WordPress 4.5 с респонсив превю и оптимизирани изображения

Новата основна версия на WordPress 4.5 „Coleman“ идва с интересни оптимизации, подобрения и много поправки. Наименувана е на джаз музиканта Coleman Hawkins.

Ето част от интересните новости, като ще добавим акцент върху няколко от тях.

Респонсив преглед на сайта (през Customizer)

В панела за настройки „Преглед на живо“ (Customizer) е добавена много удобна опция за респонсив преглед на сайта. Можете да видите как ще изглежда сайта при различни размери на екрана – десктоп, таблет и мобилно устройство.

Опцията за респонсив преглед е налична и при търсене на нова тема за сайта. Това е особено удобно, когато искате преди да инсталирате и активирате дадена тема, да проверите дали тя е респонсив.

Трите режима на преглед променят размера на превюто, като симулират различните размери на екрана.

Този преглед е само за респонсив способностите на темата/сайта, като реално не симулира работата на сайта при достъп от мобилно устройство.

Някои уеб браузъри предлагат подобна функционалност за респонсив и мобилен преглед на сайтовете.

Във Firefox можете да активирате респонсив преглед (променя размера) на даден сайт през Web Console (Ctrl+Shift+K) -> Responsive Design Mode. Този режим променя само размерите на прегледа, без реално да се представя за мобилно устройство, тоест не изпраща към сървъра User-Agent на мобилно устройство.

В инструмента на Google Chrome – Console (Ctrl+Shift+C), може да се активира мобилен преглед на сайта, чрез „Toggle device mode“. Инструментът реално изпраща към сървъра съответния User-Agent, като се представя за различно мобилно устройство.

Въпреки наличните инструменти за преглед, за реални тестове на мобилния изглед на сайта, използвайте реални мобилни устройства. Елементите на уеб сайта може да се държат по съвсем различен начин, когато реално са заредени през мобилно устройство, като например видео, форми за попълване и други.

Оптимизирани изображения

В WordPress 4.5 е обърнато специално внимание на изображенията и по-точно на оптимизацията им.

След като във версия 4.4 бяха въведени респонсив изображенията, сега в новата версия е извършена оптимизация в процеса по генерирането и обработката им.

При качване на изображение в сайта, WordPress генерира негови различни варианти, с различни размери (ШхВ). Оригиналното изображение не се редактира и променя, спрямо него се създават копия (варианти с различни размери). Оптимизацията е извършена в генерирането на тези изображения/варианти – при оразмеряването, компресирането и записването на определени метаданни. Някои от метаданните, описващи ориентацията на изображението и авторските права се запазват във вариантите.

Тази оптимизация ще доведе до по-бързо зареждане на генерираните изображения, тъй като са с по-малка големина (kB), но същевременно без забележима промяна в качеството.

Редакция на линковете директно в текста

За удобство и скоростно създаване на съдържание, в редактора е добавена нова функционалност. Можете да добавяте и редактирате линкове директно в текста.

Още подобрения и промени в WordPress 4.5

  • Поддръжка на лого в темата на сайта: През Customizer вече можете да задавате собствено лого, което ще се вижда на сайта. Поддръжката на тази функционалност ще зависи от това дали избраната тема поддържа опцията за лого.
  • Добавени са няколко нови shortcut-и за форматиране на текста в редактора: хоризонтална черта (---), код (`...`)
  • Много външни библиотеки, които WordPress използва, са обновени, например jQuery, jQuery Migrate. Новите версии на библиотеките Backbone и Underscore внасят няколко несъвместимости с предишни версии. Разработчиците на теми и плъгини, които ползват тези включени към WordPress библиотеки, трябва да прегледат и тестват функционалността на приложенията си за съвместимост с новите версии.
  • Поправка за коректното зареждане на респонсив изображения, при сайтове със смесено съдържание (http,https).

Бележка: Преди да обновите вашия WordPress до 4.5, ще ви припомним първо да направите пълен бекъп на сайта.

Интересните новости в други версии на WordPress: 4.7, 4.6, 4.5, 4.4, 4.3.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Интернет: 3-те най-популярни мита

Интернет: 3-те най-популярни мита за глобалната мрежа [Аудио]

1
Какво е интернет и какво уеб? Дали интернет е собственост на някого? И дали интернет е еднакъв за всички хора? Вижте трите най-популярни мита за интернет!
6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

6 причини защо малкият бизнес се нуждае от уебсайт

0
Ако не искате само баба Ви и приятелките ѝ да са чували за Вас, помислете за собствен сайт. Даваме Ви 6 причини защо се нуждаете от силно интернет присъствие.