Instagram.

За щастие, за вмъкването на съдържание от платформите има плъгини, които правят начинанието малко по-лесно: Smash Balloon Social Photo Feed и Smash Balloon Social Post Feed.

WordPress 5.6 е съвместим с PHP 8

WordPress 5.6 е съвместим с PHP 8, но още е много рано това да се каже за всички плъгини и теми. След като PHP версия 8 бъде добавена в cPanel, ще може да се активира за сайтовете, които вече са обновили WordPress до 5.6.


WordPress върви по пътя към по-голяма сигурност и защита в уеб. Автоматичното обновяване и за основните версии на системата ще принуди по-отговорно и навременно подготвяне на темите и плъгините за промените. Което пък ще позволи в бъдеще да активираме и автоматичните обновявания на плъгините и темите.

Интересните новости в други версии на WordPress: 5.8, 5.7, 5.6, 5.5, 5.4.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: WooCommerce магазинът ми продава повече от магазина ти!

0
Задаваме 7 въпроса, през които трябва да преминете, за да имате изряден WooCommerce магазин. Типично в наш стил, не Ви спестяваме и отговорите.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
Уникално име на фирма

Как да изберете уникално име на фирма?

0
Да измислите уникално име на фирма е предизвикателна задача. Даваме Ви ценни препоръки и идеи за перфектното име за Вашия бизнес. Разгледайте ги в СуперБлога.