Истинско HTTP/2: По-бърз сайт и още нещо

Знаете ли, че HTTP протоколът вече е на 26 години? Точно така, роден през вече далечната 1991 година, HTTP е основен компонент от механизма на интернет, отговарящ за преноса на информация в Уеб. Последната му версия – HTTP/2, излезе през 2015 година, носейки със себе си редица предимства, които подобряват онлайн преживяването и на собствениците на сайт, и на неговите посетители.

Предимства на HTTP/2

HTTP/2 е разработен като модерна версия на HTTP протокола, за ускоряване на зареждането на уеб сайтовете. При него е приложен нов начин за пренос на данните между уеб сървър и уеб браузър, което от своя страна носи редица предимства и го отличава от „предшественика“ му. Но нека обобщим предимствата така:

  • Ускоряване на зареждането на уебсайта;
  • Ниско потребление на трафик;
  • По-добро управление на връзката;
  • По-голяма сигурност на връзката;
  • Рационализиране и ускоряване на потока на информация;
  • По-добро преживяване за посетителите на сайта.

Повече за предимствата и характеристиките на новия протокол може да научите от нашата блог статия Още по-бърз Уеб с протокола HTTP/2 .

Как работи HTTP/2?

Както споменахме, HTTP/2 протоколът отговаря за преноса на информация между уеб браузъра и сървъра без посредник. Възможно е обаче връзката между браузъра и уеб сървъра да минава по HTTP/2, но всъщност сайтът да не се възползва от предимствата на протокола. Наблюдавали сме случаи, в които връзката между браузъра и уеб сървъра минава през Proxy сървър . Той представлява софтуер, който приема HTTP заявките и след това ги препраща към уеб сървъра, който ги обработва. След това уеб сървърът връща резултата на Proxy сървъра, а той към браузъра. В тези случаи обикновено истинският уеб сървър не поддържа HTTP/2 и това е причината да се използва Proxy, което поддържа. По този начин се създава илюзията, че се поддържа HTTP/2.

your-website-supports-http2

При така описаната конфигурация Клиентът, който е уеб браузърът, си комуникира с Proxy сървъра по HTTP/2, но Proxy сървърът от своя страна изпраща информация до истинския уеб Сървър по HTTP/1.0 или HTTP/1.1. Това неутрализира всички предимства, които носи HTTP/2 протокола при поддръжка директно от уеб сървъра.

your-website-supports-http2

Така би изглеждала комуникация, при която на уеб сървъра се поддържа HTTP/2. При нея Клиентът и уеб Сървърът си “говорят” без “посредник” и информацията се предава двустранно по новата версия на протокола. По този начин тя е много по-бърза и по-сигурна.

Необходимо условие, за да усетите реално ползите от HTTP/2, е наличието на ALPN протокол (механизъм към TLS за договаряне на ползвания протокол). Неговата стара версия – NPN, вече не се поддържа от уеб браузърите Firefox и Chrome. Нужно е сървърът да поддържа ALPN протокола, защото в противен случай HTTP/2 няма да работи.

ВАЖНО: На всички хостинг планове от СуперХостинг.БГ се поддържа и използва истинска HTTP/2 реализация, с ALPN поддръжка директно от уеб сървъра. Без забавяне и посредници между посетителите и уеб сървъра, всяка една страница от вашия сайт ще се зарежда много по-бързо.

За да може посетителите да се свързват през HTTP/2 с вашия сайт, той трябва да има инсталиран SSL сертификат. Причината за това е, че имплементацията на HTTP/2 в уеб браузърите (Firefox, Chrome, Safari, Opera, IE, Edge) е направена така, че да се ползва само при сигурна връзка.

Ъпдейт от ноември 2017г.:
Всички клиенти на СуперХостинг.БГ, които все още не са инсталирали SSL сертификат на техния сайт, са подсигурени с такъв и не е необходимо да инсталират друг. За всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ, автоматично е инсталиран cPanel/Comodo SSL сертификат.

Как да проверите дали сайтът ви се зарежда по HTTP/2

Ето няколко инструмента, с които бързо и лесно може да проверите дали сайтът ви се зарежда по HTTP/2:

  1. В браузъра Chrome изберете Inspect на произволен елемент от даден уебсайт, след което отидете на таб Network и погледнете в графа Protocol. Ако тя не е видима в текущия момент, кликнете с десен бутон върху заглавието на някой от останалите елементи и включете визуализацията на Protocol.
  2. Въведете домейн, за който искате да разберете дали зарежда по HTTP/2, на адрес: https://tools.keycdn.com/http2-test . Този онлайн инструмент ще ви покаже не само дали се поддържа HTTP/2 протокола, но и дали е наличен ALPN.
  3. Инсталирайте към браузъра Chrome добавката HTTP/2 and SPDY indicator. Вдясно от лентата за въвеждане ще се появи една малка светкавица, която при зареждане на сайта посочва дали той се зарежда по HTTP/2, или не.

Нашите СуперКлиенти вече се възползват от ползите, които им носи истинската реализация на HTTP/2 при хостинг плановете. Сайтовете им са още по-бързи и сигурни, а нашите подобрения в тази област не спират. Очаквайте съвсем скоро още супер нововъведения и изненади, които ви подготвяме. Нямаме търпение да ви ги споделим… 🙂

Данилина Яркова
Данилина Яркова
Дани е част от СуперМаркетинг екипа. СуперСилата ѝ се крие в непрестанния хъс да научава нови неща и да ги прилага. За нея няма невъзможни задачи, нито трудни блог теми. Пише за какво ли не и Ви го поднася по забавен, логичен и много естествен начин. Смята, че и най-сложният въпрос има своя лесен отговор и винаги е готова да помогне.
5 1 vote
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

8 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Сайтът не е само за хора с бизнес и търговия.

6 идеи за сайт, различен от онлайн магазин

8
Ако първата ви асоциация със сайт е онлайн магазин… замислете се пак. Има много други видове сайтове, които не търгуват онлайн, но си струва да се посещават.

Бизнес планиране в 3 стъпки – какво, как и защо?

4
Време е да се фокусирате върху бизнес планирането през предстоящата 2023 г. Предлагаме няколко основни стъпки, с които ще ускорите и улесните този процес.

Black Friday: 10 съвета за успешна подготовка на Вашия Shopiko магазин

1
Впуснете се в лудото шопинг приключение подготвени, за да вземете максимума от него. Вижте какво Ви е нужно за успешна Black Friday кампания.