Сървърни приложения на VPS [Първи стъпки #2]

В статията Управляем или „неуправляем“ VPS? [Първи стъпки #1] ви показахме кое е първото решение, което трябва да направите за вашия бъдещ виртуален сървър – дали искате вие сами да го администрирате или ще оставите тази задача на нашата специализирана техническа поддръжка.

Ако сте си избрали варианта за собствен VPS, можете да започнете с подготовка на средата за бъдещия уеб проект, който ще работи на този сървър – да изберете софтуера и да извършите инсталацията и настройките му.

Бележка: Управлението, администрацията, настройките и цялостната поддръжка на виртуалния ви сървър ще се извършва основно чрез SSH достъп. Преди да започнете да си играете с вашата виртуална играчка, ще трябва да се сприятелите малко с черния прозорец.

Първо трябва да положите основа на виртуалния сървър, над която ще надграждате останалите необходими компоненти. Тази основа е операционната система.

Операционна система

Има два варианта, от които да изберете – Windows или Linux базирана операционна система.

Изборът на операционната система за сървъра зависи от приложенията, които са използвани за създаването на вашия уеб сайт.

Например, ако кодът на уеб сайта е asp.net, базата данни е MSSQL и искате да ползвате специфични Microsoft уеб приложения, тогава най-подходящият избор е Windows платформа. Ако уеб сайтът е написан на PHP и ползва MySQL, препоръчителната и най-използваната платформа е Linux.

Освен чисто технологично, двата вида платформи се различават и по лиценза си, като Windows е платен софтуер, а Linux дистрибуциите са безплатни, с отворен код, безброй фенове и разработчици.

При поръчка на виртуален сървър VPS ще можете да изберете операционната система, която ще се инсталира на сървъра.

За да може да работи един уеб сайт, на сървъра е нужно да се инсталира колекция от основни системни приложения – интерпретатор за езика, на който е написан сайта, уеб сървър, който да сервира съдържанието на сайта в уеб и база данни, в която да се съхраняват данните на уеб сайта.

Софтуерни колекции

Софтуерните колекции (или software stack), включват най-използваните сървърни приложения, които осигуряват нужната базова функционалност за работата на един уеб сайт.

По принцип имената на тези колекции са акроними и представляват абревиатура от включените в тях софтуерни продукти, например LAMP = Linux (Linux базирана операционна система), Apache (уеб сървър), MySQL (бази данни), PHP (интерпретатор за скриптов език PHP)

Още: XAMPP (cross-platform, Apache, MySQL, PHP, Perl), LLMP (Linux, Lighttpd, MySQL, PHP), LEMP (Linux, Nginx, MySQL/MariaDB, PHP), LYME (Linux, Yaws, Mnesia, Erlang)MEAN (MongoDB, Express.js, Angular.js, Node.js), MAMP (Mac OS, Apache, MySQL, PHP), WISA (Windows, IIS, MSSQL, ASP.NET) и други.

Например: Уеб сайтът използва WordPress (или Joomla!, Drupal, Magento, OpenCart…), тогава най-често използваната колекция е Linux платформа, PHP, уеб сървър Apache / Nginx и база данни MySQL / MariaDB.

При подготовката на вашия виртуален сървър, за инсталацията на сървърните уеб приложения има няколко варианта, от които да изберете.

Инсталация на приложения

След като виртуалният сървър вече има операционна система, за инсталацията на системните приложения има няколко варианта. След като инсталирате системните приложения, ще можете да качите или създадете сайт в определената за целта директория на сървъра.

Избор 1: Контролен панел

Ако първоначално имате само операционната система на сървъра, може да инсталирате допълнително и контролен панел.

Контролният панел за сървъра се грижи за инсталацията на различните компоненти, нужни на различните софтуерни колекции.

През панела инсталацията на дадена софтуерна колекция може да се извърши само с няколко клика на мишката.

Някои от най-използваните контролни панели са cPanel, ISPConfig, Webuzo, Webmin.

В следващата статия от поредицата „Първи стъпки с VPS“ сме ви подготвили сравнение на няколко контролни панела, от които да изберете за вашия виртуален сървър. Имайте предвид, че за някои от тях ще е необходимо да имате само операционна система на сървъра. Всички останали уеб приложения могат да се инсталират през тези контролни панели.

🔗 Контролен панел на VPS [Първи стъпки #3] | Blog

За този избор са необходими базови познания по начина на работа на различните приложения – Apache, PHP и други. Тези познания ще ви позволят да вземете правилни решения при настройката на софтуера през уеб панела.

Избор 2: Пакетен мениджър на операционната система

Този избор е за ръчно инсталиране на нужните пакети от съответната софтуерната колекция, използвайки пакетния мениджър на съответната дистрибуция yum/apt-get.

Ще трябва да изберете, инсталирате и настроите уеб сървър, база данни, интерпретатор за скриптови езици и всичко останало.

Подробна помощна информация за инсталацията на всяко приложение може да се намери на сайта на разработчика.

Този избор е подходящ, когато искате да инсталирате специфични приложения, които не са включени в колекция.

За този избор са необходими познания по основните неща в управлението на Linux операционна система.

Избор 3: При много специфични изисквания от страна на приложенията

Този избор е най-трудният от всички и представлява ръчно компилиране на всеки един пакет с конкретни настройки според изискванията.

За този избор е необходим достатъчен опит и умения в системната администрация.

След като сървърът е инсталиран, има операционна система (и евентуално контролен панел), ще можете на него да качите или инсталирате CMS платформа за сайта ви. В зависимост от избраната операционна система и уеб сървър, на сървъра ще има една определена директория, в която трябва да се разположат файловете на сайта. Например за Linux сървърите директорията може да се казва „www“ или „public_html“, а при Windows „httpdocs“.

Интересно: Най-използваните уеб технологии и приложения за уеб сайтове:

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Маркетинговата стратегия и нейните тънкости [Аудио]

0
Маркетинговата стратегия е инструмент, с който стратегически планирате бюджета, чрез какви канали и с какви послания ще достигнете до таргет потребителите Ви. 
Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

Какви са ползите от SSL сертификата за сайта и неговите потребители?

0
Използването на SSL сертификат и сигурна HTTPS връзка за сайта е категоричен показател, че държите на доверието и сигурността на посетителите му.
Вече е време да си имате сайт!

Кога разбирате, че Вашият бизнес се нуждае от сайт?

0
Нямате сайт? Но имате бизнес… И все повече усещате, че имате нужда от сайт. Е, тази статия ще Ви помогне да вземете решение. Прочетете повече!