Натиснете ENTER, за да видите резултатите или ESC за изход.

Технологии  |  

Първи стъпки с VPS: уеб сайт

В статията Първи стъпки с VPS: управление и администрация ви показахме кое е първото решение, което трябва да направите за вашия бъдещ виртуален сървър - дали искате вие сами да го администрирате или ще оставите тази задача на нашата специализирана техническа поддръжка.

Ако сте си избрали варианта за VPS или Cloud VPS, можете да започнете с подготовка на средата за бъдещия уеб проект, който ще работи на този сървър - да изберете софтуера и да извършите инсталацията и настройките му.

VPS и CloudVPS - виртуален сървър от СуперХостинг.БГБележка: Управлението, администрацията, настройките и изобщо цялостната поддръжка на виртуалния ви сървър ще се извършва чрез SSH достъп. Преди да започнете да си играете с вашата виртуална играчка, ще трябва да се сприятелите малко с черния прозорец.

Първо трябва да положите основа на виртуалния сървър, над която ще надграждате останалите необходими компоненти. Тази основа е операционната система.

Операционна система

Има два варианта, от които да изберете - Windows или Linux базирана операционна система.

Изборът на операционната система за сървъра зависи от приложенията, които са използвани за създаването на вашия уеб сайт.

Например, ако кода на уеб сайта е asp.net, базата данни е MSSQL и искате да ползвате специфични Microsoft уеб приложения, тогава най-подходящият избор е Windows платформа. Ако уеб сайтът е написан на PHP и ползва MySQL, препоръчителната и най-използваната платформа е Linux.

Освен чисто технологично, двата вида платформи се различават и по лиценза си, като Windows е платен софтуер, а Linux дистрибуциите са безплатни, с отворен код, безброй фенове и разработчици.

При поръчка на виртуален сървър VPS или Cloud VPS, на трета стъпка ще можете да изберете операционната система, която ще се инсталира на сървъра.

За да работи един динамичен уеб сайт на сървъра ще има нужда от колекция от основни приложения, като интерпретатор за езика, на който е написан, уеб сървър, който да сервира съдържанието на сайта в Уеб и база данни, в която да се съхраняват данните на уеб сайта.

Софтуерни колекции

Софтуерните колекции (или software stack), включват най-използваните сървърни уеб приложения, които осигуряват нужната базова функционалност за работата на един уеб сайт.

По принцип имената на тези колекции са акроними и представляват абревиатура от включените в тях софтуерни продукти, например LAMP = Linux (Linux базирана операционна система), Apache (уеб сървър), MySQL (бази данни), PHP (интерпретатор за скриптов език PHP)

Още: XAMPP (cross-platform, Apache, MySQL, PHP, Perl), LLMP (Linux, Lighttpd, MySQL, PHP), LEMP (Linux, Nginx, MySQL/MariaDB, PHP), LYME (Linux, Yaws, Mnesia, Erlang)MEAN (MongoDB, Express.js, Angular.js, Node.js), MAMP (Mac OS, Apache, MySQL, PHP), WISA (Windows, IIS, MSSQL, ASP.NET) и други

Например: Уеб сайтът използва WordPress (или Joomla!, Drupal, Magento, OpenCart...), тогава най-често използваната колекция е Linux платформа, PHP, уеб сървър Apache / Nginx и база данни MySQL / MariaDB.

При подготовката на вашия виртуален сървър, за инсталацията на сървърните уеб приложения има няколко варианта, от които да изберете.

Инсталацията

След като на виртуалния сървър вече има операционна система, за последващата инсталация на приложенията има няколко варианта.

Избор 1: Използване на уеб панел / контролен панел

Уеб панелът или контролният панел за сървъра се грижи за инсталацията на различните компоненти, нужни на различните софтуерни колекции.

През такъв панел инсталацията на дадена колекция може да се извърши само с няколко клика на мишката.

Някои от най-използваните контролни панели са cPanel, Webuzo, Webmin, Vesta.

В следващата статия от поредицата "Първи стъпки с VPS" сме ви подготвили сравнение на няколко контролни панела, от които да изберете за вашия виртуален сървър. Имайте предвид, че за някои от тях ще е необходимо да имате само операционна система на сървъра. Всички останали уеб приложения могат да се инсталират през тези контролни панели.

За този избор са необходими базови познания по начина на работа на различните приложения - Apache, PHP и други. Тези познания ще ви позволят да вземете правилни решения при настройката на софтуера през уеб панела.

Избор 2: Улеснено ръчно инсталиране чрез пакетния мениджър на операционната система

Този избор е за улеснено ръчно инсталиране на нужните пакети от съответната софтуерната колекция, използвайки пакетния мениджър на съответната дистрибуция yum/apt-get.

Ще трябва да изберете, инсталирате и настроите уеб сървър, база данни, интерпретатор за скриптови езици и всичко останало.

За инсталацията на всяко приложение, подробна помощна информация може да се намери на сайта на разработчика.

Този избор е подходящ, когато искате да инсталирате специфични приложения, които не са включени в колекция.

За този избор са необходими познания по основните неща в управлението на Linux операционна система.

Избор 3: При много специфични изисквания от страна на приложенията

Този избор е най-трудният от всички и представлява ръчно компилиране на всеки един пакет с конкретни настройки според изискванията.

За този избор е необходим достатъчен опит и умения в системната администрация.

Избор: екстра

При този екстра избор за инсталацията можете да използвате един сървърен темплейт, в който е включено всичко необходимо, операционната система, определена софтуерната колекция и няколко други сървърни приложения.

При услугите VPS и Cloud VPS е наличен готов сървърен темплейт "Препоръчано от СуперХостинг.БГ", който включва операционна система CentOS (Linux), уеб сървър Apache, база данни MySQL, PHP, мейл сървър, webmail и други.

Всички сървърни темплейти за услугите VPS и Cloud VPS, с изключение на препоръчания, съдържат само операционна система и в тях не са включени допълнителни сървъри и конфигурации.

Ако изберете препоръчания сървърен темплейт ще имате готов виртуален сървър, не само защото софтуерът е инсталиран, но и настройките му са модифицирани за оптимални резултати в общия случай.

 За този избор, в случай че се инсталира и контролен панел, ще са необходими доста по-малко познания по системна администрация.

Интересно: Най-използваните уеб технологии и приложения за уеб сайтове:

програмен/скриптов език: PHP, ASP.NET (Microsoft), Java, ColdFusion (Microsoft), Ruby, Perl, Python, JavaScript и др.

Ето какво използват някои от най-популярните уеб сайтове в Уеб: Programming languages used in most popular websites

уеб сървър: Apache, Nginx, IIS (Microsoft), LiteSpeed, Google Servers, Tomcat, ATS, Lighttpd и др.

база данни: MySQL (отворен код), MSSQL (платен), PostgreSQL (отворен код), MongoDB (отворен код), SQLite (отворен код) и др.

Специалист Техническа Поддръжка

Меган е една от нашите super-support-гурута. СуперСилите ѝ се крият в таланта ѝ да разказва за технически „неща“ по разбираем и достъпен начин.

0 0 гласове
.
500px270px
SuperHosting.BG
Абониране
Уведоми ме при
guest
0 Коментара
Коментари към текста
Виж всички коментари

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

0
Какво мислите?x