Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Блог

Новини и полезни съвети за Вашите услуги и уебсайтове!

Новата версия WordPress 4.2 „Powell“ 🎶 с няколко интересни подобрения

Излезе новата версия на WordPress 4.2 „Пауъл“, наименувана на американския джаз пианист Бъд Пауъл.

В тази първа основна версия на WordPress за тази година (2015г.) са включени множество поправки, както и няколко интересни новости и подобрения.

Тъй като версия 4.2 е главна, обновяване на системата няма да се случи автоматично и ще е необходимо да се извърши ръчно. Както винаги, напомняме ви да направите бекъп на сайта преди да пуснете обновяването на WordPress.

Инструмент Press This (Натисни ме)

Инструмент Press This в WordPressС този не толкова популярен инструмент в WordPress лесно можете да създавате публикации във вашия сайт, използвайки съдържание, взето от друг сайт (текст, изображения, видео).

Когато инструментът се намира в лентата с отметки на уеб браузъра, след като го натиснете, ще се отвори редактор на съдържанието, взето от отворената в момента уеб страница. След редакцията можете да решите дали да публикувате нова статия, или да запишете чернова.

Подобренията в този инструмент включват по-бърза работа, адаптивен дизайн и поддръжката му при 📱 мобилните потребители.

Инструментът автоматично намира на страницата изображенията, текста и заглавието и ги включва в публикацията. Този инструмент се намира в администрацията в меню Tools (Разни).

Вмъкване на съдържание от външни източници

Вмъкване на пост от TumblrВ редактора на страницата или поста можете да поставяте информация от външен източник като пост от Twitter или клип от YouTube. В новата версия на WordPress ще можете да добавяте съдържание от още два информационни канала – Tumblr и Kickstarter. Само поставяте URL адреса на поста или проекта и WordPress автоматично ще изтегли и покаже информацията.

Превключване на теми и обновяване на плъгини

Бързо обновяване на плъгини в WordPressВ редактора на настройките за ползваната тема вече може директно да се превключи на друга.

Обновяването на плъгини вече няма да отваря допълнителна страница.

От списъка с плъгини само се кликва на бутона за обновяване и в секцията на плъгина се показва индикатор за процеса и резултата от обновяването.

По-добра поддръжка на символи ☀

Вмъкване на символи в WordPressРазширена е поддръжката на специфични символи – математически, музикални, йероглифи, японски, китайски и корейски.

За тази поддръжка таблиците в базата данни вече ще ползва колация utf8mb4, вместо досега ползваната utf8.

Вече можете да добавяте емотикони (Emoji) навсякъде в WordPress – статии, постовете, URL адреси!

От този сайт можете да си харесате иконка, да я  копирате и 📋 поставите в публикацията: Copy and Paste Emoji.

Останалите промени и подобрения във версия 4.2 на WordPress можете да видите в списъка: Version 4.2

След излизането на версия 4.2 разработчиците пуснаха и поправка за версия 4.1.2. Само няколко дни, след пускането на версия 4.1.2 бе открита несъвместимост с бази данни, в които се ползва колация cp1251. Разработчиците обърнаха внимание на появилия се проблем, рапортуван от потребители, използващи кирилица и по-специално колация cp1251 в своите бази данни и го отстраниха в последвалата версия-поправка 4.1.3.

Ако все още сте с версия 4.1.2 и имате колация cp1251 в базата данни, може да забележите невъзможност за запис на извършени промени по страниците в сайта. Препоръчително е, ако автоматичното обновяване не е активирано за вашия сайт, да ъпдейтнете ръчно до версия 4.1.3.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments