WordPress 4.6 – с приятни подобрения и поправки

WordPress наистина става „все по-добър с всеки следващ ъпдейт“, а в тази нова версия има един тон приятни подобрения и поправки.

Освен това, много добро впечатление прави и ясно представеният и описателен процес на промените и новостите. На официалния сайт на системата може лесно да се разбере какво точно е подобрено, защо и как.

Новостите са описани по разбираем, подреден, последователен и изчерпателен начин. Само един бърз преглед е достатъчен, за да се разбере, че много интересни неща са подобрени, а други поправени.

WordPress 4.6 – Native & Shiny – защото пасва идеално на тази версия, а и това са двете новости, които потребителите няма как да не забележат.

Вижте различното в тази нова версия, събрано и подредено по възможно най-краткия, но разбираем начин.

Работа с плъгини и теми (Shiny Updates)

Една от функционалностите на плъгина Shiny Updates, за обновяване на плъгини директно през списъка с плъгини, без зареждане на нова страница, се добавя още в WordPress 4.2.
В WordPress 4.6 Shiny Updates е подобрен до версия 2. Този ъпдейт добавя още от функционалностите на плъгина и внася подобрения при обновяването, инсталирането и премахването на плъгини и теми.

Инсталиране и активиране на плъгин

За тези действия вече ще се ползва Ajax и прогресът на процесите ще бъде скрит от потребителя, на заден фон. Това премахва зареждането на допълнителната страница с техническа информация и потвърждение за извършените действия (The Bleak Screen of Sadness).

В търсенето, в страниците на плъгините и темите, също вече ще се ползва Ajax. Резултати при търсене ще се показват още докато се въвежда текст в полето за търсене.

Това подобрение в Shiny Updates подобрява потребителското изживяване, като опростява и изчиства процеса по инсталация, ъпдейт и премахване на плъгини и теми в WordPress.

Използване на системни фонтове в Админ панела (Native Fonts)

Фонтът Open Sans, който до сега се ползваше за визуализиране на текста в административния панел на WordPress, се заменя със системния фонт, използван от операционната система на потребителя.

Използването на Open Sans за администрацията е въведено във версия 3.8 (2013г.) на WordPress. Използването на фонта се осъществява, като се сваля и зарежда от Google Fonts.

За WordPress този фонт представлява външен ресурс, който се издърпва и зарежда при всяко достъпване на страница от администрацията. Премахването на този външен ресурс от панела, освен че ще доближи визията му към тази, с която потребителят е свикнал, ще се отрази и в по-бързото му зареждане.

Използване на локални фонтове в Админ панела

Системните фонтове се намират локално на устройството, от което се достъпва WordPress панела. Зареждането им се извършва мигновено, като не зависи от свързаността с интернет или други сървърни условия, влияещи на изтеглянето на външни ресурси.

А ето и как изглежда тази промяна в кода на стила (CSS):

font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont, "Segoe UI", Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, "Helvetica Neue", sans-serif;

Разликата между Open Sans и системния фонт на вашето устройство можете да видите на следните тестови страници: System Fonts are the Best Fonts и System Fonts are the Best Fonts – New Examples from Dashboard.

Принтскрийн на администрацията, заредена през различни устройства: Font Natively Screenshots

Подобрения в редактора на съдържание

Автоматична проверка за уеб адресите

Добавена е нова функционалност в редактора за засичане на линкове с некоректно форматиране. Проверка се извършва само на това дали уеб адресът има коректен формат.Извършени са поправки и подобрения в системата за автоматичен запис и възстановяване на промените в съдържанието на статиите/страниците.Една от поправките връща възможността да се възстанови автоматичен запис (Restore This Autosave), дори когато ревизиите са деактивирани. Деактивирането на ревизиите (версии на съдържанието) може да се извърши чрез поставяне на „define(‘WP_POST_REVISIONS’, false );“ в конфигурационния файл wp-config.php.Външната библиотека, ползвана за редактора, е обновена – TinyMCE 4.4.0

И още:

Twemoji поддръжката е обновена

⭐ Twemoji поддръжката в WordPress е обновена, като са включени всички нови Unicode v.9 иконки. Обновен е ползваният за целта файл twemoji.js, за да може да зареждат иконките.

⭐ Към ядрото на WordPress е добавена нова PHP библиотека (Request), която поддържа паралелни HTTP заявки. Това ще позволи на WordPress да прави по няколко HTTP заявки, паралелно, по едно и също време.

⭐ Някои външни библиотеки са с обновена версия: Masonry 3.3.2, imagesLoaded to 3.2.0, MediaElement.js 2.22.0.

⭐ Подробна информация за промените и новостите в WordPress 4.6 има в статиите: Beta 1, Beta 2, Beta 3 и Beta 4.


Преди обновяване до WordPress 4.6 е препоръчително да направите бекъп на сайта. Но в случай че се наложи и не разполагате с бекъп, можете да възстановите сайта бързо през WordPress Manager by SuperHosting в cPanel.

Интересните новости в други версии на WordPress: 4.8, 4.7, 4.6, 4.5, 4.4.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!