WordPress 4.4 – още по-комуникативен и с респонсив изображения

Новата версия на WordPress 4.4 е готова и неизменно на традицията, е наименувана на джаз музикант – Клифърд Браун.

В тази версия на WordPress, на пръв поглед, няма шокиращи промени и нововъведения. Въпреки това, обаче има няколко много добри подобрения и оптимизации, като този път те са повече за разработчиците, отколкото за авторите.

Някои от подобренията, които ще зарадват авторите

Новата тема по подразбиране е Twenty Sixteen

Нова година – нов дизайн!

Twenty Sixteen

Всяка година WordPress пуска нова основна тема, която се ползва по подразбиране.

Определено визията на новата тема за 2016г. е доста изчистена, без нищо излишно (макар че много от потребителите очакваха да видят по-модерна тема като Satelite).

Интересното за новата тема, освен че можете да променяте цвета й, е че поставя фокуса изцяло върху съдържанието и е напълно респонсив. Това означава, че ще изглежда еднакво добре на всякакви мобилни устройства, без да се налага използването на плъгин за мобилна съвместимост.

Респонсив изображения

В WordPress 4.4 е добавена функционалност за поддръжка и използване на респонсив изображения.

По подразбиране при качване на изображение в WordPress системата автоматично генерира по няколко негови варианта, с различни размери.

Всички генерирани варианти на оригиналното изображение вече ще се описват чрез атрибутите srcset и sizes, които WordPress ще добавя автоматично в тага на изображението <img />.

Това е допълнителен HTML код, който се разпознава от почти всички съвременни уеб браузъри. Когато на страницата е наличен този код, браузърите могат да изберат кое изображение (кой вариант) да заредят и изобразят.

Дали дадено изображение е респонсив и дали има допълнителна информация за него, може да се види в изходния код на страницата, например:

<img src="/myimage-300x229.png"
  srcset="/myimage-300x229.png 300w,
          /myimage.png 430w"
sizes="(max-width: 300px) 85vw, 300px" />

Тази нова функционалност в WordPress, за респонсив изображения, е предложена от разработчиците на плъгина RICG Responsive Images. Технологията от плъгина вече е вградена в ядрото на WordPress 4.4.

Вмъкване на данни в статиите от външни източници

Embeds Feature

Функционалността за вмъкване на данни от външни сайтове (oEmbed) е доста разширена. Вече може да се вмъква съдържание от повече външни източници. Новото тук е, че WordPress 4.4. поддържа функционалността да предлага съдържание, което за други сайтове ще е външен ресурс. Статия от един WordPress блог може да бъде вмъкната в друг или същият WordPress блог.

Съдържание в статия в WordPress може да се вмъква от всеки сайт, който предлага oEmbed данни (при положение, че отговаря на правилата за сигурност). За да вмъкнете статия от друг WordPress блог, в статия във вашия сайт, просто поставяте URL адреса на външната статия на нов ред.

Преглед, на това как изглежда вмъкната статия, можете да видите например тук: New Embeds Feature in WordPress 4.4 (където вмъкнатата статия е Feature Plugin Merge Proposal: oEmbed).

Начинът, по който ще се покаже вмъкнатото външно съдържание, зависи от зададения стил в темплейтния файл (wp-includes/embed-template.php), намиращ се в сайта, подаващ съдържанието.

За момента, ако искате да деактивирате тази функционалност във вашия WordPress, а вече сте обновили до 4.4, може да ползвате плъгин Disable Embeds. Плъгинът деактивира oEmbed функционалността, така че нито ваши статии ще могат да се вмъкват, нито вие ще можете да вмъквате статии от външни източници.

За разработчиците има няколко нови и интересни допълнения

REST API (фаза 1 – инфраструктура)

Това е първата фаза от интеграцията и поддръжката на REST API в WordPress.
REST (Representational State Transfer) е софтуерен архитектурен модел, а уеб е най-известната разпределена система, която използва този модел. REST моделът предлага основен набор от принципи, свойства и рамки за дизайна и взаимодействието на компонентите в тази система. Най-често REST се използва за изграждане на уеб услуги.

Taxonomy Term Metadata (метаданни за категориите и таговете)

Към категориите и таговете, в WordPress 4.4, вече ще може да се добавят метаданни (допълнителна информация), като например иконки, цветове или друго. В случай, че вече ползвате плъгин за добавяне на такава информация към категориите/таговете, може да погледнете следната статия: Preparing your plugins and your client sites for termmeta.

Системата за коментари

Олекотени коментари, чрез разпределяне на SQL заявките за изваждане им от базата данни. Коментарите ще се зареждат по-леко и бързо.

Customizer (Настройки)

Много подобрения са извършени в страницата за настройка на сайта (темата).

По-добър начин за генериране на заглавието на документите.


Бележка: Преди да кликнете на бутона „Обнови до 4.4“, за автоматично обновяване на WordPress, ще ви припомним първо да направите пълен бекъп на сайта, за всеки случай!

Интересните новости в други версии на WordPress: 4.6, 4.5, 4.4, 4.3, 4.2.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
Блог статия - популяризация на съдържание

Написах статия: 9 идеи за повече посетители на Вашия блог

0
Написахте блог статия. Поздравления! А сега накъде? Вижте нашите предложения за успешна популяризация на блог статии. Повече в СуперБлога!
Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

Пренеси бизнеса си онлайн за няколко часа със собствен сайт

0
Дойде моментът на практическите съвети как да пренесете бизнеса си от офлайн към онлайн със собствен сайт. Вижте повече!